Edinburgh ja joulutorit houkuttelevat

Edinburghin joulutorit ja sen koko joulunalus ja vuodenvaihde tuikkivat, höyryävät ja tuoksuvat. Maailmankaupunki ei uinu vuoden pimeimpänä aikana. Kylmässä on lämmin tunnelma.

Joulutoreja on tänä vuonna kaksi, yksi entisellä paikallaan Princes Streetin puistossa ja skotlantilainen joulutori ostoskatu George Streetin länsipäässä, uudessa kaupungissa. Luistinrata siirtyi nyt vastakkaiseen päähän George Streetiä, StAndrews-aukiolle.

20. marraskuuta pimeään syttyi yleisöryntäyksen saattelemana ainakin 60 000 lamppua. Kuulostaa ehkä hurjalta, mutta Skotlantihan on sanonut olevansa uusiutuvan energian nettotuottaja.

Edinburghilainen taiteilija Chris Rutterford maalaamassa John Lewis -tavaratalon jouluikkunaa 2012. Kuva: ©Eeva Simola / Tripsteri
Joulutorin suosiota Princes Streetin puistossa 2015. Kuva: S. Alexander Gilmour, flickr.com CC BY 2.0

Edinburghin joulutorit

Tänä vuonna joulutoreja on kaksi, eurooppalainen joulutori avautuu puistoon Princes Streetin ja linnan väliin. Kojuja on kansallisgallerialta Walter Scottin monumentille asti. Maailmanpyörä tai hurja shotti nostaa hetkessä valomeren ylle. Karuselli antaa lempeämpää kyytiä.

Kojuista saa erilaista pikkutavaraa, syömisiä, glögiä (mulled wine) ja hot chocolatea, kirjaimellisesti kuumaa suklaata. Eurooppalainen joulutori on avoinna marraskuun 19:nnestä loppiaiseen.

Skotlantilainen joulutori paikallisine ja alueellisine herkkuineen ja muine tuotteineen avautuu ostoskatu George Streetin länsipäähän 26.11.-24.12. väliseksi ajaksi. Alue on myös nimetty valokaduksi. Eikä kyse ole vain valonauhoista, vaan kokonaisesta rakennelmasta. Loppu jääköön yllätykseksi.

Valokadulla vuorottelevat erilaiset musiikkiesitykset päivittäin kello 18 ja 20.

Luistinrata uudessa paikassa

Luistinradan hihkaisut kantoivat ennen Princes Streetin puistosta kadun vilinään. Nyt rata on siirtymässä StAndrews Squarelle. Aukion laidalla Royal Bank of Scotlandin pääkonttorin palladiolainen julkisivu on usein saanut ei-palladiomaisen joulukoristuksen.
Keskellä Skotlannin suojeluspyhimyksen nimeä kantavaa aukiota, hiekkateiden keskellä seisoo Henry Dundas, Melvillen varakreivi, patsaaksi ikuistettuna. Hän saa luistelijat seurakseen, on herralla mitä katsella.
Koko kalliihkojen merkkiliikkeiden ja ravintoloiden reunustama George Street kietoutuu joulukoristeisiin.

 

Edinburghilainen taiteilija Chris Rutterford koristi kolme John Lewis -tavaratalon jouluikkunaa 2012. Kuva: ©Eeva Simola / Tripsteri
Edinburghilainen taiteilija Chris Rutterford maalaamassa John Lewis -tavaratalon jouluikkunaa 2012. Kuva: ©Eeva Simola / Tripsteri

Edinburghissa joululahjaostoksilla

Jos Edinburghissa haluaa tehdä joululahjaostoksia, kannattaa livahtaa joulukatujen  vilinästä sivummalle. Vanhassa kaupungissa Canongaten alue pääkatu Royal Milen jatkeella High Streetillä, Victoria Street (West Bow) ja Grassmarket ovat aluetta, josta löytyy mitä vain fossiileista ja kirjoista design- ja vintagevaatteisiin ja viskiin.
West Endissä William Streetin ja Morrison Streetin tienoo voi olla antoisaa vaatteiden ja jalkineiden etsijälle sukupuoleen katsomatta. Samantasoisia vaatteita, vintagea, grafiikkaa, koruja, kirjadivareita ja kirppiksiä löytyy Stockbridgen alueelta ja Broughton Streetiltä.

Suurimmat kirjakaupat löytyvät Princes Streetin länsipäästä ja Nicolson Streetiltä yliopiston päärakennusta vastapäätä.

Erilaisia lahjoja

Shoppailla voi toisinkin. On kirppareita ja divareita. On eettisiä joulumyyjäisiä, jotka myyvät esimerkiksi kehitysmaatuotteita.

Broughton Streetillä on monia erilaisia putiikkeja. Omassa lajissaan kiinnostava on skotlantilaisten käsityöläisten ja designerien oma liike. Soderbergin kahvilan kulmalta lähtevän kadun toisesta päästä vähän ylös sijaitsee Edinburgh Printmakers, grafiikan työpajat ja -kauppa.
Toinen edullisempi ja profiililtaan kevyempi käsityöläisten kauppa löytyy urheilu- ja jalkineliikkeiden lomasta Rose Streetiltä. Edinburghin käsityöläisillä on ollut pop up -toreja joulun alla eri puolilla, muun muassa Bruntsfieldissä. Monet taidegalleriat löytää Dundas Streetiltä.
Oman torikokemuksensa ja sukelluksen skotlantilaisiin delituotteisiin ja vähän muihinkin löytää myös linnan ja Usher Hallin välistä lauantaiselta tuottajatorilta (Farmers’ Market) tai Stockbridgen sunnuntaitorilta.
Usein olen tehnyt lahjalöytöjä Edinburghin museoiden kaupoista, lelumuseosta (Museum of Childhood) taidemuseoihin, samoin kuin runokirjaston ja tarinakeskuksen kaupoista.

Eeva Simola

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Olen asunut Skotlannissa useita vuosia ja käynyt siellä yli 50 kertaa. Koen sen toiseksi kodikseni.

Kommentit: