Käytännön vinkkejä – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää Dublinin-matkalla:
Dublinissa kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa.
Yleinen hätänumero on sama kuin koko EU:ssa eli 112.
Eurooppalaista sairaanhoitokorttia vastaan Irlannissa tilapäisesti oleskelevilla EU- ja ETA-maiden kansalaisilla on oikeus maksuttomaan hoitoon hätätapauksissa.
Dublinissa ei ole yhtään 24 h auki olevaa apteekkia. Usea apteekki on kuitenkin auki iltaan klo 21-22 saakka. Osa keskustan apteekeista on auki myös sunnuntaisin ja pyhäpäivinä.
Dublinin hintataso on Suomen luokkaa. Esimerkiksi kahvikuppi maksaa 2,50-3 euroa ja Guinness-tuoppi keskimäärin 5 euroa. Hotelliyö n.70 eurosta ylöspäin. Vaatteet ovat Suomen hinnoissa, poikkeuksena vaatekauppaketju Penneys, joka on halpa!
Dublinissa esiintyy suhteellisen paljon huumeidenkäyttöä, ja erityisesti se on nähtävillä kodittomien keskuudessa.
Dublinissa on vuodessa yhdeksän julkista vapaapäivää:
Uudenvuodenpäivä (1. tammikuuta)
Useimmat kaupat ja pubit ovat kiinni. Julkinen liikenne toimii, mutta rajoitetusti.
St. Patrick’s Day (17.maaliskuuta)
Kaupat voivat sulkeutua aikaisemmin, mutta pubit pysyvät auki. Paraatin takia liikenteessä voi olla poikkeuksia.
Pitkäperjantai ja Pääsiäismaanantai
Pitkäperjantai ei ole virallinen vapaapäivä, mutta silloin kaikki pubit ovat kiinni. Alkoholin ostaminen pitkäperjantaina on kiellettyä. Vain hotellin vieraat voivat nauttia alkoholia hotellinsa baarissa.
Pääsiäismaanantaina pubit ja kaupat voivat olla auki, mutta jotkut paikat saattavat sulkeutua normaalia aikaisemmin. Julkinen liikenne toimii rajoitetusti tai sunnuntai-aikataululla.
Bank holidays eli toukokuun, kesäkuun ja elokuun ensimmäinen maanantai sekä lokakuun viimeinen maanantai (Halloween)
Pankit ovat kiinni, mutta pubit ja kaupat voivat olla auki, vaikka jotkut paikat saattavat mennä kiinni normaalia aikaisemmin. Julkinen liikenne toimii rajoitetusti tai sunnuntai-aikataululla.
Joulupäivä (25. joulukuuta) ja St. Stephen’s Day (26. joulukuuta)
Joulupäivänä useimmat paikat ovat kiinni eikä julkinen liikenne kulje. Taksi voi kuitenkin olla mahdollista saada. St. Stephen’s Daynä useimmat pubit ovat auki ja julkinen liikenne toimii rajoitetusti.
Dublin on suhteellisen pieni kaupunki ja keskustassa on helppo liikkua jalan, sillä välimatkat ovat lyhyet. Jotkut nähtävyydet sijaitsevat kuitenkin keskustan ulkopuolella, jolloin bussi on kätevä kulkuneuvo. Bussin lisäksi Dublinissa toimii Luas –raitiovaunulinja. Dublinin merenrantakaupunkeihin taas matkustaa kätevimmin DART-junalla.
Irlannissa ei ole vahvaa tippikulttuuria, mutta mm. ravintoloissa on tyypillistä jättää hieman juomarahaa. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää 10%:n tippiä. Joissakin ravintoloissa juomaraha on lisätty automaattisesti laskuun. Pubeissa ei normaalisti tippiä tarvitse jättää.
Dublinin lentokenttä (Aerfort Bhaile Átha Cliath) sijaitsee kaupungin pohjoisosassa 10 kilometrin päässä keskustasta. Ajallisesti matka keskustaan on puolisen tuntia, kulkuneuvosta ja ruuhkasta riippuen.
Dublinin ulkopuolelle pääsee bussilla ja joihinkin paikkoihin DART-junalla. Myös auton vuokraamista kannattaa harkita, jos vasemmalla puolella ajaminen ei pelota.
Irlannissa käytetään euroja. Huomioi kuitenkin, jos matkustat Pohjois-Irlantiin, että siellä käyetään puntia, koska se on osa Britannian valtiota. Kortilla maksu onnistuu useimmissa paikoissa, mutta kannattaa kuitenkin varata myös käteistä mukaan. Varsinkin pubit saattavat veloittaa ylimääräistä kortin käytöstä.
”Irlannissa sataa aina” on väittämä, joka ei muuten pidä paikkaansa. Irlannissa ei sada aina, mutta siellä sataa usein. Kuitenkin Dublinissa sataa keskimäärin vähiten koko Irlannissa. Dublinissa vallitsee meri-ilmasto, joka on kostea ilmastotyyppi ja jolle tyypillistä ovat pitkä kevät ja syksy. Ilman suhteellinen kosteus on suuri. Lämpötilan vuotuiset ja vuorokautiset vaihtelut ovat vähäisiä. Talvisin sataa enemmän kuin kesäisin. Sateisin kuukausi on lokakuu. Aurinkoisimmat kuukaudet ovat toukokuu ja kesäkuu. Keskimäärin lämpötila vaihtelee vuodessa 8-20 asteen välillä. Lunta talvella Dublinissa tulee harvoin, ja silloinkin kun sitä tulee, muistuttaa se enemmänkin räntää. Ota huomioon, että Dublinissa tuulee lähes aina, ja varsinkin syksyllä ja talvella tuuli voi tuntua todella kylmältä.
Suomen suurlähetystö Dublinissa toimii keskustassa osoitteessa Russell House, Stokes Place, St. Stephen’s Green, Dublin 2, puh. +353-1-478 1344. Avoinna ma-pe 8.30 – 12.00, 13.30 – 16.30. Kun edustusto on suljettuna, voi hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puh. +358 9 1605 5555 / sähköposti paivystys.um@formin.fi.
www.finland.ie
Irlannissa on samanlainen kolmihaarainen pistoketyyppi kuin Britanniassa, joten suomalaisiin sähkölaitteisiin tarvitaan adapteri. Adaptereita voi ostaa esimerkiksi lentokentältä ja tavarataloista.
Dublinissa tupakointi on kiellettyä kaikissa julkisissa tiloissa, kuten ravintoloissa, pubeissa ja kulkuvälineissä. Irlanti oli maailman ensimmäinen maa, joka kielsi tupakoinnin työpaikkojen sisätiloissa vuonna 2004. Sähkötupakoinnin kohdalla laissa ei ole asetettu kieltoa, mutta monet julkiset tilat, kuten ravintolat ja kahvilat kieltävät sen käytön omissa tiloissaan.
Yleisesti ottaen Dublinissa ja Irlannissa on turvallista matkustaa. Dublin sopii turvallisuutensa vuoksi erinomaisesti myös yksinmatkustaville. Taskuvarkaisiin kannattaa kuitenkin varautua, varsinkin vilkkaimmilla alueilla kuten Temple Barissa ja Grafton Street -ostoskadulla. Rikollisuudet ja väkivaltaisuudet liittyvät usein huumeisiin ja alkoholiin ja ovat jengien keskinäisiä kähinöitä. Kodittomat ja huumeidenkäyttäjät ovat osa Dublinin katukuvaa, varsinkin iltaisin ja öisin, mutta heistä on harvoin ohikulkijoille haittaa.
Irlannin poliisi on nimeltään An Garda Síochána tai lyhyemmin Gardaí. Irish Tourist Assistance Service (ITAS) toimii poliisin lähettämien rikoksen uhreiksi joutuneiden turistien apuna: itas.ie
Muista ottaa Dublinin matkan ajaksi matkavakuutus.
Osta matkavakuutus Travelguardilta!
Dublinissa vesijohtovesi on juomakelpoista.
©Moona Laakso
Lue myös aiheista: