Dublinin eteläpuoli

Dublinin eteläpuoli käsittää Liffey-joen eteläisen puolen, jossa sijaitsee niin kuuluisa ostoskatu Grafton Street kuin vilkas Temple Bar -alue.

DUBLIN CASTLE

Kaupungin kasvu alkoi aikoinaan Dublin Castlen seudulta. Jos olet kiinnostunut historiasta, osallistu opastetulle kierrokselle, mutta huomioi, että itse alkuperäisestä linnasta ei ole paljoakaan jäljellä, joten kierros voi olla pettymys. Irlannissa riittää linnoja, ja jos vain on tilaisuus, kannattaa joihinkin niistä mennä tutustumaan (esim. Malahide Castle).

Osoite: Dame St, Dublin 2
www.dublincastle.ie

GRAFTON STREETIN ALUE

Grafton Street on eläväinen, leveä kävelykatu täynnä kauppoja. Ostosten lomassa voi pysähtyä katselemaan katutaiteilijoiden esityksiä. Grafton Streetin sivukaduille kannattaa myös eksyä.

GUINNESS STOREHOUSE

Seitsemän kerroksen verran Guinnessia. Täällä opit Guinnessin historiasta ja sen menestyksen salaisuudesta. Halutessasi pääset opettelemaan, miten kaadetaan täydellinen Guinness-tuoppi 199,5 sekunnissa ja saat huvista muistoksi vieläpä omalla nimelläsi varustetun sertifikaatin. Pääsylipulla on hintaa (20 €), mutta siihen kuuluu tuoppi Guinnessia museon ylimmän kerroksen Gravity Barissa, josta aukeaa panoraamanäkymät Dubliniin. Kierros on suosittu, joten varaa lippu etukäteen.

Osoite: St James’s Gate, Dublin 8
www.guinness-storehouse.com

IRISH WHISKEY MUSEUM

Irlantilaisella viskillä on pitkät perinteet ja skotit ja irkut ovat käyneet jatkuvaa väittelyä siitä, kummat keksivät viskin ensin. Viimeisimpien todisteiden mukaan on niin, että irlantilaiset ehtivät ensin – ja tästä on kansa ylpeä! Opastetulla kierroksella oppii viihdyttävällä tavalla viskistä ja kierroksen lopuksi pääsee maistelemaan viskejä – tietysti.

Osoite: 119 Grafton Street
www.irishwhiskeymuseum.ie

MOLLY MALONE

“In Dublin’s fair city, where the girls are so pretty, I first set my eyes on sweet Molly Malone…” Tätä laulua et voi Dublinin matkallasi välttyä kuulemasta. Luultavasti kuulet sen moneen kertaan ja huomaat parin päivän päästä pubissa jo hoilaavasi mukana. Yksi Dublinin tunnetuimmista symboleista on Molly Malone ja hänen patsaansa seisoo Suffolk Streetillä St. Andrew’s Churchin edessä. Taru kertoo, että Molly Malone työskenteli päiväsaikaan kalakauppiaana ja iltaisin… noh hieman erilaisissa hommissa.

NATIONAL MUSEUM

Tässä Irlannin kansallismuseossa riittää nähtävää ja on mielenkiintoinen myös sellaiselle, joka ei yleensä museoista välitä. Kattava kokoelma mm. kelttikulttuuria ja kulta-aarteita Irlannin pronssiajalta.

Osoite: Kildare Street, Dublin 2
www.museum.ie

TEMPLE BARIN ALUE

Dublinin trendikkäin kaupunginosa lienee Temple Bar. Mukulakivikatuinen kortteli on iltaisin tunnettu vilkkaasta yöelämästään, mutta päivisin voi kierrellä sen taidegallerioissa, viehättävissä putiikeissa ja kahviloissa. Täältä löytyy myös Dublinin Wall of Fame, jossa on edustettuna mm. U2, Phil Lynott, Rory Gallagher ja Christy Moore. Irlannin musiikin historiaan kannattaa tutustua Irish Rock ‘n’ Roll -museossa.

TRINITY COLLEGE

Keskellä kaupunkia sijaitsevan yliopiston vihreällä sisäpihalla on mukava hengähtää vaikka shoppailun lomassa. 1700-luvulla rakennetussa kirjastossa ja The Book of Kells –näyttelyssä kannattaa ehdottomasti käydä. Book of Kells on Irlannin kulttuuriaarre ja maailman tunnetuin keskiaikainen käsikirjoitus.

Osoite: College Green, Dublin 2

ST PATRICK’S CATHEDRAL

Pyhän Patrikin katedraalin nykyisen rakennuksen historia ulottuu yli 800 vuoden taakse ja se on yksi harvoista jäljellä olevista keskiajan rakennuksista Dublinissa.
Kaunista rakennusta voi ihailla vaikka vain ulkoapäin, mutta vaikuttava kokemus on myös piipahtaa sisällä kuuntelemassa kuoron laulua.

Osoite: Saint Patrick’s Close
www.stpatrickscathedral.ie

ST. STEPHEN’S GREEN

Grafton Streetin päässä sijaitsee St. Stephen’s Green puisto, joka on kuin pienoisversio New Yorkin Central Parkista. Aidattua puistoa ympäröivät Yrjöjen ajan rakennukset. Puistossa on mukava levähtää shoppailureissun jälkeen, ja jos päivä on aurinkoinen, ota vaikka lounas mukaan ja nauti se nurmikolla.

© Moona Laakso

Moona Laakso

Puoli sydäntä Irlantiin jättänyt vapaa toimittaja-kirjoittaja ja luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden opiskelija, joka oppi juomaan Guinnessia vasta palattuaan takaisin Suomeen neljä vuotta Dublinissa asuttuaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *