Costa Brava

Costa Brava on Katalonian puhdasvetisin kaistale ja Espanjan pohjoisin Välimeren rannikkoalue, joka alkaa Blanesista, 60 kilometriä Barcelonasta pohjoiseen, ja päättyy Portbouhun, Ranskan etelärajalle. Costa Brava tarkoittaa vapaasti suomennettuna ylvästä, karua tai rohkeaa rannikkoa. Nimi viittaa alueen jylhiin rantakallioihin.

Ravintolat, ruoka ja viinitilat

Costa Bravan ravintolat ovat keskimäärin erittäin korkeatasoisia – tänne voi mainiosti tulla vaikka vain herkuttelulomalle. Vuonna 2019 ravintoloita on lähemmäs 2000 ja kuudellatoista niistä on yksi tai useampi Michelin-tähti. Vaatimattomammatkin perinteistä kotiruokaa tarjoavat paikat ylpeilevät tuoreilla sesongin aineksillaan.

Costa Bravan ruokakulttuurin kulmakiviä ovat sesongin tuoreet raaka-aineet: paella, kalat ja äyriäiset, grillattu liha ja vihannekset. Tyypillisintä on yhdistellä meren ja metsän antimia – mar i muntanya – kuten seepiaa ja lihapullia tai jänistä ja sardiineja.

Costa Bravalta tulee kaksi moneen kertaan maailman parhaaksi valittua ravintolaa, vuonna 2011 suljettu elBulli ja edelleen toimiva El Celler de Can Roca. Keittiömestaripioneerien väsymätön työ huippuannosten kehittäjänä ei voi olla vaikuttamatta koko alueen ravintoloiden tasoon.

Ruokajuomien aatelia ovat luonnollisesti lähellä tuotetut DO Empordàn puna-, valko- ja roséviinit ja kuohuva sekä paikalliset ja artesaanioluet. Costa Brava on yksi maailman vanhimpia viininviljelysalueita. Tunnetuimpia viinitiloja ovat Peralada, Mas Oller, Espelt ja Cosmic Vinyaters.

Hotellit

Costa Bravalla pääsee yöpymään mitä elämyksellisemmissä kohteissa: viinitilalla, maalaistalossa, majakassa, keskiaikaisessa linnassa tai aivan Välimeren syleilyssä tunnelmallisissa rantakylissä.

Lue lisää Costa Bravan parhaista elämys- ja boutique-hotelleista sekä ranta-, kaupunki- ja edullisista hotelleista.

Dalí-kohteet

Salvador Dalí on maailman kuuluisin costabravalainen. Dalín surrealistinen Teatterimuseo sijaitsee taiteilijan synnyinkaupungissa Figueresissa, Kotimuseo inspiroivassa ateljékodissa Portlligatissa, Cadaquésin kupeessa ja Gala-museo Dalín vaimolleen ostamassa keskiaikaisessa linnassa Púbolissa. Nämä muodostavat Dalín kolmiona tunnetun kokonaisuuden, joka kannattaa kokea! Lisäksi Cadaquésissa sijaitsee Dalín grafiikkaa esittelevä taidemuseo ja Dalín muotokuvapatsas.

Kaikkiin Dalí-museoihin tulee ostaa pääsyliput etukäteen. Tällä pääsylipulla pääset tunnetuimpaan Dalí-kohteeseen, Teatterimuseoon jonon ohi 17 eurolla. Dalín kotimuseoon pääset ostamalla tämän mobiililipun 13 eurolla ja Galan linnassa sijaitsevaan museoon pääset tällä lipulla 8 eurolla.

Lasten kanssa

Costa Brava on täydellinen kohde lapsiperheille, vaikka ei tekisi muuta kuin kävisi rannalla, ravintoloissa ja jäätelökioskilla. Ihmiset ovat todella lapsirakkaita ja suurilla rannoilla on kiipeilytelineitä, vesiliukuja ja paljon muuta viihdykettä lapsille.

Kaiken kukkuraksi Costa Bravalla on useita huvi-, vesi- ja seikkailupuistoja – etenkin Platja d’Arossa ja Lloret de Marissa – sekä monia lelumuseoita: Figueresissa, Sant Feliu de Guíxolsissa ja Castell d’Arossa.

Lapsiperheet nauttivat niin ikään alueen hurmaavista kasvitieteellisistä puutarhoista, leikkipuistoista ja meriajeluista, joita voi tehdä muun muassa L’Estartitista käsin ja Empuriabravalla oman perheen kanssa kanavaa pitkin ajellen.

Rannat ja vesiurheilu

Costa Bravan uimarannat ovat Espanjan parhaiten säilytetty salaisuus. Karkeahiekkaisten rantojen bonus on, ettei hiekka tartu mukaan yhtä itsepintaisesti kuin hienohiekkaisilla rannoilla. Valinnanvaraa on paljon sen mukaan, pidätkö eniten pitkistä hiekkarannoista, nopeasti vai hitaasti syvenevistä vesistä, kalliorannoista vai koskemattomista merenpoukamista.

Täydellisimmät rannat auringonpalvontaan, pulahduksiin ja ravintolapalveluihin ovat keskirannikolla sijaitsevat Platja d’Aron, Calella de Palafrugellin, Llafrancin ja Tamariun päärannat. Hurmaavimpia rantoja ovat kaikki Begurin rannat keskirannikolla, etenkin Sa Tuna. Myös lähes kaikki cala-alkuiset rantojen nimet viittaavat pieneen poukamaan. Lapsiystävällisimpiärantoja ovat muun muassa S’Agarón Platja de Sant Pol ja Blanesin ranta Platja de Sant Francesc.

Costa Brava on mainio paikka kokeilla vesiurheilulajeja ensi kertaa: meri on kristallinkirkasta ja lämmintä – varsinkin loppukesästä. Myös maisemat ovat vertaansa vailla. Suosituimpia lajeja ovat snorklaus, sukellus ja melonta kajakilla.

Patikointi ja luontokohteet

Patikointi on ehdottomasti ihanteellisin tapa liikkua ulkona ja nähdä samalla Costa Bravan uskomattoman upeita maisemia: kallioisia rantoja, aloe veran kukittamia rinteitä ja salaisia uintipoukamia.

Kuuluisa patikointipolku Camí de Ronda kulkee koko Costa Bravan 200 kilometrisen rannikon halki. Reitin varrella on salaisia pikku uimapoukamia ja ihania meriravintoloita. Huikaisevia maisemia pääset bongailemaan esimerkiksi etapilla Calella de Palafrugellista Llafranciin selä Platja d’Arosta S’Agaróon päin.

Rantareittien lisäksi patikoida voi toki myös monissa luonnonpuistoissa. Erityisen suosittuja ovat Cap de Creusin luonnonpuiston vuoristoreitit Iberian niemimaan itäisimmässä kärjessä, lähellä Cadaquésia. Upeimpia kasvitieteellisiä puutarhoja ovat etelärannikolla sijaitsevat Jardins de Marimurtra ja Jardins de Santa Clotilde sekä keskirannikolla sijaitseva Jardins de Cap Roig.

Matkustaminen Costa Bravalla

Costa Bravalle pääsee Suomesta lentäen ottamalla vaihtolennon Gironaan. Ympäristöystävällisempää ja nopeampaa on varata suorat lennot Barcelonaan ja jatkaa matkaa junalla, bussilla tai vuokra-autolla. Barcelonan lentokentältä pääsee Costa Bravalle linja-autolla, junalla ja vuokra-autolla. Matka-aika vaihtelee noin tunnista kolmeen tuntiin.

Maata pitkin Costa Bravalle pääsee Suomesta noin kahdessa vuorokaudessa ja yhdensuuntainen matka maksaa junalla alkaen 180 euroa.

Costa Bravalla pääsee liikkumaan esimerkiksi autolla, bussilla, junalla ja turistijunalla.

Vastuullinen Costa Brava

Costa Brava on melkoisen vastuullinen kohde. Kylät ja kaupungit ovat mukavia kävelykohteita, monikansallisia ketjuja on aika vähän ja pienyrittäjien puoteja paljon. Ruoka on useimmiten lähituotantoa ja kohteessa valmistettuja käsityötuotteita myydään runsaasti. Ruokakaupoissa lähellä tuotetut elintarvikkeet on merkitty km 0 -tarralla. Luomu- ja kasvisruokaa on tarjolla koko ajan enemmän. Etsi kaupasta ja pyydä ravintolassa myös paikallista DO Empordàn viiniä.

Jätteenkeräyksessä muoviroskat laitetaan keltaiseen, biojäte ruskeaan, lasi vihreään ja pahvi ja paperi siniseen roskasäiliöön. Käytä vettä ja sähköä säästeliäästi – varsinkin sähkö on Espanjassa huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa, eikä vettä ole tuhlattavaksi asti.

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *