Berliinin klubeja

Päivitetty 10.6.2018
Berliinin klubeille mennään musiikin ja tanssilattian takia. Juhlia voi jatkaa aamuun tai jopa aamupäivään saakka! Berliinin soundi on tekno- ja elektropainoitteista, mutta muutakin löytyy.

Lue myös klubeille sisäänpääsyä helpottavat neuvot:

Berliinin suuret, legendaariset klubit

Entisessä voimalaitoksessa sijaitseva, massiivinen Berghain (Am Wriezener Bahnhof, Friedrichshain; pe kello 00-la, la 00-ma, konsertteja ke-to 21- myöhään. S-Bahn: Ostbahnhof) on Berliinin ehdottomasti kuuluisin klubi. Vuonna 2004 avanneen teknotemppelin maine on rakennettu ensiluokkaisten artistien sekä tiukan ovipolitiikan varaan. Jopa ankara, kasvotatuoitu portsari on kuuluisa! Sisään mahtuu noin 1500 ihmistä. Berghainissa on kaksi tanssilattiaa ja ylimmässä kerroksessa Panorama Bar, kaikissa on oma ohjelmansa. Tekno on tummaa ja se soi kovaa, Panorama Barissa on leppoisampaa house-musiikkia.

Berghainin juuret ovat homoskenessä ja sen darkroomit ovat legendaarisia. Myös unisex-vessoissa voi nähdä ja kuulla kaikenlaista. Rakennuksen pohjoispuolelta mennään miesten fetissiklubi Lab.Oratoryyn. Berghainin kyljessä on Kantine am Berghain, jossa on monipuolista live-musaa sekä dj-settejä. Kompleksiin kuuluu kesällä myös Bierhof Rüdersdorf -olutpuutarha.

Hypetyksen seurauksena Berghain ei ehkä enää ole kaupungin coolein paikka, mutta musiikin ja sijainnin puolesta se on kyllä erinomainen klubi.

Vuodesta 1991 saakka toiminut teknotemppeli Tresor (kuva yllä) (Köpenicker Str. 70, Kreuzberg; ke, pe-la 00 – myöhään. U8: Heinrich-Heine-Strasse) on kaikkien Berliinin klubien äiti. Sekin sijaitsee entisessä voimalaitoksessa, johon se muutti jo vuonna 2005. Sokkelomaisissa, rapistuneissa sisätiloissa voi valita kolmesta eri kerroksesta, joilla jokaisella on oma soundinsa. Viereiseltä ovelta mennään tuntemattomampaan pieneen Ohm-klubiin, jossa soi kokeellisempi elektromusiikki. Sinne on myös lyhyempi jono ja helpompi päästä sisään.

Kreisit suosikkiklubit

Viikonlopun mittaisille festareille kutsuva Sisyphos (Hauptstr. 15, Rummelsburg; joka toinen viikko pe 00-  maanantai. Klubi järjestää ilmaisia tilataksikyytejä Ostkreuz-juna-asemalta) on viime vuosien suosikki. Sijainti on entinen koirankeksitehdas. Sirkusmaisella alueella on mm. pieni tekojärvi, hiekkaa, bussi ja pizzakoju. Sisällä onnellinen klubittaja eksyy tanssilattioiden sokkeloon. Varaudu pitkään jonoon – mutta todennäköiseen sisäänpääsyn.

Samantyylistä absurdia biletystä sopii odottaa Salon zur Wilden Renate -klubilla (Alt-Stralau 70, Friedrichshain, päivät ja ajat riippuvat ohjelmasta. S-Bahn: Treptower Park). Asuintalon kaksi alinta kerrosta vie kolme pientä tanssilattiaa. Musiikkityylit vaihtelevat, mutta ovat pääosin elektroa. Kulunut sisustus on kuin hylätystä mummolasta. Sisäpihalla voi chillata vanhassa Trabant-autossa tai soutuveneessä. Ovipolitiikka on tiukka, etenkin jos ei puhu saksaa.

Entinen pastatehdas on nykyään rento ja berliinisti rähjäinen Griessmühle-klubi (Sonnenallee 221, Neukölln; ti-to 20-myöhään, pe 22-maanantai. S-Bahn: Sonnenallee). Jono voi olla pitkä ja hidas, vaikka ovipolitiikka ei ole turhan tarkka. Tanssilattialla pauhaa laatutekno, ja Berliinille tyypillisessä taideromupuutarhassa on kivaa chillata kanavan rannassa, päivin sekä öin. Asiakaskunta on mukavan sekalaista. Griessmühlessä järjestetään myös kirpputoreja, elokuva-iltoja ja pingisiltoja.

Haastava ovipolitiikka on myös suositulla Katerblau-klubilla (Holzmarktstr. 25, la-maanantaiaamu. U8+S-Bahn: Jannowitzbrücke). Sitä pyörittää sama bile-eliitti, joka oli  legendaarisen Bar25 -klubin taustalla. Bar25 joutui sulkemaan 2010, mutta se elää vielä mm. elokuvamuodossa. Samalle joenrantatontille avattiin vuonna 2014 Katerblau. Alueella on vieläkin koristeltu piha, kioski, laiva, kaksi sisätanssilattiaa… Esiintyjät ovat tasokkaita, musiikki vaihtelee chill-outista kunnon teknoon.

Trance, tekno ja house vaihtelevat kuuluisalla fetissi- ja seksiklubi KitKatKlubilla (Köpenicker Str. 76, Mitte; pe kello 23-10, la 23-18. U8: Heinrich-Heine-Strasse). Tresor-klubin naapurissa olevan paikan fiilis on hedonistinen ja vapautunut. Ovipolitiikka ei ole kovin tiukka, mutta vaatteistaan (ja puhelimestaan) pitää olla valmis luopumaan – tänne ei tulla vain tirkistelemään!

 

Totiset tanssittajat

Lähellä Wilde Renatea oleva laatuklubi ://about blank (Markgrafendamm 24c, Friedrichshain; auki pe-la, välillä to-su, klo 00 – myöhään. S-Bahn: Ostkreuz) omaa useita tanssilattioita sekä ison sisäpihan. Musiikkityylit vaihtelevat iltojen mukaan. Tunnetuin ohjelmanumero ovat heteroystävälliset Buttons-bileet. Ovi- ja muukin politiikka on tiukkaa, joten palestiinahuivit taskuun (pro-palestiinalaisuus liitetään Saksassa usein äärioikeistoon ja antisemitismiin). Kuten muillakin klubeilla, kannattaa olla selvillä vähintäänkin illan esiintyjistä.

Pienessä yhden huoneen Golden Gate -klubissa (Dircksenstr. 77-78, Mitte; to 00-myöhään, pe 00-maanantai. U8+S-Bahn: Jannowitzbrücke) tampataan tositarkoituksella. Yllä kulkevien junien melu hukkuu, kun dj:t hikoiluttavat tanssilattiaa. Golden Gate on kaupungin rosoisimpia klubeja, mutta sen tunnelma on parhaita.

Paikallisten suosiossa oleva Ritter Butzke (Ritterstr. 26, Kreuzberg; päivät ja ajat riippuvat ohjelmasta. U8: Moritzplatz) aloitti vuonna 2007 undergroundklubina. Monikerroksisella, kolmen tanssilattian klubilla esiintyy nimekkäitä paikallisia dj:ta. Sen vaihtelevat elektro-musiikkibileet ovat täysin vakiintunut osa Berliinin yöelämää. Ritter Butzkessa juhlitaan torstaista lauantaihin, sisäänpääsy yleensä 12 euroa.

Muun muassa kuuluisia Boiler Room -bileitä pidetään Arena Clubilla (Eichenstraße 4, Treptow; pe-la 00-myöhään. U1: Schlesisches Tor / S-Bahn: Treptower Park). Klubi on hieman piilossa suurehkolla Arena Berlin -varastoalueella.

Pienessä Humboldthain Clubissa (Hochstr. 46, Wedding; pe-la 00-10, ti 20-04. S-Bahn: Humboldthain) erikoisuus on piha, jolla on leirituli, pingispöytä, sohvia ja riippumattoja. Sisältä löytyy tanssilattia sekä baari sekä yläkerrasta pieni chill-out-alue, jossa soittaa dj. House, tekno, elektro ja italo vaihtelevat illan mukaan.

Tyylikkäitä klubi-iltoja

Vuonna 2002 avattu, tyylikäs Watergate (Falckensteinstr. 49, Kreuzberg; ke, pe-la 00-myöhään. U1: Schlesisches Tor) on toimistorakennuksen kahdessa kerroksessa. Klubilla soi tasokas house-, drum&bass- ja break-beat-musiikki. Keskeisen sijainnin sekä Spree-joen näkymien takia tänne löytää myös moni turisti. Parin korttelin päässä, 150-vuotta vanhassa tiilihuvilassa on salonkimainen Chalet-klubi (Vor dem Schlesischen Tor 3, Kreuzberg; auki päivittäin kello 00-myöhään. U1: Schlesisches Tor). DJ:t soittavat kahdessa kerroksessa, kesäisin myös taianomaisessa puutarhassa. Ovipolitiikka ei ole turhan tiukka, ja asiakaskunta on nuorta ja innokasta.

Astetta lähempänä pukukoodia on Alexanderplatzin tuntumassa oleva tyylikäs House of Weekend -kattoklubi (Alexanderstr. 7, Mitte, päivittäin kello 23-myöhään. U+S-Bahn: Alexanderplatz). DDR:n aikaisen rakennuksen 15. kerroksessa soittavat elektro-musiikkia myös tunnetut DJ:t. Paras hetki klubilla on aamunnousun aikaan, sillä näkymä kohti tv-tornia on mieletön. Kesäisin kattoterassi on täydellinen paikka grillata ja chillata. Sisäänpääsy ei ole mahdotonta, mutta omankin viihtyvyyden kannalta flip-flopit ja rantasortsit eivät ole suositeltavia.

Konsertteja sekä bileitä

Gretchen (Obentrautstr. 19-21, Kreuzberg, päivät ja ajat riippuvat ohjelmasta. U6+U7: Mehringdamm) on saavuttanut suosiota mielenkiintoisen musiikkitarjonnan ansiosta. Perus-elektron lisäksi keisarinaikaisessa tallirakennuksessa olevalle klubille buukataan dubsteppiä, hip-hopia, jazzahtavaa ja jopa akustista musiikkia – välillä kyseessä on konsertti, välillä dj-bileet. Muuta kuin pelkkää elektronista musiikkia tarjoaa myös Prince Charles -klubi (Prinzenstr. 85 f, Kreuzberg, to-la 19-8. U8: Moritzplatz) Ritter Butzken naapurissa. Pieni klubi isännöi mm. hiphop-bileitä, kuten suosittua Burgers & Hiphop -tapahtumaa. Sisäänpääseminen on melko varmaa, liput maksavat noin 10 euroa.

Legendaarisella SO36-punkklubilla (Oranienstr. 190, Kreuzberg; U1, U8: Kottbusser Tor) soi nykyään myös rokki, metalli ja jopa hiphop. Keikkojen lisäksi monipuolisessa ohjelmistossa on esimerkiksi arabilaiset Gayhane-gaybileet.

Tanssittavat baarit

Jos ei halua jonottaa isoille klubeille, ovat klubimaiset baarit hyvä vaihtoehto. Entisessä tv-myymälässä oleva Farbfernseher (Skalitzerstr. 114, Kreuzberg; ke-to kello 21-3, pe 21.30-5, la 21-5. U1: Görlitzer Bahnhof) on pienenpieni teknoklubi, jossa dj:t pitävät tanssilattian hereillä aamuun saakka.

Yhtä suositun, savuisen kahvilabaari Bohnengoldin (Reichenberger Str. 153, Kreuzberg; su-to 18-02, pe-la 18-06. U1: Görlitzer Bahnhof) takahuoneessa tanssitaan joka ilta teknon tai vaikka jazzin tahtiin. Samalta kadulta löytyy vielä DVD-vuokraamo/baari, Filmkunstbar Fitzcarraldo (Reichenberger Str. 133, Kreuzberg; päivittäin kello 17-04. U1: Görlitzer Bahnhof). Illan mittaan se muuttuu hikiseksi diskoksi, jossa tanssitaan eri vuosikymmenten hauskojen kitsch-hittien tahdissa. Taattua hauskanpitoa, kunhan ei hiki ja ahtaus haittaa!

Pingis sekä tekno houkuttavat kimppakämpän oloiseen Minimal-baariin (Rigaer Str. 31, Friedrichshain; päivittäin kello 19-06. U5: Samariterstrasse). Tavallisen asuintalon pohjakerroksessa olevalla pikkuklubilla paikalliset DJ:t soittavat minimal-teknoa ja deep-housea.

 

Et halua kuulla teknoa?

Hipstereitä välttelevä viihtyy Privatclubin (Skalitzer Str. 85, Kreuzberg; so-to kello 20-00, pe-la 19-06. U1: Görlitzer Bahnhof) pienellä tanssilattialla. Hyvän fiiliksen takaavat indie-musiikin klassikot, kuten Strokes tai Arctic Monkeys. Klubilla on myös Balkan Beats -iltoja.

Yhtä hyvä fiilis, mutta raskaammin tatuoitu yleisö löytyy Sage Clubin torstai-illoissa (Brückenstr. 3, Mitte; 20-myöhään; U8: Heinrich-Heine-Strasse) – muulloin erikoisessa tilassa toimii KitKat-fetissiklubi. Live-bändien lisäksi mustiin pukeutunutta yleisöä viihdyttävät tarttuvat poprock-hitit Limp Bizkitistä Avril Lavigneen. Samaa yleisöä näkee nelikerroksisella Nuke Clubilla (Pettenkoferstr. 17A, Friedrichshain. S-Bahn: Frankfurter Allee). Rokki- ja metallikeikkojen lisäksi eri kerrosten tanssilattioilla pompitaan rokahtavan, punkahtavan, popahtavan ja jopa ”elektrohtavan” musiikin tahdissa.

Mainstreamista poikkeavalla tunnelmallisella Duncker Clubilla (Dunckerstr. 64, Prenzlauer Berg. S-Bahn: Prenzlauer Allee) soi päivästä riippuen tummasävyinen indie-, alternative- ja rockmusa tai elektro-sävytteinen new-wave- ja post punk -poppi. Torstaisin klubilla on ilmaisia konsertteja ja kerran kuussa klubilla on Dark Market -sunnuntaikirpputori. Tanssilattialta viihtyvät kaikenikäiset.

Spree-joen varrella olevalla Yaam-klubilla (An der Schillingbrücke 3, Friedrichshain; talvella ti-su 15-myöhään, kesällä päivittäin alkaen klo 11. S-Bahn: Ostbahnhof) järkätään reggae-, dancehall-, hiphop-, dub-, bass- sekä afrobeat -konsertteja ja -bileitä. Esiintyjät ovat joskus maailmankuuluja, joskus taas uusia tulokkaita. Kesällä hiekkaisella pihalla ja jokivarressa on mukavaa hengailla päivisinkin.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):