Berliinin baarit

Berlissä on noin 200 baaria, joiden seasta pitää yrittää löytää helmet. Valikoimaa on aina olutbaareista, kattobaareista ja salakapakoista perinteisiin saksalaisiin Kneipe-pubeihin.

Berliiniläiseen tyyliin ei kuulu juoda tolkuttomia kännejä, joten baareissa tuppaa olemaan hyvä fiilis. Sulkemisajat ovat etenkin pienemmissä baareissa usein lähinnä suuntaa antavia ja riippuvat baarihenkilökunnan fiiliksestä.

Paikallinen yöelämä on lhbtiq-ystävällistä, mutta tarjolla on myös paljon erikoistuneita baareja ja bileitä, jotka houkuttavat monipuolista asiakaskuntaa.

Baareissa käy usein vain käteinen. Vaikka Berliinin hintataso on noussut, ovat juomat edelleen Suomeen verrattuna edullisia: puolen litran olut maksaa noin 3–5 euroa, drinkki noin 6–12 euroa.

Monissa baareissa poltetaan tupakkaa sisällä.

Kippis eli Zum Wohl!

Maailmanhuippu: Buck & Breck

Maailman parhaiden baarien joukkoon valittu paikka yllättää monella tavoin. Vaikeasti tunnistettavaa sisäänkäyntiä merkkaa näyteikkuna, jossa on vaihtuvia taide-installaatioita. Sisään päästäkseen pitää soittaa ovikelloa ja toivoa parasta. Baari on moderni ja vähäeleinen, mutta tiskin takana seinällä roikkuu moottorisaha. Omistajat ovat lahjakkaita baarimikkoja, joten olet hyvissä käsissä – vaikka lompakkosi saattaa olla eri mieltä! Tupakointi on sallittu, puhelimet sekä kuvaaminen taas kielletty.

Missä: Brunnenstr. 177, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Menopaikka Mittessä: Kitty Cheng Bar

Torstrassella anarkistiset taiteilijabaarit ovat tehneet tilaa uusille, kiiltäville paikoille. Kitty Chengin sisustus on barokki-kitschistä huolimatta rento. Hyvät drinkit houkuttavat tyylikästä Mitte-väkeä sekä cooleja viikonloppuberliiniläisiä. Tanssitus jatkuu taatusti läpi yön. Auki ke, pe-la kello 21-05, to 21-4.

Missä: Torstr. 99, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Hauska ex-bordelli: Kumpelnest3000

Pienellä sivukadulla oleva entinen bordelli muuttui taideprojektin ansiosta baariksi 1980-luvun lopussa. Mahtava kitschsisustus (kattokruunuja! samettia! peilejä! neonvaloja!) tekee paikasta ikimuistoisen. Viikonloppuisin baari ja lähes olematon tanssilattia ovat ääriään myöten täynnä – mikä ei tarkoita, etteikö sekaan aina mahtuisi pari lisää. Auki päivittäin kello 19-myöhään.

Missä: Lützowstr. 23, Mitte. U1: Kurfürstenstrasse. Nettisivu

Harrasta juomista: Becketts Kopf

Whiskey- ja sikaribaari on viininpunainen, nahkainen ja mukava. Nojatuolissa rentoutuen voi siemailla esimerkiksi Finlaggan Reserve Islay -whiskyä. Ettei pää pyörisi liikaa, juoman kaveriksi voi tilata juusto- tai lihalautasen tai vaikka sipsejä. Auki arkisin kello 20-02, pe-la 20-04.

Missä: Pappelallee 64, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse. Nettisivu

Rokkia ja artesaaniolutta: Monterey Bar

Rennossa craft beer – ja rokkibaarissa on yli 200 pienpanimo-oluen valikoima. Paikallisia merkkejä ovat esimerkiksi Rollberg-, Schoppe Bräu- ja Bierfabrik. Baaritiskin viereistä seinää koristaa kultakehyksinen potretti Black Sabbath -bändistä. Joka ei halua notkua tiskillä ja ihailla valikoimia, voi istahtaa yhteen mukavista nojatuoliryhmistä. Auki päivittäin 17-myöhään.

Missä: Danziger Str. 61, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse, S-Bahn: Prenzlauer Allee. Nettisivu.

Hulluttelua: Monster Ronson’s Ichiban Karaoke

Hulvaton ilta jatkuu lähes loputtomiin herra Ronsonin legendaarisessa karaokebaarissa. Kymmenen yksityistä laulukoppia on nimetty legendojen, Janis Joplinin ja Kurt Cobainin mukaan. Kopit voi varata netistä etukäteen, ellei luota onneensa. Maanantaisin koppeja ei voi varata, vaan niitä jaetaan ja omitaan muiden asiakkaiden kanssa – mikä on erittäin hauskaa. Lavalla on avoin karaoke ja sen edessä tanssilattia. Kopit ovat 6-16 hengelle,12-32 euroa/tunti. Ilmainen narikka. Auki päivittäin kello 19- myöhään.

Missä: Warschauer Str. 34, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse. Nettisivu

Rentoa teknoa: Radio Bar

Näyttävässä neuvostorakennuksessa olevaa sympaattista itävaltalaista teknolevy-yhtiöbaaria johtaa määrätietoinen mopsi sekä ystävällinen henkilökunta. Drinkkilistalla on kaikkea, mitä voi tarvita, muttei mitään hankalaa tai hienoa. Laatutekno soi keskustelut sallivalla volyymilla. Auki ti-to, su 17-2, pe-la 17-4.

Missä: Frankfurter Allee 23, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor. Nettisivu

Ennen klubille menoa: Luzia

Oranienstrasse on täynnä pieniä, hämyisiä ja täysiä baareja. Ihanan välinpitämättömän oloinen Luzia on sisustettu kulunein nojatuolein, paikallisen Chin Chin -katutaiteilijan työt täydentävät tunnelman. Suosittu, savuinen baari täyttyy nopeasti juhlatuulisilla asiakkailla. Takahuone on tupakoitsijoiden, mutta viikonloppuisin se on klubikäytössä. Auki päivittäin 10-3.

Missä: Oranienstr. 34, Kreuzberg. U1: Kottbusser Tor. Nettisivu

Olutvaltakunta: Hopfenreich

Berliinin mahdollisesti paras artesaaniolutbaari on viihtyisä Hopfenreich. Hanasta saa 22 eri olutta, myös maisteluystävällisissä 0,2l:n laseissa. Baari järjestää myös olutmaistiaisia ja opastettuja craft beer -kierroksia. Auki ma-to kello 16-02, pe-su 16-03.

Missä: Sorauer Str. 31, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor. Nettisivu

Yksilöityjä drinkkejä: Schwarze Traube

Kainosti loistavan nimen ohittaa helposti. Koputtamisen jälkeen sinut päästetään sisään ja ohjataan pöytään. Eteesi ilmaantuu vettä, mutta ei drinkkilistaa: baarimikko-omistaja, palkittu Atlay Aktas, sekä hänen kolleegansa räätälöivät asiakkailleen yksilölliset drinkit. Maukkaat luomukset eivät edes ole kovin kalliita – oma Palomaa muistuttava longdrinkkini maksoi 10,50 euroa. Punatiiliset seinät, sekalaiset tapetit sekä hillitty valaistus luovat lämpimän tunnelman. Auki arkisin kello 19-02, pe-la 19-05.

Missä: Wrangelstr. 24, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Täydellinen perusbaari: Tante Emma

Mukavat perusbaarit ovat kullan arvoisia. Retrosisustettu Tante Emma on sijaintinsa puolesta täydellinen paikka aloittaa ilta, jota aikoo jatkaa aamuun saakka. Aamupalaa tarjoillaan iltaviiteen saakka, jonka jälkeen kahvikupit pikkuhiljaa vaihtuvat olutlaseihin. Tunnelmaan kuuluu soulahtava musiikki. Tupakoitsijoille on oma huone. Auki päivittäin kello 9-myöhään.

Missä: Köpenicker Str. 1, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor. Nettisivu

Villi elokuvavuokraamo: Filmkunstbar Fitzcarraldo

Indie-leffoja ja drinkkejä – onko viileämpää komboa? Leffabaari muuttuu illan mittaan villiksi, hikiseksi diskoksi, jossa tanssitaan eri vuosikymmenten hauskojen kitsch-hittien tahdissa. Taattua hauskanpitoa – kunhan on biletuulella! Auki päivittäin alkaen kello 16.

Missä: Reichenberger Str. 133, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Pinkkiä kapinaa: Barbie Deinhoff’s

Punkki-Barbie -savubaari on juuri sitä, mitä Kreuzbergiltä odottaa: outo ja eriparinen. Baarin omistaa taiteilija Lena Braun, alias Queen Barbie. Asiakaskunta vaihtelee opiskelijoista drag queeneihin. Auki päivittäin kello 19-myöhään.

Missä: Schlesische Str. 16, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor. Nettisivu

Kaikkien homobaari: Möbel-Olfe

Suosittu Möbel-Olfe tarjoaa edullisia juomia ja hyvän olutvalikoiman. Entinen huonekaluliike on tavallisen asuintalon pohjakerroksessa, turkkilaisvoittoisella alueella. Eriparisessa, viihtyisässä baarissa hengaavat lähialueen aktivistit, hipsterit ja taiteilijat. Tiistai on lesboilta, torstai jopa homompi ilta kuin muut. Kymmenen jälkeen DJ soittaa elektromusiikkia. Auki ti-su kello 18-03.

Missä: Reichenberger Str. 177, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor. Nettisivu

 

Värikäs kattoterassi: Klunkerkranich

Ostarin katolla oleva Klunkerkranich on kesäisin kaupungin coolein terassielämys. Festarifiilistä luo kaupunkipuutarhan yltäkylläinen vehreys ja ilmaa halkovat valot ja koristeet. Kattoa reunustaa pari tusinaa isoa pöytää penkkeineen, keskellä on esiintymislava ja sen takana hiekkalaatikko lapsille. Puisessa päärakennuksessa on baarin lisäksi pari yksinkertaista vaihtoehtoa tarjoava kanttiiniravintola sekä pienempi esiintymislava. Iltaisin katolla soi live-musiikki ja dj-setit. Talvella drinkkejä tarjoillaan lämmitetyssä majassa (terassi on suljettu tammi- ja helmikuussa). Sisäänpääsy n. 2-5 euroa. Auki ma-la 10-1.30, su 12-1.30.

Missä: Karl-Marx-Str. 66, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln. Nettisivu

Skotti-pubi: Das Gift

Rento skottilais-saksalainen baari tarjoaa artesaanioluita, laatuwhiskejä ja herkullista pubiruokaa. Asiakaskunta on sopiva sekoitus paikallisia ja muualta tulleita, hipstereitäkin. Usokttavuutta lisää baarin omistaja, Mogwai-bändin jäsen Barry Burns. Das Gift järjestää myös taidenäyttelyitä ja pubivisailtoja. Tupakoitsijoille on erillinen huone. Auki päivittäin kello 17-myöhään.

Missä: Donaustr. 119, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln. Nettisivu

Itsetehtyä viinaa: Geist im Glas

Iltaisin tämä supersuosittu Neuköllnin baari on olohuone, jossa vieraat viihtyvät koko illan. Talon erikoisuus ovat kekseliäät viinainfuusiot – shotteina tai drinkissä. Viikonloppuaamuisin paikalle kannattaa tulla kokeilemaan amerikkalaisia brunssiruokia: pannukakkuja, huevos rancheros -kananmunia sekä biscuits and gravy -annoksia. Auki ma-su kello 11-03.

Missä: Lenaustr. 27, Neukölln. U8: Schönleinstrasse. Nettisivu

Laatu-cocktaileja: Twinpigs

”Craft cocktail” -baarin listalta löytyy sekä klassikoita että omia, kiehtovia luomuksiakin. Drinkit rakennetaan omista siirapeista ja juomainfuusioista. Hanasta saa mm. kreuzbergiläistä Heidenpeters-olutta. Keittiö tarjoaa etelä-amerikkalaisia ruokia kuten quesadilloja. Kaunis, puinen sisustus on chileläisen omistaja-arkkitehdin käsialaa. Auki ti-su kello 18-03.

Missä: Boddinstr. 57 a, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln. Nettisivu

 

Musaa ja viihtymistä: Oh! Calcutta

Ihanan tyypillisessä berliiniläisbaarissa on edulliset hinnat ja värikäs tee-se-itse-henkinen sisustus. Baari panostaa musiikkiin ja buukkaa myös live-esiintyjiä. Hanasta saa Leffe-olutta ja listalla on myös Weddinger Pale Ale -olutta. Auki ti-la kello 20-myöhään.

Missä: Kolonienstr. 9, Wedding. U8, U9: Osloer Strasse. Nettisivu

Taiteilijabaari: The Forsberg

Pienen paikan tiiliseiniltä on rappaus kuoriutunut osittain pois ja huonekalut ovat harvassa. Weddingin parhaaksikin baariksi kutsuttu The Forsberg on samalla taiteilija Charles Forsbergin studio. Kun baari on auki, herra Forsberg toimii baarimikkona ja drinkinkeksijänä. Auki to-la kello 21-03.

Missä: Gerichtstr. 26, Wedding. S-Bahn: Wedding. Nettisivu

Hämyisä salakapakka: Stagger Lee

Salakapakaksi tituleerattu Stagger Lee sijaitsee rauhallisella kadulla Schönebergissä. Baari on helppo löytää, mutta sisään päästäkseen on soitettava ovikelloa. Tunnelmallinen, hämärä baari henkii amerikkalaista saluunafiilistä. Juomissa suositaan bourbonia ja tequilaa. Drinkkilista onkin mielenkiintoinen kuin rikosromaani eikä juoman valinta ole helppoa. Takahuoneessa tupakoidaan. Auki päivittäin kello 19-02.

Missä: Nollendorfstr. 27, Schöneberg. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz. Nettisivu

Näköalabaari: Monkey Bar

25hours -hotellin hintavasta näköalabaarista näkee eläinpuiston apinatarhaan – mistä nimikin tulee! Kaupunkinäkymät eivät muutenkaan ole pöllömmät. Dj soittaa cooleja biittejä, paikallinen tyylitietoinen kävijäkunta jakaa baarin hotellin vieraiden kanssa. Auki su-to kello 12-01, pe-la 12-02.

Missä: Budapester Str. 40, Charlottenburg. U1, U2, U9, S-Bahn: Zoologischer Garten. Nettisivu

Se jazz-baari: A-Trane

Vuodesta 1992 auki ollut A-Trane kuuluu Berliinin, ehkä jopa Euroopan tärkeimpiin jazzklubeihin. Täällä on esiintynyt esimerkiksi Herbie Hancock. Lauantaisin keikan jälkeen ilta jatkuu ”late night jam sessionin” parissa. Baarin omistaja on avannut nurkan taakse myös konstailemattoman Jazzcafé Grolman -ravintolan (Grolmanstr. 53, Charlottenburg). Auki päivittäin kello 20-01, la-su 20-myöhään (keikat saattavat alkaa aikaisemmin).

Missä: Bleibtreustr. 1, Charlottenburg. S-Bahn: Savignyplatz. Nettisivu

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *