Berliinin yöelämä

Ilta Berliinissä on hiljainen vain, jos itse niin haluaa. Valinnanvaraa on reilusti yli 2000 (!) baarista ja klubista.

Berliinin maine yöelämän keskuksena vie itseasiassa jo 1920-luvulle, jolloin juhliminen auttoi sodasta selvinnyttä nuorta väestöä unohtamaan arjen. Berliinin baarit houkuttelivat jo tuolloin boheemeja elämäntapataiteilijoita.

Muurin kaatumisen jälkeen nuoriso valtasi 1990-luvulla kaupungin tyhjiä taloja ja tehdashalleja. Hylätyt tilat tarjosivat mahdollisuuden avata baareja ja järjestää teknobileitä. Berliinin yöelämän erityinen olemus kumpuaa vieläkin samasta rajojen rikkomisesta ja koetusta vapaudesta.

Uusia klubeja ja baareja avataan Berliiniin koko ajan. Monet vanhat paikat taas joutuvat sulkemaan, kun vuokrat nousevat tai kun tyhjät tontit täyttyvät luksusasunnoista ja hotelleista, jotka eivät haluakaan klubeja naapuriinsa.

Jokaisena viikonpäivänä on jotain baareja ja klubeja auki. On jopa pari baaria, jotka eivät ikinä sulje!

Berliinin baarit tunnetaan ehkä parhaiten eriparisista retrohuonekaluista, tee-se-itse- sisustuksista ja edelleenkin suht edullisesta alkoholista. On pitkään ollut kunnia-asia sekä baarille että asiakkaalle näyttää siltä, ettei ole yrittänyt liikaa. Tyyliteltyjä ja fiinejäkin paikkoja löytyy, enemmän ja enemmän.

Mittessä drinkit maksavat yleensä enemmän kuin ympäröivissä kapunginosissa, mutta  juppiutumisesta huolimatta esimerkiksi Torstrassen tuntumassa on edelleen paljon hyviä baareja. Mitten yöelämä on tyylikkäämpää ja juhlijat paremmin pukeutuneita kuin esimerkiksi Kreuzbergissä. Viime vuosina Neuköllniin on kasvanut monipuolinen baari-skene, seassa on jopa pari klubia. Wedding-kaupunginosasta löytyy vähemmän tunnettuja yöelämän helmiä.

Olutkulttuuri on läsnä kaikkialla, sillä berliiniläiset juovat olutta kadulla, ratikassa ja ravintolassa. Jos haluaa muutakin kuin peruspilsneriä, kannattaa suunnata Berliinin pienpanimoihin ja craft beer -baareihin.

Berliinin klubeille mennään hyvän musiikin ja etenkin tanssilattian takia. Soundi on tekno- ja elektropainoitteista. Monet klubit ovat entisissä vallatuissa taloissa ja vanhoissa tehtaissa. Nykyään ne ovat täysin laillisia ja ammattimaisesti pyöritettyjä. Suurin osa legendaarisista klubeista on Kreuzbergissä, Mittessä ja Friedrichshainissa.

Toukokuun tienoilla avaavat ulkoilmaklubit ja open air -sesonki alkaa. Ulkoilmaklubit ovat yleensä viihtyisiä ja hauskasti koristeltuja. Osa sijaitsee näyttävästi Spree-joen varrella.

Berliinin yöelämä – hyvä tietää

Kahvilabaarit ovat yleensä auki koko päivän, kun taas moni varsinainen baari avaa kello 18-21 illalla.

Klubi-ilta alkaa Berliinissä myöhään: suurin osa paikoista avaa vasta puolelta öin. Klubijonot saattavat olla parinkin tunnin mittaisia ja ovipolitiikka ankaraa. Kokeneet – ja mahdollisesti doupanneet – juhlijat jaksavat seuraavaan aamupäivään asti.

Berliinin yö muuttuukin huomaamatta aamuksi, kun baareilla ja klubeilla ei ole lakisääteisiä sulkemisaikoja. Kiinni pistetään kun omistaja tai työntekijät niin päättävät.

© Erica Löfman

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *