Berliini: Kasvis- ja vegaaniravintolat

Päivitetty 18.12.2019
Berliinin lukuisat kasvis- ja vegaaniravintolat kattavat kaiken gourmet-ruoasta vietnamilaisiin tapaksiin sekä täydellisestä tuorepastasta palkitsevaan mättöön.

Sekasyöjäporukoille sopivia ravintolavinkkejä löytyy lisäksi Berliinin ravintolat -sivun kautta. Vege-kahviloilla ja -leivonnaisilla on niilläkin oma sivunsa.

Klassiset illallisravintolat

Palkitun gourmetravintola Lucky Leekin (Kollwitzstr. 54, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz) ruokalistalla pääosaa näyttelevät yllättävin tavoin käytetyt sesonkikasvikset. Kekseliäitä ja kauniita annoksia odottaa pöytään tuotavaksi lapsekkaan uteliaana. Jälkkäriksi voi kokeilla myös talon omia vegaanijuustoja. Vegaaniravintola on auki keskiviikosta sunnuntaihin, mutta perjantaisin, lauantaisin sekä pyhinä ruokaa tarjoillaan ainoastaan kolmen tai viiden ruokalajin menukokonaisuuksina (alk. noin 40 euroa). 

Samaa kaliiperia on Kopps (Linienstr. 94, Mitte. U8: Rosenthaler Platz), joka äänestettiin Saksan 20 parhaan ravintolan joukkoon vuonna 2016. Tyylikkään, siniseen sekä lämpimään puuhun puetun vegaaniravintolan eurooppalaistyyliseltä ruokalistalta on vaikea tehdä valintoja (pääruoat noin 20 euroa, 3–5 ruokalajin menut noin 40–55 euroa). Gluteenittomat annokset on merkitty selkeästi. Myös Koppsin sunnuntaibrunssi-buffetti on suosittu!

Uusia suosikkipaikkoja on täysin jätteetön vegaaniravintola Frea (Torstr. 180, Mitte. U8: Rosenthaler Platz, S-Bahn: Oranienburger Strasse). Modernin, valoisan ekoravintolan sesonkeja myötäilevä ruoka valmistetaan aina upeasta leivästä jälkiruoaksi tarjottavaan tummaan suklaaseen asti itse. Pääruokien hinnat alkavat noin 10 eurosta.

Läntinen Berliini laahaa vielä vegetarjonnan suhteen perässä. Ilahduttava poikkeus on vegaaninen Vaust -pienpanimoravintola (Pestalozzistr. 8, Charlottenburg. S-Bahn: Savignyplatz, U2: Ernst-Reuter-Platz), jossa on mukavan saksalainen ja epätrendikäs fiilis. Kunnianhimoiset annokset yllättävät positiivisesti (pääruoat noin 10–15 euroa). Talon pilsnerin sekä tumman oluen lisäksi voi nauttia vegaanisia viinejä. Myös Mana (Belziger Str. 34, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse) on kaupungin länsiosista löytyvä vegaanihelmi. Freesin ravintolan ruoka on pääosin gluteenitonta ja sokeritonta, muttei tylsää. Listalta löytyy värikkäitä kulho-annoksia sekä vegaanisia Flammkucheneita ja hampurilaisia. Ravintolasta saa myös aamupalaa sekä sunnuntaibrunssia.

Tunnelmallinen illallinen onnistuu pizzankin äärellä: Suomalais-italialainen Sotto-vegepizzeria (Neue Hohstr. 23, Wedding. S-Bahn: Humboldthain) tarjoaa mahtavia pizzoja, eläinperäisellä juustolla tai vegaanisella mantelikreemillä. Porkkalapizzassa yhdistyvät hauskasti Suomi ja Italia! Keskiviikosta sunnuntaihin ruokalistalta saa iltaisin myös upeita tuorepasta-annoksia, joista lähes kaikki saa vegaanisenakin. Vastakkaisella puolella kaupunkia sijaitsee vegaanipizzeria La Stella Nera (Leykestr. 18, Neukölln. U8: Leinestrasse). Täältä saa antipasteja, napolilaistyylisiä pizzoja sekä pastaa. Kaiken kanssa kannattaa tilata talon soijamaidosta valmistettua mahtavaa ”ricottajuustoa”!

Molempiin suosittuihin pizzerioihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Viihtyisää illanviettoa tarjoaa eloisa pieni tapasbaari Alaska (Reuterstr. 85, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln, U8: Boddinstrasse). Kekseliäät vegaaniversiot perinteisistä tapaksista ovat herkullisia – patatas bravas -annos talon aiolilla on niin hyvä, ettei sitä tee mieli jakaa! Samoin ihanan rasvaiset porkkala-leivät. Espanjalaisia viinejä sekä kitschejä pop-hittejä sopii jäädä nauttimaan syömisen jälkeenkin.

Brunssistaan tunnettu vegaaninen Viasko-ravintola (Erkelenzdamm 49, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor) on sekin rento vaihtoehto. Hämyisän kellariravintolan isot annokset eivät jätä nälkäiseksi (pääruoat noin 10–14 euroa). Monet annoksista ovat lisäksi gluteenittomia.

Yllin kyllin aasialaista vegeruokaa

Monenlaisia aasialaisia vegeravintoloita on yhtäkkiä ilmestynyt ympäri Berliiniä! Erityisen vahvasti esillä on vietnamilainen kasvisruoka, joka vakuuttaa – ja yllättää! – myös sekasyöjät hienostuneilla mauilla. Hinnatkin ovat yleensä erittäin kohtuulliset.

Vaatimattomat Chay Village -ravintolat (Eisenacher Str. 40, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse & Niederbarnimstr. 10, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor) tarjoavat aivan huippua vietnamilaista kasvisruokaa. Maukkaat tofut ja seitanit tehdään itse ja ne maistuvat todistetusti lihansyöjillekin! Lähes kaikki on vegaanista, mutta ruokalistaan on tehty selkeät maito- sekä pähkinämerkinnät. Alkupaloja (kuten mehukkaita kesärullia, rapeita kevätrullia ja paneroituja silkkitofukuutioita maapähkinädipillä) ei pidä jättää väliin. Riisinuudeli- ja salaattipedillä tarjottavat pääruoat ovat kaikki varmoja valintoja. Chay Villagessa ei myydä alkoholia, mutta itsetehdyt limonaatit toimivat hyvin.

Chay Villagea muistuttava Soy (Rosa-Luxemburg-Str. 30, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz) on sekin lähes vegaaninen, muutamaa juomaa lukuunottamatta. Ruoka on hyvää ja harkittu sisustus sekä keskeinen sijainti Mittessä tekevät kokonaisuudesta tyylikkäämmän. Kulman takaa löytyy trendikäs vietnamilais-japanilainen RYONG (Torstr. 59, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz) joka yllättää jännittävillä uppopaistetuilla fuusio-hampurilaisillaan. Kaikki annokset saa myös vegaanisena.

Suosittu 1990 Vegan Living -vegaaniravintola (Krossener Str. 19, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor, U1, S-Bahn: Warschauer Strasse) toi Berliiniin vietnamilaistyyliset tapakset. Pari, kolme pientä annosta per henkilö riittänee – ehdoton suosikki ovat jättikatkarapuja muistuttavat uppopaistetut Thit Bung -soijapalat hapanimelällä kastikkeella! Isohkossa ravintolassa käy monipuolinen asiakaskunta.

Samoilla omistajilla on vegaaninen Secret Garden -sushiravintola (Warschauer Str. 33, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse). Erikoiset sushit tarjoillaan näyttävästi kuivajää-usvan kera. Alkupalaksi voi myös valita esimerkiksi kesärullia ja dumplingseja, pääruoaksi bowl-annoksia ja ramen-keittoa. Klassista sushia jännittävin vege-twistein – kuten maki-rulla paprikalla ja vegejuustolla tai inside-out-rulla jakkihedelmällä, chilimajoneesilla, kurkulla ja basilikalla – saa pienestä Tiger Club Vegan Sushi -vegaaniravintolasta (Knesebeckstr. 99, Charlottenburg. U2: Ernst-Reuter-Platz).

Kiinalaiseen Sichuan-keittiöön erikoistunut Tianfuzius -ravintola (Regensburger Str. 1, Schöneberg. U4: Viktoria-Luise-Platz) on lajissaan harvinaisuus: noin 95 prosenttia kiinalaisista annoksista on vegaanisia. Viihtyisän ravintolan parasta antia ovat alkuruoat! Kannattaa maistella ainakin valkosipulista kurkkusalaattia, savustettua Wuxiang-tofua korianterilla sekä eri tyyppisiä dumplingseja. Pääruoaksi voi kokeilla esimerkiksi perinteisiä kiinalaisia feikkilihoja kuten ankkaa tai jättikatkarapuja, paistettua munakoisoa tai fonduemaista hot pot -keittoa (pääruoat noin 10–17 euroa). Vähän syrjässä, kauniin Viktoria-Luise-aukion vieressä sijaitsevaan ravintolaan kannattaa ehdottomasti tehdä pöytävaraus.

Lounaalle tai edulliseksi illallispaikaksi sopii sympaattinen Goura Pakora -intialaisravintola (Krossener Str. 16, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor, U1, S-Bahn: Warschauer Strasse), jonka erikoisuus ovat täytetyt, suolaiset dosa-letut (noin 6–10 euroa). Riisijauhoista leivotut letut tarjotaan kiehtovien chutney-soseiden kanssa. Vegaaniravintola sopii erinomaisesti gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle!

 

Uuden ajan hampurilaisia

Beyond Meat -pihvin siivillä Berliiniin on avattu todella hyviä vegaaniburgeripaikkoja! East Side Mall -kauppakeskuksesta löytyvä Hampurista kotoisin oleva Vincent Vegan -ketju (Tamara-Danz-Str. 11, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse) ja pieni Smokey Greens (Oderberger Str. 41, Prenzlauer Berg. U2: Schönhauser Allee) ovat hyviä esimerkkejä. Vincent Veganiin houkuttaa täydellisen pehmeä vegaaninen briossi-sämpylä, Smoky Greensiin taas erinomaiset itsetehdyt ranskikset sekä aamupala-hampurilainen (!).

Klassikko on silti konstailematon Yoyo Foodworld (Gärtnerstr. 27, Friedrichshain. U5: Samariterstrasse, S-Bahn: Warschauer Strasse), joka avattiin jo vuonna 2008. Kokeile rapeaa kanahampurilaista tai ”juustohampurilaista” soijapihvillä (noin 4–7 euroa) ja tilaa lisukkeeksi aidosta perunasta tehdyt rapsakat ja suolaiset ranet! Burgerin sijaan voi harkita vegaaniversiota currywurstista tai tyypillisestä saksalaisesta Käsespätzle-pastasta, mutta tonnikalapizza kannattaa jättää suosiolla väliin.

Illanviettoon sopii parhaiten mukava vegaaninen hamppariravintola ja baari Neue Republik Reger (Bouchéstr. 79A, Treptow. S-Bahn: Treptower Park). Suosittuun Cheezy Burgeriin tulee seitanista, mustista pavuista, soijasta ja kaurasta valmistettu pihvi, tortillasipsejä sekä ”juustokastike” – lopputulos sekä maistuu, että täyttää (burgerit 7–8 euroa). Myös ranskalaiset perunat ovat todella hyviä, dipeistä vegaaninen paistikastike vie voiton. Lähes kaikki raaka-aineet ovat luomua.

Tsekkaa myös aivan huikeita vegaanivaihtoehtoja tarjoava Lily Burger -sekasyöjäravintola Prenzlauer Bergin ravintolasuosituksista.

Vöneriä ja maukkaita falafeleita

Berliinistä löytyy tietenkin maailman ensimmäinen vegaaninen dönerravintola Vöner (Boxhagener Str. 56, Friedrichshain. S-Bahn: Ostkreuz). Seitan-pohjaisella vönerillä täytetty leipä maksaa noin 5 euroa. Vönerin saa halutessaan myös dürüm-rullana tai annoksena ranejen sekä salaatin kera. Ranskalaiset ovat täälläkin erityisen hyviä ja suolaisia.

Kaikista kebab-paikoista saa edullisia falafeleita, eikä näillä rapeilla, mehevillä falafel-pullilla ole juurikaan yhteistä Suomessa tarjottavien kuivien palleroiden kanssa. Falafelit syödään salaatein ja kastikkein turkkilaisessa Fladenbrot-leivässä tai käärittynä pitaleipään. Jostain syystä kivat lautasille katetut annokset ovat aina monta euroa kalliimpia. Kastikkeista maidottomia ovat yleensä turkkilaissa paikoissa vain se tulinen, libanonilaisissa ja muissa lähi-idän-paikoissa taas tahini.

Mittessä hyvät falafelit tekee esimerkiksi pieni Kiez Falafel -vegeravintola (Rosa-Luxemburg-Str. 30, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz). Neuköllnin ja Kreuzbergin väissä sijaitseva Mos Kleiner Imbiss (Urbanstr. 68, Kreuzberg. U7, U8: Hermannplatz) taas ansaitsee itsellensä antamansa tittelin ”The King of Falafel”. Täältä saa myös vegaanista halloumi-juustoa!

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *