Berliini: Kasvis- ja vegaaniravintolat

Päivitetty 1.2.2019
Gourmet-annoksista uusiin vietnamilaisiin herkkuihin sekä täydellisestä tuorepastasta rasvaiseen mättöruokaan – Berliinin kasvis- ja vegaaniravintolat kattavat kaiken!

Ravintolavinkkejä sekasyöjäporukoille löytyy Berliinin ravintolat -sivun alta.

Perinteiset illallisravintolat

Palkitun gourmetravintola Lucky Leekin (Kollwitzstr. 54, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz) ruokalistalla pääosassa ovat yllättävin tavoin käytetyt sesonkikasvikset. Vegaaniravintola on auki keskiviikosta sunnuntaihin, mutta perjantaisin, lauantaisin ja pyhinä tarjoillaan ruoka ainoastaan kolmen tai viiden ruokalajin menukokonaisuuksina (alk. 35 euroa). Pöytään tuotavia kekseliäitä ja kauniita annoksia odottaa lapsekkaan innoissaan ja uteliaana! Jälkkäriksi voi kokeilla myös talon omia vegaanijuustoja. Lähes samaa kaliiperia on Kopps -vegaaniravintola (Linienstr. 94, Mitte. U8: Rosenthaler Platz), joka vuonna 2016 äänestettiin Saksan 20 parhaan ravintolan joukkoon. Ravintola on puettu rauhoittavaan siniseen sekä lämpimään puuhun. Eurooppalaistyyliseltä, sesonkipainotteiselta ruokalistalta on vaikea tehdä valintoja (alkupalat noin 10 euroa, pääruoat 15-20 euroa, 3-5 ruokalajin menut 41-54 euroa). Myös Koppsin sunnuntaibrunssille katettu buffetti on suosittu.

Vegaanisessa Vaust -pienpanimoravintolassa (Pestalozzistr. 8, Charlottenburg. S-Bahn: Savignyplatz / U2: Ernst-Reuter-Platz) on todella saksalainen fiilis ja se sopii hyvin hippi- ja trendijuttuja vältteleville. Kunnianhimoiset annokset yllättävät positiivisesti (pääruoat 10-15 euroa). Talon pilsnerin sekä tumman oluen lisäksi tarjotaan myös vegaaniviinejä. Leppoisa on myös brunssistaan tunnettu vegaaninen Viasko-ravintola (Erkelenzdamm 49, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor). “Juustolla” täytetyt, leivitetyt ja friteeratut jalapenot avokadodipillä (6,90 euroa) tai gnocchi-lautasellinen tomaattipestolla (11,90 euroa) eivät jätä nälkäiseksi. Monet annoksista ovat gluteenittomia.

Viihtyisä pieni viini- ja tapasbaari Alaska (Reuterstr. 85, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln / U8: Boddinstrasse) tarjoaa kekseliäitä vegaaniversioita perinteisistä tapaksista. Patatas bravas -annos talon aiolilla on niin hyvä, ettei sitä tee mieli jakaa. Espanjalaisia viinejä sopii jäädä nauttimaan vielä ruoan jälkeenkin. Alaskassa on usein teemailtoja, jolloin vierailevat kokit tarjoilevat esimerkiksi vegaanista sushia tai gluteenitonta pizzaa.

Vegaanipizzeria La Stella Nera (Leykestr. 18, Neukölln. U8: Leinestrasse) tarjoaa alupalaksi antipasteja, pääruoaksi napolilaistyylisiä pizzoja sekä pastaa. Kaiken kanssa kannattaa tilata talon soijamaidosta valmistettua ihanaa ”ricottajuustoa”! Myös suomalais-italialainen Sotto-vegepizzeria (Neue Hohstr. 23, Wedding. S-Bahn: Humboldthain) on viihtyisä illallispaikka. Mahtavat pizzat saa joko lehmänjuustolla tai mantelipohjaisella kreemillä. Iltakuuden jälkeen ruokalistalta voi tilata myös alkupaloja sekä täydellistä vegaanista tuorepastaa ja maukasta risottoa. Molempiin pizzerioihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Mukava Mana (Belziger Str. 34, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse) tarjoaa pääosin gluteenitonta sekä sokeritonta ruokaa kuten värikkäitä kulhoannoksia sekä vegaaniversioita Flammkucheneista ja hampurilaisista. Ravintolassa tarjotaan myös aamupalaa ja sunnuntaibrunssia.

Yllin kyllin aasialaista vegeruokaa

Aasialaisia vegeravintoloita on yhtäkkiä ympäri Berliiniä! Erityisen vahvasti esillä on vietnamilainen kasvisruoka, joka vakuuttaa – ja yllättää! – myös sekasyöjät hienostuneilla mauilla. Hinnatkin ovat yleensä erittäin kohtuulliset.

Kaksi Chay Village -kasvisravintolaa (Eisenacher Str. 40, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse;  Niederbarnimstr. 10, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor) tarjoavat edelleen Berliinin parhaimmistoon kuuluvaa kasvisruokaa. Uskomattoman maukkaat tofut ja seitanit tehdään itse ja ne maistuvat todistetusti lihansyöjillekin! Lähes kaikki on vegaanista – ruokalistassa on selkeät maito- sekä pähkinämerkinnät. Alkupaloja, kuten mehukkaita kesärullia, rasvaisen rapeita kevätrullia tai paneroituja silkkisoijakuutioita maapähkinädipillä ei pidä jättää väliin! Riisinuudeli- ja salaattipedillä tarjottavat pääruoat ovat nekin varmoja valintoja. Chay Villagessa ei myydä alkoholia, mutta itsetehdyt limonaatit toimivat hyvin.

Täysin vegaaninen Soy (Rosa-Luxemburg-Str. 30, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz) muistuttaa ruokalistaltaan Chay Villagea, mutta harkittu sisustus sekä keskeinen sijainti tekevät kokemuksesta tyylikkäämmän. Reilun korttelin päässä Soysta löytyy kekseliästä, jopa jännittävää, vietnamilais-japanilaista ruokaa tarjoava RYONG (Torstr. 59, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz). Lähes täysin vegaanisen ruokalistan maut ovat hellävaraisia ja hienostuneita. Talon erikoisuus on uppopaistetun bao-leivän väliin tehdyt hampurilaiset (noin 9 euroa). Itsetehdyt tuoreet spelttinuudeleit valmistetaan sekä kananmunalla että ilman ja ne tarjotaan paistettuna, salaatissa sekä maukkaassa keitossa (8–10 euroa). Juomatkin ovat kutkuttavia, kuten bataattilatte pandanlehdillä ja paahdetulla seesamilla kielii. Tumma, moderni sisustus luo mukavan illallistunnelman!

1990 Vegan Living -ravintola (Krossener Str. 19, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor / U1, S-Bahn: Warschauer Strasse) erottuu aasialaisin tapaksin joukosta. Pari, kolme pienitä annosta per henkilö riittänee – ehdoton suosikkiannos on jättikatkarapuja muistuttavat uppopaistetut Thit Bung -soijapalat hapanimelällä kastikkeella. Pikkuannokset maksavat 3,50 euroa kappale.

Kiinalaiseen Sichuan-keittiöön erikoistunut Tianfuzius -ravintola (Regensburger Str. 1, Schöneberg. U4: Viktoria-Luise-Platz) on lajissaan harvinaisuus. Noin 95 prosenttia listan moderneista kiinalaisista ruoista on vegaanisia. Viihtyisän ravintolan parasta antia ovat alkuruoat! Kannattaa maistella ainakin valkosipulista kurkkusalaattia, savustettua Wuxiang-tofua korianterilla sekä eri tyyppisiä dumplingseja (2,50-4,50 euroa). Pääruoaksi voi kokeilla esimerkiksi perinteisiä kiinalaisia feikkilihoja kuten ankkaa tai jättikatkarapuja, paistettua munakoisoa tai fonduemaista hot pot -keittoa (pääruoat 10-17 euroa). Vähän syrjässä sijaitsevaan ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus.

Sympaattisen Goura Pakora -intialaisravintolan (Krossener Str. 16, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor / U1, S-Bahn: Warschauer Strasse) erikoisuus ovat täytetyt, suolaiset dosa-letut (noin 3-6 euroa). Riisijauhoista leivotut letut tarjotaan erilaisten maukkaiden chutney-soseiden kanssa. Vegaaninen ravintola sopii erinomaisesti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle.

Hampurilaisia, vöneriä sekä maukkaita falafeleita

Erittäin rennossa Yoyo-hampurilaispaikassa (Gärtnerstr. 27, Friedrichshain. U5: Samariterstrasse / S-Bahn: Warschauer Strasse) on moni kasvissyöjä ensimmäistä kertaa kokenut sen pyörryttävän fiiliksen, kun pitkältä ruokalistalta voi tilata ihan mitä vaan. Kokeile rapeaa kanahampurilaista tai soijapihvillä täytettyä juustohampurilaista. Tilaa lisukkeeksi ehdottomasti myös aidosta perunasta tehdyt rapsakat ja suolaiset ranskalaiset! Jätä tonnikalapizza suosiolla väliin, mutta harkitse vegaaniversioita currywurstista tai tyypillisestä saksalaisesta Käsespätzle-pastasta.

Kreuzbergissä on samantyyppinen, suosittu Yellow Sunshine -luomuravintola (Wiener Str. 19, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof). Siellä tarjoillaan tosin myös maitotuotteita, kuten juusto- sekä halloumiburgereita.

Uudempi burgeripaikka on pikkuinen Lia’s Kitchen (Kollwitzstr. 47, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz). Sen vegaanisissa hamppareissa ei matkita lihaa vaan ne täytetään joko sienipihvillä, papupihvillä tai quinoa-linssipihvillä (5,50-7,20 euroa). Kylkeen voi tilata perinteiset ranskalaiset tai bataattiranet – molemmat ovat herkullisia! Ruokalistalla houkuttelee myös herkullinen kreikkalainen salaatti.

Vaihtoehto perinteisille pikaruoille on Burrito Baby (Pflügerstr. 11, Neukölln. U8: Schönleinstrasse). Täyttävät kasvisburritot ja -tacot saa myös vegaanisina, mutta quesadillat täytetään juustolla. Burrito Baby on auki iltaisin, kiinni maanantaisin.

Pieni Vöner (Boxhagener Str. 56, Friedrichshain. S-Bahn: Ostkreuz) oli maailman ensimmäinen vegaaninen dönerravintola. Seitan-pohjaisella ”vönerillä” täytetty leipä maksaa 4,50 euroa. Vönerin saa halutessaan myös dürüm-wrapissa tai lautasella ranejen ja salaatin kera. Ranskalaiset ovat erityisen hyviä – ja suolaisia!

Berliinin rapeilla, mehevillä falafel-pullilla on vain vähän yhteistä Suomessa tarjottavien kuivien palleroiden kanssa! Edullisia falafeleita saa kaikista kebab-paikoista. Tyypillisesti ne syödään turkkilaisessa Fladenbrot-leivässä tai käärittynä pitaleipään. Mittessä saat hyvät falafelit esimerkiksi Kiez Falafelista (Rosa-Luxemburg-Str. 30, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz) tai kestosuosikki Dada Falafelista (Linienstr. 132, Mitte. U6: Oranienburger Tor). Neuköllnin ja Kreuzbergin rajalla sijaitseva Mos Kleiner Imbiss (Urbanstr. 68, Kreuzberg. U7, U8: Hermannplatz) on kruunannut itsensä tittelillä ”The King of Falafel” – erikoisuutena leipäänsä saa myös vegaanista halloumi-juustoa!

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):