Berliini: Kasvis- ja vegaaniravintolat

Päivitetty 12.5.2019
Berliinin kasvis- ja vegaaniravintolat kattavat kaiken gourmet-ruoasta trendikkäisiin vietnamilaisiin herkkuihin ja täydellisestä tuorepastasta ihanaan mättöruokaan.

Sekasyöjäporukoille sopivia ravintolavinkkejä löytyy myös Berliinin ravintolat -sivun alta.

Klassiset illallisravintolat

Palkitun gourmetravintola Lucky Leekin (Kollwitzstr. 54, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz) ruokalistalla pääosassa ovat yllättävin tavoin käytetyt sesonkikasvikset. Vegaaniravintola on auki keskiviikosta sunnuntaihin, mutta perjantaisin, lauantaisin ja pyhinä tarjoillaan ruoka ainoastaan kolmen tai viiden ruokalajin menukokonaisuuksina (alk. 35 euroa). Pöytään tuotavia kekseliäitä ja kauniita annoksia odottaa lapsekkaan innoissaan ja uteliaana! Jälkkäriksi voi kokeilla myös talon omia vegaanijuustoja.

Lähes samaa kaliiperia on Kopps -vegaaniravintola (Linienstr. 94, Mitte. U8: Rosenthaler Platz), joka vuonna 2016 äänestettiin Saksan 20 parhaan ravintolan joukkoon. Ravintola on puettu rauhoittavaan siniseen sekä lämpimään puuhun. Eurooppalaistyyliseltä, sesonkipainotteiselta ruokalistalta on vaikea tehdä valintoja (alkupalat noin 10 euroa, pääruoat 15–20 euroa, 3–5 ruokalajin menut noin 40–55 euroa). Myös Koppsin sunnuntaibrunssille katettu buffetti on suosittu!

Täysin jätteetön ravintola Frea (Torstr. 180, Mitte. U8: Rosenthaler Platz, S-Bahn: Oranienburger Strasse) on kiinnostava vegaaninen uutuus: modernin, valoisan ekoravintolan sesonkeja myötäilevä ruoka aina upeasta leivästä jälkiruoaksi tarjottavaan tummaan suklaaseen asti valmistetaan itse. Pääruokien hinnat alkavat noin 10 eurosta. Arkisin Freassa tarjotaan lounasta, keskiviikosta lauantaihin myös illallista.

Vegaanisessa Vaust -pienpanimoravintolassa (Pestalozzistr. 8, Charlottenburg. S-Bahn: Savignyplatz, U2: Ernst-Reuter-Platz) on todella saksalainen fiilis ja se sopii hyvin hippi- ja trendijuttuja vältteleville. Kunnianhimoiset annokset yllättävät positiivisesti (pääruoat 10-15 euroa). Talon pilsnerin sekä tumman oluen lisäksi tarjotaan myös vegaaniviinejä. Leppoisa on myös brunssistaan tunnettu vegaaninen Viasko-ravintola (Erkelenzdamm 49, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor). “Juustolla” täytetyt, leivitetyt ja friteeratut jalapenot avokadodipillä (6,90 euroa) tai gnocchi-lautasellinen tomaattipestolla (11,90 euroa) eivät jätä nälkäiseksi. Monet annoksista ovat gluteenittomia.

Viihtyisä pieni viini- ja tapasbaari Alaska (Reuterstr. 85, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln, U8: Boddinstrasse) tarjoaa kekseliäitä vegaaniversioita perinteisistä tapaksista. Patatas bravas -annos talon aiolilla on niin hyvä, ettei sitä tee mieli jakaa. Espanjalaisia viinejä sopii jäädä nauttimaan vielä ruoan jälkeenkin. Alaskassa on usein teemailtoja, jolloin vierailevat kokit tarjoilevat esimerkiksi vegaanista sushia tai gluteenitonta pizzaa.

Suomalais-italialaisesta Sotto-vegepizzeriasta (Neue Hohstr. 23, Wedding. S-Bahn: Humboldthain) on nopeasti tullut suosittu naapurustoravintola. Maukkaat pizzat saa joko eläinperäisellä juustolla tai vegaanisella mantelikreemillä. Porkkalapizzassa yhdistyvät hauskasti Suomi ja Italia! Iltakuuden jälkeen ruokalistalta saa lisäksi vegaanista tuorepastaa sekä risottoa. Vastakkaiselta puolelta kaupunkia löytyy myös vegaanipizzeria La Stella Nera (Leykestr. 18, Neukölln. U8: Leinestrasse). Täältä saa alkupalaksi antipasteja, pääruoaksi napolilaistyylisiä pizzoja sekä pastaa. Kaiken kanssa kannattaa tilata talon soijamaidosta valmistettua mahtavaa ”ricottajuustoa”!

Molempiin pizzerioihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Mukava Mana (Belziger Str. 34, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse) tarjoaa pääosin gluteenitonta sekä sokeritonta ruokaa kuten värikkäitä kulhoannoksia sekä vegaaniversioita Flammkucheneista ja hampurilaisista. Ravintolassa tarjotaan myös aamupalaa ja sunnuntaibrunssia.

Yllin kyllin aasialaista vegeruokaa

Aasialaisia vegeravintoloita on yhtäkkiä ympäri Berliiniä! Erityisen vahvasti esillä on vietnamilainen kasvisruoka, joka vakuuttaa – ja yllättää! – myös sekasyöjät hienostuneilla mauilla. Hinnatkin ovat yleensä erittäin kohtuulliset.

Kaksi Chay Village -kasvisravintolaa (Eisenacher Str. 40, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse & Niederbarnimstr. 10, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor) tarjoavat Berliinin huippuihin kuuluvaa kasvisruokaa. Maukkaat tofut ja seitanit tehdään itse ja ne maistuvat todistetusti lihansyöjillekin! Lähes kaikki on vegaanista ja ruokalistassa on selkeät maito- sekä pähkinämerkinnät. Alkupaloja, kuten mehukkaita kesärullia, rapeita kevätrullia tai paneroituja silkkisoijakuutioita maapähkinädipillä ei pidä jättää väliin! Riisinuudeli- ja salaattipedillä tarjottavat pääruoat ovat kaikki varmoja valintoja. Chay Villagessa ei myydä alkoholia, mutta itsetehdyt limonaatit toimivat hyvin.

Chay Villagea muistuttava vietnamilainen Soy (Rosa-Luxemburg-Str. 30, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz) on vegaaninen muutamaa juomaa lukuunottamatta. Harkittu sisustus sekä hyvä sijainti Mittessä tekevät ateriasta kuitenkin tyylikkäämmän. Kulman takaa löytyvä vietnamilais-japanilainen RYONG (Torstr. 59, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz) taas yllättää esimerkiksi uppopaistetuin hampurilaisin. Ruokalistan maut ovat muuten hienostuneita ja kaikki annokset saa myös vegaanisena.

Suositun 1990 Vegan Living -ravintolan (Krossener Str. 19, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor, U1, S-Bahn: Warschauer Strasse) vietnamilaistyyliset tapakset tuovat isohkoon ravintolaan monipuolisen asiakaskunnan. Pari, kolme pientä annosta per henkilö riittänee – ehdoton suosikki ovat jättikatkarapuja muistuttavat uppopaistetut Thit Bung -soijapalat hapanimelällä kastikkeella! Samoilla omistajilla on myös uusi vegaaninen Secret Garden -sushiravintola (Warschauer Str. 33, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse) Veganz-ruokakaupan yläkerrassa. Sushit tarjoillaan näyttävästi valkoisen kuivajää-usvan kera. Alkupalaksi saa esimerkiksi kesärullia ja dumplingseja, pääruoaksi voi valita myös bowl-annoksia tai keittoa.

Kiinalaiseen Sichuan-keittiöön erikoistunut Tianfuzius -ravintola (Regensburger Str. 1, Schöneberg. U4: Viktoria-Luise-Platz) on lajissaan harvinaisuus. Noin 95 prosenttia listan moderneista kiinalaisista ruoista on vegaanisia. Viihtyisän ravintolan parasta antia ovat alkuruoat! Kannattaa maistella ainakin valkosipulista kurkkusalaattia, savustettua Wuxiang-tofua korianterilla sekä eri tyyppisiä dumplingseja (2,50–4,50 euroa). Pääruoaksi voi kokeilla esimerkiksi perinteisiä kiinalaisia feikkilihoja kuten ankkaa tai jättikatkarapuja, paistettua munakoisoa tai fonduemaista hot pot -keittoa (pääruoat 10–17 euroa). Vähän syrjässä sijaitsevaan ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus.

Sympaattisen Goura Pakora -intialaisravintolan (Krossener Str. 16, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor, U1, S-Bahn: Warschauer Strasse) erikoisuus ovat täytetyt, suolaiset dosa-letut (noin 3–6 euroa). Riisijauhoista leivotut letut tarjotaan erilaisten maukkaiden chutney-soseiden kanssa. Vegaaninen ravintola sopii erinomaisesti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle.

Hampurilaisia, vöneriä sekä maukkaita falafeleita

Erittäin rennossa Yoyo-hampurilaispaikassa (Gärtnerstr. 27, Friedrichshain. U5: Samariterstrasse, S-Bahn: Warschauer Strasse) on moni kasvissyöjä ensimmäistä kertaa kokenut sen pyörryttävän fiiliksen, kun pitkältä ruokalistalta voi tilata ihan mitä vaan. Kokeile rapeaa kanahampurilaista tai soijapihvillä täytettyä juustohampurilaista. Tilaa lisukkeeksi ehdottomasti myös aidosta perunasta tehdyt rapsakat ja suolaiset ranskalaiset! Jätä tonnikalapizza suosiolla väliin, mutta burgerin sijaan voi harkita vegaaniversiota currywurstista tai tyypillisestä saksalaisesta Käsespätzle-pastasta.

Pienen Lia’s Kitchen (Kollwitzstr. 47, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz) freesit vegaanihampparit taas täytetään joko sienipihvillä, papupihvillä tai quinoa-linssipihvillä (noin 7 euroa). Kylkeen saa peruna- tai bataattiranet, molemmat ovat herkullisia. Myös maukas kreikkalainen salaatti on hyvä valinta.

Keittokirjailijan sekä häpeilemättömän instagrammaajan Attila Hildmann Vegan Food -luomuhampurilaisravintoloita on kaksi (Adalbertstr. 7, Kreuzberg. U1, U3, U8: Kottbusser Tor & Schillerstr. 71, Charlottenburg. U2, U7: Bismarckstrasse). Ruokalistalla on uhkeita burgereita, leivättömiä sushi-riisihamppareita sekä tofudöneriä (alkaen noin 8 euroa). Jälkkäriksi kannattaa maistaa ihanaa, joskin hintavaa, nougat-kakkua tai vaikka pehmisjäätelöä.

Berliinistä löytyy tietenkin maailman ensimmäinen vegaaninen dönerravintola Vöner (Boxhagener Str. 56, Friedrichshain. S-Bahn: Ostkreuz). Seitan-pohjaisella vönerillä täytetty leipä maksaa noin 5 euroa. Vönerin saa halutessaan myös dürüm-rullana tai annoksena ranejen sekä salaatin kera. Ranskalaiset ovat täälläkin erityisen hyviä ja suolaisia.

Berliinin rapeilla, mehevillä falafel-pullilla on vain vähän yhteistä Suomessa tarjottavien kuivien palleroiden kanssa! Edullisia falafeleita saa kaikista kebab-paikoista. Tyypillisesti ne syödään salaatein ja kastikkein turkkilaisessa Fladenbrot-leivässä tai käärittynä pitaleipään – kastikkeista maidottomia ovat yleensä vain tulinen vaihtoehto tai tahini. Mittessä saat hyvät falafelit esimerkiksi lihattomasta Kiez Falafelista (Rosa-Luxemburg-Str. 30, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz). Neuköllnin ja Kreuzbergin rajalla sijaitseva Mos Kleiner Imbiss (Urbanstr. 68, Kreuzberg. U7, U8: Hermannplatz) on kruunannut itsensä ”The King of Falafel” -tittelillä – erikoisuutena leipään saa myös vegaanista halloumi-juustoa.

Vaihtoehto perinteisille pikaruoille on Burrito Baby (Pflügerstr. 11, Neukölln. U8: Schönleinstrasse). Täyttävät kasvisburritot ja -tacot saa myös vegaanisina, mutta quesadillat täytetään juustolla. Burrito Baby on auki iltaisin, kiinni maanantaisin.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *