Vegaanin ja kasvissyöjän Berliini

Berliinissä kasvissyöjä löytää helposti ruokapaikkoja, joissa ei valmisteta eikä myydä ollenkaan liharuokia. Jopa puhtaasti vegaanista ruokaa tarjoavia ravintoloita ja kahviloita on Berliinissä jo yli 50. Eläimetöntä menoa on tarjolla myös vegaaniruokakaupoissa ja -vaatekaupoissa!

Sekasyöjäseurueet pärjäävät Berliinissä melkein ravintolassa kuin ravintolassa (lue lisää: Berliinin ravintolat). Perinteiset saksalaiset ravintolat voivat olla kasvissyöjälle hankalia, puhumattakaan vegaaneista. Kasvis- ja vegaaniruoka on pääosin hyvätasoista, mielenkiintoista ja innostavaa, joten lihansyöjätkin kannattaa houkutella mukaan ainakin pariin vegeravintolaan.

Berliinin vegekahvilat: Aamupalaa, brunssia ja kakkua

Berliinissä aamupalat ovat iso juttu. Arkenakin kahvilat tarjoavat saksalaistyylisiä aamupalalautasia, joihin yleensä kuuluu leipää, päällysteitä, kasviksia ja hedelmiä. Kasvissyöjä ei onneksi tässäkään jää mistään paitsi! Kasvis- ja vegaanikahviloissa sekä -ravintoloissa on paljon runsaita, värikkäitä ja herkullisia vaihtoehtoja aamupalalle, brunssille sekä kakkukahveille:

Berliinin kasvis- ja vegaaniravintolat

Illallisaikaan Berliini hemmottelee niin sipsikaljavegaania kuin gourmetruoasta pitävää hifistelijääkin. Ehdoton suositus on käydä ainakin yhdessä kaupungin vietnamilaisista kasvisravintoloista, joissa hienostuneet maut yllättävät ja ilahduttavat. Terveellisempiä elämäntapoja ja superfoodeja tarjoillaan trendikkäissä ravintoloissa kulhoittain. Vinkit joka tyyliin täältä:

Yöruokaa ja välipalaa kasvissyöjälle ja vegaanille

Kun ihanat vegaaniravintolat ja -kahvilat ovat kiinni, saa döner-kioskeista edullisia falafel-leipiä (lue lisää: Berliiniläinen döner- ja falafel-opas). Haittapuolena döner-puljuissa on näkyvillä tirisevä liha, joka valmistuu aivan falafelien ja kasvisten vieressä.

Kasvissyöjä saa halvoista tusinaleipomoista hätäruoaksi esimerkiksi juustovoileipiä ja pinaatti- tai tomaattipasteijoita. Joidenkin leipomoketjujen pehmeät brezel-rinkelit sopivat kasvissyöjille ja vegaaneille, mutta leipomiseen on saatettu käyttää voita tai laardia sekä kananmunan keltuaista. Ainakin Kamps-, Steinecke- ja Ditch-ketjujen brezelit ovat täysin vegaanisia, mutta ne eivät ole auki öisin. Lista Kamps-leipomon vegaanituotteista löytyy heidän nettisivultaan. Isojen ketjuleipomoiden joissain myyntipisteissä saa myös täytettyjä vegaanisia leipiä, mutta se tuntuu olevan arpapeliä.

Turkkilaisten Späti-leipomoiden valikoimasta saattaa myös löytyä maukasta ja melko täyttävää bulgurista tehtyä kisir-salaattia, jossa on tomaattia, sipulilla ja chiliä.

Vegaaniruokakaupat ja eläimetöntä shoppailua

Eettisyyttä ei tarvitse jättää ravintolavierailujen varaan. Berliinissä voi ruoan lisäksi shoppailla vaatteita ja kenkiä ekologisesti, reilusti ja ilman eläinperäisiä epäluuloja. Pienet putiikit myyvät muodikkaita arki- sekä trendivaatteita kohtuullisin hinnoin. Myös vegaaniruokakauppojen verrattain edulliset erikoistuotteet houkuttavat täyttämään matkalaukut ruoalla. Eikä pidä unohtaa Berliinin kahta lihatonta lihakauppaa!

Berliinin vegaaniystävälliset hotellit

On iso plussa, jos hotelli ymmärtää vegaanivieraiden päälle.

Friedrichshainissa sijaitsevan tyylikkään Almodóvar Hotel -luomuhotellin katutasossa olevasta Bistro Bardot -delistä saa aamupalansa koota kasvisbuffetista. Kaikki ruoat ja juomat ovat luomua sekä vegejä tai vegaanisia (lue: Kasvis- ja vegaaniravintolat). Almodóvar-hotelli tähtää muutenkin ekologisuuteen: se käyttää energiankulutusta vähentävää teknologiaa, uusiutuvaa sähköä, luomutekstiilejä sekä -pesuaineita ja hotellin lattiat sekä huonekalut ovat tehty puustavarasta, joka tulee kestävästä metsänhoidosta.

Vajaan 50-huoneen Essentis-luomuhotelli sijaitsee Berliinin Köpenick-esikaupungissa idyllisesti Spree-joen varrella. Hippihenkisen hotellin huoneen hintaan kuuluu vegaaninen aamupala. Tietoisuutta edistävä ja eheyttävä hotelli tarjoaa mahdollisuuden joogaan, meditaatioon, lenkkeilyyn – lisämaksusta pääsee jopa veneilemään. Berliiniin tutustuu päiväretkien muodossa – lähin S-Bahn-juna-asema on parin kilometrin päässä.

Mittessä sijaitsevan Arcotels-ketjun edullisen John F -boutique-hotellin aamupalabuffetissa ovat vegaaniset ruoat selkeästi merkittyjä ja hotellin ravintolassa on vegaaninen illallismenu. Friedrichshainin laidalla, Ringbahn-junaradan tuntumassa, Andel’s by Vienna House -hotelliin houkuttelevat etenkin hulppeat näköalat kaupungin yli. Aamupalalla on mahdollista saada sekä vegaanisia että gluteenittomia vaihtoehtoja.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *