Taidetta ja kulttuuria Berliinissä

Kysymys "Mitä Berliinissä voi tehdä?" saa pään yhtä pyörälle kuin ajatus avaruuden loputtomuudesta. Suurkaupungissa taidetta, tapahtumia ja kulttuuria on enemmän kuin pystyy ymmärtämään.

Kuuluisaa taidetta Berliinissä

Taiteesta kiinnostuneelle Berliini on Euroopan parhaita matkakohteita. Täällä pääsee näkemään kuuluisimpien taiteilijoiden töitä ja kaupungin noin 400 galleriaa tarjoilee uteliaille aina jotakin tuoretta.

Hyvä syy ajoittaa Berliinin-reissu syyskuulle on koko kaupungin valtaava Berlin Art Week – huhti- ja toukokuun vaihteessa taas on Berlin Gallery Weekend. Joka toinen vuosi kaupungissa järjestetään Berlin Biennale, edellisen kerran kesä-syyskuussa 2018.

 

Berliinin oopperat sekä klassinen musiikki

Moni matkaa Berliinin päästäkseen nauttimaan sen oopperoista. Kaupunki ylpeilee kolmella oopperatalolla: hohdokas ja perinteikäs Staatsoper, uudempi ja rohkea Deutsche Oper Berlin sekä Komische Oper, jossa oopperan ja konserttien lisäksi esitetään myös musikaaleja.

Jos ei tiedä mistä aloittaa, voi Staatsoperissa nähdä ihaillun ja suorapuheisen kapellimestarin, Daniel Barenboimin.

Potsdamer Platzin nurkalla on mielenkiintoinen Berliner Philharmonie -rakennus, jonka orkesteri on maailman parhaita. Hohtoa lisää kuuluisa kapellimestari Sir Simon Rattle.

 

Perinteikkäät teatterit, suuret lavashow’t sekä englanninkielistä stand-upia

Berliinin tasokas teatterimaailma on saatavilla myös vaikkei puhu saksaa: moni teatteri näyttää englanninkielisiä tekstityksiä produktioissaan.

Kaupungin vauhdikkaille 1920- ja 1930-luvuille iskevät silmää esimerkiksi Friedrichstadt-Palast, Chamäleon Varieté– sekä Wintergarten-teatterit, joiden akrobatiikka, tanssi ja musiikki toimivat yli kielirajojen. Burleskiesityksiä ja -tunnelmaa kokee esimerkiksi Schönebergin Kleine Nachtrevue -teatterissa.

Stand-up-komedia on suosittua myös Berliinissä. Tarjolla on paljon englanninkielisiä esiintymisiä paikallisilta kyvyiltä ja kuuluisilta esiintyjiltä.

Elokuviin Berliinissä

Berliinissä on edullista käydä elokuvissa. Liput maksavat indie-teattereiden viidestä eurosta suurimpien teattereiden noin yhdeksään euroon. Mm. Potsdamer Platzin Sony Centressä oleva CineStar Berlin Original -leffateatteri näyttää uutuuselokuvia myös alkuperäisversioina.

Suomalainen järkyttyy tajutessaan, että elokuvateatterit myyvät olutta ja viiniä, joita saa ottaa mukaansa saliin.

Lämpimänä kesäiltana indie-leffateattereiden ulkoilmaelokuvat ovat ehdoton Berliini-kokemus: istua hämärässä lepotuolilla, kylmä olut kädessä.

Yksi Berliinin tunnetuimmista kansainvälisistä tapahtumista on helmikuinen Berlinale-elokuvafestivaali, jonka elokuvanäytökset ovat myös yleisölle avoimia.

© Erica Löfman

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *