Shoppailuvinkit: Ekologisia, reiluja ostoksia ja kestävää muotia

Berliinistä löytyy kiinnostavia liikkeitä, jotka myyvät reiluja, luomuja sekä vegaanisia vaatteita, asusteita ja sisustustavaroita. Tyylistä ei tarvitse tinkiä!

Uusiomuotia ja reilua muotoilua: Shio

Valoisan Shio-liikkeen valikoimassa on arkikäyttöön sopivaa kekseliästä upcycled-kierrätysmuotia sekä kahden paikallisen muotisuunnittelijan simppeleitä, tyylikkäitä vaatteita. Hinnat ovat kohdallaan: uusiovaatekappaleiden hinnat alkavat noin 20 eurosta, oman Shio-merkin vaatteet noin 50 eurosta.

Missä: Weichselstr. 59, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln, U7, U8: Hermannplatz. Nettisivu

Reilu muotimarketti: Supermarché

Ironisesti nimetty kauppa myy kohtuuhintaista, reilua muotia sekä sisustustavaroita. Kaikki on luomutuotantoa ja valikoima on suurimmilta osin vegaaninen. Valikoimissa on mm. merkkejä kuten Armedangel, bleed, People Tree, Kuyichi ja Vegetarian Shoes. Supermarchén oma Hirschkind-vaatemerkin silkkipainetut tuotteet on valmistettu käsin Berliinissä. Naapurissa on Original Unverpackt -kauppa, jossa kaikki tuotteet ovat muovipakkauksettomia.

Missä: Wiener Str. 16, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Läpinäkyvää muotia: Wertvoll

Wertvollissa tuotevalikoima on tehty tuotannon läpinäkyvyyden, reiluuden ja luonnonmukaisuuden perusteella. Moni tuote on käsintehty, osa on kierrätysmateriaaleista. Kaupasta löytyy mm. Matt & Nat-merkin trendikkäitä vegaaninahkalaukkuja, Nudie-merkin miestenpaitoja ja -puseroita ja saksalaisen Annette Rufeger -labelin tyylikkäitä vaatteita. Alle satasella täältä saa mukaansa lähinnä asusteita.

Missä: Marienburgerstr. 39, Prenzlauer Berg. Raitiovaunu M2: Marienburger Strasse, M10: Winsstrasse. Nettisivu

Paikallinen design-katsaus: Konk

Legendaarinen muotiliike myy paikallisten suunnittelijoiden tuotantoa, kuten Format, Isabell de Hillerin sekä Thone Negrón. Konk on aivan must, jos on kiinnostunut Berliinin muotiskenestä! Vaatteet on tuotettu paikallisesti ja reilusti. Hinnat ovat designer-tasoa, mutta esimerkiksi ihania koruja saa alle satasella.

Missä: Kleine Hamburger Str. 15, Mitte. U8: Rosenthaler Platz, S-Bahn: Oranienburger Strasse. Nettisivu

Ekoa Neuköllissä: Wesen

Pieni neuköllniläinen putiikki esittelee berliiniläisen Format-merkin yksinkertaisen ajatonta muotia, Jonny’s-vegaanikenkiä sekä paikallisten kultaseppien koruja. Ekologisuuteen pyritään sertifioiduin luomumateriaalein sekä myymällä pitkäikäisiä ja usen eläimettömiä tuotteita.

Missä: Weserstr. 191, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln. Nettisivu

Ruotsalaista luomutyyliä miehille: Nudie Jeans

Ruotsalaisia on vaan pakko ihailla! Nudie myy rentoja, kivannäköisiä miestenvaatteita pehmeästä luomupuuvillasta. Tuotantovaiheet ovat läpinäkyviä ja työntekijöille maksetaan reilut palkat. Nudie Denim Repair Shopiin voi tuoda vanhat farkut korjattavaksi ilmaiseksi, siellä myydään second hand -farkkuja ja merkki uusiokäyttää vanhoja denim-tuotteita. T-paita alkaen noin 39 euroa, farkut alkaen noin 109 euroa.

Missä: Münzstr. 21 (sisäpihalla), Mitte. U8: Weinmeisterstrasse. Nettisivu

Vanhempien suosikki: Dollyrocker

Second-hand-kankaista tehdyt suloiset lastenvaatteet ja pehmolelut ovat paikallisten pikkulasten vanhempien lemppareita. Dollyrockerin omistajakaksikko kierrättää värikkäistä luonnonmateriaaleista esimerkiksi huppareita, hameita, myssyjä ja takkeja 0-7-vuotiaille. Saksalaisesta nappanahasta tehdyt myrkyttömät ensikengät ovat myös suosittuja. Esimerkiksi käsintehty myssy maksaa 16 euroa, takki 50 euroa. Suloisessa myymälässä on myös joitakin “tavallisia” leluja ja sisustustavaroita.

Missä: Gärtnerstr. 25, Friedrichshain. U5: Samariterstrasse.

Kuuluisia kierrätyslaukkuja: Freitag

Freitag-merkin kuuluisat lähettilaukut valmistetaan kierrättämällä mm. pressuja, pyörän sisäkumeja ja turvavöitä. 1990-luvulta saakka valmistettuja Freitag-laukkuja myydään firman lippulaivamyymälässä Mittessä. Freitag valmistaa nykyään myös joitain ekologisia vaatekappaleita käyttäen muun muassa omaa kasvipohjaista F-ABRIC-materiaaliaan, puuvillaa välttäen. Tuotteet valmistetaan Sveitsissä. Esimerkiksi kuuluisa F13 TOP CAT-lähettilaukku 195 euroa, reppu alk. 155 euroa, t-paita 65 euroa.

Missä: Max-Beer-Str. 3, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Strasse, U8: Weinmeisterstrasse. Nettisivu

Typografista lahjatavaraa: Type Hype

Kirjainten kanssa leikittelevän sisustus- ja lahjatavarakaupan kaikki tuotteet on suunniteltu Berliinissä ja valmistettu Saksassa tai Itävallassa. Muistivihkot alkaen 13 euroa, kirjaintyynyt alkaen 39 euroa. Vintage-kirjapainotavaroin sisustetun kaupan kaikki kahvilatuotteet ovat luomua.

Missä: Rosa-Luxemburg-Str. 13, Mitte. U, S-Bahn: Alexanderplatz. Nettisivu

Reilu seksikauppa: Other Nature

Seksikauppakin voi olla reilu! Other Nature on elegantti, valoisa liike, jonka tuotteet ovat feministisiä, luonnonystävällisiä sekä vegaaneja.

Missä: Mehringdamm 79, Kreuzberg. U6, U7: Mehringdamm. Nettisivu

Vegaanit vaatekaupat

Opastettu muotikierros

Joukko ekologisen muodin asiantuntijoita järjestää kerran kuussa (sekä tilauksesta) opastettuja Green Fashion Tours -kierroksia. Aiheita ovat kestävä muoti sekä upcycling-kierrätys. Osanottajille esitellään Berliinin ekologisia muotiliikkeitä ja designereiden studioita. Viisi erilaista kierrosta valottaa eri kaupunginosia tai erityistä teemaa, kuten upcycling tai reilu muoti. Kierros kestää noin kolme tuntia ja maksaa 25 euroa.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):