Berliinin shoppailualueet ja kauppakeskukset

Berliinin kahviloiden ja ravintoloiden rytmittämiltä kaduilta ja aukioilta löytyy rauhallisia shoppailualueita ja erikoisliikkeitä niin Mittestä, Kreuzbergistä, Prenzlauer Berigstä kuin Friedrichshainistakin. Prameat shoppailukadut kuten Kurfürstendamm tai Friedrichstrasse tarjoavat kansainvälisiä brändejä sekä luksusta. Kaupungin 69:ssa kauppakeskuksessa voi hoitaa ostokset säällä kuin säällä.

Minne kannattaa suunnata ostoksille?

Berliinin mielenkiintoisimmat ostoskorttelit ovat Mitte-kaupunginosassa, Alexanderplatzin länsipuolella niin sanotuissa Scheunenviertel-kortteleissa.

Vilkkaasti liikennöidyn Torstrasse-kadun varrella on trendikkäiden baarien ja ravintoloiden lisäksi monta muodikasta putiikkia. Tutkimusmatkan voi aloittaa eksklusiivisen Soho House -hotellin The Store -myymälästä. Heti vieressä voi hämmästellä myös École Boutiquen ja Tres Bonjoursin lähes huvittavan kalliita designtuotteita. Torstrassea itäänpäin kävellessä valikoima on monipuolisempi. Kiinnostavia liikkeitä ovat esimerkiksi vintage-kenkäkauppa Stiefelkombinat, miesten muotiliike Soto, streetweariin erikoistunut Paul’s Boutique -vintageliike sekä designer-muotiliike Schwarzhogerzeil.

Torstrassen eteläpuolella, kaduilla kuten Münzstrasse, Kleine Rosenthaler Strasse, Mulackstrasse sekä Alte Schönhauser Strasse löytyy paljon trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita, mutta ennen kaikkea useita kivoja pikkuliikkeitä, viinikauppoja ja taidegallerioita. Edustettuna ovat myös kansainväliset ketjut kuten Monki, COS, Urban Outfitters, All Saints, Carhartt sekä American Apparel.

Hackescher Markt -aukion ympärillä on turistinen fiilis, mutta parin ison kaupan lisäksi – kuten Muji sekä Uniqlo – kannattaa ehdottomasti katsastaa viihtyisien Hackescher Höfe -sisäpihojen pikkuliikkeet sekä kahvilat.

Isot ostoskadut ja kauppakeskukset Mittessä

Loputtomien rakennustyömaiden takia Unter den Linden -bulevardin prameus on kärsinyt, mutta kadun varrella voi silti äimistellä esimerkiksi Daimlerin ja Bugattin luksusauto-showroomeja. Unter den Lindenin ylittävällä Friedrichstrassella on esimerkiksi Bossin, Iittalan, Mac Cosmeticsin, Napapijrin ja Swarovskin liikkeet. Fiinistä Galeries Lafayette -tavaratalosta (Französische Str. 23, Mitte. U6: Französische Strasse) löytyvät Valentinon, Fendin, Furlan ja Guccin osastot.

Harmaalla Alexanderplatzilla on kansanomaisempaa. Perusmuotia myyvät kaupat kuten New Yorker, Promod, Esprit, C&A sekä halpavaateketju Primark (jonka edessä järjestetään säännöllisesti kertakäyttömuodin vastaisia mielenosoituksia). Uusimmat tulokkaat ovat brittiläiset Topshop sekä Topman -kaupat. TK Maxx -tavaratalosta voi löytää mitä vaan: kolmessa kerroksessa myydään outlet-henkisesti kaikenlaisia merkkituotteita alennetuin hinnoin. TK Maxxeja on Berliinissä myös esimerkiksi Neuköllnissä ja Charlottenburgissa.

”Alexin” vieressä on myös vilkas Alexa-kauppakeskus (Grunerstr. 20, Mitte. U2, U5, U8, S-Bahn: Alexanderplatz), josta löytyvät perus-henkkamaukkojen ja mangojen lisäksi myös valikoima saksalaisia brändejä sekä elektroniikkaa ja elintarvikkeita.

Berliinissä asiakkaista kilpailee noin 70 erikokoista kauppakeskusta.

Mall of Berlin -kauppakeskus (Leipziger Platz 12, Mitte. U2, S-Bahn Potsdamer Platz) on niistä suurin. Sitä vaivasivat jo rakennusvaiheessa skandaalit maksamattomista palkoista ja puutteellisesta paloturvallisuudesta. Ehkä siksi berliiniläiset eivät ole omaksuneet giganttista 270 liiketilan keskusta, joten mm. Mexxin, Hollisterin, Desigualin sekä Espritin liikkeissä saa shoppailla kaikessa rauhassa!

Länsi-Berliinin legendaarinen Kurfürstendamm

Charlottenburgin kuuluisin nähtävyys on luultavasti yli 120-vuotias Kurfürstendamm-bulevardi. Kun Berliinin muurin eristi Länsi-Berliinin yksinäiseksi saarekkeeksi, oli Ku’damm sen näyteikkuna, lännen ylivoimaisuuden symboli.

Ku’dammilta löyty esimerkiksi uusi Superdry-kauppa sekä Urban Outfitters, Buffalo-kenkäkauppa, Zara, Apple Store, Cos… ja jos designer-brändit kiinnostavat, ei saa missata vaikuttavaa kavalkadia mm. Chanelin, Pradan, Saint Laurentin, Jil Sanderin, Hermèsin, Valentinon ja Louis Vuittonin liikkeitä.

Shoppailumailin tutkailu kannattaa aloittaa Breitscheidplatzilta, jossa sodanvastaisena muistomerkkinä seisoo pommituksissa tuhoutunut Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Breitscheidplatzin kupeessa on myös Bikini Berlin -“konseptikauppakeskus”, jossa pienet brändit ja liikkeet pääsevät esille katutason pienissä myyntitalleissa. Yleensä melko tyhjillään seisovaan kauppakeskukseen kannattaa mennä lähinnä makean kattoterassin takia, josta voi kuikuilla viereiseen eläintarhaan.

Breitscheidplatzilta itään johtavalta Tauentzienstrasselta löytyvät legendaarisen KaDeWe-tavaratalon (vieraile ehdottomasti kuuluisalla ruokaosastolla!) lisäksi esimerkiksi Lego Store, Forever 21, Desigual sekä suosittu japanilainen henkkamaukka, Uniqlo.

Muut kaupunginosat

Friedrichshainissa on kiva maleksia ja katsella kauppojen monimuotoisuutta Boxhagenerplatzin ympäristössä. Esimerkiksi Wühlischstrassella ja Gärtnerstrassella on pieniä vaatekauppoja, sisustustavaraa sekä lastentarvikeliikkeitä. Frankfurter Torilla on Berliinin suurin second hand -kauppa, viisikerroksinen Humana Secondhand & Vintage Kaufhaus.

Prenzlauer Bergin Kastanienalleeta kulkiessa vastaan tulee kahviloiden lisäksi hurmaavia vaate- ja lahjatavarakauppoja. Myös Oderberger Strasse -poikkikatu on kaunis ja kätevä pieni ostoskatu, jolta löytyy useampiakin vintage-liikkeitä.

Oranienstrassea voisi kutsua Kreuzbergin ostoskaduksi. Etenkin Skalitzer Strassen ja Oranienplazin välissä on mielenkiintoisia liikkeitä kuten Coretex-punklevykauppa, Search and Destroy -skeittikauppa, Modern Graphics -sarjakuvakauppa sekä muodista kiinnostuneiden lemppari, Voo Store. Kreuzbergissä sijaitsee myös Zalandon outlet -myymälä (Köpenicker Str. 20, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor).

Kreuzbergin länsipuolella on Bergmannstrassen alueella ja etenkin Marheinekeplatzin kauppahallin ympäristössä pikkuliikkeitä sekä paljon kahviloita ja ravintoloita.

SchönebergissäNeuköllnissä sekä Weddingissä kiinnostavia kauppoja on ripoteltu ympäriinsä eikä niinkään tietyille alueille keskittyneesti.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (2):

Patros 14.10.2018 12:12

Mitä vikaa siinä on, jos tykkää käydä ja rahat riittää vain perushenkkamaukkoihin. Hyvin harvalla suomalaisella on rahaa KaDeWe:n kaltaisiin liikkeisiin. Joten eikö kannattaisi joskus tehdä tällainen esite ihan tällaisille perusjuntti suomalaisillekin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 14.10.2018 19:43

Moi! Yksi Tripsterin lähtökohdista on antaa vinkkejä reiluun matkailuun. Kansainväliset ketjuliikkeet kuten H&M tai isot kaupat kuten KaDeWe eivät monestakaan näkökulmasta tue sitä ajatusta. Suosittelen millä tahansa budjetilla matkaavaa tutustumaan Berliiniin kirpputoreihin, second-hand-liikkeisiin tai ekologisiin putiikkeihin. Niissä on myös aivan eri tuotteita kuin mitä Suomesta löytyisi!

P.S. KaDeWe:n ruoka-osasto kannattaa tsekata ihan vaan nähtävyytenä!

T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuija Turunen 22.10.2018 13:30

Hei Erica! Onko sinulla antaa vinkkejä mistäpäin Berliinistä löytää kangaskauppoja?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 22.10.2018 14:19

Moi Tuija! Kangaskauppoja löytyy koko kaupungista. Minulle on kehuttu erityisesti Stoff & Stil -liikettä (Landsberger Allee 52, Friedrichshain/Prenzlauer Berg) sekä Gebrüder Berger -myymälää (Potsdamer Straße 68, Mitte/Schöneberg). Siebenblau -kauppa myy monipuolisia reiluja ja ekologisia luomukankaita, osa on jopa tehty kierrätysmateriaaleista (Pappelallee 86, Prenzlauer Berg)!
Kangas on saksaksi "Stoff" ja googlatessa voit käyttää sanaa "Stoffhandel".
Onnea matkaan!

T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *