Pika-opas: Berliinin nähtävyydet päivässä

Oli kulkupeli mikä tahansa, Berliinin tehokkain nähtävyysreitti kulkee Alexanderplatzilta kohti Brandenburgin porttia.

Päivän voi aloittaa Alexanderplatzilta aamupalalla tai lounaalla tv-tornissa. Tasokkaan näköalaravintolan lattia pyörii hitaasti, joten kaupungista saa 360° näkymän istuessaan.

Kun Alexanderplatzilta lähdettyään ylittää Spree-joen, vastaan tulevat vaikuttava Berliinin tuomiokirkko sekä Museumsinsel, museosaareke. Tällä pienellä alueella seisovat vieri vieressä Berliinin tunnetuimmat museot kuten arkeologisia aarteita esittelevä Pergamon ja kiisteltyä Nefretiti-pystiä isännöivä Neues Museum.

Kauniin Unter den Linden -kadun ihailua vaikeuttavat rakennustyöt, joiden arvioidaan jatkuvaan vuoteen 2020 saakka. Kadun varrella ohittaa otteita Berliinin historiasta: Humboldthain-yliopiston, jossa esimerkiksi Einstein, Karl Marx ja Otto von Bismarck ovat opiskelleet; Bebelplatzin, jolla natsit polttivat 20.000 kirjaa vuonna 1933 sekä Hotelli Adlonin. Hotelli on  arvokkuudestaan huolimatta tunnetuin siitä, että Michael Jackson roikotti Prince Michael II -vauvaansa sen parvekkeelta vuonna 2002.

Unter den Linden päättyy Brandenburgin porttiin, Berliinin klassisimpaan nähtävyyteen. DDR:än aikaan portti symboloi maan ja kaupungin kahtiajakoa,  sillä muuri nousi aivan sen taakse. Nykyään monumentti on yhtenäisyyden symboli, jonka edessä juhlitaan uutta vuotta, seurataan maratoneja ja osoitetaan mieltä.

Brandenburgin portin vieressä ovat kätevästi Tiergarten-puisto, Reichstag sekä henkeäsalpaava Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki, jonka sokkeloihin vierailijan kannattaa eksyä hetkeksi.

Tällä alueella on vain vähän hinta-laatusuhteeltaan hyviä kahviloita tai ravintoloita, joten pienen tauko-oluen jälkeen syömään on hyvä suunnata muualle.

Päivän voi päättää modernin arkkitehtuurin Potsdamer Platzille. Ravintoloiden täyttämässä, futuristisessa Sony Centerissä on myös elokuvamuseo ja Legoland Discovery Centre. Paikalliset tulevat tänne CineStar Original -elokuvateatterin takia, jossa uusimmat elokuvat näytetään myös ilman dubbausta.

Jos sää ei suosi tai muuten vaan väsyttää, voi Alexanderplatzin kupeesta, Karl-Liebknecht-Strasselta, hypätä 100-bussilinjan kyytiin. Onnekas saa paikallislipun hintaan penkin bussin yläkerrasta, josta näkee tv-tornin ja museosaarekkeen. Bussi jatkaa Unter den Lindeniä pitkin ja ohittaa Brandenburgin portin, Reichstagin sekä Tiergartenin Siegessäule-pylvään. Reitti päättyy Bahnhof Zoologischer Gartenille, Kurfürstendammin, KaDeWe:n ja eläintarhan tuntumaan.

© Erica Löfman

Lue myös:
Top 10: Berliinin parhaat nähtävyydet
Top 10: Berliinin parhaat museot
Toinen maailmansota ja natsit
DDR ja Berliinin muuri
Kaupunginosat: Mitte

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):