Berliinin parhaat museot

Berliinin suuriin, vaikuttaviin museoihin kannattaa varata runsaasti aikaa. Esimerkiksi Gemäldegaleriessa, eurooppalaisen klassisen taiteen temppelissä, on esillä yli 3000 työtä. Juutalaisen museon vakavuus taas vaatii hetken rauhaa.

Vakavaa arkkitehtuuria: Juutalainen museo

Juutalainen museo koostuu kolmesta rakennuksesta, uusimmat kaksi ovat arkkitehti Daniel Libeskindin käsialaa. Vierailu alkaa maanalaisen tunnelin jälkeen näyttelyn ”Axis”-osiossa. Tämä on museon vaikuttavin osa: vahvasti symbolinen arkkitehtuuri varastaa jopa huomion itse näyttelyiltä. Jätä väliin yläkerran laaja näyttely saksanjuutalaisen historian kahdesta vuosituhannesta. Museossa on myös kosher-ruokaa tarjoileva kahvila. Sisäänpääsy 8 euroa.

Missä: Jüdisches Museum Berlin, Lindenstr. 9-14, Kreuzberg. U6: Kochstrasse, Hallesches Tor. Nettisivu

 

Maailman suurin dinosaurus: Luonnontieteellinen museo

Vähän liian isossa luonnonhistoriallisessa museossa kannattaa panostaa hitteihin: täällä asuu maailman suurin koottu dinosauruksen luuranko! Vierailijat näkevät pitkäkaulaisen brachiosauruksen lisäksi myös lainassa olevan Tristanin, harvinaisen Tyrannosaurus Rexin. Museon erikoisuuksiin kuuluu lisäksi hyvin säilynyt Archaeopteryx-liskolinnun fossiili. Museo esittelee dinojen lisäksi aurinkokuntaa, mineraaleja sekä evoluutiota. Ihanan karmivaa katsottavaa ovat 276 000 lasipurkillista tutkimustarkoituksia varten säilöttyjä kaloja ja muita nuljakkeita. Sisäänpääsy 8 euroa, perhelipulla vähän edullisempi.

Missä: Museum für Naturkunde, Invalidenstr. 43, Mitte. U6: Naturkundemuseum. Nettisivu

 

Kauhun pinnalla: Topographie des Terrors

Ulkoilmagalleriaa ja museota yhdistelevän näyttelytilan paikalla seisoi ennen toista maailmansotaa Gestapon, SS-johdon ja turvallisuuspalvelujen päämaja sekä Gestapon ”vankila”. Silloinen rakennus tuhoutui pommituksissa ja sodanjälkeisissä purku- ja muutostöissä. Topographie des Terrors -näyttely kertoo kattavasti kansallissosialismin noususta sekä vuosista 1933-1945 Berliinissä. Valokuvat, rauniot, lehtileikkeet ja elokuvat maalaavat kuvaa pelottavasta ajasta. Niederkirchnerstrassen varrella on myös noin 200 metrin kappale alkuperäistä Berliinin muuria. Opasteet saksaksi sekä englanniksi. Ei sisäänpääsymaksua.

Missä: Niederkirchnerstr. 8, Kreuzberg. S-Bahn: Potsdamer Platz tai Anhalter Bahnhof, U2: Potsdamer Platz, U6: Kochstrasse. Nettisivu

Kylmäävä natsihuvila: Wann­see-­­­­konferenssin museo

Hulppeassa rantahuvilassa pidettiin vuonna 1942 kokous, jossa natsijohto pohti ”lopullista ratkaisua juutalaiskysymykseen”, eli miten edistää jo aloitettua kansanmurhaa. Ilmaisessa museossa kerrotaan juutalaisvainojen historiasta, holokaustin kulusta sekä perehdytään kokouksen asiakirjoihin ja osallistujiin. Ei kannata yrittää lukea jokaisen kuvan pikkutekstiä, vaan keskittyä isompiin tekstitauluihin sekä kokonaisuuteen. Sulattele karmivaa historiaa pienellä kävelyllä ruusupuutarhassa sekä järevenrannassa.

Missä: Am Großen Wannsee 56-58, Wannsee. S-Bahn: Wannsee + Bussi 114: Haus der Wannsee-Konferenz. Nettisivu

 

Muinaisaarteet tutuiksi: Pergamon

Museosaarekkeella sijaitseva Pergamon on kävijäluvuissa mitattuna Berliinin suosituin museo. Museon poikkeukselliset aarteet ovat ahkerien, ahneiden arkeologien löytöjä pääosin 1800-luvun Iranista, Anatoliasta, Egyptistä sekä Kaukasiasta – tunnetkin olevasi Indiana Jones -elokuvan lavasteissa. Maksullinen audio-opastus on hyödyksi valtavaa museota tutkiessa. Kohokohtia ovat antiiikkikokoelmiin kuuluva rekonstruoitu Pergamonin alttari, Lähi-Idän kokoelmien Babylonin porttiin kuulunut sininen Ištarin portti sekä islamilaisen taiteen kokoelmista löytyvä, jordaniasta peräisin olevan Mshatta-palatsin julkisivu 700-luvulta.

Missä: Bodestr. 1-3, Mitte. U2, U5, U8, S-Bahn: Alexanderplatz. Nettisivu

Suurista suurinta taidetta: Gemäldegalerie

Kulturforum-museokokonaisuuteen kuuluva Gemäldegalerie on Berliinin suurin taidemuseo. 53 näyttelyhuoneen ja yli 3000 työn tutkiminen vaatii jaksamista. Vetonaula on mm. 16 Rembrandtin taulua, jotka yhdessä ovat maailman suurin Rembrandt-kokoelma. Älä myöskään jätä Botticellia, Raphaelia, Rubensia ja Titiania näkemättä. Sisäänpääsy alk. 10 euroa, erikoisnäyttelyt kalliimpia.

Missä: Matthäikirchplatz, Mitte. U2, S-Bahn: Potsdamer Platz. Nettisivu

Itä-Saksassa hassuttelua: DDR-museo

Yksityisomistuksessa oleva museo Spree-joen kupeessa on suosittu, joten vierailu kannattaa suunnitella aamuun tai iltaan. Interaktiivinen näyttely luo käsinkosketeltavan kuvan arjesta ”hävinneessä valtiossa”. Täällä saa avata luukkuja, oppia DDR:än nuorisokulttuuria, kokeilla Stasin salakuuntelulaitteistoa ja ajaa Trabant-simulaattoria. Sisäänpääsy noin 10 euroa.

Missä: Karl-Liebknecht-Str. 1, Mitte. U2, U5, U8, S-Bahn: Alexanderplatz. Nettisivu

Valokuva-aarteita: Museum für Fotografie (Helmut Newton Foundation)

Berliinissä syntynyt, juutalaisvainojen pois pakottama Helmut Newton on 1900-luvun merkittävimpiä valokuvaajia. Hän on tunnettu eroottisista mustavalkokuvistaan. Entisessä kasinorakennuksessa on kestonäyttely ”Helmut Newton’s Private Property” sekä vaihtuvia, mielenkiintoisia erikoisnäyttelyitä Newtonin ja hänen aikalaistensa töistä. Yläkerrassa on esillä valtiollisen Kunstbibliothek-taidekirjaston valokuvahistoriallisia kokoelmia. Sisäänpääsymaksu 10 euroa.

Missä: Jebensstr. 2, Charlottenburg. U1, U2, U9, S-Bahn: Zoologischer Garten. Nettisivu

 

Stasin salaisuuksia: Hohenschönhausenin kuulusteluvankila

Vuonna 1951 DDR:n turvallisuusministeriö asettui Neuvostoliiton käyttämään karuun kellarivankilaan. Tänne Stasi toi valtion vastustajia. Epäiltyjä pidettiin täällä kuukausikaupalla, kunnes he tunnustivat – jotain. Salainen kuulusteluvankila ja Stasi tulevat opastetulla kierroksella tutuiksi. Sisäänkäynnin viereen on lisätty mielenkiintoinen näyttely, jossa esitellään DDR:n tiukkaa otetta kansalaisiinsa haastatteluin sekä kuvin. Sisäänpääsy 6 euroa, kierrokset saksaksi tai englanniksi.

Missä: Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen, Genslerstr. 66, Lichtenberg. M6: Genslerstrasse. Nettisivu

Lentokoneita ja laitteita: Tekniikkamuseo

Kaikenikäisille sopivan museon lentokoneet, veturikokoelmat sekä veneet ovat kiehtovaa ja helppoa katseltavaa. Nähtävillä on myös paljon pienempiä koneita kuten moottoreita, tietokoneita ja kameroita. Pienessä puutarhassa on kaksi tuulimyllyä, vesimylly sekä historiallinen olutpanimo (jossa ei valitettavasti tarjota olutta!) ja mukaan voi pakata piknikin. Museo on pääosin esteetön. Lipulla pääsee myös viereiseen Science Center Spectrum -tiedemuseoon.

Missä: Trebbiner Str. 9, Kreuzberg. U1, U2, U3: Gleisdreieck, U1, U3, U7: Möckernbrücke. Nettisivu

© Erica Löfman

 

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):