Berliinin puistot

Berliinin puistot ovat täynnä nähtävyyksiä ja paikallista elämäntapaa – ilman sisäänpääsymaksuja. Ota eväät mukaan ja suuntaa puistoon!

Harva suurkaupunki on yhtä vehreä kuin Berliini. Kaupungin laskelmien mukaan 32 prosenttia koko pinta-alasta on viheralueita ja kaupungin katuja koristaa yli 400 000 puuta. Kaupunkilaiset käyttävät 2500 puistoaan aktiivisesti: niissä pidetään piknikejä, niissä pelataan pingistä, niissä grillataan, urheillaan ja otetaan aurinkoa.

Tiergarten

Berliinin suurin puisto, Tiergarten, on entinen keisarillinen metsästysreviiri. Puistoalue on melkein kolme kilometriä pitkä ja noin kilometrin leveä ja sitä halkovat pienet kävelytiet ristiin ja rastiin. Janoa voi lievittää yhdessä puiston Biergarteneissa, kuten Café am Neuen Seessä puiston eteläpuolella, pienen järven rannalla.

Keskellä Tiergartenia viisi suurta tietä kohtaa liikenneympyrässä, jonka keskeltä nousee 67 metriä korkea Siegessäule-monumentti. Se on monelle tuttu näky enkelien kohtaamispaikkana Wim Wendersin klassikkoelokuvassa “Berliinin taivaan alla”. Voitonpylvään kärjessä kimaltelee voiton jumalatar Victoria. Monumentti juhlistaa taisteluja, joissa Preussi kukisti Tanskan, Itävallan ja Ranskan. Hitler siirsi monumentin valtionpäivätalon vierestä Tiergarteniin ja lisäsi siihen neljännen kerroksen. Pylvään sisällä pääsee näköalatasanteelle – kiipeämällä 285 porrasta.

Tiergartenissa sijaitsevat  natsien vainoamien homoseksuaalien sekä romanikansojen muistomerkit. Strasse des 17. Juni -kadun varrella on vaikea olla huomaamatta kaatuneiden puna-armeijan sotilaiden monumenttia, sillä sitä reunustaa kaksi panssarivaunua sekä kaksi sodassa käytettyä tykkiä.

Missä: Brandenburgin portin länsipuolella, Bahnhof Zoologischer Gartenin itäpuolella. U2, S-Bahn: Potsdamer Platz / S-Bhf: Tiergarten.

Tempelhofer Feld

Tempelhofin entinen lentokenttä Neuköllnin ja Schönebergin välissä on ainoa kaltaisensa kaupunkipuisto. Se avattiin yleisölle toukokuussa 2011. Etenkään lenkkeilijä ei saa jättää käyttämättä mahdollisuutta revitellä avoimilla kiitoradoilla! Keskiajalla lentokentän alue oli Temppeliherrain ritarikunnan maita, mistä se saikin nimensä. Historiasta kiinnostunut ihmettelee natsien rakennuttamaa megalomaanista terminaalirakennusta, joka kuului aikanaan maailman suurimpien rakennusten joukkoon.

Missä: Neukölln. U6: Tempelhof, U8: Leinestrasse.

Volkspark Friedrichshain

Toisesta maailmansodasta syntynyt romu kierrätettiin tai säilöttiin romuvuoriksi ympäri kaupunkia. Kaupungin ehkä mukavimmassa puistossa, Volkspark Friedrichshainissa, on kaksi tällaista kukkulaa: 78m korkea Großer Bunkerberg ja pienempi Kleiner Bunkerberg (48 m). Molempien huipuille on mukavat, serpentiinimäiset kävelytiet, mutta vain isomman vuoren huipulta on jonkinmoiset näkymät.

Puistossa on myös ulkoilmaelokuvateatteri, tenniskenttä, lenkkirata ja pieni tekojärvi, jonka vieressä Restaurant Schönbrunnilla on iso terassi. Siellä kannattaa levähtää oluella tai apfelstrudelilla. Puiston läntisellä sisäänkäynnillä on yksi Berliinin kauneimmista suihkulähteistä, Märchenbrunnen, jota ympäröivät Grimmin veljesten satuhahmojen patsaat.

Missä: Friedrichshain. M10: Paul-Heyse-Strasse / M5, M6, M8: Platz der Vereinten Nationen.

Treptower Park

Kreuzbergin itäpuolella on suurin Berliinin kolmesta puna-armeijan kaatuneiden sotilaiden neuvostomonumenteista. Treptower Parkiin on haudattu arviolta 2000-2500 sotilasta. Megalomaaninen muistomerkki kolossaalisine patsaineen ja freskoineen – Stalinin ylistykseksi – on hämmentävää nähtävää. Urbaani legenda väittää, että osia Hitlerin valtakunnankansliasta olisi käytetty rakennusmateriaalina. Päivä jatkuu kävelyllä Treptower-puistossa ja kahvilla jokirannassa.

Missä: Puschkinallee, Treptow. S-Bahn: Treptower Park.

Viktoriapark

Lämpimänä iltana kannattaa ostaa kioskista olut mukaan ja kävellä Kreuzbergin Viktoriaparkin huipulle. Se on Berliinin korkein luonnollinen kukkula ja tarjoaa mahtavan näkymän kohti Mitteä. Puiston erikoispiirre on Karl Friedrich Schinkelin suunnittelema muistomerkki kukkulan kärjessä: rautaristi, joka juhlistaa Napoleonin kukistamista Saksan vapautussodassa 1813-14. Koko kaupunginosa sai myöhemmin nimensä tästä rististä vuoren päällä (Kreuz-berg). Osa muistomerkistä on kaunis pieni vesiputous. Puiston juuressa on suosittu Golgatha-Biergarten.

Missä: Kreuzbergstraße, Kreuzberg. U6: Platz der Luftbrücke.

Gärten der Welt

Pääsy maailman puutarhojen puistoon maksaa 5 euroa. Täällä näkee Euroopan suurimman kiinalaisen puutarhan sekä esimerkiksi balilais-, korealais- ja renessanssipuutarhan. Japanilaisen puutarhan pienessä ravintolassa voi osallistua teeseremoniaan. Puistoalueella on myös suurehko pensaslabyrintti.

Missä: Sisäänkäynti: Eisenacher Str. 99, Marzahn. M8: Alt-Marzahn.

© Erica Löfman

DayTripster Berliini App
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *