Berliini – Pyöräily

Berliini hahmottuu parhaiten pyörän selästä!

Berliini on yllättävän hyvä suurkaupunki pyöräilyyn: se on lähes litteä ja pyöräilijöille on yleensä varattu tilaa ja pyöräkaistoja. Autoilijat ovat tottuneita pyöräilijöihin ja huomioivat heidät liikenteessä melko hyvin.

Liikennesäännöt ovat oikeastaan samat kuin Suomessa, joten liikenteen seassa pärjää helposti!

Joissain kaupunginosissa pyöräily on helpompaa kuin toisissa – esimerkiksi Neuköllnillä on huono pyöräilymaine sillä mukulakivikaduilla on vain vähän tilaa eivätkä kuljettajat kunnioita pyöräilijöitä.

Lue lisää liikennekäyttäytymisestä: Pyöräillen Berliinissä: Pyöräilijän paikka

Pyöriä saa vuokrata monista hotelleista, hostelleista, Spätkauf-kioskeista sekä pyöräliikkeistä. Tavallinen hinta on noin 10-15 euroa per päivä.

Kaupunkipyöräsysteemejä on Berliinissä nyt ennätysmäärä. Kaupungin tukemalla Deezer Nextbikellä on kaupunkialueella yli 5000 pyörää, Deutsche Bahnin Lidlin sponsoroimia Lidl-Bike-pyöriä on 3500. Katukuvasta löytyy myös mm. Mobyke– ja Obike-pyöriä.

Nextbike-asemat tunnistaa pyörätelineistä sekä käyttöterminaaleista, netissä olevalta Nextbike-kartalta löytyvät myös lähimmät yksittäiset polkupyörät. Käyttöönottoa varten luodaan käyttäjätili, ladataan äppi ja tehdään varmennusmaksu joko luottokortilla tai tilisiirtona (sen varmennukseen voi mennä useampi päivä). Nettisivuilta löytyvät tärkeimmät tiedot myös englanniksi. Nextbiken vuokra on euron ensimmäisiltä 30 minuutilta ja sitä seuraavat 30 minuuttia maksavat aina 1,50 euroa. Päivävuokra on kuitenkin maksimissaan 15 euroa.

Lainapyörää voi myös kysellä Suomalaiset Berliinissä -facebook-ryhmässä.

Pyörän saa ottaa mukaan juniin ja ratikoihin ostamalla lisäksi 1,90 € maksavan lipun (Einzelfahrausweis Fahrrad Berlin AB) tai “lyhyenmatkanlipun” 1,10 €. Pyöriä varten on yleensä erilliset vaunut, jotka tunnistaa pyörän kuvista.

Berliiniläinen polkupyöräbüro neuvoo ja opastaa kaupunkipyöräilijöitä suomeksi! Kaupunkiin voi tutustua pyörällä tehtävällä opastetulla kiertoajelulla, joita järjestävät englanniksi myös Berlin on Bike ja Fat Tire Bike Tours.

Tietoa pyörämatkailusta ja reiteistä löydät myös Berliinin kaupungin matkailusivustolta.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *