Berliini – Lentokentät ja liikenneyhteydet

Päivitetty 19.2.2018
Berliinissä on käytössä kaksi lentokenttää. Kaupungin pohjoispuolella on pieni ja nuhjuinen Tegel (TXL) ja eteläpuolella, kauempana kantakaupungista, on Schönefeld (SXF).

Helsingistä saavutaan yleensä aina Tegel-lentokentälle.

Schönefeld-kentän kyljkeen on rakenteilla uusi Berlin Brandenburg -lentokenttä (BER), oikea murheenkryyni. Sen on määrä korvata molemmat pienemmät kentät, mutta rakentaminen on ollut loputon farssi: lentoaseman piti valmistua jo vuonna 2011, mutta viimeisin ennuste on, että kenttä avaa syksyllä 2020.

Tegel-lentokentältä kaupunkiin

Kätevin tapa päästä Tegeliltä kaupunkiin on bussilla. Pysäkit ovat lentoaseman päärakennuksen edessä. Matkalipun saa ostettua bussipysäkin vieressä sekä A-terminaalissa olevista lippuautomaateista. Sama lippu käy bussiin ja junaan sekä oikeuttaa vaihtoihin kahden tunnin ajan.

Yleensä Tegeliltä matkaava tarvitsee AB-vyöhykkeen Einzelfahrschein-kertalipun, joka maksaa 2,80 euroa (2018).

TXL-lentokenttäbussi. Noin kuuden minuutin välein ajava bussi vie ja tuo matkustajia lentokentältä Alexanderplatzille, keskellä kaupunkia. Matka kestää noin 30-40 minuuttia. TXL-bussi linkittyy kaupunkia kiertävän Ringbahn-junaradan S41- ja S42-paikallisjuniin. Hauptbahnhof-päärautatieasemalla voi vaihtaa paikallisjuniin: itään mennään kohti Alexanderplatzia, Ostbahnhofia sekä Ostkreuz-asemaa, länteen  Kurfürstendammin ja Zoologischer Garten -aseman suuntaan. Hauptbahnhofin vieressä kulkee kätevä M10-raitiovaunu, joka ajaa Prenzlauer Berg – sekä Friedrichshain-kaupunginosien läpi. Päätepysäkki on Warschauer Strasse -asema, jossa voi vaihtaa U1-metroon tai S-lähijuniin.

109-bussi. Ajaa suoraan Tegeliltä länsi-Berliinin Zoo-asemalle (30 min.).

X9-pikabussi. Ajaa suoraan Tegeliltä länsi-Berliinin Zoo-asemalle (20 min.).

Sekä 109 että X9 pysähtyvät myös Ringbahn-junaradan Jungfernheide-asemalla.

Taksi. Matka Tegeliltä Alexanderplatzille maksaa noin 25 euroa ja Charlottenburgin Zoo-juna-asemalle noin 20 euroa taksilla. Taksit perivät 0,50 euron Tegel-lisän.

Schönefeld-lentokentältä kaupunkiin

Lentokentältä on päiväsaikaan hyvät junayhteydet Berliiniin. Pieni juna-asema on noin 5-10 minuutin kävelymatkan päässä kentän etuovilta. Tunnelikäytävässä on pari kioskia, pankki- sekä lippuautomaatteja. Asema voi tuntua hämmentävältä, mutta kun tietää mihin junaan haluaa, oikea laituri on helppo löytää.

Bussipysäkki on terminaalin edessä. Lisätietoja bussilinjoista kannattaa kysyä lentokentän info-pisteestä.

Matkalipun voi myös ostaa jo sisällä lentokentällä. Sama lippu käy bussiin ja junaan, sekä oikeuttaa vaihtoihin. Tärkeää: Schönefeldiä varten pitää ostaa ABC-matkavyöhykkeen lippu. Tarkastajat viihtyvät erityisen hyvin juuri lentokenttäjunissa!

S9-paikallisjuna. Vie mm. Ostbahnhof-, Alexanderplatz-, Friedrichstrasse-, Hauptbahnhof- sekä Zoo-asemille.

S45-paikallisjuna. Vie mm. Neukölln- sekä Südkreuz-asemille, jotka linkittyvät  kaupunkia kiertävän Ring-junaradan S41- ja S42-juniin.

“Airport Express” -lähijunat. RE7 ja RB14 junat kulkevat 30 minuutin välein ja pysähtyvät mm. asemille Ostkreuz, Ostbahnhof, Alexanderplatz, Friedrichstrasse, Hauptbahnhof sekä Charlottenburgin Zoo-asemalle. Matka-aika Alexanderplatzille on noin 25 minuuttia. RB22 juna ajaa läheisen Potsdam-kaupungin kautta Berliinin Hauptbahnhofille.

X7-pikabussi ja U7-metro. X7 sekä 171-bussit vievät U7-metrolinjan Rudow-pysäkille. 171 jatkaa vielä metrolinjan Hermannplatz-pysäkille. U7-metro kulkee Berliinin eteläpuolella Neuköllnin, Kreuzbergin, Schönebergin ja Charlottenburgin läpi.

N7-yöbussi. Yöllä taksin lisäksi lähes ainoa vaihtoehto päästä Schönefeldiltä kaupunkiin on öisin metron korvaava N7-bussilinja. Arkisin se ajaa Neuköllniin ja Kreuzbergiin saakka, viikonloppuna vain Rudowiin asti, missä voi vaihtaa U7-metroon.

Taksi. Matka Schönefeldiltä Zoo-asemalle tai Alexanderplatzille maksaa taksilla noin 45 euroa.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *