Berliini – Aukioloajat ja pyhät

Berliinissä kaupat ovat auki arkisin yleensä noin kello 8 tai 9-20. Monet ruokakaupat ovat auki 21 tai 22 asti, muutamat puoleenyöhön. Pienemmät liikkeet ja putiikit päivystävät noin 11-19, mutta aukioloajoissa on suuriakin eroja. Lauantaisin moni liike menee kiinni aikaisemmin.

Kaupat eivät ole auki sunnuntaisin. Tähän on ainoastaan muutama poikkeus vuodessa, ”verkaufsoffene Sonntage”. Sunnuntaisin ostoksia pääsee sen sijaan tekemään kaupungin lukuisilla kirpputoreilla.

Aamuyöhön asti auki olevista “myöhäiskiskoista”, eli Spätkauf-elintarvikekioskeista saa hankittua perustarpeet: olutta, tupakkaa, karkkeja, kissanruokaa, vessapaperia… Nekään eivät saisi olla nykyään sunnuntaisin auki, mutta moni on. Suurilla juna-asemilla kuten Hauptbahnhofilla, Friedrichstrassella, Südkreuzilla ja Ostbahnhofilla on myös sunnuntaisin auki olevat supermarketit.

Hauptbahnhofin eli päärautatieaseman apteekki on auki 24h.

Aamuvirkku saa kahvinsa jo viiden kuuden aikaan aamulla avaavista leipomokahviloista.

Monet ravintolat ovat auki lounaasta illalliseen eli suurin piirtein klo 11-00. Osa ravintoloista tarjoilee lounasta, toiset avaavat vasta illallisaikaan (n. klo 17-18).

Monet museot ovat kiinni maanantaisin, mutteivät onneksi kaikki. Aukiolot kannattaa tarkistaa kohdekohtaisesti. Taidegallerioiden usein sattumanvaraisilta tuntuvat aukioloajat kannattaa nekin ehdottomasti tarkistaa etukäteen.

Juhlapyhät Berliinissä: Pääsiäinen, joulu ja uusivuosi

Pääsiäinen: Pitkäperjantai on Saksassa “hiljainen” pyhäpäivä, jolloin kaupat eivät ole auki. Silloin on periaatteessa voimassa myös Tanzverbot eli tanssikielto – jota ei Berliinissä käytännössä kukaan noudata. Muutaman ison juna-aseman ruokakauppaa lukuun ottamatta kaupat ovat kiinni myös toisena pääsiäispäivänä eli maanantaina. Myös helatorstai (Christi Himmelfahrt) sekä helluntai (Pfingstmontag) ovat pyhiä.

1.5. on Saksassa työn päivä ja kaupat ovat kiinni.

3.10. vietetään Saksojen yhdistymisen vuosipäivää ja kaupat ovat kiinni.

Pyhäinpäivä (1.11.) ei Berliinissä ole vapaapäivä.

Joulupyhät: Jos jouluaatto (Heiligabend) osuu arkeen, saavat kaupat olla auki kello 14 saakka. Joulupäivä ja Tapaninpäivä ovat pyhäpäiviä, jolloin käytännössä kaikki kaupat ovat kiinni.

Joulun ja uudenvuoden välissä etenkin moni pienempi kahvila- ja ravintola pysyy kiinni.

Uusivuosi: Uudenvuodenaattona suurin osa kaupoista sulkee jo klo 14 ja kaupat ovat kiinni uudenvuodenpäivänä. Kaupat eivät ole auki sunnuntaisin.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (5):

Anne-Mari

Moi! Ollaan menossa Berliiniin pääsiäisenä ke-su. Mitenköhän kaupat on pääsiäisenä pe-la?

Vastaa

Erica Löfman

Pitkäperjantai on Saksassa “hiljainen” pyhäpäivä - silloin tuskin mikään kauppa on auki, joitain Späti-elintarvikekioskeja lukuunottamatta. Lauantaina kaupat ovat tavallisesti auki. Ja kuten oppaassa monesti mainitaan - kaupat ovat Berliinissä muutenkin yleensä sunnuntaisin kiinni. Ostoksille pääsette siis keskiviikkona, torstaina tai lauantaina. Hyvää matkaa!

Vastaa

Marika

Hei, osaatko sanoa, onko 3.10. Berliinissä kaikki kaupat ja ostoskeskukset kiinni? Kiitos vastaukksestasi jo etukäteen ?

Vastaa

Erica Löfman

Moi Marika,
tiistaina (3.10.2017) vietetään tosiaan saksojen yhdistymisen muistopäivää ja kaikki kaupat ja muut ovat kiinni. Monet museot ja nähtävyydet ovat silti auki, mutta nekin kannattaa tsekata etukäteen.
Tervetuloa Berliiniin ja hyvää matkaa!
T. Erica, Berliini

Vastaa

Kk

Moikka,
Osaatko kertoa milloin jouluvaatteet yms tulevat Primarkkiin? Entäpä näkyykö joulua jo marraskuun alkupuolella Berliinin kaupoissa ja kaduilla?

Vastaa

Erica Löfman

Moi!

Marraskuun alussa ei Berliinissä vielä ole kovin jouluisaa, mutta jotain poikkeuksia toki on. Ruokakaupoista löytää joulumakeisia yleensä jo lokakuussa. Potsdamer Platzin melko turistinen Winterwelt-joulutori avasi ainakin viime vuonna jo 4.11.. Varsinaiset joulumarkkinat alkavat tavanomaisesti vasta marraskuun lopussa, viimeisen adventtia edeltävän sunnuntain jälkeen.

Kaupat aloittelevat jouluvalmistelut eri aikoihin, joten Primarkista tai kaupoista yleisemminkään en valitettavasti osaa sanoa mitään.

Hyvää matkaa!

Vastaa

Kk

Kiitos, ehkäpä siellä jotain jo on kun 11.11 tulemme :)

Vastaa

Erica Löfman

Itseasiassa Charlottenburg-kaupunginosassa on iso Käthe Wohlfahrt -joulukauppa (Kurfürstendamm 225/226), joka on auki vuoden ympäri. Se voisi toimia!

Läheisen Breitscheidplatzin ympärille ilmestyy joulumarkkinakojuja katukuvaan yleensä jo aikaisin, ehkä jo teille. Myös Alexanderplatzilla oleva jouluisa markkina saattaa olla jo silloin paikoillaan. Valitettavasti tämän vuoden joulumarkkinoiden alkamispäiviä ei ole vielä julistettu!

Vastaa

Erica Löfman

Hei Kk, nyt on joulutorien päivämääriä alkanut varmistua. Winterwelt-talvimarkkina Potsdamer Platzilla on avannut jo, joten sieltä saa vähän jouluisaa fiilistä jo nyt!

Vastaa

Maria

Moi! Jos kaupat ovat kiinni sunnuntaisin niin mites on ravintoloiden, kahviloiden yms ruokapaikkojen laita? Kai sunnuntaisin kuitenkin syömään pääsee? :D

Vastaa

Erica Löfman

Moi Maria! Syömään ja kahville pääsee ehdottomasti sunnuntaisin! Sunnuntai on suosittu aamupala- ja brunssipäivä, joten moni ravintolakin on auki jo aamupäivästä. Ravintolat ovat yleensä auki vähintään 23 saakka. Täältä vielä lisää Berliinin ravintoloista: https://www.tripsteri.fi/berliini/berliiniravintolat/
Tervetuloa Berliiniin!

Vastaa

Ida

Moi! Osaatko sanoa onko joulukuussakaan kaupat sunnuntaisin auki?

Vastaa

Erica Löfman

Moi Ida! Joulukuussa on aina kaksi sunnuntaita, jolloin kaupat ovat auki. Vuonna 2017 ne näyttävät olevan 3. ja 17. joulukuuta.

Vastaa

Pirkko

Hei. Huomattiin että 21.5.18 on joku pyhäpäivä saksassa. Onko tosiaan kaikki kaupat ja turistirysät kiinni?

Vastaa

Erica Löfman

Se on tosiaan helluntai ja kaupat ovat kiinni. Valtiolliset museot noudattavat sunnuntai-aukioloja ja esimerkiksi DDR-museo on auki normaalisti. Itse suosittelen leppoisaa päivää vaikka kesäisiä biergarteneita vertaillen: www.tripsteri.fi/berliini/kesa - tai vierailua Kreuzbergin Karneval der Kulturen -juhlassa: hwww.karneval-berlin.de/en

Hyvää Berliinin matkaa!

Vastaa