Käytännön matkavinkkejä Berliiniin

Kaikki mitä tarvitsee tietää Berliiniin matkaa varten: Miten päästä lentokentältä hotellille? Mistä saa matkaliput? Pitääkö Berliinissä antaa juomarahaa? Onko kaupunki turvallinen? Minkä ikäisenä Berliinissä pääsee baariin?

Koska kannattaa matkustaa Berliiniin?

Omat lempikuukauteni Berliinissä ovat touko- ja kesäkuu, vaikka sää voi silloin olla arvaamaton. Kaupunki on alkukesästä vehreimmillään eikä Euroopan lomakausi ole vielä alkanut. Myös syyskuun alku voi vielä olla lämmin ja kaunis.

Berliinin kesät ovat Suomeen verrattuna ainakin kuukautta pidempiä molemmista päistä – ja kuumempia. Jopa trooppisen tuntuiset kesäpäivät saattavat lähennellä +40 celsiusastetta.

Talvet ovat lyhyempiä sekä lauheampia kuin Etelä-Suomessa: lunta on yleensä vain parin viikon ajan ja lämpötila laskee harvoin alle -10°C. Berliinin talveen kuuluu sen sijaan jäätävä viima. Itse välttelisin Berliiniä tammi-helmikuussa, jolloin kaupunki on kylmä ja harmaa. Toisaalta esimerkiksi museot ja ravintolat ovat silloin rauhallisempia!

Berliinissä on paljon kivoja ja helposti lähestyttäviä tapahtumia, joiden mukaan suunnitella matka. Esimerkiksi kesäkuussa on isot kulttuurikarnevaalit, elokuussa järjestetään sekä olutmaili että vegaanifestivaalit ja joulukuussa on kymmeniä tunnelmallisia joulumarkkinoita.

Berliinissä on myös paljon suosittuja sateenkaaritapahtumia kuten pääsiäisen fetissibileet, heinäkuun katujuhlat ja joka syksyinen Folsom Europe.

Aika

Saksassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Myös Saksassa siirrytään kesä-aikaan. 

Yöpyminen Berliinissä

Berliinin hotellitarjonta ei suosituimpina ajankohtina oikein kata matkailijamäärää – siispä hotellihuone kannattaa varata ajoissa! Kiva hotelli maksaa noin 70 euroa per yö, hostellin yhteismajoituksesta saa pedin jo noin 8 eurolla per yö.

Lue myös: Berliinin kaupunginosat

Jos matkustaa pienten lasten kanssa, kannattaa yöpyminen varata alueelta, jossa on leikkipaikka lähellä – niitä Berliinissä on paljon! Jos mukana on lastenvaunut, voi olla järkevää tsekata lähimmän metroaseman esteettömyys.

Liikkuminen julkisilla, pyöräillen tai autolla

Autolla: Joka suunnittelee tulevansa Berliiniin autolla tarvitsee kaupunkialueella, eli Ring-radan sisäpuolella, vihreän Umweltsplakette-tarran merkiksi siitä, ettei auto saastuta yli sallittujen rajojen. Tarran voi tilata myös ulkomailla rekisteröityihin autoihin netistä, kunhan prosessiin varaa pari viikkoa aikaa.

Berliinin hintataso

Berliini on tunnettu edullisesta hintatasosta. Puolen litran oluttuoppi maksaa ravintolassa noin neljä euroa, cappuccino yleensä noin kolme euroa. Hinnat nousevat koko ajan hitaasti mutta varmasti.

Lasten kanssa

Berliini on lapsiystävällinen kaupunki: kahviloissa ja ravintoloissa on totuttu lasten läsnäoloon, puistoja ja leikkipaikkoja on paljon. Berliinissä on myös erityisiä ”lasten kahviloita” (Kindercafé), joissa lapsille on leluja ja aktiviteetteja, kun aikuiset saavat hengähtää kahvin ääressä. 

Melkein kaikissa ison DM-ketjun kemikaalioissa on lastentuotteiden vieressä myös vaipanvaihtopiste!

Esteetön Berliini

Lastenvaunujen tai pyörätuolien kanssa voi olla ongelmia julkisessa liikenteessä, sillä kaikilla juna-asemilla ei vielä ole hissejä. BVG:n nettisivuilla oleva reittiopas näyttää ikonein, onko pysäkki esteetön vai ei. Eli lähimmän aseman esteettömyys kannattaa huomioida majoitusta varatessa!

Berliiniä pidetään silti poikkeuksellisen hyvänä kaupunkina liikuntarajoitteisille. Pyrkimys esteettömyyteen on jo vuosikymmeniä ollut osa urbaania suunnittelua.

Turvallisuus

Aukioloajat

Aukiolot kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä etenkin pienten kauppojen aukioloajoissa on suuriakin eroja. On esimerkiksi yleistä, että maanantaina pidetään lepopäivä.

Kaupat ovat kiinni sunnuntaisin, mutta silloin on onneksi kirpputoripäivä!

Kunnon suurkaupungissa ravintolavierailu tai baarikeikka ei tosin välttämättä ole kellonajasta kiinni…

Juomavesi

Berliinin hanavesi on hyvälaatuista ja sitä voi juoda huoletta. Sitä ei aina saksalaisten käytöksestä uskoisi, sillä he ovat harmillisen isoja pullovesifaneja. Ravintoloissakin on monesti vaikeaa saada tilattua hanavettä, mutta siellä se taitaa olla rahakysymys.

Hanavesi on poikkeuksellisen kovaa. Sen huomaa keittiön ja kylpyhuoneen kalkkitahroista tai hiusten karkeudesta.

Kieli ja kulttuuri

Berliinissä vieraillessa pärjää nykyään hyvin englanniksi. Vastaan sattuu silti varmasti henkilöitä, jotka eivät mielellään puhu englantia, sekä opasteita, joissa tietoa on vain saksaksi. Muiden kieliryhmien huomiointi on viime vuosina parantunut huimasti.

Vaikka koulusaksa on hallussa, voi berliiniläisten murre – ja huumori – aiheuttaa ymmärtämisvaikeuksia. (Lue: Leukailevat Berliiniläiset)

Monessa elokuvateatterissa näytetään leffoja myös dubbaamattomina, alkuperäiskielillä. Myös joitain teatteriesityksiä näytetään englanninkielisin tekstityksin (lue lisää: Taidetta ja kulttuuria Berliinissä).

Valokuvaaminen

Saksassa ihmisillä on ”oikeus omaan kuvaansa”. Käytännössä ihmisistä saa julkisilla paikoilla ottaa kuvia, mutta niitä ei saa julkaista tai levittää ilman heidän lupaansa. Tämä pätee myös sosiaaliseen mediaan. Tällaisesta kuvakäytöstä voi joutua oikeuteen.

Jopa taiteellinen katukuvaus on Saksan lain näkökulmasta ongelmallista. Nyrkkisääntönä voi pitää, että niin kauan kuin kuvan henkilö tai henkilöt eivät ole tulkittavissa pääkohteiksi (kuvan kohde on rakennus tai maisema) tai jos heitä ei tunnista, saa kuvan julkaista myös luvatta. Jos ihmispaljoudesta joku on etualalla tai erottuu tekemisellään selkeästi joukosta, hän voi osoittaa olevansa kuvan aiheena ja kuvan julkaisuun tarvitaan lupa. 

Kuvaa mielenosoituksesta, konsertista tai muusta erikoistapahtumasta, jopa joulumarkkinoilta, voi pitää nykyaikaa selkeästi esittävänä. Näin valokuvan julkaisuun ei tarvita lupaa. 

Valokuva tai sen yhteys ei saa luoda vääriä tai kiusallisia tulkintoja siinä näkyvästä henkilöstä.

Reilu matkailu

© Erica Löfman

*Tripsteri.fi-sivuston aineistoa ei saa muokata tai jäljentää millään tavoin. Tripsteri sanoutuu irti kaikesta vastuusta niin suorista kuin epäsuorista vahingoista tai menetyksistä, jotka syntyvät seurauksena verkkosivujen sisällöstä (tai sen puuttumisesta). Ilmoitathan mahdollisista sisältöön liittyvistä ongelmista osoitteeseen info@tripsteri.fi.

 

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):