Berliini – Lhbtiq-baarit

Rento Kreuzberg

Poliittispainotteinen Südblock (Admiralstr. 1-2, Kreuzberg. U1+U8: Kottbusser Tor) on klubi, baari, kahvila ja kohtaamispaikka. Tarjolla on kaikkea aamupalasta karaokeen, toimeentulotukineuvonnasta konsertteihin. Bileet, kuten Flittchenbar, Kottywood-disko ja naisten hiphop-illat ovat tunnettuja kautta Berliinin. Südblock on avoin niin queer-asiakaskunnalle kuin naapuruston turkkilaisyhteisöllekin. Lähes Südblockia vastapäätä, kebab-kioskien keskellä, on viihtyisä ja erittäin suosittu Möbel-Olfe-baari (Reichenberger Str. 177, Kreuzberg. U1+U8: Kottbusser Tor). Asiakaskunta on nuorehko ja sekalainen, mutta tiistaisin on erityisesti naisten- ja torstaisin miestenilta.

Pieni ja savuinen Barbie Deinhoff’s (Schlesische Str. 16, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor) on juuri sitä, mitä Kreuzbergiltä odottaa: outo ja eriparinen. Kanssajuomarit vaihtelevat opiskelijoista drag queeneihin. Barbie Deinhoff’sia ei pidä sekoittaa toisella puolella Kreuzbergiä olevaan suosittuun BarbieBariin (Mehringdamm 77, Kreuzberg. U6+U7: Mehringdamm), joka on vaaleanpunainen kakkukahvila päivisin, cocktailien ja drag-esitysten värittämä homobaari iltaisin.

Myös heteroiden ja turistien suosima pieni Roses Bar (Oranienstraße 187, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof) on sekin täynnä vaaleanpunaista kitschiä. Halvan ja hauskan baarin vetonauloihin kuuluu niin röyhkeä baarirouva, kun että paikka on takuulla täynnä ja pysyy auki aamuun asti!

Tyylikkäästi Mittessä

Mitte-kaupunginosassa on vähän varsinaisia homopaikkoja. Tyylikäs Bar Saint Jean (Steinstrasse 21, Mitte. Ti-ma. U8: Weinmeisterstrasse) on viihtyisällä alueella ja täydellinen paikka tulla nauttimaan hyvä drinkki. Siellä näyttäytyvät eritoten hyvännäköiset, hyvin pukeutuneet kaupunkilaismiehet. Sieltä ilta voi jatkua nurkan takana olevaan Betty F*** -kellaribaariin (Mulackstr. 13, Mitte. U8: Weinmeisterstrasse), jossa on aina vähintäänkin melko villi ja melko transvestinen meno.

Design-artesaani-cocktailbaaria The Coven (Kleine Präsidentenstr. 3, Mitte. Ma-la. U+S-Bhf: Hackescher Markt) voisi haukkua teennäiseksi Mitte-paikaksi. Hackescher Marktin takakaduilla olevan baarin minimalistinen sisustus henkii vintage-puuverstasta ja uhkuu tyyliä aina kauniita klassikkodrinkkejä myöten. Lähes vastapäätä on ökyilevä kullankimalteinen TheLiberate -baari (Kleine Präsidentenstr. 4, Mitte. Ma-la. U+S-Bhf: Hackescher Markt), joka ei sekään virallisesti ole homobaari – mitä kukaan ei ole vaivautunut kertomaan gay-hipsteri-asiakaskunnalle. Gay-viba on hienovarainen myös Prenzlauer Bergin erinomaisessa ja hienostuneessa pienessä Perle-artesaanidrinkkibaarissa (Sredzkistr. 64, Prenzlauer Berg. Ti-su. Raitiovaunu M10: Prenzlauer Allee / Danziger Str.).

Perinteinen Schöneberg

Legendaarinen Kumpelnest3000 (Lützowstr. 23, Mitte. U1: Kurfürstenstrasse) on entinen bordelli Mitten ja Schönebergin rajalla. Pienenpieni baari on täynnä samettia, peilejä, neonvaloa ja kattokruunuja. Viikonloppuisin baari ja sen lähes olematon tanssilattia ovat ääriään myöten täynnä – mutta sekaan mahtuu aina!

Schönebergin gay-kortteleista löytyy monta klassikkopaikkaa. Rauhallinen loungebaari Heile Welt (Motzstr. 5, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz) on hyvä paikka aloittaa illanvietto. Rento naapurustobaari Blond (Eisenacher Str. 3a, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz) on pieni, savuisa, hetero-ystävällinen drinkkibaari, jossa on yleensä ohjelmaa, kuten karaokea tai kasari-teema. Yhtä pieni ja savuinen on Hafen-baari (Motzstr. 19, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz). 1990-luvulta saakka kestäneen suosion sala on luultavasti rento ja ystävällinen ilmapiiri. (Lue myös: Vain miehille)

Legendaarinen Neues Ufer (Hauptstr. 157, Schöneberg. U7: Kleistpark) ei ehkä ole ihan kaupunginosan muiden gay-hotspotien vieressä, mutta on Berliinin vanhimpia gay-kahviloita. Paikka on kuuluisa etenkin siitä, että Berliinin vuosinaan David Bowie hengasi kuppilassa säännöllisesti.

Hauskanpitoa ja hulluttelua muissa kaupunginosissa

Untuvikko ei välttämättä edes huomaa olevansa homobaarissa astuessaan Monster Ronsons Ichiban Karaoke -baariin (Warschauer Str. 34, Friedrichshain. U1+S-Bhf: Warschauer Strasse). Suuressa, legendaarisessa karaokebaarissa järjestetään drag-tapahtumia ja joka-maanantainen karaokekoppien avointen ovien ilta on nimeltään “multisexual boxhopping”. Berliiniläisen Nina Queer -drag queenin Zum Schmutzigen Hobby -baari (Revaler Str. 99, 2. portti, Friedrichshain. U1+S-Bhf: Warschauer Strasse) nauttii sekin kulttimaineesta hyväntuulisen hauskanpidon ansiosta. Baari on varmasti täynnä ja pysyy auki myöhään. Schmutzigen Hobby on mahtava paikka aloittaa ilta listahiteillä ja jekku-shoteilla. Ovella tarvitaan nykyään jopa poket, sillä RAW-alueen suosio on riistäytynyt käsistä. Kesällä helpotusta tuovat ulkotilat.

Hauskaan Crush XV -baariin (Gärtnerstr. 15, Friedrichshain. U5: Samariterstrasse) kerääntyy kansainvälinen asiakaskunta nauttimaan maukkaista cocktaileista. Toisinaan täällä katsotaan myös yhdessä amerikkalaista RuPaul’s Drag Race -tosi-tv-sarjaa. Parin korttelin päässä, turistisella Simon-Dach-kadulla sateenkaarilippua heiluttaa pieni Himmelreich-pubi (Simon-Dach-Str. 36, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor / U1+S-Bhf: Warschauer Strasse). Vilkkaan sijainnin takia asiakaskunta ei rajoitu lhbtiq-skeneen.

Neuköllnin trendikkäältä Weserstrasselta löytyy Silver Future -baari (Weserstr. 206 Neukölln. U7+U8: Hermannplatz), jossa järjestetään mm. queer-leffailtoja. Pienehkö, rento baari on erityisesti – muttei läheskään vain – naisten suosiossa.

Kirkkaan punaisella sisustetussa Privatleben Bar -baarissa (Rhinower Str. 12, Prenzlauer Berg. U2+S-Bhf: Schönhauser Allee) vierähtää helposti koko yö. Pikkuruisessa paikassa on edulliset hinnat ja mukava kulmakuppila-fiilis.

© Erica Löfman

Uusimmat matkavinkit


Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):