Berliinin kaupunginosat: Schöneberg

Schönebergillä on sitten villien 1920- ja 30-lukujen ollut maine Berliinin gay-ystävällisimpänä kaupunginosana. Boheemius on jäänyt kaupungin itäpuolen houkutusten varjoon ja Schönebergistä tulee mieleen nyt lähinnä rauhaisa asuinalue.

Schönebergin tunnetuin nähtävyys on vuonna 1907 avattu Euroopan suurin tavaratalo, KaDeWe. Muuten tyypillisen tavaratalon ruokaosastolla kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Se on kuin elintarvikegalleria, täynnä mielikuvituksellisia leivonnaisia, eksoottisia mausteita, lukuisia suklaakonvehtivitriinejä, kauniita tee- ja kahvipakkauksia ja tuhansien eurojen arvoisia viinejä ja whiskejä.

Tauon voi pitää osaston osteri- ja shampanjabaarissa, joka on paras paikka bongata Schönebergin boheemeja ja äveriäitä persoonallisuuksia. (Lue: Berliinin parhaat nähtävyydet)

Winterfeldplatzilla on suositut ruokamarkkinat keskiviikkoisin ja lauantaisin. Alue on ravintoloiden ja baarienkin kannalta houkutteleva.

Schönebergin uusin houkutus on syksyllä 2017 avannut urbaanin taiteen museo (lue lisää: Berliini sai museon, joka ylistää katutaidetta).

Kaupunginosasta löytyy eloisa gay-skene, jota kannattaa lähteä tutkimaan Nollendorfplatzin ympäriltä. (Lue: Lhbt-matkailijan Berliini)

David Bowie -fanien pyhiinvaellusreitille kuuluu asunto, jonka Bowie jakoi Iggy Popin kanssa Hauptstrassella. Viereinen Neues Ufer -baari oli  taas heidän vakiopaikkansa, silloin vielä nimeltään Anderes Ufer.

Nykyisessä Ellington Hotelin kellarissa sijaitsi 1980- ja 90-luvuilla Dschungel-klubi, jossa Bowien lisäksi hengasi esimerkiksi Lou Reed. 1950- ja 60-luvuilla rakennuksessa oli Badewanne-klubi, jossa esiintyivät Duke Ellingtonin ja Ella Fitzgeraldin kaltaiset legendat.

Schönebergiin houkuttelevat vieläkin laadukkaat cocktail-baariit ja jännittävät salakapakat. Hauska löytö on  suomalaisen jäänmurtajan mukaan nimetty Voima-baari Winterfeldtstrassella. Saksalainen omistajapariskunta ovat suuria Suomi-faneja ja ilahtuvat, kun vieraat puhuvat suomea. (Lue myös: Berliinin baarit)

Surullinen Kurfürstenstrasse on kuuluisa katuprostituutiosta, jota tapahtuu etenkin harmaan, ison Potsdamer Strassen kulmilla.

[su_box title=”Hotellisuosituksia Schönebergiin”]

Nollendorfplatzin eteläpuolella ovat perinteiset gay-korttelit ja sekä Winterfeldplatz, jonka ympärillä on eläväisiä ravintola- ja baarikortteleita. Myös Akazienstrassen lähistö on nättiä ja viihtyisää. Majoituksen on hyvä olla lähellä esimerkiksi U1-metrolinjaa, jolla pääsee Kreuzbergiin sekä Friedrichshainiin, tai U2-linjaa, joka vie Mitteen ja Prenzlauer Bergiin. Schönebergissä on myös hetero-ystävällisiä gay-hotelleja.

Ibis Budget Berlin Kurfürstendamm: Edullinen, siisti budjettihotelli on erinomaisten liikenneyhteyksien sekä vilkkaiden shoppailualueiden äärellä. Missä: Bayreuther Str. 39, Schöneberg. U1+U2+U3: Wittenbergplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Ellington Hotel: Komeassa Bauhaus-rakennuksessa on makea historia: paikalla oli aikoinaan jazzklubi, jossa esiintyi mm. Duke Ellington. Isossa, hienostuneessa hotellissa on sunnuntaisin suosittu jazzbrunssi. Hotelli on aivan nurkan takana fiineistä tavarataloista kuten KaDeWe sekä monien ketjumyymälöiden isoista kaupoista. Missä: Nürnberger Str. 50-55, Schöneberg. U1+U2+U3: Augsburger Strasse. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Axel Hotel: Tyylikäs, heteroystävällinen gay-hotelli on lähellä niin Kurfürstendammin kuuluisaa shoppailumailia, kuin Schönebergin kuuluisaa gay-yöelämääkin. Missä: Lietzenburger Str., 13-15, Schöneberg. U1+U2+U3: Wittenbergplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Hotel Riu Plaza: 18-kerroksisessa modernissa hotellissa on luksushotellin fiilistä. Ylimmistä kerroksista on makeat näköalat. Lähialueilla on hyvät shoppailumahdollisuudet ja mukavia ravintola- ja kahvilakatuja. Myös kulkuyhteydet ovat hyvät. Ilmainen wifi! Missä: Martin-Luther-Str. 1, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz / U1+U2+U3: Wittenbergplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

ArtHotel Connection: Art Noveau -henkisen pienen hotellin sijainnilta ottaa helposti Schönebergin haltuun. Heteroystävällisen gay-hotellin jokainen huone on yksilöllinen. Missä: Fuggestr. 33, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

[/su_box]

© Erica Löfman

[the_grid name=”Berliini”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):