Berliinin kaupunginosat: Kreuzberg

Rennon rähjäinen Kreuzberg pursuaa legendaarisia baareja ja klubeja. Kreuzberg on vuosikymmenet ollut anarkistien, punkkarien ja taiteilijoiden kehto.

Kreuzberg kattaa ison osan Etelä-Berliinistä. Oranienstrassen ympärillä, U1-metrolinjan varrella, on tiiviisti kahviloita, baareja ja ravintoloita kuten myös Görlitzer Parkin lähikaduilla.

Länsi-Kreuzbergin meno on keskittynyt Bergmannstrassen ympärille, niin sanottuun Bergmannkieziin. Pari vuotta sitten suosioon nousi Neuköllnin rajalla oleva ”Kreuzkölln”-alue ja sitä ilmentää Gräfekiezin rentojen baarien, uusien vegaanikahviloiden ja konseptiravintoloiden sekoitus.

Parhaita bilekatuja on pitkä Köpenicker Strasse / Schlesische Strasse, jonka varrella on vieri vieressä Berliinin yöelämän parhasta antia. Myös Skalitzer Strassea kävellessä vastaan tulee monia pieniä klubeja ja baareja. Niiden ympäristö on sitä suosituinta Kreuzbergiä. (Lue: Berliinin baarit sekä Berliinin klubit)

Jotkut pitävät Görlitzer Parkia sekä Kottbusser Toria turvattomana alueena, sillä niillä käydään näkyvää huumekauppaa ja paikallislehdet tykkäävät repiä niistä otsikoita. (Lue: Berliini: Turvallisuus)

Monipuolisessa Kreuzbergissa on myös mielenkiintoista perinteistä kulttuuria. Parhaita museoita ovat vaikuttava Jüdisches Museum (juutalaismuseo) ja ilmainen Topographie des Terrors -näyttely, joka esittelee natsi-Berliinin historiaa. Kannattaa myös selvittää, mitä näyttelyitä berliiniläiseen taiteeseen erikoistuneessa Berlinische Galeriessa ja suuressa Martin-Gropius-Baussa on meneillään. (Lue: Museosuositukset sekä Toinen maailmansota ja natsit)

Kreuzberg oli pari vuotta sitten räjähtäneen Berliini-buumin keskiössä. Alueen vuokrat ovat nousseet vahvasti, turistien määrä katukuvassa on lisääntynyt ja paikalliset asukkaat ovat protestoineet. Berliinissä onkin käyty viime vuosina keskusteluja turismin vaikutuksista paikallisten asukkaiden elämään.

Kaupunginosassa on iso saksanturkkilainen väestö ja elinvoimainen queer-yhteisö. (Lue: Lhbt-matkailijan Berliini)

[su_box title=”Hotellisuosituksia Kreuzbergiin”]

Kreuzberg on vilkas, rosoinen, meluisa ja trendikäs kaupunginosa, jonne kannattaa suunnata hyvien baarien ja uusien ravintoloiden takia. Majoitusta suunnitellessa kannattaa miettiä missä saattaisi haluta liikkua. On plussaa pysytellä esimerkiksi U1-metrolinjan lähellä, sillä se halkoo koko eteläisen kantakaupungin.

Motel One Berlin Mitte: Erittäin edullinen, mutta tyylikäs Motel One -hotelli on nimestään huolimatta Kreuzbergissä. Vilkkaan Mortzplatzin vieressä ollaan aivan Oranienstrassen kahviloiden, baarien ja ravintoloiden tuntumassa. Missä: Prinzenstraße 40-42, Kreuzberg. U8: Moritzplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Grand Hostel: Viihtyisän, mahtipontisen ja retro-henkisen hostellin sijainti läntisessä Kreuzbergissä on hyvien kulkuyhteyksien varrella. Lähimmät nähtävyydet, ravintolat sekä klubit ovat kävelymatkan päässä. Dorm-huoneissa on mukavat sängyt, yksityishuoneet ovat tilavia. Missä: Tempelhofer Ufer 14, Kreuzberg. U1+U7: Möckernbrücke / U1+U6: Hallesches Tor. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Baxpax Kreuzberg Hostel: Täydellinen sijainti Berliinin klubiskenen tutkailuun: vieressä ovat mm. leppoisat rantaklubit kuten IPSE ja Club der Visionäre sekä Spree-joessa kelluva Badeschiff-uima-allas. Eloisa budjettihostelli on entisessä tehdasrakennuksessa. Dorm- sekä yksityisiä huoneita. Missä: Schlesische Str. 18, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

[/su_box]

© Erica Löfman

[the_grid name=”Berliini”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):