Berliinin kaupunginosat

Berliinin keskeisiksi alueiksi mielletään yleisesti kaikki, mikä jää kaupunkia kiertävän lähijunaradan, Ringin, sisäpuolelle. Matkailijalle mielenkiintoisimmat kaupunginosat ovat Mitte ja sitä ympäröivät Kreuzberg, Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Neukölln sekä Charlottenburg.

Tutustu tarkemmin Berliinin keskeisimpiin kaupunginosiin ja niiden luonteisiin:

Suuri osa suosituimmista nähtävyyksistä on Mittessä, lähellä Unter den Linden -katua. Charlottenburgissa, Kurfürstendamm-kadun ympärillä on vieläkin paljon kauppoja, ravintoloita ja museoita. Siellä sijaitsi menneen Länsi-Berliinin vilkkain keskusta.

Berliiniläiset tuppaavat jämähtämään omiin naapurustoihinsa ja ovat usein ärhäköitä puolustamaan niiden paremmuutta. Totuus on, että jokaisessa keskeisessä kaupunginosassa on valtavasti mukavia kortteleita, ravintoloita ja baareja.

Berliinissä ei ole varsinaista keskustaa

Berliiniläiset pyörittelevät silmiään kun vierailijat kertovat haluavansa ”keskustaan”. Jos käsitettä välttämättä haluaa käyttää, sillä voisi viitata joko Alexanderplatzin ympäristöön Mittessä tai Kurfürstendammin läheisyyteen Charlottenburgissa – entisen Länsi- ja Itä-Berliinin keskustoihin.

Berliinin kuuluisasta yöelämästä nauttii helpoiten Mittessä, Kreuzbergissä, Friedrichshainissa ja Neuköllnissä. Tunnelmallisia baareja on kuitenkin ympäri kaupunkia.

Prenzlauer Berg on kaunis kaupunginosa, jossa on jopa mukavaa vain maleksia ja nauttia puistoista sekä kahviloista. Charlottenburgissa löytää samanlaista tunnelmaa, mutta se on olemukseltaan  kosmopoliittisempi ja vilkkaampi alue.

Nykyään idyllinen Schöneberg on ollut Berliinin homoskenen keskusta jo vuosikymmenien ajan. Nuoremmat ja queerimmät suuntaavat luultavasti kohti esimerkiksi Kreuzbergiä.

Ringbahn-junakehärata piirtää ympyrän Berliinin karttaan. Pikkuhiljaa myös radan ulkopuolelta kuten Neuköllnin eteläkolkista sekä esimerkiksi Lichtenbergistä ja Moabitista alkaa löytyä säpinää.

Berliinin itä ja länsi

Nuoremmat sukupolvet eivät puhu kaupungista jakaen sitä Berliinin muurin määrittämään itään ja länteen. Rajan huomaa nykyään lähinnä yksityiskohdista, kuten arkkitehtuurista tai ratikan reiteistä. Tiedostava Berliinin-vierailija puhuu ”entisestä Itä-Berliinistä” halutessaan tietää, kummalla puolella muuria nyt ollaan.

Moni erehtyy luulemaan rentoa Kreuzbergiä osaksi entistä itää. Itä-Berliiniin kuului suurin osa Mittestä sekä alueet Prenzlauer Bergistä ja  Friedrichshainista itään ja koilliseen.

© Erica Löfman

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):