Berliinin kahvilat

Kahvilakulttuuri on iso osa Berliiniä, aina aamupala-annoksista perinteiseen kakkutuokioon. Jätä siis väliin ainakin yksi hotelli-aamupala ja syö tyypillinen aamiainen edullisessa leipomossa, viihtyisässä korttelikahvilassa tai trendikahvilassa.

Eloisten alueiden kahvilat täyttyvät läppäreitä näpyttävin freelancerein, opiskelijoin sekä huolettomin Berliini-vierailijoin. Heidän edessään näkee Milchkaffee-kahveja sekä Apfelschorle-limppareita. Iltaisin kahviloissa tavataan viinilasillisen äärellä, viikonloppuisin aamupalan merkeissä. Värikkäät aamupalalautaset sekä brunssibuffetit ovat Berliinin tavaramerkkejä!

Varaudu siihen, että monissa kahviloissa voi maksaa vain käteisellä. Maitokahvia ei muuten kannata tilata nimityksellä ”latte”, sillä saksaksi sana tarkoittaa erektiota ja italiaksi maitoa. Eräs vierailija tilasi italialaiskahvilassa vahingossa lasillisen vaahdotettua soijamaitoa!

Kasvissyöjille löytyy paljon valikoimaa lähes missä vain, mutta vegaaniset vaihtoehdot ovat luultavasti vähissä, ellet valitse puhtaasti vegeä tai vegaanista kahvilaa. Erikoiskahviloissa osataan usein huomioida myös gluteenittomuus.

 

Kahvilaklassikot sekä erikoisuudet

Tadjikistanilainen teehuone (Oranienburger Str. 27, Mitte; S-Bahn: Oranienburger Strasse) Mittessä yhdistää kahvi- tai teetauon helppoon nähtävyyteen: koristeellisesti veistetyt puupilarit sekä värikkäät matot ovat Neuvostoliiton lahja saksalais-neuvostoliittolaiselle ystävyysyhdistykselle vuodelta 1974. Tee-erikoisuuksien lisäksi tarjolla on suolaista sekä makeaa naposteltavaa. Pöytävaraus kannattaa etenkin, jos haluaa istua koristeellisilla lattiatyynyillä matalan pöydän ääressä.

Perinteisempi saksalaistunnelma löytyy Konditorei und Café Buchwaldista (Bartningallee 29, Tiergarten; S-Bahn: Bellevue), missä perinteisiä Baumkuchen-kakkuja on leivottu jo yli 160 vuotta. Paksun puuvartaan ympärille paistettu pehmeä Baumkuchen kuorrutetaan esimerkiksi sokerilla tai suklaalla. Talvella kahvi ja kakku kannattaa nauttia salongissa, kesällä viihtyisissä ulkopöydissä.

Vanhaa charmia löytyy myös tyylikkäästä wieniläis-kahvihuone Café Einstein Stammhausista (Kurfürstenstr. 58, Tiergarten; U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz). Einstein-ketjun rivikahviloita löytyy ympäri kaupunkia, mutta Stammhaus on ainutlaatuinen! Kaupunkihuvilassa istutaan valkoisten pöytäliinojen ääressä juoden laadukasta kahvia ja syöden kellonajasta riippuen aamupalaa, kakkuja tai lämmintä itävaltalaista ruokaa kuten wiener schnitzeliä. Hulppeaa aamupalaa saa kello 18:aan saakka. Laaja menu ei valitettavasti tarjoa vegaanisia vaihtoehtoja. Myös hurmaava Café Wintergarten im Literaturhaus (Fasanenstr. 23, Charlottenburg; U1: Uhlandstrasse) sijaitsee vanhassa art noveau -huvilassa. Tyylikkäita aamupaloja voi nauttia iltapäivään saakka – kesällä kannattaa hakeutua puutarhaterassille, viileällä säällä lasitettuun talvipuutarhaan. Kirjallisuustalossa järjestetään kirjallisuustapahtumia ja huvilassa on kirjakauppa.

1920-luvun glamouria ilmentävä Grosz (Kurfürstendamm 193/194, Charlottenburg; U1: Uhlandstrasse) on berliiniläinen instituutio: Katto on kahdeksan metriä korkea, lattia marmoria, kultainen sisustus art nouveau -tyyliä. Tarjolla on aamupalaa, iltapäiväteetä (kello 15–19) ja leivonnaisia, mutta myös lämmintä ruokaa. Ravintola houkuttaa paikallisia julkkiksia, kahvilapuoli on astetta arkisempi. Hinnat ovat berliiniläisittäin aika korkeat, mutta paikka vaikuttava.

Kolmannen aallon kahvia Berliinissä

Kahvi-intoilija hakeutuu Berliinin lukuisiin kolmannen aallon kahviloihin. Niissä korostuu kahvin alkuperä sekä laatu: pavut hankitaan usein suoraan tuottajalta ja paahdetaan itse. Bonanza Coffee (Oderberger Str. 35, Prenzlauer Berg; U2: Eberswalder Strasse) on ollut kauan kaupungin kahvi-hifistelijöiden ykkösosoite. Uudempi ja isompi paahtimokahvila Bonanza Roastery (Adalbertst. 70, Kreuzberg; U1, U3, U8: Kottbusser Tor) tarjoaa lisäksi myös pientä purtavaa kuten croissanteja.

Kestosuosikkeja on myös sympaattinen Five Elephant -paahtimo (Reichenberger Str. 101, Kreuzberg; U1: Görlitzer Bahnhof & Alte Schönhauser Str. 14, Mitte; U2: Rosa-Luxemburg-Platz). Kahvin lisäksi heidät tunnetaan herkullisesta juustokakusta. Alkuperäinen sijainti Kreuzbergissä on ihanan rento, uudempi kahvila Mittessä on kiiltäväpintaisempi ja herkulliset leivonnaiset ovat tyylitellympiä.

Uudempiin kolmannen aallon kahviloihin kuuluu kestävyyteen sekä jätteettömyyteen pyrkivä Isla Coffee (Hermannstr. 37, Neukölln; U8: Boddinstrasse & Rosa-Luxemburg-Str. 23, Mitte; U2: Rosa-Luxemburg-Platz). Kahvit tarjotaan vanhoista kahvinporoista valmistetuista kupeista ja kasvisruoat tehdään sesonkien mukaan. Jopa tyylikkään yksinkertaiset huonekalut ovat kierrätettyjä!

Suomalaisen Populus Coffee -paahtimokahvilan (Maybachufer 20, Neukölln; U8: Schönleinstrasse) kahveja saa nykyään kahviloista ympäri Berliiniä. Päivästä riippuen oman kahvilan vitriinistä saattaa löytyä korvapuusteja, karjalanpiirakoita tai mustikkapiirakkaa.

Alexanderplatzin tuntumassa sijaitseva paikallisen kahvipaahtimo Tres Cabezasin 19grams-kahvilassa (Karl-Liebknecht Str. 13, Mitte; U2, U5, U8, S-Bahn: Alexanderplatz) henkilökunta neuvoo kiinnostavien espresso- ja filtterikahvien valinnassa. Kahvierikoisuuksien lisäksi tarjotaan aamupalaksi, brunssiksi tai lounaaksi kelpaavia annoksia kuten paksu briossiviipale munakokkelilla, karamellisoiduilla sipuleilla ja pikantilla juustolla. Valikoimassa on myös muutama vegaaninen sekä gluteeniton vaihtoehto.

Ihanat aamupalat sekä brunssit

Aamupalaa saa lähes joka kahvilassa. Parhaimmillaan se tarkoittaa värikästä annosta leivänpäällisiä, kasviksia sekä hedelmiä, pahimmillaan tarjolla on esipaistettuja pakastesämpylöitä ja Lidlin halpajuustoja ja -makkaroita. Brunssi taas tarkoitti Berliinissä vielä muutama vuosi sitten sunnuntaisin katettavaa buffettia, mutta nykyään muodikkaalla brunssilla pöytiin tarjoillaan annos avokado-toastia tai pannukakkuja.

Esimerkiksi supersuosittu australialainen Silo (Gabriel-Max-Str. 4, Friedrichshain. U5: Samariterstrasse) tunnetaan hyvän kahvin lisäksi erinomaisesta aamupala- ja brunssimenusta. Muhkean leivän ja uppopaistettujen kananmunien seuraksi saa lisäksi vaikka paistettuja sieniä tai pekonia. Myös avokado-toast on varma valinta ja ruokalistan harvoja vegaanisia vaihtoehtoja. Keittiö sulkee arkisin jo kello 15, viikonloppuisin kello 17. Silon omistajat pyörittävät Mittessä myös samantyylistä Commonground-kahvilaa (Rosenthaler Str. 1; Mitte. U8: Rosenthaler Platz) Circus-hotellin yhteydessä. Aamupalalle, brunssiksi tai lounaaksi sopivat annokset ovat lähes kaikki kasvisvaihtoehtoja, joihin voi lisätä ekstroja halun mukaan. Raaka-aineet tulevat paikallisilta yrittäjiltä. Takapihalta löytyy pieni viihtyisä kaupunkikeidas.

Kreuzbergissä erityisen hyvän aamupalasetin tarjoavat muun muassa leipomokahvilabaari Schiller Bar (Herrfurthstr. 7, Neukölln; U8: Boddinstrasse) sekä suosittu Bastard (Reichenberger Str. 122, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof).

Prenzlauer Bergissä perinteinen Anna Blume -kakkukahvila (Kollwitzstr. 83, Prenzlauer Berg; U2: Eberswalder Strasse) tunnetaan hyvistä aamu­paloistaan, kuten myös australialais-ranskalainen Allan’s Breakfast Club & Wine Bar (Rykestr. 13, Prenzlauer Berg; M2, M5: Marienburger Strasse).

Vähemmän trendikkään, aidon berliiniläiselämyksen saa mukavassa Café Bilderbuchissa (Akazienstr. 28, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse), missä aamupalaa tarjoillaan iltayhteentoista saakka. Bilderbuch on kahvilan lisäksi kirjasto, galleria ja elävän musiikin salonki.

Perinteisen brunssibuffetin löytää edelleen esimerkiksi Café Morgenlandista (la-su, 10-16; Skalitzer Str. 35, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof), jossa turkkilaisista ja välimerellisistä ruoista notkuvat pöydät täyttävät kokonaisen pienen huoneen! Pöytävaraus on suositeltava. Morgenrot -kollektiivikahvilan suosittu vegebrunssi (pe-su, 11-15; Kastanienallee 85, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalderstrasse, U8: Rosenthaler Platz) koostuu kasvis- ja vegaanivaihtoehdoista, jotka ovat myös suurilta osin luomuja ja reiluja. Brunssin hinta on 7–13 euroa, joka maksetaan varallisuuden, ja omatunnon, mukaan.

Leivonnaisia ja kakkuja

Saksalaiset kakut tuppaavat olemaan kuivia pettymyksiä, joten hyvät vinkit ovat kullan arvoisia!

Berliinin mahdollisesti parhaat leivokset kuten lakritsa-macaronit ja käsintehdyt croissantut valmistuvat Du Bonheur -konditoriassa (Brunnenstr. 39, Mitte. U8: Bernauer Strasse) ranskalaisten oppien mukaan. Toisella puolella kaupunkia voi monimutkaisia, kekseliäitä pieniä petit four -leivoksia hakea italialaisesta Latodolcesta (Graefestr. 11, Kreuzberg; U8: Schönleinstrasse).

Pieni Princess Cheesecake -konditoria (Tucholskystr. 37, Mitte; S-Bahn: Oranienburger Strasse & Knesebeckstr. 32, Charlottenburg; U1: Uhlandstrasse, S-Bahn: Savignyplatz) on erikoistunut juustokakkuihin. Valikoima on vaikuttava, osa petit fours -leivoksista on jopa vegaanisia.

Vegaaninen donitsikahvila Brammibal’s Donuts (Maybachufer 8, Neukölln; U8: Schönleinstrasse & Danziger Str. 65, Prenzlauer Berg; U2: Eberswalder Strasse) tarjoaa päivittäin vähintään kymmenen sokerikuorrutettua sorttia kuten suklaa-maapähkinäfudge, cookies & cream ja matcha sekä aina myös pari täytettyä versiota. Pullat maistuvat parhaalta tuoreena!

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *