Berliinin kahvilat

Monipuolinen ja perinteikäs kahvilakulttuuri määrittelee koko Berliinin olemusta.

Arkisin suosituimmat kahvilat täyttyvät läppäreillä työskentelevistä nuorista aikuisista sekä huolettomista Berliini-vierailijoista. Pöydät notkuvat Milchkaffee-kahveja ja Apfelschorle-limppareita. Iltaisin kahviloissa tavataan kavereita viinilasillisen äärellä, viikonloppuisin aamupalan merkeissä. Aamupalalautaset ja brunssibuffetit ovat Berliinin tavaramerkkejä!

Varaudu siihen, että monissa kahviloissa voi maksaa vain käteisellä!

Maitokahvia ei muuten kannata tilata nimityksellä ”latte”, sillä saksaksi sana tarkoittaa erektiota ja italiaksi maitoa. Eräs Berliinin-kävijä onnistui tilaamaan italialaiskahvilassa lasillisen vaahdotettua soijamaitoa…

Kasvissyöjille löytyy kahvilasta kuin kahvilasta kivasti valikoimaa, mutta myös puhtaasti vegejä sekä vegaanisia kahviloita on monta.

 

Berliinin kahvilaklassikot

Konditorei und Café Buchwald (Bartningallee 29, Tiergarten; S-Bahn: Bellevue) on leiponut perinteisiä Baumkuchen-kakkuja jo yli 160 vuotta. Paksun puuvartaan ympärille paistettu pehmeä Baumkuchen-kakku kuorrutetaan esimerkiksi sokerilla tai suklaalla. Talvella kahvi ja kakku kannattaa nauttia salongissa, kesällä viihtyisissä ulkopöydissä.

Tyylikkäässä Café Einstein Stammhaus -huvilassa on wieniläisen ilmapiirin lisäksi laadukasta kahvia, kakkuja ja itävaltalaista ruokaa (Kurfürstenstr. 58, Mitte; U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz). Einstein-ketjun rivikahviloita on ympäri kaupunkia, mutta Stammhaus on ainutlaatuinen. Myös Café Wintergarten im Literaturhaus -kahvila (Fasanenstr. 23, Charlottenburg; U1: Uhlandstrasse) sijaitsee vanhassa huvilassa. Sinne kannattaa mennä tunnelman – ja kesäisin puutarhaterassin – takia. Kirjallisuustalossa järjestetään kirjallisuustapahtumia ja huvilassa on kirjakauppa.

1920-luvun glamouria ilmentävä Grosz (Kurfürstendamm 193/194, Charlottenburg; U1: Uhlandstrasse) on berliiniläinen instituutio: Katto on kahdeksan metriä korkea, lattia marmoria, kultainen sisustus art nouveau -tyyliä. Tarjolla on aamupalaa, iltapäiväteetä (kello 15-19) ja leivonnaisia, mutta myös lämmintä ruokaa. Ravintola houkuttaa paikallisia julkkiksia, kahvila on astetta arkisempi. Hinnat ovat berliiniläisittäin aika korkeat, mutta elämys on sen arvoinen.

Kolmannen aallon kahvia Berliinissä

Kahvi-intoilija hakeutuu johonkin Berliinin ”third wave” -kahviloista. Niissä kahvin alkuperä ja laatu ovat kaikki kaikessa. Bonanza Coffee (Oderberger Str. 35, Prenzlauer Berg; U2: Eberswalder Strasse) on ollut kauan kaupungin kahvi-hifistelijöiden ykkösosoite. Uusi, iso paahtimokahvila Bonanza Roastery (Adalbertst. 70, Kreuzberg; U1, U3, U8: Kottbusser Tor) tarjoaa myös pientä purtavaa.

Suomalaisen Populus Coffeen (Maybachufer 20, Neukölln; U8: Schönleinstrasse) kahvin laadun takaa oma paahtimo. Vitriinistä saattaa löytää korvapuusteja, karjalanpiirakoita tai mustikkapiirakkaa.

Kestävään kehitykseen ja jätteettömyyteen pyrkivän Isla Coffeen (Hermannstr. 37, Neukölln; U8: Boddinstrasse) kahvit tarjotaan kierrätetystä kahvinporoista valmistetuista kupeista, kasvisruoat tehdään sesonkien mukaan. Jopa tyylikkään yksinkertaiset huonekalut ovat kierrätettyjä!

Sympaattinen Five Elephant -paahtimo (Reichenberger Str. 101, Kreuzberg; U1: Görlitzer Bahnhof / Alte Schönhauser Str. 14, Mitte; U2: Rosa-Luxemburg-Platz) on kahvin lisäksi kuuluisa juustokakustaan. Alkuperäinen kahvila Kreuzbergissä on ihanan rento, Mittessä oleva uusi Five Elephant -kahvila on kiiltäväpintaisempi ja herkulliset leivonnaiset ovat tyylitellympiä.

Leivonnaisia ja kakkuja

Saksalaiset kakut tuppaavat olemaan kuivia pettymyksiä – joten hyvät vinkit ovat kullan arvoisia! Ranskassa oppinsa saaneet Du Bonheur -konditorian omistajat valmistavat mahdollisesti Berliinin parhaita leivoksia, kuten lakritsa-macaroneja ja käsintehtyjä croissanteja (Brunnenstr. 39, Mitte. U8: Bernauer Strasse). Myös GáTô-leivoskahvilan (Nazarethkirchstr. 44, Wedding; U6, U9: Leopoldplatz) takana on ranskalainen pariskunta: Gabrielle ja Thomas leipovat perinteisiä, mutta konstailemattomia leivonnaisia kuten croissanteja, briosseja, chouquetteja sekä makeita ja suolaisia piirakoita. Lapsille on kahvilassa oma leikkihuone. Toisella puolella kaupunkia voi monimutkaisia, kekseliäitä pieniä petit four -leivoksia hakea italialaisesta Latodolcesta (Graefestr. 11, Kreuzberg; U8: Schönleinstrasse).

Brammibal’s Donuts (Maybachufer 8, Neukölln. U8: Schönleinstrasse; Danziger Str. 65, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse) on vegaaninen donitsikahvila Neuköllnissä sekä Prenzlauer Bergissä. Pullavalikoima kattaa tavallisesti vähintään kymmenen eri kuorrutetta kuten cookies & cream, matcha, suklaa ja pretzel-tikut, suklaa ja maapähkinäfudge, mustikka… Neuköllnissä on myös legendaarinen Café Vux -kakkukahvila. Sinne luulee menevänsä monipuolisten vegaanikakkujen takia, mutta tuoreita cookieita, vohveleita ja bageleita on vaikea vastustaa (Wipperstr. 14, Neukölln; U7, S-Bahn: Neukölln)!

Berliiniläinen aamupala ja brunssi

Aamupalaa saa lähes jokaisessa kahvilassa – pahimmillaan tarjolla on esipaistettuja pakastesämpylöitä ja tunteja esillä olleita Lidlin juustoja ja makkaroita. Erityisen hyvän setin tarjoavat leipomokahvilabaari, Schiller Bar (Herrfurthstr. 7, Neukölln. U8: Boddinstrasse) ja suosittu Bastard (Reichenberger Str. 122, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof). Aidon berliiniläiselämyksen saa mukavan vanhahtavassa Café Bilderbuchissa (Akazienstr. 28, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse). Bilderbuch on kahvilan lisäksi kirjasto, galleria ja elävän musiikin salonki. Mikä parasta: aamupalaa saa tilata iltayhteentoista saakka!

Vaihtoehdon klassiselle berliiniläiselle aamupalalautaselle tarjoaa australialainen ”kolmannen aallon” kahvila Silo (Gabriel-Max-Str. 4, Friedrichshain. U5: Samariterstrasse). Siitä on tullut kuuluisa korkealaatuisesta kahvista ja aamupalamenusta, jolta saa esimerkiksi paahdetun croissantin savupekonilla ja juustolla tai avokadoleivän granaattiomena- ja kikhernesalaatilla.

Perinteisen sunnuntaibrunssin tarjoaa esimerkiksi Café Morgenland (la-su, 10-16; Skalitzer Str. 35, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof). Se on tunnettu buffetistaan, jonka notkuvat pöydät täyttävät kokonaisen pienen huoneen. Viikonloppuisin kannattaa tehdä pöytävaraus! Morgenrot -kollektiivikahvilan vegebrunssi (pe-su, 11-15; Kastanienallee 85, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalderstrasse / U8: Rosenthaler Platz) koostuu kasvis- ja vegaanivaihtoehdoista, jotka ovat myös suurilta osin luomuja ja reiluja. Brunssin hinta on 6-12 euroa, joka maksetaan varallisuuden, ja omatunnon, mukaan.

Muita suosikkikahviloita

Berliinin mahdollisesti paras, tai ainakin komein, kahvila on entisessä apteekissa sijaitseva Ora (Oranienplatz 14, Kreuzberg; U1+U8: Kottbusser Tor / U8: Moritzplatz). Se hyödyntää historiaansa häikäilemättä: komeat tummasta puusta ja lasista tehdyt kaapistot peittävät kokonaisia seiniä ja hyllyillä on eri kokoisia lasisia tinktuuripulloja. Tunnelman lisäksi voi nauttia lounasruokia, itseleivottuja pullia ja leipää, kreuzbergiläistä craft beer -olutta tai hienostuneen drinkin – kahvila on auki aina aamuyhteen!

Jos kahvi ei riitä viihdykkeeksi, saa Gordon-kahvilassa maittavan israelilaisen purtavan lisäksi elektro-vinyylejä (Allerstr. 11, Neukölln; U8: Leinestrasse). Fine Bagels -kahvila taas on yhdistetty englanninkielisiä kirjoja myyvään Shakespeare & Son -liikkeeseen (Warschauer Str. 74, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor). Paikan päällä leivotut tuoreet bagelit ovat todennäköisesti Berliinin parhaat!

© Erica Löfman

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):