Berliini-Mitte: Ravintolasuositukset

Suosittua meksikolaista: Dolores

Käsin syötävät californialaiset burritot ovat edullisia, täyttäviä ja erittäin, erittäin maukkaita! Burrito, tacot, quesadilla tai salaatti tilataan tiskiltä – valmiit kombot ovat helppo valinta alottelijalle. Kasvis- ja vegaanivaihtoehdot ovat selkeästi merkitty. Omaan luomukseen saa valita salsan, maustettua riisia, papuja sekä lihaa tai mausttuja soijapaloja. Täällä tulinen todellakin tarkoittaa tulista! Tortilla-sipsit ovat itse tehtyjä ja guacamole aina herkullista. Lounas- ja illallisaikaan pitää varautua jonottamaan. Pääruoat noin 5–7 euroa. Doloresilla on myös isompi ravintola Schönebergissä.

Missä: Rosa-Luxemburg-Str. 7, Mitte. U, S-Bhf: Alexanderplatz. Nettisivu

Vietnamilaista street foodia: District Mot

Värikkääseen vietnamilaiseen katuruokaravintolaan kannattaa tulla talon De la Sauce -hampurilaisen tai sen vegeversion takia. Riisijauhoista tehty pullamainen leipä on täytetty naudanlihapihvillä tai paistetulla tofulla ja mango sekä kastikkeet tekevät mausta erityisen. Ruokalistalla on myös perinteisempiä vietnamilaisia ruokia ja pöydässä itse grillattavia annoksia. Pienet, jaettavat lautaset antavat mahdollisuuden maistella useampia annoksia. Ravintola on suosittu, joten tule aikaisin tai varaudu odottamaan pöytää. Pääruoat noin 8–20 euroa.

Missä: Rosenthalerstr. 62, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Harvinaisen fiinit pihvit: Grill Royal

Klassinen ravintola on lihansyöjien mekka ja paikallisten julkkisten lemppari. Hintojenkin puolesta vaikuttavalta ruokalistalta saa alkupalaksi esimerkiksi hummerisalaatin tai kilon paahdettuja katkarapuja. Listan kallein ruoka on japanilainen kobe-liha: filee maksaa pitkälle yli sata euroa per 100 grammaa. Saksalaisesta lehmästä leikattu pihvi tulee pöytään 30–40 eurolla. Kastike ja lisukkeet tilataan erikseen. Ruokalistalla on myös kala- sekä kasvisvaihtoehtoja. Pöytävaraus kannattaa tehdä jo kuukausia etukäteen, etenkin jos Berliinissä on meneillään esimerkiksi Berlinale-elokuvajuhla. Myös parin korttelin päässä oleva viihtyisä, Michelin-palkittu Pauly Saal kuuluu samoille omistajille.

Missä: Friedrichstr. 105b, Mitte. U6, S-Bahn: Friedrichstrasse. Nettisivu

Ravintola huipulla: Restaurant Sphere

Kun varaa pöydän 368 metriä korkean tv-tornin ravintolaan netistä etukäteen, saa tullessaan ohittaa sekä lippu- että hissijonot. Näköalatasanteen yläkerrassa on rauhallista. Pöytien alla oleva lattia pyörii hitaasti. Ystävälliset tarjoilijat on puettu valkoisiin kauluspaitoihin, annokset on aseteltu Villeroy & Boch -lautasille. Saksalaistyyppistä ruokaa tarjotaan lounasaikaan sekä illallisella, vaihtoehtoja on myös kasvissyöjille sekä vegaaneille. Osa näyttävistä kakuista on gluteenittomia. Pääruoat maksavat illallisella noin 13–28 euroa, plus sisäänpääsymaksu tv-torniin.

Missä: Tv-torni, Panoramastr. 1A, Mitte. U, S-Bahn: Alexanderplatz. Nettisivu

Täydellinen ramen-keitto: Cocolo Ramen

Pitkään yksi harvoista aidon oloisista japanilaispaikoista ollut ravintola valmistaa erinomaista ramen-keittoa. Liemi keitetään lihasta ja luista, täytteeksi tulee valinnan mukaan lihaa, kasviksia ja kananmunaa. Varaudu jonottamiseen! Cocolo on avannut myös suuremman ravintolan Kreuzbergissä (Paul-Lincke-Ufer 39), josta saa myös lounasta. Annokset maksavat noin 9–10 euroa.

Missä: Gipsstr. 3, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Saksalaiset klassikot: Schwarzwaldstuben

Mukavalla alueella oleva ravintola valmistaa eteläsaksalaista ruokaa. Laajalla listalla on klassikoita kuten rapeita elsassilaisia flammkucheneita, pastamaisia spätzlejä, täytettyjä maultaschen-taikinataskuja sekä porsaanlapaa perunoiden kanssa. Kaiserschmarrn-lettujälkiruoan jälkeen ei taatusti jää nälkä! Vaalea Augustiner-olut kruunaa aterian, palanpainikkeeksi sopii huikka Obstler-hedelmäviinaa. Sisustus leikittelee alppikliseillä. Suosittu ravintola on myös turistien suosiossa, mutta se on tässä tapauksessa hyvä merkki. Ruokalistalla on kasvisvaihtoehtoja sekä aamupalaa. Pääruoat noin 8–18 euroa.

Missä: Tucholskystr. 48, Mitte. U6: Oranienburger Tor. Nettisivu

Islantilainen hampurilainen: Tommi’s Burger Joint

Berliinin parhaita hampurilaisia listatessa mainitaan usein islantilainen Tommi’s Burger Joint. Jauhelihapihvi on paksu ja mehukas, kasvispihvi rapea ja mehevä. Peruna- ja bataattiranskalaiset ovat ohuita ja hyvin paistettuja. Konsepti on yksinkertainen: tilaa hampurilainen, juustohampurilainen, tuplapihvipurilainen tai kasvishampurilainen. Ekstroja – juustoa, pekonia – saa maksusta. Hot-sauce-kastikkeet ja jalapenot ovat ilmaisia ja niitä saa ottaa itse. Hampurilaiset noin 7–11 euroa.

Missä: Invalidenstr. 160, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Berliinin vanhin ravintola: Zur letzten Instanz

Berliinin vanhin ravintola on lähes 400 vuotta vanha olutravintola Zur letzten Instanz. Sen paikalla on ollut pubi tai majatalo vuodesta 1621 asti. Rakennus vaurioitui pahasti toisessa maailmansodassa – vuonna 1961 se remontoitiin ja viereiset talot otettiin osaksi ravintolaa. Napoleonin ja Beethovenin huhutaan syöneen täällä. Nimi ”viimeinen taho” on vuodelta 1924 ja viittaa vieressä olleeseen oikeustaloon. Annosten nimet ovat lakiteemaisia kuten ”silminnäkijähavainto” (sianpotkaa, riesling-kaalisalatti, hernepyree sekä savukinkku) tai ”asiankäsittelytauko” (jauhelihapihvi, puutarhakasviksia ja paistinperunoita). Pääruoat 13,50-23 euroa.

Missä: Waisenstr. 14-16, U2: Klosterstrasse. Mitte. Nettisivu

Vietnamilainen teehuone: Chén Chè

Lyhdyin valaistu teehuone löytyy bambuin koristellulta sisäpihalta. Aasialaiset teet valmistetaan huolella. Tarjolla on myös pohjoisvietnamilaista ruokaa – sitruunaruoholla sekä korianterilla maustettua lämmintä riisinuudelisalaattia, kookosmaitoon keitettyä sticky rice -riisiä salamilla ja kanalla – sekä omassa leipomossa valmistettuja makeisia. Listalla on niin vegaaniannoksia kuin lihaakin.

Missä: Rosenthaler Str. 13, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Lue lisää Mitte-kaupunginosasta ja majoituksesta.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):