Berliinin ruokakulttuuri ja ravintolat

Jos Berliinin kulinaristinen maine olikin pitkään lähes olematon, on se kauas taakse jäänyttä aikaa. Nykyisin Berliiniin kannattaa tulla varta vasten ravintoloiden takia. Yli 11 000 ravintolasta ja kahvilasta löytyy varmasti jokaiselle mieluisa ateria!

Ulkona syöminen on edelleen verrattain edullista: riippuen ravintolan sijainnista ja tyylistä, pääruoka maksaa noin 6–15 euroa. Kolmen ruokalajin Michelin-illallisenkin saa noin satasella. Berliinin ravintolasuositukset on oppaassa jaettu kaupunginosien mukaan. Vinkkejä löytyy niin kasvisruokailijoille kuin saksalaisesta ruoasta kiinnostuneellekin.

Monista huippupaikoista huolimatta Berliinissä on toki paljon täysin keskinkertaisia ravintoloita. Moni niistä sijaitsee houkuttelevasti joenvarsissa sekä suosittujen aukioiden laidoilla, ja on myös kallis – pieni tutkimustyö on siis hyvä investointi!

Gourmandin kannattaa varata pöytä yhdestä Berliinin paristakymmenestä Michelin-ravintolasta – harvassa kaupungissa palkitun aterian saa yhtä edullisesti. Huokeammat lounasmenut ovat mainioita mahdollisuuksia kokeila tähtikokkien luomuksia vielä vähän edullisemmin.

Berliiniläisiä ruokakulttuurin erikoisuuksia

Berliiniläistä ruokaa syödään usein rennoissa ja simppeleissä ravintoloissa. Klassikko-annoksiin kuuluvat esimerkiksi sianpotka (Eisbein), paistettuna säilötty silli sekä perunasosekeitto nakkien kera. Useammin tarjolla on tunnetumpaa eteläsaksalaista ruokaa kuten Schnitzeleitä, pastamaisia Spätzlejä, perunasta valmistettuja Knödeleitä ja rapeita pizzamaisia Flammkucheneita.

Sisämaassa tuore kala on harvinaisuus eikä suolasilliä lukuunottamatta kuulu perinteiseen ruokakulttuuriin.

Saksalaista ruokaa ja sen uudempiakin tulkintoja voi kokeilla esimerkiksi kaupungin pienpanimoravintoloissa, joissa annoksen seuraksi saatetaan löytää täydellinen, paikallinen pale ale.

Kaupungin syödyin ruoka on varmasti döner-kebab – Berliinissä on yli 1600 döner-kioskia tai -ravintolaa. Annoksen saa myös kasvisversiona, silloin leipä täytetään mehevillä falafel-pullilla tai friteeratulla halloumijuustolla.

Myös edullinen vietnamilainen ruoka kuuluu Berliiniin kuin lusikka käteen. Lähes jokaisessa määrittelemättömän “aasialaisessa” ravintolassa saa kookosmaitoon tehtyjä curry-annoksia ja raikkaita nuudeli- ja salaattitäytteisiä kesärullia. Trendikkäimmät vietnamilaisravintolat keskittyvät vegaaniruokaan, katuruokaan ja jopa aamupalaan!

Täällä ollessa kannattaa toki myös maistella paikallisia juomaerikoisuuksia!

Berliinin ruokatrendit

Paikallisten ruoka-aineiden suosiminen sekä rennosti tulkittu saksalainen keittiö ovat nyt tyylikkäiden ravintoloiden suosiossa.

Katuruoka– ja kasvisruokatrendien ansiosta myös vietnamilainen ruoka on saanut uutta nostetta – ja kuuluu ehdottomiin suosituksiin Berliinin-reissulla. Burgeritrendi eivätkä napolilaiset pizzat ole katoamassa mihinkään. Menneen vuosikymmenen suurtrendien ansiosta kaupungista on helppoa löytää myös hyvää korealaista sekä meksikolaista ruokaa.

Iso juttu on tällä hetkellä freesi, laadukas israelilainen ruoka.

Arvostettu amerikkalainen ruokalehti nimitti Berliinin maailman vegaanipääkaupungiksi jo vuonna 2015 ja uutuuspaikkoja avataan edelleen tiuhaan tahtiin.

Kahvilakulttuuri

Paikalliseen kahvilakulttuuriin kuuluvat aamupalalautaset sekä “Kaffee und Kuchen”, eli kahvi ja kakku, sekä mahdollisesti lasillinen viiniä. Uudempaa tyyliä edustavat  kolmannen aallon kahvipaikat, vegaanikahvilat sekä yhdistelmät kuten levy- tai kirjakauppakahvilat.

Berliinin ravintolat – hyvä tietää

Moni Berliinin ravintola ovat auki koko päivän, mutta hienommat ravintolat avaavat vasta kuuden jälkeen. Maanantai on kortteliravintoloille tyypillinen lepopäivä. Lisää paikallisista aukioloista luet käytännön vinkkejä -osiosta.

Vilkkainta ruokapaikoissa on kahdeksan aikaan. Useimpiin paikkoihin kannattaa nykyään tehdä pöytävaraus!

Vaikka ruoka olisikin kohtalaisen edullista, kasvattaa monen ravintolan vastahakoisuus tarjota ilmaista hanavettä (Leitungswasser) laskun loppusummaa.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Lue myös:

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *