Berliinin ravintolat

Jos Berliinin kulinaristinen maine olikin pitkään lähes olematon, on se kauas taakse jäänyttä aikaa. Nykyisin Berliiniin matkustetaan varta vasten ravintoloiden perässä. Berliinissä on yli 11 000 ravintolaa ja kahvilaa, joten mieluisa ateria löytyy varmasti. Ulkona syöminen on Berliinissä edullista: riippuen ravintolan sijainnista ja tyylistä, pääruoka maksaa noin 5-15 euroa. Kolmen ruokalajin Michelin-illallisenkin saa noin satasella.

Berliinin ravintolasuositukset on jaettu kaupunginosien mukaan. Vinkit sisältävät jotain kaikille, niin kasvisruokailijoille kuin Michelin-nälkäisellekin:

Gourmandin kannattaa ehdottomasti varata pöytä yhdestä Berliinin kahdestakymmenestä Michelin-ravintolasta – harvassa kaupungissa palkitun aterian saa yhtä edullisesti. Etenkin edulliset lounasmenut ovat erinomaisia maistelumahdollisuuksia!

Berliinin ruokatrendit

Paikallisten ruoka-aineiden suosiminen sekä rennosti tulkittu saksalainen keittiö ovat nyt tyylikkäiden ravintoloiden suosiossa.

Katuruoka– sekä burgeritrendit pitävät vieläkin suosiostaan kiinni. Sekä katuruoka- että kasvisruokatrendin ansiosta myös vietnamilainen ruoka on saanut uutta nostetta ja on ehdotonta syötävää Berliinin-reissulla! Menneiden trendien ansiosta Berliinistä saa paljon hyvää korealaista sekä meksikolaista ruokaa. Uudempi juttu on nyt israelilainen ruoka.

Vegaaniruoan määrä sai arvostetun amerikkalaisen ruokalehden nimittämään Berliinin maailman vegaanipääkaupungiksi jo syksyllä 2015 – ja vegaanisia erikoisuuksia tulee koko ajan lisää!

Berliini paikalliset herkut ja erikoisuudet

Berliiniläistä ruokaa tarjoavat usein rennot ja simppelit ravintolat. Klassikoihin kuuluvat esimerkiksi sianpotka (Eisbein), paistettuna säilötty silli ja perunasosekeitto nakkien kera. Useammin tarjolla on tunnetumpaa eteläsaksalaista ruokaa kuten schnitzeleitä, pastamaisia spätzlejä, perunasta valmistettuja knödeleitä ja rapeita pizzamaisia flammkucheneita.

Perinteistä saksalaista ruokaa ja uudempiakin tulkintoja voi kokeilla Berliiniin pienpanimoravintoloissa, joissa annoksen seuraksi saatetaan löytää täydellinen pale ale!

Kaupungin syödyin ruoka on varmasti döner-kebab – Berliinissä on yli 1600 döner-kioskia tai -ravintolaa. Annoksen saa myös kasvisversiona, silloin leipä täytetään esimerkiksi falafelilla tai halloumijuustolla.

Edullinen vietnamilainen ruoka kuuluu Berliiniin kuin lusikka käteen. Lähes jokaisessa ”aasialaisessa” ravintolassa saa kookosmaitoon tehtyjä curry-annoksia ja välittömiä klassikoita kuten raikkaat nuudeli- ja salaattitäytteiset ”kesärullat”. Trendikkäät vietnamilaisravintolat keskittyvät vegaaniruokaan, katuruokaan ja jopa aamupalaan.

Kahvilakulttuuri

Paikalliseen kahvilakulttuuriin kuuluvat aamupalalautaset sekä ”Kaffee und Kuchen”, kahvi ja kakku ja mahdollisesti lasillinen viiniä. Uudempaa kulttuuria edustavat  ”kolmannen aallon” kahvilat, terveellisyyttä painottavat vegaanikahvilat sekä yhdistelmät kuten levykauppakahvila.

Berliinin ravintolat – hyvä tietää

Moni ruokapaikoista on auki koko päivän, hienommat ravintolat avaavat vasta kuuden jälkeen. Vilkkainta on kahdeksan aikaan. Suosituimpiin paikkoihin kannattaa tehdä pöytävaraus. Vaikka ruoka on edullista, juomat eivät välttämättä ole ja moni ravintola on vastahakoinen tarjoamaan ilmaista hanavettä (Leitungswasser).

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):