Berliini

Berliini on varsinainen Euroopan olohuone! Kaupungissa on helppo omaksua paikallinen meno: istuskelua baareissa, uusien trendiruokien testailua ja kirpputoreilla tai puistoissa lorvimista. Hintataso on suomalaisille edelleen edullinen.

Kaupunkiin tutustuu pienten, helppojen tekojen kautta: nauttimalla rennon aamupalan lähikahvilassa tai ihastellen eri naapurustojen kivijalkaliikkeiden ja katutaiteen tarjoamia väriläiskiä. Olet paikallisten seurassa ruokaillessasi edullisesti dönerkioskilla, trendikkäästi vegaaniravintolassa tai fiinisti paikallisia raaka-aineita tarjoavassa ravintolassa.

Vaikuttavan historian lisäksi Berliinissä on mieletön kulttuurielämä: spontaaneja klubeja, tasokkaita taidemuseoita, graafisen suunnittelun festivaaleja ja kokeilevaa oopperaa.

Yöelämä ja sen villit teknoklubit ovat legendaarisia, mutta illan ja yön voi myös viettää kahvilabaarissa olutta tai kevyttä Weissweinschorlea lipittäen. Baareilla ei ole virallisia sulkemisaikoja ja aika karkaa helposti käsistä.

Berliinin haaste on kasvaneesta turismista sekä taloudesta huolimatta pitää kiinni helposti lähestyttävästä kulttuurista sekä siitä monipuolisuudesta, jonka takia kaupunkia rakastetaan. Viime vuosina tapahtunut jyrkkä asukkaiden ja firmojen vuokrien nousu on jo muuttanut kaupunkia tuntuvasti. Vastuullinen matkailija yrittääkin huomioida, miten paikallisten elämään vaikuttaa mahdollisimman vähän.

Berliinin julkinen liikenne toimii hyvin, mutta paljon jää näkemättä metropysäkkien välissä. Helpoiten kaupungin ottaa haltuunsa hyppäämällä pyörän selkään.

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Kuuntele Tripsterin Berliini-podcast

Berliinin majoitus

Berliinissä yöpyminen on edullista verrattuna moniin muihin Euroopan kaupunkeihin. Hostelliyön saa alle kympillä ja boutique-hotellienkin hinnat alkavat melko vaatimattomasti noin satasesta per yö.

Sijainnin valintaan vaikuttaa, mitä haluat Berliinissä tehdä ja nähdä? Nähtävyydet on helppoa ottaa haltuun Mittestä, yöelämästä innostuva haluaa majoittua lähelle Kreuzbergiä ja himoshoppailija viihtyy Charlottenburgissa. Toisaalta: kunhan hotelli on lähellä juna- tai ratikkapysäkkiä, on julkisilla liikkuminen kätevää. Taksikyytikään ei Berliinissä vie vararikkoon.

Alueen mukaan räätälöityjä hotellivinkkejä löytyy myös kaupunginosien esittelyissä.

Booking.com

Mikä on Berliinin paras kaupunginosa?

Berliinissä ei ole varsinaista keskustaa vaan se on monen pienen kaupungin ja kylän yhdistelmä. Jokaisessa kaupunginosassa on omat torinsa, ostosalueensa ja puistonsa, kaikkialta löytyy kivoja ravintoloita sekä hyviä baareja.

Alueilla on omat persoonallisuutensa, joista berliiniläiset harvoin ovat yhtä mieltä. Onko Prenzlauer Berg vai sittenkin Friedrichshain täynnä lapsiperheitä? Onko Neukölln coolein vai vaarallisin kaupunginosa? Onko lännessä tylsää?

Paikallisista 20 minuutin matka on lyhyt, mutta kaksi junanvaihtoa on jo sietämättömän hankala etäisyys. Berliiniläiset ovatkin laiskoja lähtemään omaa naapurustoaan kauemmas.

Berliini – näkemistä ja tekemistä

Berliini on täynnä historiallisia nähtävyyksiä, vaikuttavia museoita sekä ulkoilmamonumentteja. Kuuluisimpia ovat ikoninen Brandenburgin portti, ylväs museosaareke sekä kaupunkia valvova DDR:n aikainen tv-torni.

Kaikkea kiinnostavaa ei millään ehdi nähdä yhden vierailun aikana, joten kannattaa valita pari kohokohtaa ja muistaa ottaa rennosti!

Kaupungissa kannattaa ehdottomasti perehtyä kylmäävään natsihistoriaan sekä ainutlaatuisiin DDR:ään liittyviin nähtävyyksiin. Molemmat onnistuvat myös ilman museovierailuja.

Moni tulee Berliiniin varta vasten laadukkaan ja monipuolisen kulttuuritarjonnan takia: gallerioita! konsertteja! oopperaa! teatteria! Sateisen illan voi myös viettää elokuvateatterissa tai vaikka englanninkielistä stand-upia katsoen. Niin isoissa elokuvateattereissa kuin sympaattisissa kortteliteatterissakin näytetään nykyään paljon leffoja myös ilman dubbauksia.

Tunnetuilla ostoskaduilla ja kauppakeskuksissa kilpailevat monet tutut brändit. Kiinnostavia pikkuliikkeitä löytyy ennen kaikkea kaupunginosien eloisista kortteleista, eikä pienemmissä kaupoissa välttämättä ole kallista.

Sunnuntaikirpputorien valikoimat kertovat kaupungista. Tuliaisiksi saa DDR:n aikaisia kahvikuppeja, muutaman kerran käytettyjä bilevaatteita, paikallisten taiteilijoiden julisteita sekä käsintehtyjä koruja. Second hand -liikkeet ja ekologiset vaatekaupat lepyttävät nekin ilmastoahdistusta.

Berliinin ruoka ja juoma

Moni matkailija tuntee jo etukäteen periberliiniläiset currywurstit, dönerit sekä falafelit. Berliinissä on kuitenkin monipuolinen ravintolatarjonta, joka elää ja sykkii trendien mukana. Hyvää ruokaa löytyy ympäri kaupunkia.

Berliiniläinen keittiö ei oleellisesti eroa perinteisestä saksalaisesta ruoasta: painotus on yleensä sianlihassa ja perunoissa. Moderni saksalainen keittiö painottaa paikallisia ja sesonginmukaisia raaka-aineita, riistaa ja perinnekasviksia. Kun tähän yhdistää paikallisen olutkulttuuriin, on asetelma helposti lähestyttävä.

Täällä ollessa kannattaa kokeilla vähintään yhtä vegaaniravintolaa! Valikoima on todella monipuolinen: vaihtoehtoja löytyy sunnuntaibrunssista donitseihin, espanjalaisista tapaksista ja fine-diningiin. Täysin vegaanisia ravintoloita ja kahviloita on Berliinissä yhteensä jo lähes 100.

Gourmet-ravintoloissa syöminen on Berliinissä edullisempaa kuin monissa muissa kaupungeissa. Michelin-tähtiravintoloiden määrä on tasaisessa nousussa, vuonna 2019 niitä on Berliinissä jo 22 kappaletta.

Berliiniläiset rakastavat aamupalaa! Moni kahvila tarjoaa aamupala-annoksia päivittäin, pitkälle iltapäivään asti. Vielä muutama vuosi sitten brunssi tarkoitti aina seisovaa pöytää, nykyään trendipaikoissa tarjoillaan pöytiin uppomuna-annoksia sekä avokado-toasteja.

Iltapäivällä on aika nauttia Kaffee und Kuchen, kahvia ja kakkua.

Kahvilatarjontaa on niin paljon, että vain harvan kahvilan takia kannattaa tehdä pidempi matka.

Klubeja ja baareja

Berliinin yöelämä on nauttinut legendaarisesta maineesta aina 1900-luvun alusta saakka. Eikä monipuolinen, värikäs juhliminen vieläkään petä odotuksia. Keikkoja ja kulttuuritapahtumia on ylitarjontaan asti.

Tekno- ja elektropainoitteinen klubikulttuuri on kuuluisa kovatasoisista dj:sta, klubien sijainneista entisissä tehdasrakennuksissa, pitkistä jonoista sekä vapaamielisyydestä. Tunnet itsesi paikalliseksi tilaamalla berliiniläisten rakastaman mate-teepohjaisen Club-Mate-juoman vodkalla.

Uusissa, muodikkaissa baareissa siemaillaan artesaani-cocktaileja, kun taas rennoissa kahvilabaareissa nautitaan perus-gintoniceja ja edullista viiniä sulkemiseen saakka.

Oluenjuoja suuntaa panimopubeihin ja suosittuihin craft beer -baareihin maistelemaan paikallisten pienpanimoiden oluita.

Ainoastaan tupakoitsijat iloitsevat Berliinin lähes olemattomasta tupakkalaista.

Sateenkaarien Berliini

Avarakatseisessa suurkaupungissa lhbtiq-henkilöihin suhtaudutaan pääosin neutraalisti. Yöelämää on runsaasti ja jopa moni kahvila sekä baari heiluttaa sateenkaarilippua. Perinteikäs ”Gay Village” -alue löytyy Schöneberg-kaupunginosasta.

Berliinin homotapahtumat ovat Euroopan isoimpia: paikallinen Gay Pride on koko kesän suurimpia juhlia. Lhbt-yöelämän keskipisteessä ovat vieläkin homomiehet, vaikka monissa bileissä nykyään painotetaan sanaa queer. Berliinissä ei ole yhtäkään virallista lesbobaaria.

Muuta sateenkaari-aiheista ohjelmaa voi olla esimerkiksi vierailu Marlene Dietrichin haudalla tai kiinnostavassa homomuseossa.

Berliinissä on myös erityisesti lhbt-asiakaskunnalle suunnattuja hotelleja.

Käytännön vinkit Berliiniin

Kaikki, mitä tarvitsee tietää Berliiniin matkustaessa: Miten päästä lentokentältä hotellille ja mistä ostaa julkisen liikenteen matkaliput. Entä pitääkö Berliinissä antaa juomarahaa? Onko kaupungilla turvallista liikkua? Minkä ikäisenä pääsee baariin?

Tripsterin Berliini-matkaopaskirja

Syvenny suunnittelemaan matkaasi uuden Tripsteri Berliini -matkaoppaan seurassa! Kirjassa Berliiniin tutustutaan ennen kaikkea eläväisten kaupunginosien kautta. Lisäksi siinä annetaan esimerkiksi neuvoja erilaisille matkailijatyypeille, vinkataan päiväretkikohteita ja perehdytään syvemmälle Berliinin kiehtovaan lähihistoriaan.

Lataa Tripsteri App ja tutustu Berliini-mobiilioppaaseen

Haluatko nähdä Berliinin matkallasi parhaat ravintolat, kaupat ja nähtävyydet kartalla ja saada julkisen liikenteen aikataulut ja kävelyreitit napin painalluksella? Lataa ilmainen Tripsteri App AppStoresta tai GooglePlaystä ja tutustu Berliini-sovellukseemme!

Tarkkaan valittujen nähtävyyksien lisäksi Tripsteri App -matkasovelluksessa suositellaan mukavia puistoja, viihtyisiä biergarten-terasseja sekä tietenkin kiehtovia ruokapaikkoja.

Lisäksi saat matkalle Tripsterin kokoamat valmiit Berliini kaupunkikierrokset, joiden avulla muun muoassa tutustut DDR:ään, vegaaniruokatarjontaan tai vietät täydellisen kesäpäivän. Voit myös tallettaa suosikkipaikkasi sekä luoda omia kaupunkikierroksia!

Tripsteri App -Berliini banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

© Erica Löfman

* Tripsteri.fi-sivuston aineistoa ei saa muokata tai jäljentää millään tavoin. Tripsteri sanoutuu irti kaikesta vastuusta niin suorista kuin epäsuorista vahingoista tai menetyksistä, jotka syntyvät seurauksena verkkosivujen sisällöstä (tai sen puuttumisesta). Ilmoitathan mahdollisista sisältöön liittyvistä ongelmista osoitteeseen info@tripsteri.fi.

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Lue lisää

Kommentit (2):

Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 13.06.2016 09:28

Hyvä ja kattava kooste Berliinistä. Tuosta kaupungista tosiaan riittäisi kerrottavaa ja kun jutut ja vinkit on kerrottu, paikat ovat jo kerenneet muuttua tai kadota. Lisäisin tähän myös oman juttunsa vihreälle Berliinille. Kaupunki monine puistoineen ja ympäröivät järvet yllättivät minut täysin. Miten monipuolinen yksi kaupunki voikaan olla? No, sitä juuri ihana Berliini on. Siellä tosiaan on jokaiselle jotakin :).

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 13.06.2016 12:56

Kiitos palautteesta!

Berliini todellakin on loputon aarreaitta. Oppaan "Nähtävyydet"-kohdasta löytyvät puistot, joissa lisäksi on mielenkiintoista nähtävää tai joilla on erityinen historia: www.tripsteri.fi/berliini/nahtavyydet/puistot

Opas jatkaa kasvuaan, sillä vielä on monia vinkkejä kertomatta!

T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jallu 17.10.2018 14:42

Kiitos. Suurin hyöty minulle on ollut kaupunginosien kuvauksista.
Ensimmäisen matkapäivän haahuilin turistien ruuhkauttamilla alueilla ja olin lievästi pettynyt koko kaupunkiin. No, oli ne muurinpätkät ihan mielenkiintoisia...
Seuraavat päivät vietin siellä, missä oli tämän oppaan mukaan enemmän "rosoa". Paikallisten elämän seuraaminen on minusta mielenkiintoisempaa kuin liikkumattomien patsaiden bongaus. Kaikenlaisia taloja ja tyyppejä tuli vastaan. Ruokaa ja juomaa löytyi mitä mielenkiintoisimmista paikoista. Ei tullut mieleenkään syödä ison hotellin ravintolassa tai jossain ketjupaikassa.
Ehkä joskus menen vielä uudelleen jos kaupunki pysyy yhtä kirjavana

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 17.10.2018 18:44

Jes, mikä mahtava palaute! Juuri noista minäkin Berliinissä eniten tykkään: yllätyksistä!

Hyvää syksyä toivoen,
Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *