Berliini

Berliini on varsinainen Euroopan olohuone! Kaupungissa on helppo omaksua paikallinen meno: istuskelua baareissa, uusien trendiruokien testailua ja kirpputoreilla tai puistoissa lorvimista. Hintataso on suomalaisille edelleen edullinen.

Vaikuttavan historian lisäksi Berliinissä on mieletön kulttuurielämä: on spontaaneja klubeja, tasokkaita taidemuseoita, graafisen suunnittelun festivaaleja ja vaikkapa kokeilevaa oopperaa. Museoita Berliinissä on enemmän kuin sadepäiviä.

Berliinin julkinen liikenne toimii hyvin, mutta paljon jää näkemättä U-Bahn-metropysäkkien välissä. Helpoiten kaupungin ottaa haltuunsa hyppäämällä pyörän selkään. Berliinissä kannattaa välillä tinkiä cooliudestaan: joistain turistirysistä, esimerkiksi kahvihetkestä Alexanderplatzin tv-tornissa, voi nauttia yllättävän paljon!

Berliinistä on tullut myös loistava matkohde herkutteluun: ravintolamaailman trendit jalkautuvat Berliiniin nopeammin kuin perässä ehtii juosta, ja jokaiseen makuun löytyy paljon vaihtoehtoja.

Kuuntele Tripsterin Berliini-podcast

Berliinin majoitus

Berliinissä yöpyminen on halpaa verrattuna – no – melkein minkä tahansa kaupungin hintoihin. Hostelliyön saa alle kympillä ja boutique-hotellienkin hinnat alkavat Berliinissä melko vaatimattomasti noin satasesta per yö.

On hyvä miettiä etukäteen, missä päin Berliiniä aikoo viettää eniten aikaa ja valita runsaasta hotellitarjonnasta sijainnin perusteella. Hyvältä sijainnilta pääsee julkisella liikenteellä kätevästi ympäri suuren kaupungin. Berliinissä ei tosin taksikaan vie vararikkoon.

Alueen mukaan räätälöityjä hotellivinkkejä löytyy Berliinin kaupunginosien esittelyjen yhteydessä.Booking.com

Mikä on Berliinin paras kaupunginosa?

Berliini on monen pienen kaupungin ja kylän yhdistelmä ja jokaisessa kaupunginosassa on omat torinsa, ostosalueensa ja puistonsa. Kaupunginosilla on omat persoonallisuutensa, joista berliiniläiset harvoin ovat yhtä mieltä. Onko Prenzlauer Berg täynnä lapsiperheitä – vai sittenkin Friedrichshain? Onko Neukölln coolein vai vaarallisin kaupunginosa? Onko länsiosissa aina tylsää?

Berliini – näkemistä ja tekemistä

Berliini on täynnä historiallisia nähtävyyksiä, vaikuttavia museoita ja ulkoilmamonumentteja. Kaikkea ei millään voi nähdä yhdellä Berliinin-lomalla, joten kannattaa valita pari kohokohtaa ja muistaa ottaa rennosti! Paljon näkee ja kokee myös joenvartta pitkin kävellen, Unter den Linden -kadun varrella tai Berliinin puistoissa hengaillessa.

Kaupungissa kannattaa ehdottomasti perehtyä ainutlaatuisiin natsihistoriaan ja DDR:ään liittyviin nähtävyyksiin. Tämä onnistuu halutessa myös ilman museovierailua!

Moni matkustaa Berliiniin varta vasten laadukkaan ja monipuolisen kulttuuritarjonnan takia: gallerioita! konsertteja! oopperaa! teatteria! Sateisen illan voi myös viettää vaikka englanninkielistä stand-upia katsoen. Nykyään monessa pienessä berliiniläisessä korttelielokuvateatterissa leffoja näytetään myös ilman dubbauksia.

Berliinin ruoka ja juoma

Moni matkailija tietää jo Berliinistä currywurstin sekä halvat dönerit ja falafelit. Berliinissä on kuitenkin monipuolinen ravintolatarjonta, joka elää ja sykkii trendien mukana.

Berliiniläinen ruoka ei oleellisesti eroa perinteisestä saksalaisesta ruoasta: painotus on yleensä sianlihassa ja perunoissa. Suosittu moderni saksalainen keittiö painottaa paikallisia ja sesonginmukaisia raaka-aineita, riistaa ja perinnekasviksia. Kun ruokaan vielä yhdistää paikallisen olutkulttuuriin, asetelma on mielenkiintoinen!

Gourmet-ravintoloissa syöminen on Berliinissä edullisempaa kuin monissa muissa kaupungeissa. Michelin-tähtiravintoloiden määrä on tasaisessa nousussa, vuonna 2018 niitä on Berliinissä jo 18 kappaletta.

Vegaani- ja vegeruoasta kiinnostuneelle Berliini on ihanteellinen kaupunki, sillä pelkästään vegaaniruokaan erikoistuneita ravintoloita ja kahviloita on jo yli 50. Omatuntoa hyväileviä vaihtoehtoja löytyy aina sunnuntaibrunssista espanjalaisiin tapaksiin.

Berliiniläiset viihtyvät kahviloissaan aamupalalautasten äärellä, sunnuntaibrunssilla tai lasillisella viiniä. Uudemmat kahvilat hifistelevät kahvilaaduilla sekä avokado-bageleilla. Saksassa on perinteinen ”Kaffee und Kuchen” -kulttuuri, eli iltapäivällä on ihan luvallista pitää kahvi ja kakku -tauko!

Berliinin yöelämä on nauttinut legendaarista mainetta jo viime vuosisadan alkupuolelta asti. Eikä Berliinin yöelämä petä odotuksia. Se on edelleen monipuolista, värikästä ja riehakasta – Berliini on todellinen Disneyland aikuisille!

Kaupungin tyylikkäissä baareissa voi tutustua juomatrendeihin ja rennoissa kahvilabaareissa on varaa istua iltaa sulkemiseen saakka. Tupakoitsijat nauttivat lähes olemattomasta tupakkalaista. Oluenjuojan kannattaa maistella pienpanimoiden oluita panimopubeissa tai asialle omistetuissa craft beer -baareissa.

Berliinin tekno- ja elektropainoitteinen klubikulttuuri on kuuluisa kovatasoisista dj:sta, klubien erikoisista sijainneista, jonoista sekä vapaamielisyydestä.

Sateenkaarien Berliini

Berliinin aidosta avoimuudesta kertovat monipuolinen yöelämä sekä sertifioidut lhbt-ystävälliset hotellit. Etenkin heinäkuussa LHBTIQ-matkailijoita hemmotellaan isoilla yleisötapahtumilla. Muulloinkin löytyy jotain joka makuun: Marlene Dietrichin haudalla käynnistä queer-leffateattereihin, homomuseosta teknobileisiin.

Käytännön vinkit Berliiniin

Kaikki, mitä tarvitsee tietää Berliiniin matkustaessa: Miten päästä lentokentältä hotellille ja mistä ostaa julkisen liikenteen matkaliput. Entä pitääkö Berliinissä antaa juomarahaa? Onko kaupunki turvallinen? Minkä ikäisenä Berliinissä pääsee baariin?

Matkaopaskirja

Syvenny suunnittelemaan matkaasi uuden Tripsteri Berliini -matkaoppaan seurassa!

© Erica Löfman

* Tripsteri.fi-sivuston aineistoa ei saa muokata tai jäljentää millään tavoin. Tripsteri sanoutuu irti kaikesta vastuusta niin suorista kuin epäsuorista vahingoista tai menetyksistä, jotka syntyvät seurauksena verkkosivujen sisällöstä (tai sen puuttumisesta). Ilmoitathan mahdollisista sisältöön liittyvistä ongelmista osoitteeseen info@tripsteri.fi.

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Lue lisää

Kommentit (2):

Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar

Hyvä ja kattava kooste Berliinistä. Tuosta kaupungista tosiaan riittäisi kerrottavaa ja kun jutut ja vinkit on kerrottu, paikat ovat jo kerenneet muuttua tai kadota. Lisäisin tähän myös oman juttunsa vihreälle Berliinille. Kaupunki monine puistoineen ja ympäröivät järvet yllättivät minut täysin. Miten monipuolinen yksi kaupunki voikaan olla? No, sitä juuri ihana Berliini on. Siellä tosiaan on jokaiselle jotakin :).

Vastaa

Erica Löfman

Kiitos palautteesta!

Berliini todellakin on loputon aarreaitta. Oppaan "Nähtävyydet"-kohdasta löytyvät puistot, joissa lisäksi on mielenkiintoista nähtävää tai joilla on erityinen historia: www.tripsteri.fi/berliini/nahtavyydet/puistot

Opas jatkaa kasvuaan, sillä vielä on monia vinkkejä kertomatta!

T. Erica

Vastaa

Jallu

Kiitos. Suurin hyöty minulle on ollut kaupunginosien kuvauksista.
Ensimmäisen matkapäivän haahuilin turistien ruuhkauttamilla alueilla ja olin lievästi pettynyt koko kaupunkiin. No, oli ne muurinpätkät ihan mielenkiintoisia...
Seuraavat päivät vietin siellä, missä oli tämän oppaan mukaan enemmän "rosoa". Paikallisten elämän seuraaminen on minusta mielenkiintoisempaa kuin liikkumattomien patsaiden bongaus. Kaikenlaisia taloja ja tyyppejä tuli vastaan. Ruokaa ja juomaa löytyi mitä mielenkiintoisimmista paikoista. Ei tullut mieleenkään syödä ison hotellin ravintolassa tai jossain ketjupaikassa.
Ehkä joskus menen vielä uudelleen jos kaupunki pysyy yhtä kirjavana

Vastaa

Erica Löfman

Jes, mikä mahtava palaute! Juuri noista minäkin Berliinissä eniten tykkään: yllätyksistä!

Hyvää syksyä toivoen,
Erica

Vastaa