Miten tapaksia tilataan?

Muistan, kun astelin ensikertaa tavalliseen espanjalaiseen kulmakuppilaan. Samanlaiseen, kuin vaikka Alcántaran perheestä tuttu Miguelónin baari. Tiskillä, vitriinin suojissa möllötti koko joukko herkullisen näköisiä tapaksia, mutta minulla ei ollut silloin hajuakaan, miten niitä kuuluisi pyytää. Missään ei lukenut hintoja tai ruokien nimiä. Pitäisikö jokaisen seurueesta pyytää oma lautasellisensa yhtä sorttia, vai miten ihmeessä homma oikein etenee?

Toki asia selvisi silloisella huonommallakin kielitaidollani, mutta jos haluat vaikuttaa prolta heti ensimmäisellä tapas-reissullasi, niin tässäpä vinkkejä:

”Vitriinissä möllötti herkullisen näköisiä tapaksia, mutta minulla ei ollut hajuakaan, miten niitä kuuluisi pyytää.”

– Älä osoittele ruokia vitriinin edustalla kuin ennen muinoin irtokarkkiostoksilla, tyyliin ”markalla noita ja markalla noita”, vaan istuudu pöytään tai tiskin ääreen ja odota rauhassa, että tarjoilija tulee ottamaan tilauksesi.

– Pyydä listaa tapas-annoksista (carta de tapas), jos sellainen löytyy ja tilatkaa 2-3 hengen pöytäseurueelle esim. 2-6 annosta, joista kukin napsii makunsa mukaan.

– Monesti tapas-baareissa ei kuitenkaan varsinaista listaa ole, vaan tarjoilija luettelee sinulle päivän antimet ulkomuististaan. Patatas bravas (eli perunat mausteisella majoneesikastikkeella) on aina varma valinta. Sen lisäksi voit pyytää tarjoilijaa tuomaan vaikka yhden satsin lihaa ja/tai merenantimia ja pyytää syötyänne lisää, jos jäätte kaipaamaan santsausta.

Mikä tapa?

Tapas on monikkomuoto sanasta tapa, eli kansi. Pienellä tapas-lautasella oli aikoinaan tapana peittää olut- tai viinilasi, jotta juomaan ei päätyisi roskia, ötököitä tai muuta ylimääräistä. Jos haluat esim. yhden annoksen mustekalarenkaita, käytä yksikkömuotoa: Una tapa de calamares.

Hinta

Perinteisessä kulmakuppilassa yhden tapasannoksen hinta on yleensä noin kahdesta neljään euroa. Laatukinkku hienommassa tapasravintolassa saattaa kustantaa huomattavasti enemmän.

Koska?

Tapaksilla ei ole tapana korvata pääateriaa, vaan niitä napostellaan tavallisesti lounaan ja illallisen välisenä aikana. Tapakset sopivat myös illan aloitteluun, jos iso illallinen tuntuu liian raskaalta.

©Paula Kultanen Ribas

Lue myös:

 

 

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut matkatoimittaja, sisällöntuottaja ja muusikko asuu tällä hetkellä synnyinkaupungissaan Helsingissä.

Kommentit (0):