Käytännön asioita Barcelonaan matkaavalle

Näillä ohjeilla selviät Barcelonan-matkalla tilanteesta kuin tilanteesta!

Aikaero

Barcelonassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Alkoholi

Alkoholituotteita saa myydä ruokakaupoissa ja kioskeissa klo 23 asti, mutta sen jälkeen viiniä ja olutta voi ostaa baareista mukaankin.

Lisäksi on aina ”serveesa-bier”-vaihtoehto, eli euron oluttölkkien ostaminen Ramblan ja sen lähikatujen laittomilta kauppiailta. Muista puhdistaa tölkki ennen juomista!

Apteekit, luontaistuotteet ja lääkärit

Apteekkeja on Barcelonassa tiheään, ja ne tunnistaa punavihreästä ristilogosta. Apteekit saattavat myydä reseptilääkkeitä ilman reseptiäkin, joten hätätilanteessa voi koettaa onneaan.

Keskustassa, osoitteessa La Rambla 98 sijaitseva Farmacia Clapés Antoja -apteekki on auki ympäri vuorokauden, samoin Sagrada Familian kupeessa sijaitseva Farmacia Laguna Ventosa, osoitteessa C/ Provença 459. Katso täältä sinua lähin 24 tuntia avoinna oleva apteekkisi Barcelonassa.

Barcelonan katukuvaan kuuluvat myös vanhat luontaistuotekaupat, jotka tarjoavat yrttilääkintää, kuten keskustan legendaarinen Herboristeria del Rei, osoitteessa C/ Vidre 1.

Ota sairastapauksien varalta mukaan Kelan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Sen kanssa pääsee veloituksetta kaikkiin julkisiin sairaaloihin ja terveyskeskuksiin.

Aukioloajat ja aikakäsitys

Espanjalainen mañana-kulttuuri istuu yhä syvällä ihmisten arjessa ja aukioloajoissa. Ei siis kannata hätääntyä, jos kauppa tai baari ei ole auki silloin kuin pitäisi.

Kauppojen yleisimmät aukioloajat ovat ma–la 10–13.30 ja 17–20.30 ja ravintoloiden 13–16 ja 20–00. Turistialueilla kaupat eivät sulje keskipäivälläkään ja muutamasta ravintolasta saa ruokaa koko päivän.

Barcelonan lempinimet

Barcelonan kaupungin lempinimi on Barna ja lyhenne BCN. Sen sijaan Barça (lausutaan ”Barsa”) tarkoittaa vain ja ainoastaan Futbol Club Barcelonaa.

Hintataso

Barcelonan hintataso vaihtelee melkoisesti turistialueilta laitakaupungille, mutta yleisesti ottaen ruoka ja juoma ovat edullisia. Oluen ja viinilasillisen saa kahdella eurolla, tapas-annoksen parilla eurolla ja kolmen ruokalajin lounaan alle kympillä. Myös taksilla liikkuminen on yhä edullista.

Huumeet

Barcelonaa kutsutaan Euroopan uudeksi kannabispääkaupungiksi. Kaupungissa on noin 200 yksityistä kannabisklubia, joiden tiloissa polttaminen on laillista. Myös hampun kotikasvatus on sallittua, joten kaupungista löytyy useita asiaan vihkiytyneitä growshopeja. Espanja pitää myös Euroopan kokaiinin kulutuksen kärkipaikkaa.

Hätätilanteet

Yleinen hätänumero on koko Euroopan unionin laajuinen 112. Muita hyödyllisiä  hätänumeroita: ambulanssi 061, palokunta 080 ja poliisi 088.

Julkinen liikenne

Barcelonan julkisen liikenteen verkko on erittäin laaja ja tehokas. Edullisin tapa liikkua julkisilla on ostaa kymmenen matkan lippu T-10, jolla matkustaa kaikissa joukkoliikennevälineissä tunnin vaihto-oikeudella.

Kätevin ja nopein matkustusmuoto Barcelonassa on metro, joka liikennöi arkisin klo 5-24, pe 5-2 ja lauantaisin 24h. Bussit ovat hitaita ja ahtaita etenkin ruuhka-aikoina. Metron sulkeuduttua liikennöi yöbusseja kertalipun hinnalla.

Raitiovaunut kulkevat Barcelonan esi- ja naapurikaupungeissa samalla aikavälillä kuin metro. Myös lähijunilla pääsee esikaupunkialueille.

Kiertoajelu

Kiertoajelubussilla näet Barcelonan kätsysti kaksikerroksisesta bussista audio-opastuksen siivittämänä. Bussilla on kolme reittiä: sinisen linjan varrella näet Gaudín tärkeimmät pytingit, kuten Casa Milan, Casa Batllón, Sagrada Familian ja Park Güellin sekä Tidabo-vuoren, Pedralbesin ja FC Barcelonan kentän. Punaisen linjan varrelle sijoittuvat mm. Ciutadella-puisto, Montjüic-vuori ja vanha satama eli Port Vell. Vihreä linja vie Olympiasataman kautta Poblenoun kaupunginosaan, Forumiin ja Barcelonan rannoille.

Bussi kulkee vuoden jokaisena päivänä aamusta iltaan 5–25 minuutin välein. Yhdellä lipulla pääsee koluamaan kaikki reitit. Osta lippu tästä, niin pääset jonon ohi.

Lentokenttä

Barcelonan lentokenttä sijaitsee El Prat de Llobregatin kaupungissa noin 15 kilometrin päässä Barcelonasta. Matka keskustasta kentälle kestää 20–40 minuuttia terminaalista, kulkuneuvosta ja ruuhkista riippuen.

Matkustaminen Espanjassa

Espanjan sisällä julkisilla matkustaminen on suhteellisen halpaa, tosin esimerkiksi opiskelija-alennuksia ei tunneta. Nyrkkisääntö on, että junalla pääsee kaikkialle nopeammin kuin bussilla. Myös maan sisäiset lentomatkat ovat edullisia. Barcelonasta pääsee laivalla esimerkiksi Mallorcalle, Italiaan ja Marokkoon.

Paras aika matkustaa Barcelonaan

Jokaisella vuodenajalla on omat etunsa ja haittansa.

Poliisi

Barcelonassa toimii kaksi eri poliisiosastoa: Guàrdia Urbana (liikenne ja yleinen turvallisuus) sekä Mossos d’Esquadra (varkaudet). Molempiin poliisivoimiin voi kuitenkin turvautua tilanteessa kuin tilanteessa.

Rikosilmoituksen voi tehdä Mossos d’Esquadran keskustan toimipisteessä, Plaça Catalunyalla.

mossos.gencat.cat

Rikosilmoituksen tekeminen

Näpistyksistä voi tehdä rikosilmoituksen netissä tai suoraan hotellin respaan. Muista nettilomaketta käyttäessäsi ottaa ylös ilmoituksen numero; se nopeuttaa asioimista poliisilaitoksella. Laitokselta saat virallisen dokumentin vakuutusta varten. Netti-ilmoitus on tehtävä 72 tunnin kuluessa rikoshetkestä ja poliisilaitoksella on vierailtava 72 tunnin sisällä ilmoituksesta.

Jos ryöstäjä käyttää väkivaltaa, esimerkiksi tönäisee tai repii voimalla laukun olaltasi, ilmoituksen tekeminen onnistuu vain suoraan poliisilaitoksella.

Keskustassa poliisiasemia on esimerkiksi Plaça Catalunyalla sekä Ravalissa, osoitteessa: C/ Nou de la Rambla 76–78. Nettirikosilmoitus löytyy poliisin sivulta.

Suomen konsulaatti

Barcelonassa suomalaisten virallisia asioita hoitelee Suomen kunniapääkonsulaatti (osoitteessa C/ Puig i Xoriguer 17), johon voi olla yhteydessä esim. passin hävitessä.

Taksi

Taksilla liikkuminen on Barcelonassa yhä edullista ja suositeltavaa. Paras tapa pyydystää taksi on mennä kadunvarteen viuhtomaan vihreällä valolla varustetuille takseille. Keskustan alueella takseja löytyy paljon Plaça Catalunyan kupeesta. Lähtötaksat jäävät öiseen aikaankin vain pariin euroon. Lentokenttäkyytiin lisätään muutaman euron erikoisveloitus sekä lisämaksu jokaisesta matkalaukusta. Puhelimitse taksin voi tilata esim. näistä puhelinnumeroista: Radio Taxi +34 933 993 737, Barna Taxi +34 935 519 368 tai +34 933 002 314

Tupakka

Espanjassa on tupakkamonopoli, mikä tarkoittaa sitä, ettei savukkeita myydä ruokakaupoissa, vaan erityisissä tupakkakaupoissa (Tàbacs) sekä baarien ja kahviloiden automaateissa ja lehtikioskeissa.

Turvallisuus

Barcelona on Euroopan kärkikaupunkeja varkauksien määrässä, mutta väkivaltatilanteita syntyy hyvin harvoin.

 

© Paula Kultanen Ribas

 

 

Tripsteri Barcelona


[the_grid name=”Barcelona”]

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut matkatoimittaja, sisällöntuottaja ja muusikko asuu tällä hetkellä synnyinkaupungissaan Helsingissä.

Kommentit (11):

Pähkinä

Tosi hyvä blogi, on tullut selattua useampaan kertaan kaikki Barcelonan vinkit läpi :) Reissu lähenee kovaa vauhtia, 19.10 ollaan lähdössä. Tämmöinen mietityttää vielä: rahan nosto pankkiautomaatista (mm.onko tekstit englanniksi vai pelkästään espanjaksi). Tietysti koko matkakassan kuljetus mukana mennessä ei ole kaikista järkevintä..

Vastaa

Paula Kultanen Ribas

Kiitokset! Hyvä kysymys! Pankkiautomaatin tekstit saa aina englanniksi. Käteistä kannattaa nostella tarpeen mukaan, nimittäin käteistä ei tosiaan kannata olla mukana liikaa, mutta toisaalta kaikkialla ei pankkikorttia hyväksytä tai kaupoissa saattaa olla oston alaraja kortilla maksaessa. Bon viatge! -Paula

Vastaa

Inga Tanskanen

Moi ! ollaan pojan kanssa menossa Barcelonaan 3.-8.4. Hotellina Recidencia Salesiana Marti-Codolar mitä mieltä hotellista tai alueesta jossa tämä sijaitsee ? Kiitos blogista oikein mielenkiintoinen ja paljon asiaa :)

Vastaa

Paula Kultanen Ribas

Hola! Hotelli sijaitsee Barcelonan laitamilla, Horta-Guinardón kaupunginosassa, ehkä hieman nuhjuisella alueella, jossa ei juuri turisteja näy. Metrolla pääsette onneksi kuitenkin liikkumaan kätevästi keskustaan päin :) Itse hotelli sijaitsee upeassa historiallisessa palatsissa vehreiden puutarhojen ympäröimänä, sisällä en ole itse käynyt. Lähistöllä suosittelen käymään ainakin Labyrinttipuistossa (Parc del Laberint) ja Plaça d'Eivissa -aukion ravintoloissa. Hyvää matkaa ja palaahan kommentoimaan, miten matka meni ja millainen hotelli oli sisältä!

Vastaa

Inga Tanskanen

Moikka ! No niin reissusta palattu :) upea kaupunki oli ja säätkin suosi ainoastaan yksi päivä oli pilvisempi ja hiukan tihkui välillä vettä, mutta nahkan sain kuitenkin reissulla palamaan :) Hotelli oli kiva ja siisti. Meidän huone oli "uudessa osassa" ehkäpä hiukan nuhruinen mutta puhdasta. Jos hakee hotellista luksusta ja ylellisyyttä niin en suosittele :) meille hotellihuonella ei ole oikeastaan merktystä kun käymme siellä lähinnä nukkumassa ja suihkussa. Eli meidän vaatimus taso hotellille ei ole kovin suuri kunhan on puhdasta/siistiä ja oma suihku/wc :) puistoalue hotellin ympärillä oli ihana joskin hiukan rapistunut. Metrolla oli helppo kulkea keskustan suuntaan. Ehkäpä vielä palaan Barcelonaan näkemistäkin vielä jäi, mutta ensi keväänä suuntaamme Torontoon :)

Vastaa

Paula Kultanen Ribas

Hola! Kiva kuulla, että oli onnistunut matka ja säät suosi! Hotelli taisi olla hiukan boheemi elämys? :) Mutta mikäs siinä, ite ainakin tykkään välillä eksoottisemmistakin majoituksista, kun ei siellä hotellissa tosiaan tule koko päivää vietettyä. Kiitos, kun kerroit kuulumiset ja hyvää Toronton matkaa sitten seuraavaksi!

Vastaa

Inga Tanskanen

Kiitos vastauksesta :) sitten paikka on meille oikeastasn erittäin hyvä jos ei paljon ole turisteja tykkäämme siitä että hotelli on hiukan "turistirysien" ulkopuolella :) riittää kun päivät menee turistinähtävyyksissä on kiva nähdä myös paikallista elämää :) kirjoittelen kyllä kun reissusta palataan:)

Vastaa

Mari Schavikin-El Gendy

Moi, olemme perheen kanssa (lapset 13v. ja 7v. miettineet Barcelonaan lähtöä elokuun lopussa/syyskuun alussa. Mukavantuntuinen hotelli löytyi Badalonasta, onko kauhean kaukana keskustasta ja miten kannattaa sieltä liikkua? Muuta ihanaa tietoa Barcelonasta kun lasten kanssa lähtee, tietty Barca arena pitää käydä kastomassa ? =)

Vastaa

Paula Kultanen Ribas

Hola! Onhan se Badalona vähän kaukana, mutta onneksi sinne kulkee metrokin. :) On siis Barcelonan naapurikaupunki (tyyliin Vantaa vs. Helsinki). Lapsille on Barcelonassa yllättävän paljon tekemistä, tässä tärkeimmät kohteet: https://www.tripsteri.fi/barcelona/lasten-kanssa/

Vastaa

Jari Pirinen

Moic Paula,kiitos kattavasta tarinoinnista,aika hyvän käsityksen saa.Harkinnan jälkeen lähden tyttäreni(19v)kanssa jouluksi Barcelonaan. Hotelli on Astoria,pakollisten nähtävyyksien lisäksi ilmeisesti joudun/pääsen kiertelemään kirppareita ja markkinoita :),niitä lienee ympäri kaupunkia.Onko niissä noin yleisesti ottaen eroja..jotain määrättyjä "teemoja"alueittain.Uskoisin että kenkiä/laukkuja etsitään. Mukavaa joulunaikaa.

Vastaa

Paula Kultanen Ribas

Kiitos Jari! Kirppareista voi lukea lisää tästä artikkelista, josta löytyy myös linkit kirppareitten sivuille: https://www.tripsteri.fi/barcelona-blogi/barcelonan-kirpparibuumi

Jos matkan ajalle ei osu yhtään ylläolevista, second hand -puoteja löytyy myös mm. Ravalista Riera Baixa ja Tallers -kaduilta. Uusia kenkiä löytyy monen kaupan verran ainakin Pelai-kadulta (samoin Ravalin kaupunginosassa).

Antoisaa matkaa!

Vastaa

Jari Pirinen

Kiitos paljon,palataan matkan jälkeen! :)

Vastaa

Johanna

Moikka!

Ollaan siskon kanssa menossa Barcelonaan 16.2.-> Minkälainen sää siellä silloin on, tarvitseeko paksumpaa takkia jne... Mitä mieltä olet hotel Condolista?

Vastaa

Tuulia Kolehmainen

Hei Johanna, tarkoititko Boqueria-kadulla, lähellä Ramblaa sijaitsevaa Hotel Condalia? Hotellin sijainti on todella keskeinen ja se näyttää saaneen hyviä arvosteluja. Alue on vilkasta ja turistien kansoittamaa, tosin helmikuussa on vähän rauhallisempaa. Keskilämpötila on kymmenisen astetta ja auringossa voi olla hyvinkin lämmintä päivisin. Barcelonan ilmasto on kostea ja talvella tulee kylmä auringon laskiessa. Kannattaa ottaa mukaan sellainen takki, jota käyttäisit Suomessa nollakelillä. Paikalliset kulkevat talvitakeissa helmikuussa. Hauskaa matkaa! :)

Vastaa

Tiina Nisula

Moi!
Olen lähdössä juhannuksen jälkeen Barcelonaan ja Airbnb majoitus on La Floresta nimisessä
paikassa, jonne kulkevat lähijunat S1 ja S2. Nyt en löydä mistään tietoa käykö T-10 liput näissä junissa?

Vastaa

Mari Kangas

Hei!

Olen lähdössä perheen kanssa kesäkuun alussa Barcelonaan ja Saloun.

Kannattaako pääsylippuja esim. Barcan kentälle ja museoon ostaa etukäteen netistä? Tarkoitan niitä, joilla pääsee jonojen ohi.

Miten liput käytännössä toimivat? Voiko lipun näyttää kännykästä vai tarvitsenko paperiliput?

Vastaa

S.Willman

Olemme menossa teinin kanssa Barceloonaan marraskuun alussa. Hotellimme on Onix Fira placa de Espanjan lähellä. Lento on Barceloonassa illalla n klo 21. Uskallammeko ottaa airbussin joka menee lähelle hotelliamme? Silloinhan on varmasti pimeää ja emme ihan ole varmoja milloin pitää jäädä pois ja mihin suuntaan lähteä hotellia hakemaan? Google mapsista katsoimme kyllä reittiä. Taksi on vaan niin paljon kalliimpi. Mitä suosittelet?

Vastaa

Tuulia Kolehmainen

Hei, uskallatte kyllä ottaa Aerobussin. Sen pysäkki on tosiaan lähellä hotellia Pl. Espanyalla ja itse hotelli on samaisella aukiolla sijaitsevan ison Arenas-kauppakeskuksen takana kadulla, jossa on kolme hotellia vieretysten. Itse kauppakeskus on vanha härkätaisteluareena ettekä voi olla huomaamatta sitä noustessanne bussista ulos. Pl. Espanya on ensimmäinen pysäkki, jolla bussi pysähtyy kentältä lähdettyään. Pysäkit myös kuulutetaan bussissa. Alue on hyvin valaistua ja turvallista. Aluetta kannattaa tutkia ennen matkaa vaikkapa Googlen Street Viewsta. Mukavaa matkaa!

Vastaa

S.Willman

Kiva! Kiitos tiedoistasi. Lippu airbussiin pitää ilm ostaa jostain automaatilta kentältä?
Onko muuten Primark kävelymatkan päässä hotellilta? :D

Vastaa

Tuulia Kolehmainen

Hei, voit ostaa Aerobussin lipun etukäteen verkosta: http://www.aerobusbcn.com/en/buy-tickets?prt=20047
Lippuja saa myös automaatista bussin lähtölaiturilta sekä kuljettajalta käteisellä. Etukäteen ostetulla lipulla pääsette nopeammin sisään. Teitä lähin Primark on L'illan ostoskeskuksessa, johon kävelee hotellilta puolessa tunnissa. :)

Vastaa

S.Willman

Vielä tuosta ostoskeskusasiasta. Ajattelimme yhden ostoskeskuksen "koluta". Mitä suosittelisit, olisiko se juuri tuo L'illan? Taksilla ehkäpä sinne nopsaan?
Lentomme lähtee takaisin aamulla klo 10, mihin aikaan olisi hyvä lähteä airbussiin? Tuleeko se samaan paikkaan kuin tullessamme kentältä? Kiitos :)

Vastaa

Tuulia Kolehmainen

Siinä teidän hotellin vieressä on iso Arenasin ostoskeskus, joka on rakennettu entisen härkätaisteluareenan sisälle. Se ja sataman Maremagnum ovat ehkä ne suositeltavimmat. Aerobussin pysäkki kentälle mennessä on Pl. Espanyan toisella reunalla Hotel Catalonian edessä. Jos reissaatte ilman ruumaan meneviä matkalaukkuja, niin kentälle kannattaa lähteä siinä klo 8 maissa.

Vastaa

Marika

Hei, Norweigian lennot näyttäisi laskeutuvan Bcn T2 ja sieltä lähtee bussi suoraan Salouhin, onko näin? Kannattaako ostaa bussilippu netistä etukäteen? Olemme tulossa Barcelonaan toukokuun puolessa välissä.

Vastaa

Tuulia Kolehmainen

Heippa, lentokentältä kulkee bussi Salouhun. Aikataulut, hinnat ja lipunosto löytyvät täältä: http://www.busplana.com/new2013/en/ Itse ostaisin lipun ennakkoon varmuuden vuoksi. Hauskaa matkaa! :)

Vastaa