Casa Batlló ja Ristiriitaisuuden kortteli

Parhaan yleiskäsityksen Barcelonan modernismiarkkitehtuurista saa suuntaamalla hienostokatu Passeig de Gràcialle, jolla sijaitsee myös Gaudín häikäisevän kirjava, lohikäärmekattoinen Casa Batlló. 

Ristiriitaisuuden kortteli

Casa Batlló sijaitsee Passeig de Gràcia -kadulla, Ristiriitaisuuden kortteliksi kutsutulla alueella. Passeig de Gràcian numeroiden 35–43 talot ovat suunnitelleet tyylisuunnan kolme tärkeintä arkkitehtia Antoni Gaudí, Domenèch i Montaner ja Puig i Cadafalch. Rakennusten esteettisen yhteensopimattomuuden vuoksi talorivistöä kutsutaan Mançana de la Discòrdiaksi eli Ristiriitaisuuden kortteliksi. Vastapäätä katua kannattaa samalla tsekata myös Gaudín mykistävä Casa Milà eli La Pedrera.

Ristiriitaisuuden kortteli
Barcelonan Ristiriitaisuuden kortteli (kuva Tuulia Kolehmainen)
Ristiriitaisuuden kortteli iltavalaistuksessa
Ristiriitaisuuden kortteli iltavalaistuksessa (kuva: Tuulia Kolehmainen)

Casa Batlló

Kun Antoni Gaudí sai vuonna 1904 tehtäväkseen uudistaa tekstiilitehtailija Batllón vanhan talon, hän ilmoitti aikovansa toteuttaa oman näkemyksensä paratiisista. Julkisivun loisteliaan pastellisävyinen värimaailma on saanut vaikutteita Monet’n maalauksista, ja sitä koristavat Gaudín tavaramerkkinä toimivat aaltoilevat parvekkeet ja ikkunanpuitteet. Yhdessä ne muodostavat häikäisevän näyn aamuauringon loisteessa tai iltavalaistuksessa.

Talon katto näyttää lepäävältä lohikäärmeeltä. Ristihuippuisen tornin kyljessä olevat kirjainlyhenteet ”JHS”, ”M” ja ”JP” symboloivat Jeesusta, Mariaa ja Joosefia, ja ne edustavat katalonialaisen Sant Jordi -myytin kristillistä puolta.

Surrealistinen ulkokuori on kuitenkin vain esimakua. Sisätiloissa voi ihailla kiemuraisia muotoja, pelottavia portaikkoja, mosaiikkipäällysteisiä savupiippuja ja Gaudín itsensä suunnittelemia huonekaluja – mikäli turistirynnäköltä näkee.

Casa Batlló sisältä
Casa Batlló sisältä (kuva: Tuulia Kolehmainen)
Yksityiskohta Casa Batllón seinästä
Yksityiskohta Casa Batllón seinästä (kuva: Tuulia Kolehmainen)

Casa Batlló restauroitu alkuperäisasuunsa 2019

Casa Batllón edellinen restaurointi tapahtui 2001, juuri ennen rakennuksen julistamista UNESCON maailmanperintökohteeksi. Uudet kunnostustyöt aloitettiin 2018, sillä vilkkaasti liikennöidyllä kadulla on alkuperäisiä värejä ja materiaaleja tummentava vaikutus.

Restaurointi on toteutettu niin huolellisesti, että Casa Batllón pääsee nyt näkemään yhtä upeana, kuin sen rakennusvuonna 1904 – tai jopa vielä upeampana! Useita yksityiskohtia ei aiemmin edes tiedetty olevan olemassa. Rakennus sisältää lukuisia eri värejä ja materiaaleja: kiveä, rautaa, keramiikkaa, lasia ja puuta, joista kukin on kunnostettu erikseen asianmukaisella tavalla.

Osoite: Pg. de Gràcia 43. Metro: L2/L3/L4 Passeig de Gràcia

Jos, et halua seistä pitkissä jonoissa, liput kannattaa ostaa etukäteen yhteistyökumppaniltamme:

Casa Batllón lisäksi Ristiriitaisuuden kortteliin kuuluvat myös seuraavat rakennukset:

Casa Lleó Morera

Yksityistalona toimiva Lleó Morera vuodelta 1902 on Lluís Domenèch i Montanerin käsialaa. Valitettavasti sisätilojen lasimaalaukset, kukkasomisteet ja mosaiikit jäävät yleisöltä näkemättä. Rakennus voitti vuonna 1906 kaupungin arkkitehtuuripalkinnon.

Pg. de Gràcia 35. Metro: L2/L3/L4 Passeig de Gràcia

www.casalleomorera.com/en

Casa Lleo Morera
Domenech i Montanerin Casa Lleo Morera (kuva: Tuulia Kolehmainen)

Casa Amatller

Suklaatehtailija Antoni Amatller tilasi talon Josep Puig i Cadafalchilta vuonna 1898. Kaksi vuotta myöhemmin paikalla seisoikin jo tämä modernismin goottilaisvaikutteinen mestariteos, jonka jännittävä, porrastettu katto tuo mieleen itämaat. Yleisölle rakennus avattiin vasta 2015.

Alakerran ihastuttavassa suklaapuodissa myydään kuuluisaa Amatllerin suklaata kauniissa paketeissa ja perällä olevassa Amatllerin kahvilassa suklaata voi juoda kupista tai dipata siihen churroja.

Pg. de Gràcia 41. Metro: L2/L3/L4 Passeig de Gràcia

www.amatller.org

casa amatller
Casa Amatller (Tuulia Kolehmainen)

Osta liput ennakkoon, niin pääset jonon ohi! Lipun hintaan sisältyy audio-opastus ja maistiainen suklaakahvilassa:

Haluatko majoittua lähelle Barcelonan tärkeimpiä modernistisia rakennuksia, merkkivaateliikkeitä ja katalonialaisia ravintoloita? Suositeltavia hotelleja Casa Milàn lähellä ovat ainakin:

Casa Fuster

Miksi: Maineikkaan modernistiarkkitehti Domènech i Montanerin vuonna 1908 suunnittelema rakennus on julistettu Katalonian kansallisaarteeksi. Vuodesta 2004 lähtien talossa on pitänyt majaansa viiden tähden Casa Fuster. Mikä olisikaan parempi tapa tutustua Barcelonaan, kuin yöpyä yhdessä sen kuuluisimmista modernismitaloista? Casa Fusterin legendaarinen kahvila Café Vienés oli aikanaan kaupungin sivistyneistön kokoontumispaikka – viime aikoina hotellissa ovat viihtyneet muiden muassa Kate Moss ja Woody Allen.

Missä: Barcelonan luksuskauppakadulla. Pg. de Gràcia 132. Metro: L3/L5 Diagonal

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Cotton House

Miksi: Luksusluokan designhotelli avattiin vuonna 2015. Rakennus toimi 1800-luvulla Barcelonan tekstiiliteollisuuden päämajana. Siirtomaatyylinen sisustus respan marmorilattioineen ja huoneiden sänkykatoksineen muistuttaa Hercule Poirot -elokuvien kulisseja. Viihtyisä sisäpiha kuuluu kaupungin tunnelmallisimpiin ruokailupaikkoihin ja kattoterassin uima-altaalta on huikeat näkymät Sagrada Familia -kirkolle.

Missä: Eixamplessa: Gran Via de Les Corts Catalanes 670. Metro: L2/L3/L4 Passeig de Gràcia

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Casa Gracia

Miksi: Hipsterien suosima boutique-hostelli edustaa Barcelonaa aidoimmillaan. Supertyylikkäät huoneet, joista suurimmassa osassa kuuluu parveke tai kattoterassi. Trendikkäissä yleisissä tiloissa kahvitellaan, joogataan, biletetään, kuullaan musiikkiesityksiä ja tutustutaan muihin budjettimatkailijoihin. Erinomainen ravintola La Paisana tarjoilee katalonialaista ruokaa koko päivän – myös vegaanisia annoksia löytyy.

Missä: Keskustassa, Gaudí-talojen kupeessa. Passeig de Gràcia 116.

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Praktik Rambla

Miksi: Sijainti, tyyli ja edulliset hinnat – Praktik Rambla on varma valinta niin lapsiperheelle, shoppaajalle, kulinaristille kuin kulttuurimatkailijalle. Boutique-hotelli sijaitsee vain kävelymatkan päässä ydinkeskustasta Barcelonan parhaiden ravintoloiden (tsekkaa ainakin Carrer Enric Granados -katu!), pääostoskatu Passeig de Gràcian ja Gaudín modernististen rakennusten lähellä. Hotellin sisustus on viehättävä yhdistelmä skandinaavista tyylikkyyttä ja etelämaalaista eksotiikkaa koristeellisine lattialaattoineen. Tämän barcelonalaisempaa majoituspaikkaa on vaikea löytää: hotellirakennuksen arkkitehti on suunnitellut myös Sagrada Familian kryptan. Modernin tyylikäs sisustus ja kaupungin paras hinta–laatu-suhde.

Missä: Lähellä keskustaa, Rambla de Catalunya 27. Metro: L2/L3/L4 Passeig de Gràcia.

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Praktik Vinoteca

Miksi: Hyvä viini on olennainen osa Barcelonan sielua. Tässä hotellissa pääset jututtamaan paikallista huippusommelieria ja maistelemaan harvinaisia viinejä hotellin viinibaarissa. Henkilökunta hoitaa tarvittaessa haluamiesi viinien lähetyksen kotiosoitteeseesi, jos haluat tilata isommankin satsin. Vuonna 2014 avatun hotellin huoneet hohtavat yhä uutukaisuuttaan.

Missä: Aivan keskustassa. C/ Balmes 51. Metro: L2/L3/L4 Passeig de Gràcia tai L1/L2 Universitat

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Bed & Break

Miksi: Jos haluat yöpyä edullisesti huikeassa modernistirakennuksessa. Ultratyylikästä designia ja perinteisiä barcelonalaisia lattialaattoja kelpaa ikuistaa instaankin. Kahden hengen huoneessa parveke.

Missä: Eixamplessa, lähellä ydinkeskustaa ja Gaudí-taloja. C/ Diputació 327. Metro: L4 Girona.

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Room Mate Emma

Miksi: Designhotellista löytyy huoneita vaativaankin makuun. Penthouse deluxen kattoterassilla on yksityinen amme ja aurinkotuolit. Romanttiseen tyyliin sisustettu hotelli sopii vaikkapa häämatkakohteeksi. Aamiaistakin tarjoillaan keskipäivään saakka.

Missä: Barcelonan pariisilaismaisessa korttelissa, Eixamplessa. C/ Rosselló 205. Metro: L3/L5 Diagonal.

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Lue myös:

Barcelonan kaupunginosat

Barcelonan nähtävyydet

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *