Barcelonan kaupunginosat

Barcelonan vanha kaupunki perustettiin jo yli 2000 vuotta sitten, roomalaisaikana. Niinpä vanhan kaupungin vanhimmat rakennukset ovat Rooman valtakunnan peruja. Ciutat Vella käsittää laajan alueen rannasta Plaça de Catalunyalle ja Ciutadellan puistoon asti, niinpä sen piiriin kuuluvat pienemmät kaupunginosat Gòtic, Raval, Born ja Barceloneta erottuvat toisistaan melkoisesti.

Vanhan kaupungin lisäksi keskustaan (centre) katsotaan nykyään kuuluvan myös Eixamplen alaosa, Sant Antoni ja Poble-sec. Vähiten turisteja ja eniten paikallisia pääset tapaamaan, mitä kauemmas keskustasta lähdet.

Eixample on Barcelonan suurin ja kaunein kaupunginosa. Valtavan kokoinen alue jaetaan oikeanpuoleiseen (La Dreta de l’Eixample) ja vasemmanpuoleiseen osaan (L’Esquerra de l’Eixample). Vasemmanpuoleinen Eixample on oikeaa hienostuneempi: katalonialaisia fine dining -ravintoloita, luksusputiikkeja ja hyvin hoidettuja julkisivuja. Oikeanpuoleisessa Eixamplessa asuu enemmän ulkomaalaisia, ravintolat ovat halvempia, kaupoista iso osa on kiinalaisten pitämiä ja julkisivutkin ovat rapistuneempia. Jos Gòtic on goottilaisen arkkitehtuurin ulkoilmamuseo, niin Eixamplessa kulkiessa hämmentyy kirjavista, epäsymmetrisistä modernistitaloista, jollaisia ei näe missään muualla maailmassa. Gaudín kuuluisimmat rakennukset Sagrada Familia, Casa Batlló ja Casa Milà sijaitsevat täällä.

Sants-Montjuïcin kaupunginosaan kuuluu useampia eri alueita. Sants on työläisten asuttama kaupunginosa Barcelonan päärautatieaseman lähellä. Montjuïc on suuri kukkula ja virkistys- ja viheralue, jonka puistoissa kasvaa sypressejä, kaktuksia ja palmuja ja tuoksuu laventeli.

Gràciassa on paljon paikallisten suosimia kahviloita, baareja ja pikkuputiikkeja, jotka sijaitsevat useimmiten viihtyisten plaçojen eli aukioiden ympärillä. Arkenakin katukuva on nuorekasta ja lapsiperheellistä, eikä barriossa juuri törmää turisteihin.

Barcelonan hienostokaupunginosat Sarrià ja Sant Gervasi sijaitsevat Gràciasta Tibidabo-vuorelle päin, Zona altalla, eli yläkaupungilla.

Sarrià on säilyttänyt kylämäisen tunnelmansa jopa paremmin kuin naapurissa sijaitseva Gràcia. Sant Gervasi on Barcelonan hienostoaluetta, joka kuhisee liikemiehiä ja -naisia. Kaupunginosa on täynnä laadukkaita kahviloita, ravintoloita ja muotiputiikkeja.

Les Corts tunnetaan sekin Barcelonan eliitin asuinalueena. Puhtaille kaduille on ripoteltu kalliita ravintoloita, ökyklubeja sekä paljon viheralueita. Myös Barçan nykyinen jättikenttä Camp Nou jalkapallomuseoineen sijaitsee Les Cortsissa.

Poblenou on helppo kaupunginosa tulla lasten kanssa. Autottomia katuja ja puistoja on mukavasti, ja todella monessa ravintolassa on leikkitila taaperoille. Poblenoun vanhoissa tehdashalleissa on nykyään paljon luovien alojen pienyrittäjien työhuoneita, bändien treenikämppiä ja keikkaklubeja.

Kukkulainen Horta-Guinardó tunnetaan parhaiten Gaudín suunnittelemasta puistosta Parc Güellista, joka on Barcelonan kuuluisimpia turistinähtävyyksiä ja barcelonalaisten suosituimpia ulkoilukohteita. Muuten kaupunginosa on säästynyt turisteilta, joten aito tunnelma on taattu. Hortan korkeimmalla huipulla, Carmelilla sijaitsevilla sisällissodan aikaisilla ilmatorjuntabunkkereilla vierailu on vaikuttava elämys: vuorelta avautuvat 360 asteen näkymät kaupungin ylle. Hortan parhaat baarit, kaupat ja ravintolat sijaitsevat Plaça Eivissa -aukiolla.

Hortan ja Gràcian väliin sijoittuva Guinardó on lähiömäinen kaupunginosa, josta turismi puuttuu tyystin. Täällä voi myös samoilla metsämäisessä Parc del Guinardóssa. 15 hehtaarin viheralueelta löytyy lasten leikkipaikkoja ja piknikalue. Guinardósta on helppo löytää aitoja katalonialaisia ravintoloita ja tapasbaareja huokeaan hintaan.

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut matkatoimittaja, sisällöntuottaja ja muusikko asuu tällä hetkellä synnyinkaupungissaan Helsingissä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *