Barcelonan vähemmän tunnetut modernistikohteet – Palau Güell, Bellesguard, Hospital de Sant Pau ja Casa de les Punxes

Barcelonassa on paljon muitakin modernistisia kohteita kuin Sagrada Familia, Casa Batlló ja Pedrera. Jos tutut kohteet on jo koluttu, tutustu seuraavaksi vähemmän tunnettuihin modernistikohteisiin.

Katalonian modernismiin liittyi palava halu olla osa edistystä ja tuoda kauneus kaiken kansan pariin. Modernistityyli ei näy Barcelonassa vain eliitin huviloissa ja oopperataloissa, vaan myös apteekeissa, kahviloissa ja jopa sairaalassa. Seuraavat nähtävyydet ovat vähintään yhtä kiinnostavia kuin Gaudín kuuluisimmat työt, vaikka eivät yhtä paljon huomiota olekaan saaneet osakseen.

Palau Güell

Palau Güell © Tuulia Kolehmainen
Palau Güell © Tuulia Kolehmainen

Teollisuuspohatta Eusebi Güellin kotipalatsin suunnittelussa Gaudí sai ensimmäistä kertaa vapaat kädet toteuttaa itseään hinnasta piittaamatta. Güell oli hänen tärkein mesenaattinsa. Gaudí tilasikin empimättä vain parhaita mahdollisia materiaaleja: kalleimpia kivilaatuja, takorautaa, norsunluuta ja brasilialaista puuta. Palatsin 20 savupiippua ovat kaikki erilaisia, muodoltaan kuin kotiloita tai pyramideja. Yhden niistä Gaudí kruunasi katalaanisotilaitten muinoin käyttämällä lepakkosymbolilla. Sisäkaton kupoliin hän jätti reikiä luonnonvalolle niin, että ne simuloivat kuuta ja tähtiä.

Kun työ valmistui vuonna 1888, aivan kaupungin keskustassa päästiin ihmettelemään omaperäistä katseenvangitsijaa. Pytinki toimi paitsi Güellin asuntona, myös poliittisten kokoontumisten ja kamarikonserttien pitopaikkana. Suvun aristokraattinen ilottelu päättyi sisällissodan puhkeamiseen. Anarkistit sosialisoivat rakennuksen ja tekivät siitä vankityrmän, jonne heitettiin uskovaisia ja porvareita. Sodan jälkeen rakennus luovutettiin Barcelonan kaupungille, jonka omistuksessa se on edelleen.

Osoite: C/ Nou de la Rambla 3–5. Metro: L3 Liceu

Aukioloajat ja liput: www.palauguell.cat

Bellesguard

Bellesguard © Tuulia Kolehmainen
Bellesguard © Tuulia Kolehmainen

Gaudí-kohde, jota muut eivät ole vielä nähneet? Kuulit oikein. Goottilais-modernistinen Bellesguardin torni avattiin yleisölle vasta vuoden 2015 lopulla.

Kirkkomaisella palatsilla on huikea sijainti aivan Tibidabo-vuoren juurella. Audiokierrokselle kannattaa varata liput etukäteen, jotta välttyy jonottelemasta.

Osoite: C/ Bellesguard 16–20.

www.bellesguardgaudi.com

Hospital de Sant Pau

Hospital de Sant Pau © Tuulia Kolehmainen
Hospital de Sant Pau © Tuulia Kolehmainen

Barcelonan toiseksi kuulusimman arkkitehdin Domenèch i Montanerin (1850–1923) suunnittelemaa sairaalarakennusta pidetään yleisesti modernismin parhaana kokonaisuutena ja Unesco julisti sen maailmanperintökohteekseen. Vaaleanpunasävyiseen sairaalakompleksiin, sen kattomaalauksiin ja ornamentteihin on sisällytetty paljon symbolismia: enkeleitä ja pyhimyksiä, vapaamuurarien monogrammeja, Katalonian lipun kuuluisat neljä raitaa ja Barcelonan vaakuna. Pääovelta on suora näköyhteys Sagrada Familialle.

Rakennus sai alkunsa, kun 1900-luvulle tultaessa Ravalin keskiaikaisen Sant Pau -sairaalan tilat olivat käyneet ahtaiksi. Uusi sairaala päätettiin rakentaa Eixamplen kaupunginosaan. Modernismin pääperiaatteisiin kuului tuoda esteettiset elämykset kaikkien ulottuville, ja Lluís Domenech i Montaner halusikin suunnitella sairaalan, joka parantaisi sairaat pelkällä kauneudellaan. Sairaala valmistui vuonna 1930.

Osoite: Carrer de Sant Quintí 89. Metro: L4 Guinardó | Hospital de Sant Pau

Osta liput ennakkoon tästä, niin pääset katsomaan modernistista nähtävyyttä jonottamatta.

Tai varaa liput opastetulle kierrokselle:

Casa de les Punxes

Casa de les puntxes © Tuulia Kolehmainen
Casa de les puntxes © Tuulia Kolehmainen

“Piikkien talo” on Katalonian kolmanneksi kuuluisimman modernistiarkkitehti Josep Puig i Cadafalchin käsialaa (samoin kuin Ristiriitaisuuden korttelin Casa Amatller), ja se valmistui vuonna 1905. Puig i Cadafalchia pidetään modernismin viimeisenä edustajana ja ensimmäisenä nousentistina.

Casa de les Punxes -rakennuksen Cadafalchilta tilasi rikkaan tekstiilitehtailijan leski Àngela Brutau kolmelle tyttärelleen. Kolmea sisarusta rakennuksessa edustavat kolme pyöreää ja teräväkärkistä tornia. Vuonna 2016 uudistetetussa häikäisevän komeassa modernistilinnassa järjestetään opastettuja audiokierroksia.

Rakennuksen yhteydessä toimii myös erinomainen modernistinen museokauppa, kattoterassibaari ja vermuttibaari La Matalaranya, jossa tarjoillaan maistuvia tapaksia. Täyden palvelun elämys siis!

Osoite:

Ennakkolipulla pääset rakennukseen jonon ohi. Siihen sisältyy myös audio-opastus.

Tripsteri App Barcelona banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue myös:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *