Barcelonan museot

Historialliset museot

Pääkuva: Katalonian kansallistaidemuseo, Palau Nacional © Tuulia Kolehmainen

Suosikkimuseoitani Barcelonassa ovat ne, joissa oppii uutta kaupungin parituhatvuotisesta historiasta. Kaupungin historiallisessa museossa pääsee aikamatkailemaan Rooman aikaisen Barcelonan autenttisille raunioille.

“Täällä niitä taidemaailman neroja on riittänyt!”

Katalonian historiallisen museon aikajana ulottuu lähemmäs nykyaikaa: siellä voi bongata muun muassa 1960-luvun baarin ja espanjalaisen auton. 

Katalonian kansallistaidemuseon (MNAC) valikoima on niin suuri, että sille kannattaa varata yksi kokonainen päivä tai mieluummin kaksi, sillä kahdentuhannen vuoden taideaarteita ei niin nopeasti kolutakaan – ja täällä niitä taidemaailman neroja on riittänyt!

Ostamalla lipun ennakkoon, pääset tähän ylvääseen taidemuseoon jonon ohi ja lisäksi pääsyn kattoterassille ottamaan kuvia huikeissa näköaloissa:

Maailman parhaiden taiteilijoiden museoita

Miro-museo © Tuulia Kolehmainen
Miro-museo © Tuulia Kolehmainen

Picasso-museo on Barcelonan vierailluimpia kohteita ja se käsittää malagalaistaiteilijan teoksia ajalta, jolloin hän asui Barcelonassa. Omasta mielestäni Picasso-museo on kuitenkin himpun verran yliarvostettu, eihän sieltä edes löydy niitä kuuluisimpia, kubistisia tauluja. Suosittelenkin tutustumaan mieluummin katalonialaisten taiteilijoiden, kuten Joan Mirón museoihin, joiden ylitsepursuavat kokoelmat tekevät takuuvarmasti vaikutuksen. Jos haluat päästö Montjuïc-kukkulalla sijaitsevaan Mirón taidemuseoon jonon ohi, pääsylippu kannattaa ostaa ennakkoon:

Myös Antoni Tàpiesin taidemuseo on varmasti omalaatuinen kokemus.

Nykytaiteen keskuksia

MACBA © Tuulia Kolehmainen
MACBA © Tuulia Kolehmainen

“Monesti ilmaisnäyttelyt ovat kiinnostavampia kuin maksulliset.”

Kuuluisuuksistaan huolimatta Barcelonan taide-elämä ei onneksi jämähtänyt 1900-luvulle, vaan kaupungista löytyy myös huikeita modernin taiteen pyhättöjä, kuten kiasmamainen MACBA, Nykykulttuurin keskus CCCB sekä Eurooppalaisen nykytaiteen museo MEAM. MACBAAN voi ostaa pääsylipun jo ennakolta täältä:

Ilmaisia taidenäyttelyitä pääsee pälyilemään Barcelonan monissa kulttuurikeskuksissa – monesti näiden näyttelyt ovat sitä paitsi jopa kiinnostavampia kuin maksulliset.

Tiedemuseoita

CosmoCaixa-tiedemuseo © Tuulia Kolehmainen
CosmoCaixa-tiedemuseo © Tuulia Kolehmainen

Barcelonan kiinnostavin tiedemuseo on ehdottomasti jättiläismäinen Cosmocaixa. Suurien tilojen ansiosta museo ei myöskään ole ahdistavan tukossa. Ramblan varrella sijaitsevalla Merimuseolla olisi edellytykset kiinnostavuuteen, olihan Barcelona löytöretkien pääsatamia ja muun muassa Kolumbuksen ensimmäisen matkan paluusatama. Omasta mielestäni museo on kuitenkin pienoinen pettymys. Barcelonan uusimpia museoita on Luonnontieteellinen museo Blau.

Arkkitehtuuri

Gaudín kotimuseo Park Güellissa © Tuulia Kolehmainen
Gaudín kotimuseo Park Güellissa © Tuulia Kolehmainen

Koska Barcelona on arkkitehtuurin mekkoja, kannattaa kaupungissa katsastaa myös aiheeseen liittyvät museot. Tai ainakin Güellin puistossa sijaitseva Gaudín kotimuseo sekä keskustan Modernismimuseo, jonka valikoimaan kuuluu niin tauluja, huonekaluja, veistoksia kuin päheitä lasimaalauksiakin. Lue myös:

Urheilu

Camp Nou
Camp Nou

Voin melkein vakuuttaa, että vierailu Barçan kentällä ja jalkapallomuseossa tekee vaikutuksen, vaikkei lajia seuraisikaan. Jos ei muuta, niin ainakin pääset kehumaan olleesi Euroopan suurimmalla jalkapallostadionilla. Olympialajeille omistettu museo sen sijaan sijaitsee missäs muualla kuin Montjuïc -kukkulan Olympiastadionin yhteydessä.

Kummalliset museot

Frederic Marèsin museo © Tuulia Kolehmainen
Frederic Marèsin museo © Tuulia Kolehmainen

Ja jos olet niin kumma tyyppi, ettei yllä olevasta museotarjonnasta yksikään herättänyt kiinnostusta, niin ei huolen häivää! Barcelonasta kun löytyy erittäin eksentrisen keräilijähepun, Frederic Marèsin museo. Muinaisen Espanjan inkvisition tiloissa sijaitseva museo on ylitsevuotava kokemus ja tavarapaljouteen mahtuu kaikkea kelloista kiiltokuviin ja piipuista nukkeihin. Ja sen lisäksi myös Mammuttimuseo, Taikurimuseo, Parfyymimuseo, Suklaamuseo, Hamppumuseo… ja paljon muita.

“Barcelonasta löytyy museoita kummalliseenkin makuun.”

Ramblalla sijaitsevaa ylihintaista Vahamuseota ei voi suositella, vaikka ilmaiseksi pääsisi: ensinnäkään vahanuket eivät muistuta kohteiltaan ja toiseksi, vaikka muistuttaisivatkin, niin kukaan ei edes tunne näitä Espanjan historian reliikkejä.

Museoiden ilmaispäivät

Barcelonan useimpien museoiden ilmaispäivä on joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai. Kannattaa silti tarkistaa asia kunkin museon nettisivuilta, sillä toisilla museoilla ilmaispäivä onkin jokin muu, kuten keskiviikko.

Muita virallisia ilmaispäiviä ovat mm. 12.2. (Santa Eulàlian päivä), 23.4. (Katalonian suojeluspyhimyksen Sant Jordin päivä), 18.5. (kansainvälinen museopäivä) ja 24.9. (Barcelonan suojeluspyhimyksen La Mercèn päivä).

Jos et ole paikalla kuun alusta ja haluat säästää museoiden pääsymaksuissa, kannattaa ostaa Articket, jolla pääsee Barcelonan parhaisiin taidemuseoihin (MNAC, Miró-museo, Picasso-museo, MACBA, CCCB ja Tàpies-museo) lähes puoleen hintaan.

Articket Bcn

©Paula Kultanen Ribas

DayTripster Barcelona -sovellus
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *