Paras aika matkustaa Barcelonaan?

Sää ja ilmasto

Barcelonassa vallitsee Välimeren ilmasto, joten koko vuoden keskilämpötila on miellyttävät 20 astetta ja meriveden keskilämpö 18 astetta. Paahteisin kuukausi on elokuu ja kylmin tammikuu. Barcelonan talvi on kuin Suomen kesä: lyhyt, mutta vähäluminen (keskimäärin lunta tulee kerran vuosikymmenessä).

Ikivihreät palmut, kimmeltävä Välimeri ja keskipäivän kuuma aurinko tarjoavat kuitenkin takuuvarmasti apua kaamosmasennukseen ympäri vuoden!

Rantaelämää ja festareita

Omia lempikuukausiani Barcelonassa ovat touko–heinäkuu ja syys–lokakuu. Toukokuussa aurinko ei paahda vielä liian kuumasti, mutta rannoilla voi jo loikoilla ja vedessäkin pulahtaa. Kuun lopulla järjestetään Barcelonan megafestari Primavera Sound sekä useita katujuhlia ja flamencofestareita.

Kesäkuussa kadut muuttuvat kaupunkilaisten olohuoneeksi. Lämpimät yöt tarjoavat ilmaiskonsertteja, fiestoja ja festivaaleja pitkin kaupunkia. Juhannusaattoa juhlitaan perinteisesti rannalla ilotulitteiden räiskeessä.

“Kesä jatkuu syyskuun 21. päivään asti.”

Heinäkuu on mitä otollisin aika Barcelonan matkalle, varsinkin jos haluaa tehdä retken vaikka jollekin Costa Bravan ihanista rannoista. Heinäkuussa alkavat myös vaatekauppojen alennusmyynnit, jotka jatkuvat aina syyskuuhun asti. Kuun elämyksellisin tapahtuma on Montjuïc-vuorella järjestettävä ulkoilmaleffafestari Sala Montjuïc. Parhaita musiikkifestareita ovat elektrofestari Sónar ja monitaiteellinen spektaakkeli GREC Festival. Heinäkuu on myös Barcelonan muotiviikkojen ajankohta.

Kesä jatkuu Espanjassa virallisesti syyskuun 21. päivään asti. Rantaelämä rehottaa ja helteitä piisaa koko syyskuun ja silloin järjestetään myös vuoden parhaat katujuhlat. Syyskuun lopulla Barcelonan suurimmassa ilmaistapahtumassa Mercèssä pääsee tutustumaan perinteiseen katujuhlien karnevaalihenkeen isolla kädellä toteutettuna. Lisäksi juhlaan sisältyy teatteria, tanssia ja keikkoja sekä vapaapääsy suurimpaan osaan museoista.

Myös lokakuu on oivallinen hetki saapua Barcelonaan. Vielä tarkenee kipitellä sandaaleilla, muttei ole liian kuuma koluta kaupoissa tai kavuta vuorille. Lokakuussa ei tylsää hetkeä tule, sillä Barcelona kulttuurielämä kuhisee kuin muurahaispesä! On blues- ja jazz-festaria, levy-, tatska- ja manga-messua ja filmifestaritarjontaa: musaleffafestari In-Edit ja Sitgesissä järjestettävä maailman vanhin elokuvafestivaali, joka on edelleen yksi Euroopan suurimmista.

Lämpöä ja flamencoa

Jos et pääse Barcelonaan edellä mainittuina aikoina, suosittelen kevättä. Maalis–huhtikuussa voi parhaimmillaan nauttia jo helteistä. Varsinkin huhtikuussa aurinko paistelee jo sen verran antoisasti, että puistot täyttyvät kukista ja piknik-porukoista. Myös katolisten suuri pääsiäisjuhla ajoittuu maalis-huhtikuulle. Pitkäperjantaina ihmiset kokoontuvat Ramblan varrelle ihailemaan pääsiäiskulkuetta ja sen kohokohtaa, itkevää Neitsyt Maria -patsasta. Eksoottinen elämys luutuneemmallekin luterilaiselle!

Huhtikuun 23. päivä on Kataloniassa ystävän- (tai siis näillä leveysasteilla: rakastavaisten!) päivä sekä Kirjan ja ruusun päivä, jolloin Barcelonan kadut täyttyvät kirja- ja ruusukojuista. Kuun viimeisellä viikolla juhlitaan andalusialaisissa tunnelmissa Feria de abril -flamencofestareilla. Railakkailla ilmaisfestareilla pääsee hurvittelemaan tanssi- ja musisointiesitysten lisäksi andalusialaisilla tapaksilla ja sangrialla.

Joulumarkkinat

Entäpä talvisaika? Marraskuussa ilmat alkavat jo viiletä, ja varsinkin illalla tarvitaan jo takkia. Barcelonan-matka sopii silti piristysruiskeeksi marrasmasennukseen. On messuja, festivaaleja ja fiestoja ja klubeilla järjestetään ahkerasti monenlaisia teemabileitä. Marraskuussa järjestetään myös monenmoisia markkinoita, vaikka joulukuu tietysti on niiden kulta-aikaa. Markkinoista kiinnostavimpia ovat Santa Caterinan keskiaikamarkkinat sekä Ramblan artesaanimarkkinat.

“Lahjat jaetaan loppiaisena.”

Pahimmat jouluhässäkät ajoittuvat Barcelonassa joulukuun lopun ja tammikuun alun väliin. Joulupäivä ja tapaninpäivä ovat pyhiä, mutta lahjat jaetaan loppiaisena. Ensimmäisestä adventista lähtien kaduilla näkee joulumarkkinoiden kojuja, joissa myydään paikallista joulurekvisiittaa: jouluseimiä, kynttilöitä, eukalyptuksen oksia, joululeivonnaisia ja -suklaita. Perinteisin markkinapaikka on Portal de l’Àngel -kävelykatu El Corte Inglés -tavaratalon kupeessa. Lisäksi Lucian päivän tienoilla pidetään erityiset Llúcian markkinat Katedraalin ja Plaça Sant Jaumen ympäristössä.

Kylmimmät kuukaudet ja paikallisten kesäloma

Tammi-helmikuu on vuoden kylmintä aikaa, jolloin kannattaa varata mukaan lämmintä. Yöllä lämpötila laskee joskus jopa alle nollan, toisaalta keskipäivällä se kipuaa kymmenen asteen paremmalle puolelle. Ilman kosteus saa kylmyyden tuntumaan astemääräänsä kylmemmältä. Mutta onneksi punaviini lämmittää!

Tarkkaavaisimmat ovatkin jo huomanneet, että skippasin yhden kuukauden kokonaan välistä. Nimittäin elokuun, miksi? Elokuu on Espanjan virallinen lomakuukausi, jolloin suurin osa barcelonalaisistakin häipyy loman viettoon. Kaupungissa on siis etupäässä turisteja ja turismin parissa työskenteleviä. Elokuuta ei voi suositella matkan ajankohdaksi, jos haluaa nähdä nimenomaan paikallista elämänmenoa. Monet ravintolat, baarit ja keikkapaikatkin pitävät ovensa kiinni osan kuusta omistajien paetessa lomanviettoon. Myös paahtavasta helteestä kärsiville elokuu on huono ajankohta; esimerkiksi metroissa ilmastointi ei aina toimi, ja hikoilu jatkuu läpi yön.

Toisaalta, ei se elokuukaan mikään katastrofi sentään ole: elokuu on kaupunginosien omien katujuhlien kulta-aikaa ja alennusmyynnit jatkuvat koko kuukauden. Tai sitten voit aina lähteä metsästämään barcelonalaisia vaikka Costa Bravan rannoille!

©Paula Kultanen Ribas

Tripsteri App Barcelona banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue lisää:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *