Käytännön matkavinkkejä Berliiniin

Kaikki mitä tarvitsee tietää Berliiniin matkaa varten: Miten päästä lentokentältä hotellille? Mistä saa matkaliput? Pitääkö Berliinissä antaa juomarahaa? Onko kaupunki turvallinen? Minkä ikäisenä Berliinissä pääsee baariin? Matkavinkkejä löytyy lisäksi myös artikkelin kommenttikentästä.

Koska kannattaa matkustaa Berliiniin?

Omat lempikuukauteni Berliinissä ovat touko- ja kesäkuu, vaikka sää voi silloin olla arvaamaton. Kaupunki on alkukesästä vehreimmillään eikä Euroopan lomakausi ole vielä alkanut. Myös syyskuun alku saattaa vielä olla lämmin ja kaunis.

Berliinin kesät ovat Suomeen verrattuna ainakin kuukautta pidempiä molemmista päistä – ja kuumempia. Jopa trooppisen tuntuiset kesäpäivät saattavat lähennellä +40 celsiusastetta.

Talvet ovat lyhyempiä sekä lauheampia kuin Etelä-Suomessa: lunta on yleensä vain parin viikon ajan ja lämpötila laskee harvoin alle -5°C. Berliinin talveen kuuluu sen sijaan jäätävä viima. Tammi-helmikuussa kaupunki tuntuu erityisen kylmältä ja harmaalta. Toisaalta esimerkiksi museot ja ravintolat ovat silloin rauhallisempia!

Berliinissä on paljon kivoja tapahtumia, joihin on helppoa osallistua. Esimerkiksi kesäkuussa järjestetään isot kulttuurikarnevaalit, elokuussa rakennetaan sekä olutmaili että vegaanifestivaalit. Joulukuussa pimeyttä helpottaa kymmenet tunnelmalliset joulumarkkinat.

Berliinissä on lisäksi paljon isoja sateenkaaritapahtumia kuten pääsiäisen fetissibileet, heinäkuun katujuhlat ja jokasyksyinen Folsom Europe.

Hotellit ja yöpyminen Berliinissä

Berliinin hotellitarjonta ei suosituimpina ajankohtina oikein kata matkailijamäärää, joten hotellihuone kannattaa varata ajoissa! Kiva hotelli maksaa noin 100 euroa per yö, kun taas budjetilla matkaava saa hostellin yhteismajoituksesta pedin jo noin 20 eurolla per yö.

Hotellin valintaa kannattaa pohtia myös Berliinin eri kaupunginosien näkökulmasta.

Jos matkustaa pienten lasten kanssa, kannattaa yöpyminen varata esimerkiksi alueelta, jossa on puisto tai leikkipaikka lähellä – niitä Berliinissä on paljon. Jos mukana on lastenvaunut, voi olla järkevää tsekata myös lähimmän metroaseman esteettömyys.

Kaupungissa liikkuminen

Berliini sai vihdoin uuden lentoaseman – Berliiniin saavutaan nykyään Berlin Brandenburg Willy Brandt -lentokentälle, kavereiden kesken “BER”. Sieltä pääsee kohti kaupunkia kätevähkösti junalla.

Ison kaupungin pitkät välimatkat voivat yllättää, joten jalkoja kannattaa säästellä aina kun voi! Hyvin toimiva julkinen liikenne koostuu laajasta metrojen, paikallisjunien, raitiovaunujen sekä bussien verkostosta ja kattaa kaupungin erinomaisesti.

Mukavin ja usein myös kätevin tapa tutustua kaupunkiin on kuitenkin pyörän selästä. Etäisyydet hahmottuvat hyvin eikä mikään mene ohi niin kuin maan alla matkustaessa!

Joka suunnittelee tulevansa Berliiniin autolla tarvitsee kaupunkialueella, eli Ring-radan sisäpuolella, vihreän, netistäkin saatavan Umweltsplakette-tarran merkiksi siitä, ettei auto saastuta yli sallittujen rajojen. Tarran voi tilata myös ulkomailla rekisteröityihin autoihin, kunhan prosessiin varaa pari viikkoa aikaa.

Berliinin hintataso

Berliini tunnetaan edullisesta hintatasosta. Puolen litran oluttuoppi maksaa ravintolassa noin neljä euroa, cappuccino yleensä noin kolme euroa. Hinnat nousevat tosin koko ajan hitaasti, mutta varmasti.

Lasten kanssa Berliinissä

Berliini on lapsiystävällinen kaupunki: kahviloissa ja ravintoloissa on totuttu lasten läsnäoloon, puistoja ja leikkipaikkoja on paljon.

Esimerkiksi tv-torniin, luonnontieteelliseen museoon sekä valtiopäivätalon katolle pääsee jonojen ohi varaamalla liput etukäteen netistä. Lisäksi lähes kaikkialle on tarjolla edullisempi perhelippu. Berliinissä on myös useita perhekahviloita (Kindercafé), joissa lapsille on leluja ja aktiviteetteja

Alle kuusivuotiaat matkustavat julkisessa liikenteessä ilmaiseksi eikä lastenvaunuja varten tarvitse erillistä lippua. 6–14-vuotiaat matkustavat alennetulla Ermäßigungsfahrschein-lipulla, (1,70 €, AB-vyöhyke). Monilta asemilta puuttuvat hissit, joten pikkulapsen kanssa matkaan kannattaa varata mahdollisimman kevyet vaunut tai kantoreppu. Vaunujen kanssa on syytä etenkin bussimatkoilla välttää ruuhka-aikoja, sillä se säästää kaikkien hermoja. Muista myös, että etäisyydet voivat olla pitkiä!

Paikallisvinkki: Melkein kaikissa ison DM-ketjun kemikaalioissa on lastentuotteiden vieressä vaipanvaihtopiste.

Esteetön Berliini

Berliinin metrot, paikallisjunat sekä bussit ovat esteettömiä, mutta aivan kaikki raitiovaunut eivät. Joillakin asemilla junaan nousemiseen tarvitaan ramppia. Bussiin noustaan keskiovista. Kuljettajalta saa apua asettumalla pysäkillä junan etupään kohdalle ja kiinnittämällä kuljettajan huomion.

Lastenvaunujen tai pyörätuolien kanssa voi julkisessa liikenteessä olla ongelmia, sillä kaikilla juna-asemilla ei vielä ole hissejä – niitä lisätään koko ajan. BVG:n nettisivuilla oleva reittiopas näyttää ikonein, onko pysäkki esteetön vai ei.

Berliiniä pidetään silti poikkeuksellisen hyvänä kaupunkina liikuntarajoitteisille. Pyrkimys esteettömyyteen on jo vuosikymmeniä ollut osa urbaania suunnittelua.

Pyörätuolilla pääsee myös moneen Spree-jokea risteilevään jokilaivaan. Sokea tai näkörajoitteinen matkailija voi kokea Berliinin pyörätaksin kyydistä. Android- sekä Apple-puhelimiin saatava VisitBerlin-turismiviraston ilmainen englanninkielinen matkasovellus ehdottaa esteettömiä kulkureittejä sekä sightseeing-kierroksia.

Aika

Saksassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Myös Saksassa siirrytään kesä-aikaan. 

Berliinin aukioloajat

Kauppojen ja ravintoloiden aukiolot kannattaa tarkistaa etukäteen. Etenkin pienten kauppojen aukioloajat vaihtelevat. Ravintoloiden keskuudessa on yleistä, että maanantaina pidetään lepopäivä. Kunnon suurkaupungissa ravintolavierailu tai baarikeikka onnistuu tosin kellon ympäri

Kaupat ovat kiinni sunnuntaisin, mutta silloin on onneksi kirpputoripäivä!

Myös moni valtiollinen museo on kiinni maanantaisin.

Juomavesi Berliinissä

Berliinin hanavesi on hyvälaatuista ja sitä voi juoda huoletta. Sitä ei aina saksalaisten käytöksestä uskoisi, sillä he ovat harmillisen isoja pullovesifaneja. Ravintoloissakin on monesti vaikeaa saada tilattua hanavettä, mutta siellä se taitaa olla rahakysymys.

Hanavesi on poikkeuksellisen kovaa. Sen huomaa keittiön ja kylpyhuoneen kalkkitahroista tai hiusten karkeudesta.

Erityisruokavalioiden noudattaminen

Gluteeni- ja laktoosiongelmia ei Berliinissä huomioida niin hyvin kuin Suomessa. Ruokakaupoissa on melko huonot valikoimat sekä merkinnät. Allergikon pitää valita ravintola huolella – Kreuzbergin ravintolasuositusten seasta löytyy esimerkiksi gluteeniton Glutanada-ravintola.

Vegaaniravintolat ovat yleensä hyviä huomioimaan myös muita erityisruokavalioita.

Berliinin turvallisuus, sairaanhoito ja hätätilanteet

Berliiniä pidetään turvallisena suurkaupunkina eikä mitään kaupunginosaa eikä ihmisryhmiä tarvitse vältellä. Tilastollisesti rikoksen uhri joutuu todennäköisimmin varkauden kohteeksi.

Koska Saksassa kaikilta vaaditaan sairausvakuutus, helpottaa Kelalta saatava eurooppalainen sairaanhoitokortti hoidon saantia. Jos tarvitset Berliinissä ollessasi äkillistä hoitoa, mene mille tahansa lääkärin vastaanotolle tai sairaalan ympärivuorokautiseen päivystykseen.

Apteekkeja on runsaasti ja niistä Suomen tapaan aina asiantuntevia neuvoja. Ne ovat auki noin 8–18 tai 9–21. Hauptbahnhof-päärautatieasemalla sijaitseva apteekki on auki vuorokauden ympäri.

Lain mukaan Saksassa tulee aina kantaa mukana henkilöllisyystodistusta.

Yleinen hätänumero: 112.
Poliisin hätänumero: 110.

Kieli ja kulttuuri Berliinissä

Berliinissä vieraillessa pärjää nykyään hyvin englanniksi. Vastaan sattuu silti varmasti henkilöitä, jotka eivät mielellään puhu englantia, sekä opasteita, joissa tietoa on vain saksaksi. Muiden kieliryhmien huomiointi on viime vuosina parantunut huimasti.

Vaikka koulusaksa on hallussa, voi berliiniläisten murre – ja huumori – aiheuttaa ymmärtämisvaikeuksia.

Reilu matkailu

Tripsteri tuo matkailuun reilua näkökulmaa. Kaupunkiturismi saastuttaa ilmaa, kaventaa paikallisten kaupunkitilaa ja johtaa monesta eri syystä hintatason sekä vuokrien nousuun. Mitä asioita reilu matkailija voi ottaa huomioon Berliinissä? Paikallisia harmittavat etenkin öistä melua aiheuttavat bileturistit, johon poliitikalla ei tunnu olevan keinoja.

Berliinissä valokuvaamiseen liittyvät säännöt:

Saksassa ihmisillä on “oikeus omaan kuvaansa”. Käytännössä ihmisistä saa julkisilla paikoilla ottaa kuvia, mutta niitä ei saa julkaista tai levittää ilman heidän lupaansa. Tämä pätee myös sosiaaliseen mediaan. Tällaisesta kuvakäytöstä voi joutua oikeuteen.

Jopa taiteellinen katukuvaus on Saksan lain näkökulmasta ongelmallista. Nyrkkisääntönä voi pitää, että niin kauan kuin kuvan henkilö tai henkilöt eivät ole tulkittavissa pääkohteiksi (kuvan kohde on rakennus tai maisema) tai jos heitä ei tunnista, saa kuvan julkaista myös luvatta. Jos ihmispaljoudesta joku on etualalla tai erottuu tekemisellään selkeästi joukosta, hän voi osoittaa olevansa kuvan aiheena ja kuvan julkaisuun tarvitaan lupa. Kuvaa mielenosoituksesta, konsertista tai muusta erikoistapahtumasta, jopa joulumarkkinoilta, voi pitää nykyaikaa selkeästi esittävänä. Näin valokuvan julkaisuun ei tarvita lupaa. Valokuva tai sen yhteys ei saa luoda vääriä tai kiusallisia tulkintoja siinä näkyvästä henkilöstä.

© Erica Löfman

DayTripster Berliini App
iOS-latausnappi
Android-latausnappi
*Tripsteri.fi-sivuston aineistoa ei saa muokata tai jäljentää millään tavoin. Tripsteri sanoutuu irti kaikesta vastuusta niin suorista kuin epäsuorista vahingoista tai menetyksistä, jotka syntyvät seurauksena verkkosivujen sisällöstä (tai sen puuttumisesta). Ilmoitathan mahdollisista sisältöön liittyvistä ongelmista osoitteeseen [email protected].

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Lue lisää

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *