Tokion konbinit ja ruokakaupat

Konbini on japanilainen yleisnimi pienille päivittäistavarakaupoille tai suurille kioskeille, joista voi ostaa niin oluet, sushilaatikon kuin sukkahousutkin. Suurimpia ketjuista ovat Lawson, 7-Eleven, Family Mart ja AMPM.

Konbineita on yleensä joka nurkalla, ja parasta on se, että ne ovat myöhään auki. Suuri osa on auki läpi yön. Legendaarista on noutaa niin sanottu kävelykalja yöllistä kotimatkaa varten. Japanissa ei ole rajoituksia alkoholin myynnille, joten kävelypillisake on myös mahdollinen valinta.

Lawson-konbinista voi myös ostaa automaattilippuja konsertteihin (video-ohje täällä), ja monessa 7-Elevenissä on kansainvälisillä korteilla toimiva pankkiautomaatti, jollaista ei aina ole helpointa Tokiosta löytää. Lawsonia on myös 100 jenin versiona (kaikki ruuat maksavat alle euron) ja luomu-Lawsonina.

Tavallinen konbini-eväs on esimerkiksi onigiri, riisikolmio, jonka sisällä on suolainen tai suolaisenmakea täyte. Kasvissyöjä voi tähytä tai kysyä myyjältä konbu-onigiriä, joka sisältää merilevää, tai ume-onigiriä, joka sisältää japaninaprikoosia. Konbinista voi ostaa myös lämpimiä nakkeja ja lihasämpylöitä, salaatteja, jogurtteja, sushia, suurempia valmisannoksia ja jälkiruokia.

Hieman isompia ruokakauppoja ovat muun muassa ketjut Marusho ja Peacock. Niistä saa sekä paikallisia antimia että tuontituotteita kuten kallista juustoa minipakkauksissa. Yleensä tarjolla on myös laaja valikoima oluita, viinejä ja sakeja.

Suurten tavaratalojen alimmat kerrokset on usein omistettu ruualle. Niissä kuljeskelu on ehdoton osa täydellistä Tokion-matkaa. Ensimmäiset käynnit kuluvat sen ihmettelyssä, mikä mikin mötikkä ja purnukka mahtaa olla. Tuotteita on valikoimissa kausittain: talvella mansikoita, kesällä viinirypäleitä.

Monessa tavaratalossa on myös deli-osasto eli depachika, jolla voi ihailla mitä upeampia leivonnaisia, lounasannosrasioita eli bentobokseja ja jälkiruoka-annoksia. Tsekkaa esimerkiksi Isetan ja Takashimaya Times Square Shinjukussa. Jo pelkästä katselusta täytyy vatsa.

©Siru Valleala

Sushiravintoloita
Tempuraa, yakitoria ja okonomiyakia
Shabu shabua, kaisekia ja kiinalaista
Sobaa, udonia, donburia ja raamenia
Pikaruokaa Tokiosta
Kasvissyöjän kohteet
Perheravintoloita

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *