Älä mokaa nolosti. Näin matkailija käyttäytyy japanilaisittain.

Käytöstavat Japanissa kannattaa muistaa. Maassa kohteliaisuus on itsestäänselvää. Kaikenlainen möykkääminen ja öykkäröinti on törkeää – ja ulkomaalaista. Turisteja kohtaan ollaan silti suopeita, mikäli mokailu rajoittuu moninaisessa tapakulttuurissa luovimiseen. Möykkärit kierretään kaukaa.

Kun noudatat edes näitä perussääntöjä, sinua kunnioitetaan ja arvostetaan fiksuna ulkomaalaisena, ja se on jo paljon!

  • Kohdatessasi japanilaisen tuttavan, älä syöksy halaamaan, vaikka vaikuttaisi siltä, että tuttava tulee lähelle. Tein kerran tämän erheen, ja sain halattavakseni mykistyneen puupökkelön. Hyvä tapa on kumartaa kevyesti, ja monet japanilaiset kyllä tietävät, että ulkomaalaista voi kätellä.
  • Japanilaiset eivät romanttisissa olosuhteissakaan halaile ja suutele julkisesti. Kulkeminen käsi kädessä on tavallista pareille.
  • Muista sanoa sumimasen eli anteeksi/kiitos hieman joka välissä. Sana on hyvä esimerkiksi ruuhkassa tunkiessa, tietä kysyessä, ravintolassa tarjoilijan huomion saamiseksi ja kiitokseksi saatuasi tarjoilijalta lasintäydennyksen. Sano aina sumimasen, jos sinusta tuntuu, että vaivaat jotakuta jollakulla asialla tai jos tunnet, että nyt toimit tökerösti.
  • Älä niistää töräytä julkisella paikalla. Japanilainen saattaa korkeintaan sievästi taputella nenäänsä nenäliinalla. Kohteliaampaa on niistää sisäänpäin, vaikkei se kuulosta sen paremmalta vaihtoehdolta.
  • Japanilaiset eivät syö eväitään julkisissa liikennevälineissä tai kävellessään kadulla. Poikkeuksen tekevät puistot ja ylipäänsä se, että istuu jonnekin alas. Myös pitkän matkan kulkuvälineissä yksi matkan kohokohdista on ateriaboksin nauttiminen.
  • Puhelimissa ei yleensä pidetä ääniä päällä eikä kännykkään puhuta liikennevälineissä. Puhelimia kyllä muuten näprätään jatkuvasti.
  • Tupakkaa ei saa polttaa ulkona missä vain, vaan ainoastaan tupakointiin merkatuilla paikoilla. Niitä on esimerkiksi asemien edustoilla. Kadulla tupakoiminen on paheksuttavaa. Sen sijaan baareissa ja useissa kahviloissa ja ravintoloissa saa yhä polttaa, vaikka kieltoja on tullut enemmän.
  • Japanissa miesten ei ole tapana avata ovia naisille tai auttaa kantamusten kanssa, joten sellaista kohteliaisuutta ei kannata odottaa. Vanhempia ihmisiä kunnioitetaan, tai ainakin vanhempia miehiä. Hmh.
  • Silmiin katsominen ei ole enää niin epätavallista, mutta tuijottaminen on moukkamaista. Opettele japanilainen tapa tuijottaa vaivihkaa ja salaa.
  • Riisu aina sisätiloissa kengät. Wc:ssä on yleensä erilliset vessatohvelit, joihin mahdolliset sisätohvelit on vaihdettava. Kengät riisutaan myös sovituskopissa, toimistoissa ja pienissä temppeleissä sekä ryokan-majataloissa, muissa majoituskohteissa tai joissakin ravintoloissa.
  • Monet japanilaisnaiset laittavat julkisessa käymälässä päälle tarkoitukseen suunnitellun hurinan. Ei ole kohteliasta lorotella täysillä.
  • Käyntikortin antaminen on sivistynyt teko. Ojenna se pitämällä kortin yläreunoista kiinni molemmin käsin. Ole kiinnostunut vastapuolen antamasta käyntikortista.
  • Japanilaiset arvostavat pieniä tuliaisia. Muista kaunis paketointi! Itse vien usein suomalaisia keksejä ja karkkeja tai muumitavaraa. Japanilaiset pitävät skandinaavisesta muotoilusta ja luontoon liittyvistä lahjoista. Salmiakkia ei kannata viedä, paitsi tietenkin kuriositeettina: kyllä he nielevät herkkumme urhoollisesti: omoshiroiiii, mielenkiintoista…
  • Koskaan ei voi kumarrella liikaa! Eikä hymyillä!

Ravintolakäyttäytymisen perusteet

  1. Aloita ateriointi sanomalla: Itadakimasu, hyvää ruokahalua.
  2. Syömäpuikkojen päitä ei saa laittaa sojottamaan toista ihmistä kohti, eikä puikkoja saa tökätä pystyyn riisiin.
  3. Ellet kerta kaikkiaan osaa syödä puikoilla, pyydä haarukkaa, mutta muista, että monen ruuan, kuten sushin, voi syödä myös sormin.
  4. Älä uita ruokia soijakastikkeessa vaan vain hipaise kastikkeen pintaa. On rumaa, jos kastikkeen joukkoon joutuu riisiä. Riisin päälle ei ole soveliasta kaataa soijakastiketta.
  5. Täytä toisen lasi ja anna hänen täyttää sinun lasisi. On yleistä tilata yhteinen pullo ja jakaa se.
  6. Aina kun aloitatte uuden lasillisen, kippistäkää kampai. Pidä omaa lasiasi isännän lasia alempana.
  7. Raamen-keittoa saa ja pitää ryystää äänekkäästi.
  8. Annoksia on tapana jakaa koko porukan kesken. Lasku usein jaetaan tasan kaikkien kesken: betsu-betsu. Jos sinut on kutsuttu illalliselle, isäntä tai emäntä yleensä tarjoaa.
  9. Päätä ateria sanomalla: Gochisoosamadeshita, sepä oli juhla-ateria.

 

Tripsterin Tokio-opas:

Tokio

© Siru Valleala

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *