Islanninhevonen ja ratsastusvälineiden tuontirajoitukset Islantiin

Islantilaiset ovat hevoskansaa.

Hevonen on islantilaiselle enemmän kuin kotieläin. Se on ystävä. Hevosella on ollut koko historiansa ajan tärkeä merkitys islantilaisille. Islanninhevosista kerrotaan usein saagoissa, joissa ne toimivat viikinkien urheina sotaratsuina. Islanninhevonen on auttanut matkustamisessa, tavaroiden kuljettamisessa ja maanviljelyksessä.

Monikymmenpäiset hevoslaumat kuuluvat edelleen islantilaiseen maisemaan. Islannissa laiduntaa yli 70 000 hevosta. Se tekee yhden hevosen neljää islantilaista kohti.

Turistikäyttöön koulutetut islanninhevoset ovat säyseitä ohjastettavia, joten aloittelijakin pääsee kokemaan ratsastamisen hurmaa. Ja mikä onkaan ihanampaa, kuin tutustua vuorenrinteisiin ja muihin luonnon ihmeellisyyksiin rotevan ja matalan islanninhevosen selässä!

Lähde puolikkaaksi päiväksi islanninhevostallille ja tutustu luontoon tasaisesti tölttäävän issikan kanssa. Reilun 100 euron hintaiseen ikimuistoiseen issikkaretkeen sisältyy 1,5 h ratsastuksen lisäksi kaikki tarvittavat varusteet (kypärä, sadevaatteet) sekä kuljetukset Reykjavikista ja takaisin. Tämä retki sopii myös aivan ensikertalaisille.

Iha-naa, sanoi íslenski hesturinn eli islanninhevonen. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)
Iha-naa, sanoi íslenski hesturinn eli islanninhevonen. (Kuva: Björgvin Hilmarsson)

RATSASTUSVÄLINEIDEN TUONTIRAJOITUKSET ISLANTIIN

Islanninhevonen on yksi maailman vanhimmista hevosroduista. Se on kasvanut eristyksessä kotisaarellaan monia vuosisatoja. Siksi se on hyvin herkkä ulkopuolelta tuleville taudeille. Ulkomailla harmiton hevosnuha saattaa koitua Islannissa kohtalokkaaksi. Tartuntavaaran ehkäisemiseksi Islantiin ei saa tuoda lainkaan käytettyjä satuloita, harjoja tai ratsastushanskoja. Saappaat ja ratsastushousut on puhdistettava ja desinfioitava huolellisesti ennen maahan tuloa. Islantiin ei saa tuoda lainkaan hevosia: niinpä maasta kerran lähteneelle islanninhevoselle ei myönnetä paluulippua.

Muille hevosille harmiton, mantereelta tullut pikkunuha voi koitua kuolemaksi islanninhevosille. Issikka on elänyt vuosisatoja eristyksessä ja siksi äärimmäisen pöpöherkkä tyyppi. Siksi Islantiin ei saa tuoda hevosia ulkomailta, eikä ratsastusturisti saa tuoda mukanaan juuri mitään hevostavaraa. Lue tästä Islannin elintarvike- ja eläinturvallisuusviraston päivitetyt ohjeet:

Islantiin ei saa tuoda seuraavia ratsastusvälineitä:

Käytetyt ratsastusvarusteet kuten satulat, suitset, ratsupiiskat ja satulahuovat.

Käytetyt ratsastushanskat. Ei riitä, että hanskat pesee hyvin tai desinfioi: Islannin ulkopuolella käytössä olevat ratsastushanskat ovat kiellettyjä. Uusia käsineitä ei kuitenkaan tarvitse matkaa varten ostaa, koska useimmilta talleilta saa lainaan hanskat (ja aina ainakin kypärät).

Nahkaosia sisältävät vaatteet. Käytetyt täysnahkaiset/-mokkaiset chapsit ja puolichapsit ovat kiellettyjä. Samoin käytetyt nahkaiset ratsastuskengät.

Islantiin saa tuoda näitä ratsastusvaatteita, jos ne on pestu kunnolla:

Ratsastusvaatteet ja -kengät/-saappaat pitää pestä pesukoneessa tai viedä pesulaan kuivapesuun ennen Islantiin saapumista. Jos pesu pesukoneessa tai kuivapesu ei ole mahdollista, tee näin:

1. Huuhdo vaatteet/kengät vedessä, jossa on tiskiainetta. Anna kuivua.

2. Ruiskuta vaatteet suihkupulloon tehdyllä 1 %:n Virkon S-liuoksella (eli 10 g Virkon S:ää vesilitraa kohti). Virkon S on desinfiointiaine, jota saa useimmista apteekeista.

3. Älä käytä varusteita vähintään viiteen päivään ennen Islannin-matkaasi. (Säilö niitä esimerkiksi vaatekaapissa tai muovipussissa).

Lue lisää: Vinkit issikkatiloille Islannissa

© Satu Rämö

Satu Rämö

Islannissa asuva kirjailija ja luovan alan yrittäjä. Intohimona matkailu ja islanninhevosreissut. www.satu.is

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *