Rooma – Forum Romanum

Rooma on moninkertainen historian kerrosleipä: Forum Romanum oli vielä rautakaudella 800-luvulla eaa. hetteistä suota, johon tuon ajan roomalaiset hautasivat vainajansa.

Etruskit kuivattivat suon 500-luvulla eaa. ja aloittivat alueen viemäröinnin. Sittemmin suosta kehkeytyi Rooman tasavallan ajan poliittinen, taloudellinen ja uskonnollinen keskus, jota rakennettiin useiden vuosisatojen ajan. Välillä tulipalot hävittivät rakennuksia, mutta tilalle tehtiin aina uusia.

Keskiajalla kristityt tuhosivat antiikin ajan pakanatemppeleitä ja muuttivat niitä kirkoiksi. Paavit ryöstivät häpeilemättä Forumin pronssia ja marmoria omiin suurellisiin rakennusprojekteihinsa. Kaatuneet pylväät hautautuivat maakerrosten ja lopulta kasvillisuuden alle. Osa on sittemmin kaivettu esiin, osa lepää vielä maakerrosten ja rakennusten alla.

Vasta 1800-luvulla arkeologit kiinnostuivat Forum Romanumista. Uskomatonta mutta totta, tuolloin Forum toimi karjalaitumena! Kaivaukset jatkuvat edelleen, ja tietoa ja kiviröykkiöitä on kertynyt enemmän kuin yhden arkeologin elämäntyöksi, ja työ jatkuu edelleen. Turisti voi vain vähän raapaista pintaa.

Via Sacra (Pyhä tie) kulkee halki Forum Romanumin Piazza Venezialta Colosseumille. Piazza Venezian päässä ensimmäisenä vastaan tulee Basilica Aemilia vuodelta 179 eaa. Basilican vierestä kulkee viemäri Cloaca Maxima. Via Sacran ja Argiletumin risteyksestä on tunnistettu Januksen temppelin rauniot. Janus oli muutoksen, alkamisen ja loppumisen jumala, ja temppelin ovet pidettiin rauhan aikana kiinni ja sodan aikana auki.

Septimius Severuksen kolmiaukkoinen riemukaari on lähellä Capitoliumin kukkulaa. Afrikkalaista syntyperää ollut keisari kruunasi sotilaalliset saavutuksensa tällä triumfikaarella 203 jaa. Riemukaarta koristivat hänen poikiaan Caracallaa ja Getaa esittäneet patsaat. Kun Caracalla tappoi veljensä äitinsä syliin 211, hän poistatti Getan patsaan riemukaaresta.

Riemukaaren vasemmalla puolella on aavistus antiikinaikaisesta puhujalavasta nimeltä Rostra. Kerrotaan, että Ciceron pää ja kädet koristivat lavaa 43 eaa. Antoniuksen, Augustuksen liittolaisen, vaimo Fulvia pisti tarinan mukaan hiusneulansa kuuluisan puhujan Ciceron kielen lävitse.

Curia Iulian ja Septimius Severuksen riemukaaren välissä on aidattu alue, joka erottuu selvästi valkoisesta travertiinikiveyksestä. Alue koostuu mustasta marmorista (Labis Niger) ja sen alle johtavat portaat, joita yleisö ei pääse laskeutumaan. Paikka on merkittävä, sillä vuonna 1899 suoritetuissa kaivauksissa mustan marmorin alta löytyi alttari, pylvään jalusta ja tasasivuinen tuffipylväs. Paikkaa on myllerretty ensimmäisellä vuosisadalla jaa. ja peitetty sitten ja merkitty erivärisellä marmorilla kuin ympäröivä Forumin kiveys. Alttarin vieressä seisovasta tuffikivestä löytyi arkaaisella latinalla kirjoitettu teksti, jossa kirotaan se, joka uskaltaa kajota kuninkaan käyttämään alttariin. Tämä teksti on ainoa todiste Rooman myyttisestä kuningasajasta. Tuffikivi on ajoitettu 500-luvulle eaa. ja on arveltu, että alttari on pystytetty Romuluksen kuolinpaikalle.

Labis Nigerin oikealla puolella seisoo ehjä tiilirakennus, Curia, jossa Rooman senaatti kokoontui. Caesar rakennutti ja Augustus vihki sen käyttöön 29 eaa. Ennen Curia Iuliaa paikalla oli Tulluksen rakennuttama Curia Hostilia. Curia Iuliaakin korjailtiin vuosisatojen kuluessa ja nykyinen ulkoasu on peräisin Diocletianuksen ajalta 200-luvulta. Curia säilyi, sillä se muutettiin 600-luvulla kirkoksi ja sen nimeksi tuli San Adriano. Mussolini poistatti sen kirkolliset kuorrutukset antiikin innostuksessaan, ja niin Curia muistuttaa taas enemmän itseään. Pronssiovet ovat kopiot, sillä alkuperäiset paavi siirrätti 1600-luvulla San Giovanni in Laterano -kirkkoon.

Riemukaaren oikealla puolella on Concordian, yksimielisyyden jumalattaren, temppelin koroke. Camillus rakennutti sen 367 eaa. saatuaan ratkottua blebeijien ja patriisien väliset erimielisyydet. Concordian temppelin jäännösten vieressä seisoo kolme pylvästä, jotka kannattelevat Vespasianuksen temppelin päätykolmion reunaa. Titus rakennutti temppelin kuumetautiin menehtyneen isänsä Vespasianuksen kunniaksi. Titus valmisteli myös isänsä julistamista jumalaksi. Vespasianus oli hankkeesta tietoinen, sillä kun hän sai ensimmäisen sairauskohtauksensa, hän huudahti: ”Oi voi, minusta taitaa tulla jumala!”

Tituskin kuoli kuumetautiin ja temppelin saattoi valmiiksi hänen veljensä Domitianus, jota on myös epäilty osalliseksi veljensä kuolemaan. Ehkä tekonsa hyvitykseksi Domitianus nimesi vuonna 80 valmistuneen temppelin Vespasianuksen ja Tituksen temppeliksi.

Vasemmalla on Saturnuksen temppelin vaikuttavat kahdeksan pystyssä olevaa graniittipylvästä joonialaisine kapiteeleineen. Temppeli seisoi korkealla jalustalla, jonka sisällä säilytettiin valtionkassaa. Saturnuksen temppeli oli tasavallan ajan ensimmäinen suuri rakennusprojekti, ja se valmistui 497 eaa. Temppeliä korjailtiin sittemmin useita kertoja tulipalojen tuhoilta.

Forumin aukion keskellä kohoaa 13,5 metrin korkeuteen yksinäinen Fokaan pylväs. Bysanttikeisari Fokas muistetaan erityisesti siitä, että hän lahjoitti 608 silloiselle paaville Pantheonin kirkoksi. Eleen ansiosta Pantheon säästyi jälkimaailmalle. Fokas pääsi valtaan murhauttamalla edeltäjänsä ja tämän viisi lasta, mitä hänen muistokirjoituksessaan kirkon lahjoittaman pylvään jalustassa ei turhaan alleviivata: ”parhaan, lempeimmän ja hurskaimman” keisarin kunniaksi. Fokaan pronssipatsas on kadonnut pylvään päästä.

Caesarin 46 rakennuttamasta Basilica Iuliasta on jäljellä enää koroke, jonka yhdellä portaalla erottuu selvästi shakkilaudan tyyppinen marmoriin hakattu pelilauta. Caesar rakennutti basilikansa paikalla olleen Basilica Sempronian tilalle, joka puolestaan oli rakennettu yksityistalojen tilalle. Basilica Iulian tuomioistuimessa selvitettiin perintöasioita, mikä oli tuolloin suurta kansanhuvia. Yleisö, joka ei mahtunut sisälle, pelasi portaisiin hakattuja lautapelejä odottaessaan sisään pääsyä. Kauas ei tästä olla tultu, sillä Italian televisiossa pyörii suosittu tosi-tv-ohjelma, jossa tuomari ratkoo avioero- ja perintöriitoja.

Julius Caesarin ruumis poltettiin Forum Romanumilla siinä kohtaa, missä nyt on Divus Juliuksen temppelin rauniot Forumin itäpuolella. Augustus rakennutti temppelin setänsä kunniaksi 29 eaa.

Caesarin temppelistä oikealla on Castorin ja Polluxin temppelin jäljellä olevat kolme korinttilaispylvästä korkealla korokkeellaan. Temppelin ensimmäinen versio valmistui 484 eaa. jumalaveljesten Castorin ja Polluxin kunniaksi, kun roomalaiset olivat tarinan mukaan heidän avullaan voittaneet Regillus-järven taistelun 499 eaa. Juppiterin eli Zeuksen pojat Castor ja Pollux juottivat taistelun jälkeen hevosiaan Forumin Juturna-lähteessä ja katosivat sen siliän tien. Lähdenymfi oli kuitenkin nähnyt heidät ja niin heidän kunniakseen pystytettiin temppeli lähteen viereen. Juturnan lähde oli Forumin päävesilähde. Nyt näkyvät pylväät ovat peräisin uudelleen rakennetusta temppelistä vuodelta 6 jaa. Temppelin takana on keskiaikainen kirkko S. Maria Antiqua 500-luvulta.

Pyöreä Vestan temppeli sitä ympäröivine 20 korinttilaisine pylväineen on oikeastaan vuodelta 1930. Temppeli koottiin tuolloin kasaan löytyneistä alkuperäisistä palasista, jotka saatiin koottua taas temppeliksi käyttämällä modernia travertiinia. Perimätiedon mukaan paikalla oli Vestan temppeli jo Romulusta seuranneen tarunhohtoisen kuningas Numa Pompiliuksen aikana, mutta tämän temppelin palaset ovat peräisin Septimius Severuksen ajalta noin 191 jaa. Temppelin sisällä paloi ikuinen tuli, jota vahtivat Vestan neitsyet eli vestaalit. Savu nousi katossa olleesta reiästä merkiksi roomalaisille siitä, että kaikki oli kunnossa. Vestaalit vahtivat myös temppelissä säilytettyjä pyhäinjäännöksiä, Troijan kotijumalia ja Aineiaan Troijasta tuomaa jumalatar Athenea esittävää Palladion-patsasta.

Temppelin takana Palatiumin juurella on Vestaalien talo, Atrium Vestae, jossa nämä arvostetut papittaret asuivat. Kerrallaan talossa asui kuusi vestaalia, jotka oli valittu tehtäväänsä jo kuusivuotiaina pikkutyttöinä. Vestaalit olivat arvokkaimpia viranhaltijoita keisarin jälkeen. Heitä koulutettiin ammattiinsa kymmenen vuotta, ja he toimivat siinä seuraavat kymmenen ja opettivat uusia neitsyitä viimeiset kymmenen vuotta. 30 vuoden palveluksen jälkeen he pääsivät eläkkeelle ja saivat perustaa perheen. Jos vestaali rikkoi palveluksensa aikana siveyslupauksensa, hänet teljettiin maanalaiseen kammioon öljylampun, vesitilkan ja leipäpalan kanssa kitumaan hitaasti kuoliaaksi.

Regian eli kuninkaiden talon perustukset ovat näkyvissä Divius Juliuksen temppelistä itään. Tradition mukaan Regian rakennutti itselleen Rooman toinen kuningas Numa Pompilius. Regiassa asui myöhemmin myös Rooman ylipappi.

Antoninuksen ja Faustinan temppeli seisoo pystyssä uhkeana ja melko ehjänä. Temppeli julistaa keisarijumalan ja jumalallisen valtion suuruutta. Keisari Antoninus Pius rakennutti temppelin kuolleelle vaimolleen Faustinalle vuonna 141 ja antoi julistaa vaimonsa jumalattareksi. Hän itse kuoli 161 ja sai niinikään jumalan arvonimen. 700-luvulla temppelin sisälle rakennettiin S. Lorenzo in Miranda -niminen kirkko, jonka julkisivua peittävät temppelin edelleen pystyssä olevat pylväät. Temppelin vierestä on kaivettu rautakauden aikaisia hautoja.

Kupolikattoinen Romuluksen temppeli ei ole omistettu Rooman perustajalle vaan keisari Maxentiuksen pojalle, joka kuoli lapsena vuonna 309. Tämäkin temppeli on säilynyt hyvin meidän päiviimme sen ansiosta, että se pääsi osaksi Santi Cosma e Damiano -kirkkoa 500-luvulla, tarkemmin sanottuna sen eteistilaksi. Kirkkoon käydään sisään Forumin ulkopuoliselta sivulta.

Maxentiuksen basilika nousee mahtavana Romuluksen temppelin itäpuolella. Maxentius aloitti basilikan rakentamisen 308 ja sen saattoi vuonna 313 valmiiksi Konstantinus, joka oli vienyt vallan Maxentiukselta. Basilikan massiiviset holvirakenteet on tehty tiilestä ja betonista samaan tapaan kuin Caracallan ja Diocletianuksen kylpylät. Basilikasta on vain vähän jäljellä, mutta sekin antaa hyvän kuvan 5 600 neliömetriä kattaneesta rakennuksesta. Sen katto oli peitetty kullatuilla tiilillä, jotka vietiin 600-luvulla Pietarinkirkkoon. Basilikasta löytyi 1400-luvulla Konstantinus Suurta esittäneen jättipatsaan osia. Pää oli 2,6 metriä korkea, ja sitä voi ihmetellä Palazzo dei Conservatorin pihalla Capitoliumilla.

Tituksen riemukaari on vanhin ja pienin säilyneistä riemukaarista. Sen pystytti Tituksen veli Domitianus Tituksen kuoleman jälkeen. Ainokaisen kaariaukon vasemman sisäsivun reliefit kertovat Tituksen isänsä Vespasianuksen kanssa vuonna 71 viettämästä triumfista, ja toisella sivulla Jerusalemin sotasaaliin kuljettamisesta kaupunkiin. Juutalaisten seitsenjalkainen kynttilänjalka erottuu selvästi.

Maxentiuksen basilikan ja Tituksen riemukaaren välissä on Venuksen ja Rooman temppelin rauniot, joiden keskellä kohoaa 1600-lukuinen Santa Francesca -kirkko.

Kesällä Forumille kannattaa mennä vasta viiden jälkeen, jolloin auringon paahde on helpottanut. Lisäksi rauniot ovat kauneimmillaan juuri ennen auringonlaskua.

Liput

Pääset yhdellä ja samalla lipulla Forum Romanumille, Palatinukselle ja Colosseumille. Lippu on voimassa kaksi kokonaista päivää! Näin voit käydä Forum Romanumilla ja Palatinuksella ensin, jos Colosseumille on pitkä jono.

Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. 18-25 -vuotiaille EU-kansalaisille annetaan alennusta. Lisäksi joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina Colosseumille, Forum Romanumille ja Palatinukselle on vapaa pääsy kaikille!

Lisätietoa pääsymaksuista & online-varaukset

Aukioloaika

Colosseum, Forum Romanum ja Palatinus aukeavat kaikki klo 8.30 ja menevät kiinni tuntia ennen auringonlaskua. Katse siis taivaalle!

 

© Anu Rinkinen

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *