Berliiniläinen döner- ja falafel-opas

Döner-kebab on luultavasti Berliinin suosituin ruoka – kaupungissa on yli 1600 sille omistettua kioskia tai ravintolaa. Jokaisella on mielipide siitä, mistä sen ihan parhaan dönerin (tai falafelin) saa. Nöyrä leipä on varsinainen turkkilais-berliiniläinen menestystarina.

Suositun tarinan mukaan döner-kebabin keksi Berliinissä Kadir Nurman, vuonna 1972. Nurman tarjosi kioskissaan lähellä Zoo-asemaa simppeliä lihaleipää, johon hän myöhemmin keksi lisätä salaattia ja kastiketta. Toinen versio väittää, että annoksen keksi jo vuonna 1971 nykyinen Hasır-ravintolamoguli Mehmet Aygün.

Mikä on berliiniläinen döner-kebab?

Suosion syy on yksinkertainen. Paahdetun pide-leivän pala (saksaksi Fladenbrot) täyttyy marinoidulla, grillatulla lihalla, salaatilla ja kastikkeella. Dürüm-dönerissä täytteet rullataan ohueen leipään. Erittäin täyttävä ateria maksaa noin 3-3,50 euroa. Kebabin saa kasvisversiona, jolloin lihan sijaan täytteenä on kikherneistä tehtyjä falafel-pyöryköitä tai suolaista halloumi-juustoa.

Laadun määrittää liha. Döneriä arvioidessaan voi yrittää päätellä, onko ravintolan jättimäisessä grillivartaassa kerroksittain ladottuja täyslihaviipaileita kuten pitäisi, vai onko liha kiinteää, yhtenäistä massaa? Paikan ovesta tai ikkunasta saattaa lisäksi löytää ATDiD-laatutakuumerkin, joka otettiin käyttöön döner-lihaa varten vuonna 2009.

Berliinissä liha on tyypillisesti yhdistelmä lampaan- ja naudanlihaa tai vasikankokolihaa sekä jauhelihaa. Tavallisesti se marinoidaan jogurtissa ja mausteissa ja lajitellaan kerroksittain niin, että rasvainen ja vähärasvainen liha vuorottelevat.

Kasvissyöjän laatukriteerit on helpompi täyttää. Parhaat falafelit ovat itsetehtyjä ja friteerataan tilauskohtaisesti. Pakastetun falafelin tunnistaa teollisen tasaisesta, ufomaisesta muodosta. Täydellinen falafel-pallero on pinnaltaan rapea ja sisältä pehmeä ja vähän kostea. Parhaat falafel-leivät saa, kun täytteeksi on tarjolla salaattien lisäksi vaikka grillattuja tai marinoituja kasviksia.

Varaudu kysymyksiin: “Welcher Salat?” tai “Salat, komplett?” ja “Knoblauch, Kräuter, Scharf?” – haluatko kaikkia salaattilisukkeita (yleensä kaalia, kurkkua, tomaattia, salaattia ja raakaa sipulia) ja tuleeko döner jugurttipohjaisella valkosipuli- tai yrttikastikkeella vai tulisella kastikkeella? Kastikkeista voi valita yhden, kaksi tai kaikki. Mit allem, bitte!

Ruoan kanssa kannattaa kokeilla turkkilaista, suolaista Ayran-jogurttijuomaa. Jos ravintola tarjoilee alkoholia, uusi tuttavuus voi olla myös turkkilainen Efes-olut.

Suuri osa Berliinin kebab-paikoista on turkkilaisia, mutta eivät läheskään kaikki. Lähi-idän vastine dönerille on shawarma. Lisukkeet ja mausteet poikkeavat jonkun verran turkkilaisesta versiosta. Esimerkiksi libanonilaisessa tai syyrialaisessa ravintolassa jogurttikastikkeiden sijaan saa seesamipohjaista tahini-kastiketta ja salaatin lisäksi myös grillattuja tai friteerattuja makali-kasviksia.

Missä on Berliinin paras döner?

Parhaimmistoon kuuluu ainakin kulttimaineeseen kasvanut Mustafas Gemüse Kebap (Mehringdamm 32, Kreuzberg. U6, U7: Mehringdamm), jonka döner-kebabiin tulee kanan lisäksi paahdettuja kasviksia, murustettua lampaanjuustoa ja ripaus sitruunamehua. Myös kasvisversio on erinomainen. Varaudu jonottamaan.

Vasikanlihaa käyttävä Tadim (Adalbertstr. 98, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor) sekä on suosittu paikka. Moni kebab-ravintola on osa ketjua, joten suosikkiravintolaa saattaa löytyä ympäri kaupunkia. Imren on tästä hyvä esimerkki. Ketjun salaisuus on lihan mausteinen marinadi sekä itsetehdyt kastikkeet.

Maailman ehkä ensimmäinen vegaaninen döner-ravintola on Vöner (Boxhagener Str. 56, Friedrichshain. S-Bhf: Ostkreuz). Paikan “vöner” toteuttaa samat suolan, rasvan ja kylläisyyden kriteerit kuin eläimellisempikin versio.

Ja ne falafelit!

Parhaasta falafelista kisaavat ainakin Mitten kestosuosikki Dada Falafel (Linienstr. 132, Mitte. U6: Oranienburger Tor) sekä pikkuriikkinen OASE-kioski (Warschauer Str. 25, Friedrichshain. U1, S-Bhf: Warschauer Strasse). Kasvissyöjä tykkää pelkkää kasvisruokaa ja herkullisia falafeleita tekevästä Kiez Falafel -ravintolasta (Rosa-Luxemburg-Str. 30, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz).

Joukosta erottuvat myös pähkinäkastiketta falafel-leipiin lisäävät paikat, kuten “The King of Falafel” -tittelin ominut Mos Kleiner Imbiss (Urbanstr. 68, Neukölln. U7, U8: Hermannplatz) sekä sudanilainen kolmen ravintolan Nil-ketju (Grünberger Str. 52 + Boxhagener Str. 27, Friedrichshain; U5: Frankfurter Tor, sekä Oppelnerstr. 4-5, Kreuzberg; U1: Schlesisches Tor).

Superedullinen, supersuosittu libanonilainen Al Andalos (Sonnenallee 40, Neukölln. U7, U8: Hermannplatz) myy mukaan otettavan falafel-leivän järisyttävän halpaan 1,50 euron hintaan. Paikan päälle kannattaa jäädä maistelemaan myös erinomaista hummusta ja muita maukkaita lisukkeita!

© Erica Löfman

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *