Budjettimatkaajan Oslo

Oslo on maineensa mukaisesti yksi maailman kalleimmista kaupungeista ja sen hintataso saattaa säikäyttää. Pienellä vaivannäöllä voi kuitenkin säästää pitkän kruunun.

Budjettimatkaajan kannattaa Oslossa välttää takseja, sillä esimerkiksi viikonloppuöisin jo pelkkä aloitusmaksu on noin 15 euroa. Taksien sijaan kannattaa käyttää julkisia kulkuneuvoja. Halvimmalla pääsee kun ostaa matkalipun etukäteen joko kioskeilta tai lippuautomaatista. Jos tavoitteena on koluta Osloa myös keskustan ulkopuolelta, kannattaa suosiolla panostaa joko vuorokauden tai viikon loppuun, jotka tulevat edullisemmiksi jos matkoja kertyy päivässä enemmän kuin kolme. Lue lisää julkisesta liikenteestä täällä.

Tavallista perusolutta sisältävän tuopin hinta on usein hyvä mittari matkakohteen hintatasoa mitattaessa. Norjan pääsanomalehti Aftenpostenin tutkimuksen mukaan Oslon kallein perusolut löytyy Enoteca Vinbarista Frognerin hienostoalueelta. Siellä puolen litran olutannokselle kertyy hintaa 133,33 kruunua eli lähes 14 euroa. Hyvänä kakkosena tulee sushiravintola Alex Sushin olut, jossa puolesta litrasta joutuu maksamaan 127,27 kruunua eli noin 13 euroa. Entä sitten se halvin tuoppi? Se löytyy Star Gate -pubista Grønlandista. Siellä puoli litraa Ringes-olutta maksaa 37 kruunua eli vajaat neljä euroa. Star Gate ei kuitenkaan ole ei sijainnillaan eikä viihtyisyydellään pilattu, joten edullisesta oluesta huolimatta suosittelen muita baareja. Normaaleissa baareissa perustuopin saa noin 70 kruunulla eli reilulla seitsemällä eurolla, erikoispanimo-oluista joutuu tietysti maksamaan enemmän. Viihtyisiä, mutta Oslon mittapuulla keskihintaisia paikkoja oluen siemailuun ovat muun muassa Dubliners ja Parkteatret.

Kuten oluttuoppivertailusta huomaa, ovat alkoholijuomat oslolaisravintoloissa kalliita. Ja sitä ne ovat myös paikallisessa Alkossa eli Vinmonopoletissakin. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, lentäen Osloon saapuvan kannattaa ostaa puistopiknikin tai hotellihuone-etkojen viinit Gardermoenin lentokentän tax-freestä. Kyllä, Oslon kentällä on saapuville lennoille oma tax-free, josta norjalaiset hankkivat baarikaapin täydennystä lomalta palatessaan. Erityisesti vahvat alkoholijuomat ja hyvät viinit ovat tax-freessä todella paljon edullisempia. Tuontirajoitukset tosin ovat todella tarkat, tarkista ne lentokentällä. Tax-free ostoksia varten tarvitset myös boarding passin, joten älä unohda sitä lentokoneeseen.

Ruokakaupat

Usein matkoilla mielenkiintoisinta on pyöriä aivan tavallisissa ruokakaupoissa ja tutustua paikallisiin arkisiin ruoka-aineisiin. Oslossa jos jossain se kannattaa – jos vain majapaikassasi on mahdollisuus ruoanlaittoon. Jos pystyt korvaamaan ainakin osan päivän aterioista markettiruoalla, tee se, koska säästät sillä paljon rahaa. Suuria ruokakauppaketjuja ovat muun muassa REMA1000, Kiwi, Meny, Coop ja ICA. Suomalaisen silmään norjalaisruokakaupat ovat pienempiä ja valikoimiltaan suppeampia. Esimerkiksi tuoretiskit ovat valitettavasti todella harvinaisia, mutta esimerkiksi Meny-kaupoista sellainen usein löytyy. Aamiaiseksi marketista voi napata mukaansa hedelmiä (joita ei muuten tarvitse punnita itse!) ja vaikkapa lusikalla varustetun jugurttipurkin. Lounaaksi norjalaiset syövät usein leipää. Erityisen suosittu ja simppeli lounas koostuu näkkileivästä sekä erilaisista päällisistä kuten juustosta, purkkimakrillista, maksapasteijasta ja vaikkapa keitetystä kananamunasta. Jos majapaikastasi löytyy uuni, voi illalliseksi ostaa marketista norjalaisen ruokateollisuuden kansainvälisen ylpeyden eli Grandiosa-pizzan ja nauttia edullisesta, mutta erittäin autenttisesta illallisesta. Norjalaiset nimittäin rakastavat Grandiosa-pizzojaan ja niitä on marketeissa usein pakastealtaat täynnä.

Ketjuruokakauppojen lisäksi kannattaa tutustua etnisiin ruokakauppoihin, jotka tunnistaa usein kaupan ulkopuolella olevista hedelmä- ja vihanneshyllyistä. Erityisesti Oslon itäinen kantakaupunki kuten Grønlandin ja Grünerløkkan kaupunginosat, ovat täynnä edullisia, usein maahanmuuttajien pitämiä ruokakauppoja. Näiden ruokakauppojen valikoimat notkuvat hedelmiä ja vihanneksia ja ruokia ja raaka-aineita, joita ei tavallisista norjalaiskaupoista saa. Suurin ja suosituin etninen ruokakauppa on Grønlandissa aivan keskustan kupeessa sijaitseva Grønlands Frukt og Grønt, jonka runsaat ja edulliset hedelmä- ja vihannesvalikoimat kannattaa hyödyntää.

Ruokaostoksilla kannattaa välttää ketjukioskeja, joissa elintarvikkeiden hinnat ovat taivaissa. Take away -kahvin niistäkin voi toki ostaa, ja useissa kioskeissa on itseasiassa edullisia kahvi + pulla -tarjouksia.

Ravintolat

Oslossa ravintola-annokset ovat edullisempia mukaan otettuina, joten kesäaikaan illallinen kannattaakin nauttia jossain Oslon lukuisista puistoista. Lounasaikaan kannattaa hyödyntää ravintoloiden lounastarjoukset.

Keskustan lisäksi erityisesti Grønlandin pääkatu Grønlandsleiretillä ja Sofienbergissä sijaitsevalla Trondheimsveienillä on monia etnisiä ravintoloita, joista saa autenttista ruokaa huokeaan hintaan – on tosin joissain tapauksissa oltava valmis joustamaan ravintolan viihtyvyydestä.

Burgeriravintoloista etenkin Munchiesissä, Illegal Burgerissa ja Tommi’s Burger Jointissa voi syödä edullisesti jos jättää extralisukkeet kuten dipit tilaamatta ja jakaa ranskalaiset kaverin kanssa. Pelkän burgerin saa noin sadalla kruunulla.

Muutamia edullisia ravintoloita:

Rice Bowl

Edullinen thaimaalainen ravintola Youngstorgetin läheisyydessä. Keiton saa runsaalla 100 kruunulla ja lämpimän ruoat noin 150 kruunulla. Niin suosittu, että sisälle joutuu joskus jonottamaan.

Freddy Fuego

Pieni, moderni ja hip meksikolaisravintola Hausmanns gatella. Simppeli menu ja raikkaista raaka-aineista kootun burriton saa alle 100 kruunulla. Lisukkeet, kuten guacamole ja bataatti, maksavat erikseen.

Café Sara

Hämyisän viihtyisä ja konstailematon ravintola Torggatan ja Hausmanns gaten kulmassa. Menu sisältää kaikkea mahdollista tortilloista, burgereista ja salaateista pizzaan. Keittiö auki joka päivä kello 02:45 asti.

Punjab Tandoori

Aitoa ja herkullista intialaista ruokaa Grønlandin pääkadulla sijaitsevassa ravintolassa. Pääruoan saa edullisimmillaan 70 kruunulla ja kalleinkin annos vain 145 kruunua.

Saray Restaurant

Turkkilaiseen ruokaan erikoistunut ravintola Trondheimsveienillä. Esimerkiksi kanavartaan, bulguria, salaattia ja leivän sisältävän annoksen saa alle 140 kruunulla.

Nähtävyydet ja aktiviteetit

Maksuttomia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi patsaspuisto Vigelandsparken, Oslon oopperatalo, Nobel-juhlista tunnettu kaupungintalo, Holmenkollenin mäkihyppytorni (torniin nouseminen tosin maksaa), Akershusin linnoitus sisäpihan sotamuseoineen sekä Ekebergin patsaspuisto, jossa on muun muassa Salvador Dalin veistoksia. Keväisin ja kesäisin kannattaa ottaa eväät mukaan ja mennä piknikille Tøyenin kaupunginosassa sijaitsevaan Botaniske Hage -kasvitieteelliseen puutarhaan, jonka kukkaloisto on nähtävyys itsessään.

Opiskelijat pääsevät museoihin yleensä todella edullisesti ja lähes kaikkialla riittää suomalaisen opiskelijakortin vilauttaminen.

Jos sattuu olemaan kaupungissa sunnuntai-iltana, Blå-klubin ilmaista Big Band -konserttia ei kannata jättää väliin – Blå täyttyy joka sunnuntai ääriään myöten täyteen.

Ulkoilusta nauttivalle matkaajalle Oslo tarjoa hulppeat puitteet ja tietysti täysin ilmaiseksi. Osloa ympäröivillä ulkoilualueilla voi nauttia luonnon rauhasta ja kauneudesta. Reipashenkinen ulkoilu onkin ehkä yksi autenttisimmista tavoista kokea Oslo paikallisin silmin. Talvisin esimerkiksi Songsvannin järven ympäristö tarjoaa (jos nyt sattuu sukset olemaan mukana) hyvät hiihtoladut. Kesäisin kannattaa puolestaan hypätä paikallisliikenteen lautalle ja viettää päivä Oslonvuonon saarissa, kuten Hovedøyalla.

Majoitus

Oslo ei varsinaisesti ole edullisten yösijojen mekka, mutta muutamia vaihtoehtoja löytyy. Edullista, mutta silti hotellitasoista majoitusta etsivän kannattaa tarkastaa Comfort Express -hotellin huonetarjonta. Anker Hotel ja Anker Hostel ovat edullisia, mutta siistejä majoitusvaihtoehtoja loistavalla sijainnilla Grünerløkkan ja keskustan välissä. Anker Hostellista saa vuodepaikan 250 kruunulla, Anker Hotellista kahden hengen huoneen aamiaisella alkaen noin 950 kruunua. Lue lisää Oslon majoitusvaihtoehdoista täällä.

© Anniina Korpela

Anniina Korpela

Norjassa viisi vuotta asunut toimittaja ja viestintäammattilainen, jonka suurimmat Oslo-rakkaudet ovat Kampenin ja Vålerengan kaupunginosien pienet, värikkäät puutalot ja bussilinja 37.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *