Wien – käytännön asioita Wieniin matkaavalle

Näillä vinkeillä Wienin matkalla pärjää varmasti.

Aikaero

Wienissä kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Aukioloajat

Älä kuvittelekaan, että Wienin kaupat olisivat aina avoinna! Monet puodit, ruokakaupat ja pankit sulkevat aiemmin kuin Suomessa ja viettävät myös siestaa keskellä päivää. Pyhäpäivinä ja sunnuntaisin ostosmahdollisuudet ovat olemattomat. Myöhään auki olevia kioskeja on esimerkiksi rautatieasemilla. Wienin kuuluisat nakkikioskit ja leipomot palvelevat myös sunnuntaisin.

Hätätilanteet ja lääkärit

Lääkäreiden vastaanotoista kannattaa kysyä majapaikasta. Moni lääkäri työskentelee omalla vastaanotollaan, joten hotellista tiedetään parhaiten lähin paikka.

Yleinen hätänumero koko Euroopassa on 112. Itävallassa on myös erilliset numerot poliisille, palokunnalle ja ambulansseille, joten älä hämmästy niistä ajoneuvojen kyljissä. Hätätilanteessa 112 on varmaankin suomalaisen helpoin muistaa, jos ketään paikallista ei ole apua soittamassa.

Hintataso

Moni epäilee Wienin olevan kallis kaupunki. Majoittua voi totta kai myös luksushotelleihin ja syödä tyyriisti, mutta pienellä vaivalla kaupungista löytää myös edullisia vaihtoehtoja. Yleisesti ruoan hinta ravintoloissa on samalla tasolla tai halvempaa kuin Suomessa. Kaupoissa ruoka on hieman edullisempaa.

Julkinen liikenne

Wienin julkinen liikenne on niin sujuvaa, että matkailijan ei tarvitse taksiin astua. Metrolinjoja on viisi ja ratikkalinjoja 29, joten julkisen liikenteen haltuunottoa ei kannata jännittää! Muutama vuosi sitten Wien otti harppauksen suurkaupungiksi ja nykyään sen metro liikennöi koko yön perjantaisin ja lauantaisin. Tämä lisää myös viikonloppumatkaajan mukavuutta, kun puolen yönkin jälkeen pääsee näppärästi hotellille.

Juomaraha

Ravintoloissa ja takseissa yleensä tipataan. Juomarahaa ei ravintolassa jätetä kolikkoina pöytään, vaan laskun yhteydessä tarjoilijalle kerrotaan, mihin summaan hän voi laskun pyöristää. Joidenkin mukaan 5–10 prosenttia laskun loppusummasta on sopiva määrä. Tippaamisesta ei kannata ottaa stressiä! Esimerkiksi Wienin vanhoissa kahviloissa on totuttu turisteihin ja erilaisiin tapoihin. Jos unohdat pyöristää laskun, jätä tippi pöytään tai kävele pystypäin ja palaamatta pihalle – tarjoilija tuskin huutelee perääsi.

Matkustaminen Wieniin ja sieltä pois

Suurin osa matkaajista saapuu Wieniin lentäen. Wien-Schwechat-lentokenttä sijaitsee kaupungin ulkopuolella noin puolen tunnin juna- tai bussimatkan päässä keskustasta.

Jos matkabudjetti on pieni mutta aikaa on enemmän, voi Wieniin lentää halpalennolla Bratislavan kautta. Bratislavan lentokenttä on vain 65 kilometrin päässä Wienin keskustasta. Lentokentältä ja Bratislavan kaupungista pääsee Wieniin monella eri tapaa.

Päiväretki Slovakiaan kannattaa tehdä ehkä muutenkin, joten lue lisää Wienistä ja Bratislavasta.

Wieniin ei pääse Suomesta näppärästi halpalennoilla, mutta ajoissa liikkeellä oleva nappaa suorat lennot Helsingistä Wieniin runsaalla 200 eurolla.

Wienin rautatieasemat ovat kokeneet suuret remontit viime vuosina. Uusi keskusrautatieasema (entinen eteläinen asema) avattiin vuosien remontoinnin jälkeen vihdoin lokakuussa 2014. Remontin mainostettiin olevan Euroopan suurin rakennusprojekti tuohon aikaan. Uusi asema aiheutti muutoksia aikatauluihin sekä paikallisliikenteen pysäkkien nimiin. Aikataulut ja asemat kannattaa tarkistaa www.oebb.at-sivustolta. Samalta sivustolta kannattaa myös tarkkailla hyviä junamatkatarjouksia muualle Itävaltaan tai vaikka yöjuniin eri puolelle Eurooppaa.

Myös Wien West ja Mitte -asemat hohtavat vielä uutuuttaan ja saivat remonteissa myös lisää erilaisia shoppailualueita. Mittelle saavut junalla lentokentältä.

Wieniin pääsee toki myös esimerkiksi Eurolinesin pitkän matkan busseilla tai Itävallan sisällä kulkevilla niin sanotuilla postibusseilla.

Paras aika matkustaa Wieniin

Moni tietää Wienin joulumarkkinat ja suuntaa kaupunkiin marras-joulukuussa. Minulle Wien on kuitenkin jostain syystä syksykaupunki. Kurpitsakeittoa ja kävelyitä syksyauringossa viiniviljelmien välissä. Toisaalta kevätkin on ihana, kun monet puistot heräävät taas kukkimaan ja nurmikot alkavat taas täyttyä piknik-vilteistä.

Wien ja turvallisuus

Wien on todella turvallinen kaupunki. Mutta totta kai kaupungissa on aina taskuvarkaansa, narkkarinsa ja huijarinsa. Mutta pitämällä matkailijan perusohjeet mielessä pärjää oikein mainiosti! Eli lompakko aina pois takataskusta ja tarkasti valvontaan esimerkiksi joulumarkkinoiden tai metron tungoksessa. Änkyräkännistä yksin voi seurata myös turvallisuusriskien kasvamista, kuten missä tahansa.

© Elina Alanne

 

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *