Saisiko olla wieniläistä kahvia kananmunalla vai ilman?

Jos tilaat Wienissä tarjoilijalta ihan vaan kupin kahvia, saat todennäköisesti vain tuhahduksen ja lämähtäen eteesi juomalistan. Sieltä voit valita, millaisen kahvin haluat. Tässä kaupungissa ei siis tunneta pelkkää kahvia vaan jokaisella kahvityypillä on oma nimensä. Tarinahan kertoo, että Wien olisi ollut ensimmäinen paikka maailmassa, jossa kahviin keksittiin sekoittaa maitoa. Tänä päivänä siihen sekoitetaankin yhtä ja toista!

Kahvikuppi tuodaan pöytään hopeavadilla vesilasin kanssa. Hyvissä paikoissa kahvin seurana on keksi tai karkki.
Lisää Wienin kahviloiden käytöstavoista löydät täältä. Omaa suosikkipaikkaasi voit etsiä täältä.

Useimmat tarjoilijat kertovat kyllä kahvien erot, mutta tässä on myös lista avuksi. Näistäkin kahviloilla on erilaisia versioita.

Schwarzer/Mokka on espressotyyppinen musta kahvi. Joissakin paikoissa siitä on erikseen pieneksi kutsuttu versio ja tuplakokoinen suuri versio.

Kleiner/grosser Brauner on schwarzer-kahvi, joka tarjoillaan kahvikerman kanssa. Kerma tuodaan nekassa pöytään.

Verlängerter on schwarzer-kahvi, jossa on tuplamäärä vettä. Vastaa eniten suomalaista peruskahvia. VerlängerterBrauner on sama tilkalla kahvikermaa.

Melange on hieman jatkettu Mokka tai verlängerter, jonka päällä on kuumaa maitoa. Yleensä maito on vaahdotettu. Joissain paikoissa melange on kuin cappuccino. Melange on Wienin kahviloiden juoduin kahvi.

Franziskaner on melange kermavaahdolla.

Kaffee verkehrt/Milchkaffee on maitokahvi, jossa maitoa on enemmän kuin kahvia.

Kapuziner on pieni tai suuri schwarzer muutamalla tilkalla kermavaahtoa.

Einspänner on iso lasissa tarjoiltava schwarzer, jossa on paljon kermavaahtoa. Kahvin lisäksi tarjottimella on tomusokerisirotin.

Fiaker on verlängerter-kahvi rommilla ja kermavaahdolla. Tämä kahvi on Wienin oma erikoisuus, jonka kerrotaan syntyneen hevosajureiden, eli fiakereiden, lämmittäjäksi.

Maria Theresia on tuplakokoinen schwarzer, joka tarjoillaan jalkalasissa. Kahvin seassa on tilkka appelsiinilikööriä.

Obermayer on tuplakokoinen schwarzer, jonka päällä on kerros todella kylmää kermavaahtoa.

Kaisermelange on melange, jonka mukana on munankeltuainen ja konjakkia.

 

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *