Tukholman Kaupunginosat

Kun muutin Tukholmaan, mielikuvani siitä oli muodostunut lähinnä lapsuuden (ja opiskeluvuosien) laivamatkoista ja vaelluksista vanhan kaupungin halki Burger Kingiin. Sittemmin olen hahmottanut, että Tukholma on tosiaan rakennettu 14 saaren päälle paikkaan, jossa Ruotsin kolmanneksi suurin järvi Mälaren ja Itämeri kohtaavat. Se, minkä Viking Linen kannelta katsoen luulisi olevan mannerta, onkin kaupunkia ympäröivää tiheää saaristoa. Saaria on kaikkiaan 30 000, ja niitä yhdistävät 56 ainutlaatuista siltaa.

“Sivukaduilta löydät aivan uuden maailman.”

Nuoruuteni keskusta on vain pieni osa siitä kokonaisuudesta, jollaisena nykyisin näen Tukholman. Norrmalm (eli City), Vasastan ja Östermalm muodostavat kaupungin ytimen ja ovat osa mannerta. Etelässä sijaitsevat muun muassa Gamla Stan ja Södermalm. Lännestä löytyvät Kungsholmen, Solna ja Bromma, idästä puolestaan Djurgården ja merellinen Lidingö. Tukholma on kuin labyrintti, eikä sen hahmottaminen ole helppoa. Ota siis pureskeltavaksi yksi kaupunginosa kerrallaan, sillä jokaisessa riittää nähtävää.

Norrmalm kaupungin keskustassa

Norrmalm eli City kaupungin keskustassa tarjoaa shoppailua, shoppailua ja lisää shoppailua: suuria tavarataloja ja ruotsalaista designia. Jos aiot tyhjentää H&M:n alennusmyynnit, tule tänne. Jos puolestaan haluat nähdä aitoa Tukholmaa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta täällä ei ole sinulle mitään. Vältä Drottningsgatan ja suuntaa mieluummin ostoksille kohti Östermalmia uudehkoon kauppakeskus Moodiin, NK:lle tai kauppakatu Biblioteksgatanille. Käy lounaalla kauppahalli Hötorgshallenissa tai food court K25:ssä, istahda iltapäiväteelle Wiener Cafeetissa tai upottaudu lämpimään altaaseen vanhassa Centralbadet-kylpylässä. Päivä kuluu mukavasti Norrmalmissakin, mutta suunnittele se etukäteen, sillä City on täynnä turistiansoja ja turhaa krääsää.

Uudestisyntynyt Gamla Stan

Stadsholmen eli Gamla Stan on syntynyt uudesti sitten lapsuuteni. Stora Nygatanilla on toki vieläkin turistikauppoja, mutta sivukaduilta löydät aivan uuden maailman: paikallisten suosimat kahvilat ja ravintolat sekä vilkkaat yöelämän helmet. Perusnähtävyyksistä Gamla Stanissa sijaitsevat Nobel-museo ja kuninkaanlinna. Kompaktin kaupunginosan voi ottaa haltuun myös osallistumalla historialliselle kävelylle. Varaa siis aikaa haahuiluun, löydä kaupungin kätketyt ravintolat ja baarit ja hengitä Ruotsin rikasta historiaa.

Kuten kaikissa turistikohteissa, kolikolla on kääntöpuolensa. Vältä liikkeitä, joiden ulkopuolella liehuu Tax Free -kyltti tai Ruotsin lippu, ja jos joku huikkaa sinulle ravintolan ovesta jotakin suomeksi, kävele ripeästi ohi. Kulman takana nimittäin odottaa jotain paljon parempaa!

Tyylikäs Östermalm

Östermalm on kaupungin kalleinta aluetta. Kaupunginosa alkaa Stureplanilta ja jatkuu rantaviivaa pitkin länteen. Alueella on varakkaiden asukkaiden lisäksi niin pankkeja, yritysten pääkonttoreita kuin suurlähetystöjäkin. Kuulostaako (k)ankealta? No, sitä se ei ole. Katutason ovat valloittaneet Michelin-tähditetyt ravintolat, vintage-liikkeet ja sisustuskaupat. Östermalmshallen tarjoaa perinteistä toriruokailua ja Sturegallerian seesteistä shoppailua. Biblioteksgatan ja kauppakeskus Mood ovat ne keskustan kohteet, joihin itse suuntaan vaateostoksille. Östermalmilla on myös monia kulttuurikohteita, kuten kuninkaallinen draamateatteri, Grand Hotel ravintoloineen ja armeijamuseo.

Rento Söder

Södermalm, tuttavallisemmin Söder, tunnetaan rentona kaupunginosana. Sen hipstereimmät päivät ovat jo ohi, sillä valtavirta on jo löytänyt alueen, ja levykaupat sekä second-hand liikkeet ovat siirtyneet etelään. Söderilläkin on monet kasvot: saarelta löytyy vielä särmikästä charmia, mutta sen maine työläiskaupunginosana on enää kaukainen muisto.
Söderin pääkadut Götgatan ja Hornsgatan mainitaan jo monessa turistioppaassa, mutta saarelta löytyy vielä myös paikallisten suosimia kauppoja ja kuppiloita. Swedenborgsvägen Mariatorgetin laidalla on tulvillaan mahdollisuuksia fikaan, Nytorget ympäristöineen puolestaan pursuaa suosittuja ravintoloita ja Hornstull on noussut maineeseen Tukholman Brooklynina. Yöelämä Söderissä on vilkasta: pienen alueen sisältä löytyvät kaupungin salakapakat, cocktail-baarit sekä se perinteinen kolmostuoppi. Söderin laidalla sijaitsee myös yksi kaupungin mielenkiintoisimmista museoista, Fotografiska.

Trendikäs Kungsholmen

Kungsholmen on ylväs ja rauhallinen kaupunginosa. Sen asukkaiden keski-ikä on perinteisesti ollut Tukholman korkeimpia. Uusi vuosituhat on kuitenkin tuonut alueelle lisää nuoria asukkaita erityisesti kaupungin ulkopuolelta. Asunnot ovat kokeneet sukupolvenvaihdoksen, minkä myötä vanhat liiketilat ovat elävöityneet. Nykyään Kungsholmenista löytyy trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita sekä pieniä erikoisliikkeitä. Muutos on vasta aluillaan, joten katukuvan voi edelleen odottaa vilkastuvan.

Parasta Kungsholmenissa on sitä ympäröivä vihreä rantatie. Sorapolkua kulkiessasi voit ihailla kauniita vanhoja rakennuksia ja ravintolalaivoja sekä nauttia kaupungin parhaat jäätelöt. Kävelyn voi aloittaa vaikka rautatieasemalta, ja siihen kannattaa varata pari tuntia. Saari myötäilee keskustan rajoja, ja monet sillat yhdistävät sen kantakaupunkiin. Jos kävely ei maita, Kungsholmenin sydämessä sijaitseva Friedhemsplan on yksi kaupungin liikennöidyimmistä metroasemista. Sinisellä metrolinjalla hurauttaakin rautatieasemalta Kungsholmeniin vain muutamassa minuutissa.

Vasastanin puistot ja Pikku-Aasia

Vasastan sijaitsee kaupungin sydämessä kivenheiton päässä keskustasta. Vaikka se on pääosin puisto- ja asuinaluetta, Odenplanin ja St. Eriksplanin ympärille on noussut paljon kahviloita, pieniä leipomoita ja kaupungin kuumimmat uudet ravintolat. Muun muassa Tegneringsgatan ja Norrtullsgatan kannattaa käydä koluamassa. Vasastanin kapeilta kujilta löytyy myös useita antiikki- ja vintage-liikkeitä, taidegallerioita sekä kaupungin Pikku-Aasia, jossa on ryppäittäin thaimaalaisia, japanilaisia ja korealaisia elintarvikekauppoja ja ravintoloita.

Nähtävyyksistä Vasastanissa sijaitsevat suloinen Sven-Harrys Konstmuseum, provosoiva Bonnier Konsthall sekä Gunnar Asplundin suunnittelema modernia klassismia edustava sylinterinmuotoinen kaupunginkirjasto. Jos kulttuuri ja shoppailu alkavat väsyttää, Vasastanin monet puistot, kuten Vasaparken, Observatorielunden ja Bellevueparken, tarjoavat rentoutumista ja rauhaa kaupungin mölyltä.

Museosaari Skeppsholmen

Kun kävelet Kungsträdgårdenista itään ohi Grand Hotelin ja yli siltojen, saavut Skeppsholmeniin. Skeppsholmen on pieni saari aivan kaupungin keskustassa. Strategisen sijaintinsa vuoksi se on ollut ennen vanhaan armeijan käytössä, mutta nykyisin rakennukset on valjastettu vapaa-ajan ja kulttuurin käyttöön. Saarella sijaitsevat niin Moderna Museet, Östasiatiska Museet kuin romanttinen Hotel Skeppsholmenkin, josta saa tiettävästi kaupungin parasta aamupalaa. Skeppsholmenin rantoja ympäröivät upeat laivat. Saarella voi myös vapaasti käydä kalassa, sillä kalastuslupaa ei tarvitse.

Huvipuistosaari Djurgården

Djurgårdeniin mennään huvittelemaan, nauttimaan luonnosta ja kulttuurista tai muuten vaan hengailemaan ja katselemaan ihmisvilinää. Saari sijaitsee Östermalmista itään, ja se yhdistyy mantereeseen vanhalla sillalla. Sinne pääsee keskustasta kävelemällä, tvärbananilla eli ratikalla tai Slussenista ja Hammarby Sjöstadista laivalla. Laivamatka on hyvä ja edullinen tapa nauttia Tukholman saaristomaisemista.

Djurgårdenissa sijaitsevat monet lasten nähtävyydet, kuten Skansen, Gröna Lund, satumaa Junibacken ja Akvarium sekä suositut ABBA-museo ja Nordiska Museet. Saaren pohjoispuoli on upeaa puistoa. Sen uumenista löytyy useita kauniita vanhoja rakennuksia ja kahviloita, ja sen rannoilla voi (kesällä) istua ja nauttia piknikeväistä. Saarella sijaitsee myös vuonna 2016 kaksi Michelin-tähteä napannut ravintola Oaxen.

Hammarby Sjöstad

Hammarby Sjöstad on kiiltävä mutta geneerinen kaupunginosa. Se rakennettiin alun perin vanhusten asuinalueeksi, ja nuoren ja trendikkään Södermalmin vastarannalle nousi tilavia asuntoja suurine hisseineen ja parvekkeineen. Eivätpä päättäjät osanneet arvata, että alue täyttyisi vanhusten sijaan nuorista lapsiperheistä. Katukuvassa näkyykin enemmän Bugaboo-vaunuja ja lasten second hand -putiikkeja kuin muualla Tukholmassa. Hammarby Sjöstad ei kuitenkaan ole vielä kehittynyt kovinkaan eläväksi, eikä sinne pääse julkisilla kulkuvälineillä suoraan keskustasta, vaan matkalla on väistämättä vaihto. Södermalmista ja Djurgårdenista voi ottaa lautan, mikä on kesäaikaan kiva kokemus.

Hammarby Sjöstadissa on kuitenkin jotain, jonka vuoksi matka kannattaa taittaa: vanha olutpanimo Nya Carnegiebryggeriet ravintoloineen. Ruoka on erinomaista, eikä vierailu Tukholmaan ole aito kokemus ilman tutustumista Ruotsin suurimpaan juomatrendiin, mikropanimo-oluisiin. Hammarby Sjöstadissa voi myös majoittua edullisesti, jos haluaa säästää hotellirahat vaikkapa juuri oluttuoppiin.

Lue lisää: Tukholma-blogi – Pieni olutopas

Laivalla Långholmeniin

Långholmen on entinen vankilasaari Kungsholmenin ja Södermalmin välissä. Nykyisin se on upea viheralue pienine polkuineen ja uimarantoineen, kahviloineen ja siirtolapuutarhoineen. Vanha vankila on muutettu viihtyisäksi hotelliksi ja vankilamuseoksi.

© Soile Vauhkonen

Soile Vauhkonen

Tukholmassa asuva, sopivasti ruotsalaistunut yrittäjä ja sunnuntai-bloggaaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *