Tokio lasten kanssa

Vielä jokunen vuosi sitten lapsia näki kaupungilla harvoin, lastenvaunuja tuskin koskaan. Nykyään nuoremmat kaupunkilaisperheet ovat uudistaneet lapsikulttuuria – yhtäkkiä lapsia on joka puolella! Erityisen suosittuja ovat kantoreput, joita näkee paljon myös nuorilla isillä. Silti paikallisiin lapsiperheisiin yhä törmää harvemmin vaikkapa keskusta-alueiden ravintoloissa.

Tokio on suuri kaupunki, joka saattaa kuhinallaan, välkkeellään ja metakallaan uuvuttaa pienet reissaajat nopeasti. Suunnittele päivät letkin rantein ja niin, ettei aikaa junassa istumiseen kulu kohtuuttomasti. Jos lapsi ei enää käytä rattaita, kannattaa muistaa, että käveltävää riittää! Oma kuusivuotiaani oppi ihmistungoksessa hauskan leikin nimeltä Väistöpeli.

Julkisissa liikennevälineissä ja asemilla ei lastenvaunujen kanssa edelleenkään ole helppo liikkua. Hissejä ei ole kaikkialla, ihmisiä on paljon, käytävissä saa vaeltaa kauan ja korkeuserot linjoja vaihtaessa ovat suuret. Paras on kulkea kevyiden, kokoon taitettavien matkarattaiden tai repun / kantoliinan / kantorinkan kanssa. Ruuhkajunissa vaunullisia etuillaan helposti – ja kovin ruuhkaisaan junaan ei yksinkertaisesti pääse. Ilman rattaita kulkevat isommat lapset saattavat väsyä täysissä junissa seisoessaan.

Alakouluiästä eteenpäin lapsi tarvitsee oman matkalipun tai matkakortin. Lapsen ladattavan Suica/Pasmo-kortin voi hakea aseman infopisteestä – passi mukaan!

Muutoin Tokio on myös lapsille suunnaton aarreaitta. Tekemistä ei varsinaisesti tarvitse keksimällä keksiä – riittää, kun lähtee ulos, ajelee metroilla ja junilla, katselee vilinää  ja astuu tavarataloihin, pelihalleihin ja lelukauppoihin. Rauhoittumaan – tai juoksentelemaan – pääsee puistoissa ja temppelialueilla. Lisäksi lapsille on runsaasti varta vasten suunniteltuja puuhapaikkoja.

Kahviloissa ja ravintoloissa lapsia ei paljon näy, ja lukuisat teemaravintolatkin on usein suunnattu hieman suuremmille. Kannattaa kuitenkin tutustua tarjontaan ja ottaa lapset rohkeasti mukaan kiinnostaviin ravintoloihin. Tarkista kuitenkin ensin, että ravintoloista ja kahviloista löytyy tupakoimaton puoli! Lapset viihtyvät myös tavaratalojen alakertojen deli-osastoilla ihmettelemässä värikkäitä annosluomuksia. Ruoka maistuu mukavasti koristeellisesta annosrasiasta, bentoboxista.
Lue lisää Tokion perheravintoloista.

Leikkipuistoja on varsin vähän, mutta etsivä löytää niitäkin. Asuinalueilla on pikkupuistoja, joskaan kaikki eivät ole parhaassa kunnossa. Uenon puistossa on pieni leikkipuisto lähellä eläintarhaa. Meijijingu Gaien eli Niko Niko Park on suuri ja kiva, ja Roppongilla sijaitsee pienehkö Robot Park. Yksi paikka etsiä leikkipaikkoja ovat suuret tavaratalot. Esimerkiksi Shibuyassa Seibu-tavaratalossa on lapsiperheille alueita. Tarkista myös seuraavat ostoskeskukset: Tokyu (Shibuya), Odakyu (Shinjuku), Keiyo (Shinjuku), Takashimaya (Shinjuku) ja Isetan (Shinjuku) leikkipaikkojen, ostosten ja kattoterassipuistojen varalta.

Länsimaalaiset vauvat ja taaperot aiheuttavat ihastuneita huokauksia paikallisissa. Lue lisää vauvan kanssa matkustamisesta.

Lapsiperheiden ostoskohteista yksi monipuolinen alue on itäisen Tokion Kinshicho, jonka asemapihan Akachan Honpo -lastenpuodissa (5.krs) vähintäänkin äidit sekoavat. Kinshichon rennolla alueella on muutenkin mukava pyöriä muiden lapsiperheiden lomassa. Myös Odaiban tekosaarella on paljon lastenvaatepuoteja ja isoja lelukauppoja.

Lasten varsinaisista turistikohteista tunnetuimmat ovat Tokyo Disneyland ja Tokyo DisneySea. Teemapuistot ja huvipuistot ovat hulvattomia paikkoja, joihin kannattaa varata aikaa koko päivä. Tokyo Domella on paljon puuhaa, kuten sateisen päivän sisäleikkipuisto Asobono.

Lapsia kiinnostavia museoita on myös runsain mitoin. Hauska on esimerkiksi Saitaman junamuseo ja Ninja Trick House Shinjukussa.

Lue artikkeli japanilaisen perhe-elämän ja työelämän kohtaamisesta:
Uudet tuulet Tokion työssä.

© Siru Valleala

Tokion hotellitarjouksia:

Katso parhaat tarjoukset ja tee varaus tästä.

Tokion lentotarjouksia:

Etsi parhaat ja edullisimmat lennot Helsingistä Tokioon.

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *