Rooma – Piazza Bocca della Verità

Piazza Bocca della Verità eli Totuuden suun tori oli alun perin nimeltään Forum boarium, joka tarkoittaa Härkätoria. Tori oli nimensä mukaisesti kauppapaikka, ja se sijaitsi kahden tärkeän antiikin ajan liikenneväylän risteyksessä: Tiber-joen ja Via Salarian eli “Suolatien”, joka vei joen suulla sijainneille suolakentille.

Tarun mukaan Romuluksen ja Remuksen kori juuttui rantaan juuri näillä kohdin Tiberiä. Täältä naarassusi heidät löysi.

Piazzan keskellä pulppuaa Carlo Bizzaccherin barokkisuihkulähde Fontana dei Tritoni (1715). Toisen tritonin nenä on kadonnut. Kivenheiton päässä kohoaa antiikin aikainen temppeli, jota luultiin aiemmin virheellisesti Vestan temppeliksi pyöreän muotonsa vuoksi. Nykyisin tiedetään, että se oli omistettu Hercules Invictukselle eli Voittamattomalle Herkulekselle.

Herkuleen temppeli on rakennettu noin 100 eaa. ja se on Rooman vanhin säilynyt marmoritemppeli. Se kuului alun rikkaalle oliiviöljykauppiaalle Octavianus Herenniukselle, joka kävi satamassa kauppaa. Savellien perhe muutti temppelin kirkoksi 1100-luvulla, ja sen nimeksi tuli S. Stefano delle Carrozze. Nimi muuttui vielä 1560-luvulla S. Maria del Soleksi, kun joesta löytynyt Mariaa esittänyt papyrus syttyi perimätiedon mukaan temppelissä itsestään palamaan.

Herkuleen temppelin lisäksi pystyssä on hyvin säilynyt Tempio di Portunus (noin 100 eaa.), jota aiemmin kutsuttiin Tempio della Fortuna Virileksi. Viimeaikaisissa tutkimuksissa on kuitenkin selvinnyt, että temppeli oli pyhitetty Portunukselle, Tiberin sataman ja merimiesten suojelijalle. Tästäkin temppelistä tehtiin kirkko vuonna 872 ja se omistettiin S. Maria Egiziacalle, egyptiläiselle pyhimykselle ja entiselle kurtisaanille. Perimätiedon mukaan tämän kurtisaanin ylittäessä Jordan-jokea vedet väistyivät hänen tieltään.

Paavi Clement XI liitti kirkkoon armenialaisten pyhiinvaeltajien turvamajan vuonna 1555, ja se säilyi armenialaisilla aina vuoteen 1921. Turvamaja poistettiin vuonna 1930 nykyisen Via del Teatro Marcellon rakentamisen tieltä.

Portunuksen temppeli on tyypillinen ei-kreikkalaisvaikutteinen italialainen temppeli, sillä siinä on pylväikkö temppelin julkisivussa, eikä ympäri temppeliä, niin kuin kreikkalaisissa temppeleissä. Sivuilla ja takaseinässä on seinään upotettuja pilastereita. Temppeli seisoo korkealla jalustalla tulvien varalta.

Piazzan laidalla sijaitsee Santa Maria in Cosmedin -kirkko, jonka ulkoseinällä olevaan muinaiseen viemärinkannen reikään, “Totuuden suuhun” (Bocca della Verità) kuuluu työntää kätensä.

 

© Anu Rinkinen

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.