Prahan sää ja ilmasto

Prahassa on tekemistä ja näkemistä kaikkina vuodenaikoina. Prahan sää on siinä mielessä aina hyvä, että kaupungin upea valaistus on näyttävä jopa myrskyn keskellä – ja ehkä juuri silloin! 

Oma suosikkini on nykyään syksy, esimerkiksi lokakuun alku, jolloin Prahan sää on miellyttävä ja lämpötilat vielä kipuavat yli kahdenkymmene. Illat kuitenkin jo ovat kirpsakoita – ja ennen kaikkea ihmisiä on kesäsesongin jälkeen ihanan vähän.

Talvella Praha saattaa saada lumipeitteen ja joulumarkkinat ovat tunnelmallisia, kesällä voi olla todella kuuma, mutta uimaankin pääsee, ja keväällä Prahassa on ihana kukkaloisto.

Paras aika matkustaa Prahaan?

Vilkkaimpia turistisesonkeja ovat kesä- ja elokuu ja juhlapyhät joulu, uusi vuosi ja pääsiäinen. Tällöin kaupungissa ja ympäri maata on lukuisia tapahtumia ja festivaaleja, mutta myös majoitusten hinta on kalleimmillaan.

Kaikkein edullisinta aikaa matkustaa Prahaan ovat tammi- ja helmikuu, jolloin hotellien hinnat saattavat olla puolet kesän hinnoista.

Prahan kevät

Keväisen Prahan sää on yleensä mitä mainioin, leuto ja lempeä.

Kevään kohokohta on pääsiäinen, jolloin kaupunki koristellaan kauniisti, ja moneen kolkkaan levittäytyvät suuret ja värikkäät pääsiäismarkkinat. Markkinoilla myydään käsitöitä, upeita käsinmaalattuja pääsiäismunia, herkkuja ja juomia. Koristeet ovat näyttäviä. Päätapahtumapaikat ovat Vanhankaupungin aukio ja Václavské náměstí. Pienempiä markkinoita on Kampan saarella, Republikyn aukiolla ja Prahan linnalla. Markkinat alkavat usein huhtikuun toisen viikon lopulla ja kestävän miltei huhtikuun loppuun. Tavallista on, että markkinoille tuodaan myös paijattavaksi maatilan eläimiä kuten lampaita, vuohia ja aaseja.

Vappuaattona tšekit viettävät juhlaa, joka muistuttaa suomalaista juhannusta. Ihmiset matkustavat maaseudulle polttamaan kokkoja ja karkottamaan noitia.

Toukokuussa Prahassa järjestetään Prahan merkittävin klassisen musiikin tapahtuma eli Prahan kevät. Festivaali alkaa kansallissäveltäjä Smetanan kuolinpäivänä 12. toukokuuta ja kestää kesäkuun alkuun.

Loppukevääseen ajoittuu myös kaupungin tärkein klassisen musiikin festivaali, Prahan kevät, joka alkaa kansallissäveltäjä Smetanan kuolinpäivänä 12. toukokuuta ja kestää kesäkuun alkuun. Festivaalin aikana maailmankuulut kapellimestarit ja soittajat konsertoivat kaikkialla kaupungissa. Festivaalin aluksi Tšekin sinfoniaorkesterin soittajat kävelevät kansallissäveltäjä Smetanan haudalta Vyšehradista Obecní dům -talolle, jonka upeassa Smetana-salissa he avaavat festivaalin soittamalla sinfonisen runoelman Má Vlast (Isänmaani).

Prahan kesä

Kesä on Tšekissä yleensä lämmin – ja kuuma – ja Prahan lähiseuduilla on edullisia rokkifestivaaleja ja muita tapahtumia.

Kesällä kaupunki täyttyy turisteista ja tyhjenee tšekeistä, jotka pakenevat kesämökeilleen helteitä ja matkailusesonkia. Väenpaljous ei ole kuitenkaan niin paha kuin saattaisi kuvitella: kaupungista löytää aina kauniita, rauhallisia nurkkauksia, joissa voi kuvitella olevansa kaupungin ainoa matkalainen.

Lisäksi kesällä sellaiset kaupunkikeitaat kuin Kasarna Karlín, Letnán puiston rinteen Metronome, Letnán ja Riegrovy Sadyn olutpuutarhat ja Karlínin rantagrillausalue täyttyvät eloistasta joukosta kesänviettäjiä, lapsineen ja koirineen!

Prahan syksy

Syyskuu on yksi parhaita aikoja matkustaa: Prahan sää on vielä lämmin, mutta turistisesonki on hiljennyt. Lämpimät ilmat jatkuvat pitkälle lokakuuhun asti, ja melkein kesäkamppeissa yhä pärjää. Kaarlensillalle mahtuu kävelemään, ja muissakin pahimmissa turistipaikoissa on paljon mukavampi tunnelma – etenkin arkipäivisin.

Syksyllä majoitushinnat putoavat reilusti kesästä.

Prahan talvi

Turistisesonki yltyy uudestaan joulua kohden. Kaupungin aukioille pystytetään kymmeniä joulutoreja, ja ilmaiskonsertteja järjestetään ympäri kaupunkia.

Joulumarkkinoilla myydään käsitöitä, kynttilöitä, joulukoristeita, käsinukkeja, puuleluja ja perinteisiä namuja sekä leivonnaisia. Ruokaosastolla syödään unkarilaisia juusto-valkosipulileipäsiä, makkaraa, kinkkua ja lettuja. Tarjolla on tietenkin myös oluita, glögiä, kaakaota, grogia ja hunajaviiniä.

Vanhankaupungin aukiolla komeilee valtava joulukuusi, joka on sahattu Keski-Böömin tuuheista metsiköistä. Lavoilla esiintyy jouluisia kuoroja.

Paras mahdollisuus nähdä Praha lumipeiton alla on helmikuussa, joka on kuukausista kylmin. Prahan sää talvella on muuten vaihteleva. Majoituspaikoissa on yleensä sopiva lämmitys.

Kuva: Praha talvella. Brad Hammonds, Flickr CC

Lue lisää Prahan hotelleista.

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *