Pietari pienellä budjetilla – vinkkejä reppureissaajalle

Sanotaan suoraan: Pietari ei ole reppureissaajan näkökulmasta erityisen halpa. Nyt se on kuitenkin suhteellisen edullinen, ja siellä selviää tavanomaisella eurooppalaisen suurkaupungin budjetilla, reissunsa fiksusti suunnitellen jopa halvemmalla.

Hienointa kesällä, halvinta talvella

Talvella Pietari ei ole parhaimmillaan, mutta loskan ja pakkasten aikaankin se on elävä suurkaupunki, jonka museoissa ja muissa nähtävyyksissä on kesäkuukausia enemmän tilaa hengittää. Talvisin majoitushinnat romahtavat, ja dormipaikan hostellista voi saada muutamalla eurolla. Lisäksi esimerkiksi Pietarhovin puistoihin on talvisin maksuton sisäänpääsy.

Mitä pidemmälle kevät etenee, sitä lumoavammaksi ja hintavammaksi Pietari muuttuu. Turistisesonki on pahimmillaan kesäkuusta elokuun loppuun, ja erityisesti ”valkeiden öiden” aikaan kesä-heinäkuussa edulliset hotellihuoneet hupenevat nopeasti ja jonot tunnetuimpiin nähtävyyksiin voivat venyä pitkiksikin.

Vertaile viisumien hintoja – äläkä unohda matkavakuutusta

Venäjälle vaaditaan viisumi. Nykyään Pietariin on mahdollista matkustaa ilmaisella e-viisumilla, mutta se ei kelpaa junalla matkustettaessa. Bussilla, laivalla tai lentäen molempiin suuntiin reissaava voi siis tilata etukäteen e-viisumin, mutta junamatkustajan tulee hankkia perinteinen paperiviisumi.

Jos käyt Venäjällä ainakin kaksi kertaa vuoden aikana, kannattaa yleensä hankkia monikertaviisumi, jonka voi halvimmillaan saada reilulla sadalla eurolla. Matkatoimiston kautta hankittuna kertaviisumi maksaa tyypillisesti 70-90 euroa.

Viitseliäs tiukan budjetin reissaaja voi säästää muutaman euron hoitamalla viisumin hankinnan itse viisumikeskuksessa, jolloin kertaviisumin hinnaksi tulee 61 euroa. Tämän päälle tulee hotellilta tai hostellilta hankittavan viisumikutsun hinta: osa hienommista hotelleista kirjoittaa kutsun maksutta, mutta yleensä palvelusta veloitetaan kymmenestä kahteenkymmeneen euroa.

Matkan kuluihin on muistettava sisällyttää myös matkavakuutus, joka on ehto jo viisumin saamisellekin.

Laiva, bussi vai juna?

Viisumivapaalla risteilyllä voi matkustaa Pietariin joko yhdeksi tai muutamaksi päiväksi. Laivalla matkustaminen on edullisinta, jos hytissä on neljä matkustajaa – silloin Päivä Pietarissa –risteilyn hinta voi halvimmillaan tippua 25 euroon henkilöltä.

Jos päädyt Allegro-junaan, varaa lippu etukäteen edullisimman hinnan saamiseksi. Jos tarjoukset osuvat kohdilleen tai olet oikeutettu VR:n opiskelija-alennukseen, voi olla edullisempaa ostaa lippu Kouvola-Pietari-Kouvola ja hankkia erillinen tarjouslippu kotipaikkakunnalta Kouvolaan. Lipun hinnasta voi säästää hieman  myös vaihtamalla Viipurissa paikallisjuna Lastozhkaan, josta matka Pietariin  kestää reilun tunnin ja maksaa noin  vitosen.

Jos aikaa on enemmän kuin rahaa tai matkustat mielelläsi öisin, linja-auto tai venäläinen pikkubussi ”marshrutka” voi olla hyvä valinta. Yhdensuuntainen matka Pietariin maksaa halvimmillaan kymmenisen euroa. Pietariin liikennöiviä bussiyhtiöitä ja reittejä on esitelty laajemmin Tripsterin jutussa Pietariin matkustaminen.

Liiku julkisilla tai kaupunkipyörällä

Pietarissa ei juuri taksia tarvitse, koska julkinen liikenne toimii muutamaa yön tuntia lukuun ottamatta todella hyvin. Myös moniin päiväretkikohteisiin, kuten Pietarhoviin, Tsarskoje Seloon, Viipuriin, Siestarjoelle (Sestroretsk) ja Kronstadtiin pääsee helposti julkisilla.

Matkailijan näkökulmasta hankalasti hinnoitellun Podoroznikin lisäksi Pietarissa ei ole tarjolla reissaajalle sopivaa matkakorttia, joten osta metroon zetoneita ja maksa busseissa, raitiovaunuissa ja trollikassa käteisellä. Lisätietoa löydät Tripsteri-oppaasta Pietarin julkinen liikenne.

Kesäaikaan Nevan rantaa on mukava viilettää myös kaupunkipyörällä.

Yövy hostellissa tai asuntolassa

Pietarissa on hurja määrä hostelleja, jotka jakautuvat karkeasti Lonely Planetissa suositeltuihin backpackerhostelleihin ja muihin. Jos kaipaat muiden reppureissaajien seuraa, ota suunnaksi Cuba Hostel tai Soul Kitchen (Junior), joista ensimmäinen on enemmän bilettäjien suosiossa.

Location Hostel taidekeskus Etagissa puolestaan on elämyksellinen paikka, jonka dormit ei takaa hyviä yöunia, mutta vaihtoehtoisemmasta taideskenestä nauttiva yökukkuja tai baareja ja yökerhoja aamuun asti kiertelevä bilehile on siellä kuin kotonaan. Hieman kalliimpi Your Space Capsule Hostel kerää siisteydestään ja palvelustaan jatkuvasti kehuja vaativammiltakin hostelliasiakkailta.

Pidemmän aikaa Pietarissa viettävä ja venäjää osaava reissaaja voi yrittää löytää myös sänky- tai huonepaikan asuntolasta (nk. obshchezhitie). Asuntoloiden taso vaihtelee suuresti, mutta hinta on usein hyvin edullinen, vain muutamia euroja päivässä. Voit etsiä asuntoloita esimerkiksi täällä.

Hostellien ja asuntoloiden lisäksi majapaikkaa voi etsiä vieraanvaraisuusjärjestöjen, esimerkiksi couchsurfingin avulla. Parhaimmillaan couchsurffaus on molemminpuolista kulttuurivaihtoa, jossa paikallisen majoittajan avulla oppii tuntemaan Pietaria siellä asuvan näkökulmasta. Couchsurfingin ja muiden vaihtoehtoisten majoitusmuotojen perusongelma Venäjän viranomaisten vaatima rekisteröityminen, josta voi lukea lisää sivulla Usein kysyttyä.

Syö stolovajassa tai lounasaikaan

Pietarin edullisimpia ruokapaikkoja ovat stolovajat eli kanttiinit, joissa ruoka valitaan itse linjastolta. Useimmista saa myös alkoholijuomia ja osa on auki vuorokauden ympäri, muuntuen aamiaispaikoista lounasruokaloiksi, myöhemmin päivällisravintoloiksi ja lopulta yön tullen pikaruokaloiksi. Suosituimpia ketjukanttiineja ovat Stolovaja No. 1 Kopeika ja Tarelka, mutta lisäksi kaupungilla kulkiessaan kohtaa jatkuvasti nimettömiä stolovajoja.

Suuressa osassa ravintoloita myydään edullista lounasta (”business lunch”) jokus yhdentoista ja kahden välillä: pääruoan, keiton ja/tai salaatin ja usein myös juoman sisältävä setti maksaa yleensä viitisen euroa. Vastaavia tarjousmenuja on myös Teremok– ja Chaynaya Lozhkapikaruokaravintoloissa, joissa myydään blinejä ja muuta venäläistä ruokaa  mäkkärimiljöössä. Edullista sushia ja maun mukaan koottavia wokkiannoksia  saa Sushiwokista.

Suosituksen arvoisia ruokapaikkoja ja halvan vodkan pyhättöjä ryomochnoja esitellään lisäksi Tripsterin jutussa Pietarin ravintolat. Kaupungissa on  myös runsaasti vesipiippukahviloita, joissa piippujen hinnat lähtevät  muutamasta sadasta ruplasta.

Juo kahvisi aikakahvilassa

Pietarissa on monta ihanaa aikakahvilaa, joissa maksetaan tuotteiden sijaan kahvilassa vietetyn ajan perusteella: kahvikissa suuntaa ehdottomasti 12 Komnatiin, jonka baristan valmistamat erikoiskahvit ovat erinomaisia. Rajoittamaton kahvimenu maksaa ensimmäisen tunnin ajan 3 ruplaa minuutilta, eli puolen tunnin kahvitauko maksaa vain puolisentoista euroa.  Kympillä saa viettää 12 Komnatissa koko päivän, ja halutessaan vaikka yönkin aamukuuteen asti.

Nähtävyyksiin ilmaiseksi tai edullisesti

Pietarin nähtävyyksistä moni on ilmainen ja muutkin edullisia: Pietari-Paavalin linnoituksen, puistomaisen kulttuurikeskus Novaja Gollandijan, Loft Project Etagin ja muiden  luovien tilojen sekä Kazanin katedraalin sisäänpääsy on maksuton, museot ja museoidut kirkot yleensä kahdesta viiteen euroa, Eremitaašin kallein yhteislippu maksaa kympin. Opiskelijakortilla pääsee Eremitaašiin ilmaisiksi, ja sillä saa alennusta lähes kaikkien museoiden – esimerkiksi Verikirkon Eläintieteellisen museon ja Kunstkameran – sisäänpääsymaksuista. Lisäksi monella museolla on yksi kuukausittainen ilmaispäivä.

Kaupungissa järjestetään tippiperiaatteella toimivia kävelykierroksia ja paljon ilmaistapahtumia, joita voi etsiä esimerkiksi KudaGo:sta.

© Lotta Kauppi-Rautaoja

Lotta Kauppi-Rautaoja

Vapaa kirjoittaja, joka astui eräänä aamuna Allegroon ja päätyi Pietariin seitsemäksi vuodeksi.

Kommentit:

Viltsu 30.06.2016 18:25

Miten on Airbnb:n laita? Kohteita näyttää olevan mukavasti, usein aika edullisestikin. Pitääkö näissäkin saada kutsu Venäjältä viisumia varten?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Lotta Kauppi 03.07.2016 22:23

Airbnb on Venäjällä edelleenkin aika tuntematon majoitusmuoto, mutta kohteita varsinkin Pietarissa ja Moskovassa alkaa todellakin jo olla jonkin verran. Ongelmista Airbnb:hen liittyen en ole kuullut, joten arvioisin sen ihan varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

Airbnb ei ole byrokratian puolesta mitenkään ongelmallinen, varsinkaan, jos reissu kestää alle 7 arkipäivää. Kuitenkin yli 7 arkipäivää kestävällä matkalla tulee rekisteröityä, ja se on ehdottomasti helpointa tehdä ho(s)tellissa.

Viisumikutsu tarvitaan vain, jos viisumin hankkii kokonaan itse. Jos viisumin puolestaan hommaa matkatoimiston kautta, majoitusmuodolla ei ole väliä, koska kutsua ei tällöin tarvita. Jos taas tahtoo hoitaa koko viisumiruljanssin itse, kutsun voi tilata internetistä siihen erikoistuneelta yritykseltä, joten Airbnb:n ei tässäkään kohtaa pitäisi aiheuttaa hankaluuksia.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *