Kielletty kaupunki

Kielletty kaupunki jakaa turistien mielet. Toisista se on vaikuttava ja fantastinen, toisille iso ja tylsä. Keisarien, jalkavaimojen ja eunukkien entisellä alueella on peräjälkeen hienoja rakennuksia eli halleja, joihin kurkistellaan oviaukoista. Halleissa on hallittu, valmistauduttu, levätty ja vietetty hääöitä.

Alueen kyltit ovat englanniksi, mutta niiden tietoanti on vähäinen ja haukotuttava. Visiitti elävöityy huomattavasti, jos menet Kiellettyyn kaupunkiin opastetulla kierroksella tai ainakin vuokraat audioguiden. Kuulet jänniä tarinoita Kielletyn kaupungin elämästä ja tavoista ja osaat kiinnittää huomiota rakennusten eläinkoristeiden ja värien merkityksiin.

Pari esimerkkiä tarinoista: Kielletyn kaupungin läpi kulkee kolme polkua. Keskimmäinen niistä oli vain keisarin kuljettavaksi. Joinakin aikoina myös valtakunnallisten virkamieskokeiden huiput saivat sitä pitkin astella. Katso hallien kattojen räystäiden päälle veistettyjä eläinkoristeita. Mitä useampi eläinkoriste, sitä tärkeämpi rakennus.

Kielletty kaupunki rakennettiin isoin osin 1400-luvun alussa. (Riippuen lähteestä rakennustöissä oli 200 000 tai yli miljoona ihmistä.) Kielletyssä kaupungissa ehti asua Ming- ja Qing-dynastian 24 hallitsijaa ennen vuotta 1912, jolloin Kiinasta tuli tasavalta ja sodan melskeiden jälkeen sosialistinen kansantasavalta vuonna 1949.

Varaudu siihen, että — tämäkin — nähtävyys on kooltaan jättimäinen. Kielletty kaupunki on yli 70 hehtaaria. Esimerkiksi Kreml on sen rinnalla kääpiö. Huoneita eri rakennuksissa väitetään olevan 9999. Ainakin niitä on järkyttävän paljon. Tosin huoneeksi laskettiin kiinalaisittain neljän pylvään väliin jäävä tila. Yhdessä huoneessa saattoi siis olla monta “huonetta”. Tilaa tarvittiinkin: 1700-luvun lopussa Kielletyssä kaupungissa asui 9000 ihmistä palvelijoineen ja virkamiehineen.

Syksyllä 2015 Kielletyssä kaupungissa avattiin uusia, restauroituja osia turisteille. Kannattaa ehdottamasti käydä katsomassa, sillä (kulkusuunnasta vasemmalla reunalla olevat) avatut asuinkorttelit ovat kooltaan pienempiä ja sympaattisempia kuin keskikäytävän juhlavat hallit. Osa pienien sisäpihojen huoneistoista on kalustettu aikansa henkeen, ja rakennuksiin pääsee jopa sisälle. Näissä tiloissa keisaritkin oikeasti viihtyivät. Keskikäytävän valtavat hallit ja aukiot kun olivat virallisia tapahtumia varten, ja suuruuden oli määrä kuvastaa keisarin suuruutta.

Toinen kiva kohde Kielletyssä kaupungissa on kulkusuunnasta oikealle oleva Kellomuseo. Kellomuseon kellot ovat valtavia, niissä on paljon liikkuvia osia, kuten minatyyrikaruselleja, ja ne soittavat musiikkia. Kelloja pannaan päälle pari kertaa päivässä.

Kielletty kaupunki oli ennen kiinalaisille maailman keskipiste. Keisarien aikaan Rumpu- ja Kellotornit rakennettiin suoraan pohjoiseen kielletystä kaupungista. Ja katsopas kartasta, mihin Peking rakensikaan Linnunpesästadionin, kun se isännöi kesäolympialaisia vuonna 2008.

Kiellettyyn palatsiin myydään vain tietty määrä lippuja päivittäin, joten sinne kannattaa suunnata aamusta. Usein liput on loppuunmyyty puoliltapäivin.

Jos vain jaksat, mene Kielletyn kaupungin jälkeen suoraan pohjoispuolella olevaan Jingshan-puistoon. Sen huipulta on hieno näkymä yli Kielletyn kaupungin kauniiden kattojen.

Metro: Tiananmen Est/Tiananmen West (linja 1)

Copyright: Mari Manninen

Mari Manninen

Asuin Pekingissä 2013-2016, jolloin tein näitä sivuja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *